Alerjen maddeler

Alerjenler ilaçlar, gıda maddeleri, kozmetikler, polenler, ev tozları gibi çok geniş bir yelpazede çeşitlilik gösterirler. Bu çeşitliliğe bağlı olarak da farklı belirtilerle seyreden çok sayıda hastalık tablosuna neden olabilirler. Alerjiye bağlı olarak ortaya çıkan belirtilerin görüldüğü vücut bölümü ve şiddeti kişiden kişiye farklılık gösterir. Bağışıklık sistemi vücudu savunmak için antikor adlı maddeler üretir. Alerji durumunda da bu antikorları üretmek suretiyle savunma cevabı ortaya koyar. Kan örneği alınarak uygulanan alerji testlerinin temel prensibi, alerjene cevap olarak vücudun ürettiği maddelerin ölçümüne dayanır. Dünyada en çok alerjiye neden olduğu bilinen bazı maddeler vardır. Nikel sülfat, lanolin alkol, potasyum dikromat ve kobalt klorürün de aralarında bulunduğu 34 farklı madde var başlıca alerjen maddelerdir.

Haberin Devamı

Hastalara uygulanan alerji testlerinin ardından hangi maddeye karşı duyarlılığı olduğu belirlenir. Maddeyi belirledikten sonra ellerine bu maddelerin nelerin içinde olduğunu gösteren listeyi vererek sürekli temas halinde oldukları şeyleri belirlemeye çalışılır. Hastanın hangi alışkanlıkları var, neleri daha fazla kullanır, hayatının belli saatlerinde neyi daha fazla yapar.

Gıda maddelerinin %25’inden azını oluşturan bileşik bileşenlerin etikette yer alma zorunluluğunun gelmesi ile artık etiketlerden bütün bileşenler bulunabilecek.Yeni yönerge alerji veya toleranssızlığa neden olabilecek bileşenlerin listesine yer vermektedir. Gluten içeren hububat, kabuklu hayvansal gıdalar, yumurta, fıstık, kereviz, hardal gibi potansiyel alerjen yapabilecek malzemelerin yani alerjen maddeler etikette yer alması gerekmektedir. 

Haberin Devamı

Belirtilmesi gereken alerjen madde listesi şöyle ;

  • Gluten içeren tahıllar ve bunların ürünleri
  • Yumurta ve yumurta ürünleri
  • Süt ve süt ürünleri
  • Balık ve balık ürünleri
  • Hardal ve hardal ürünleri
  • Yer fıstığı ve yer fıstığı ürünleri
  • Soya fasulyesi ve soya fasulyesi ürünleri
  • Kereviz ve kereviz ürünleri
  • Acı bakla ve bakla ürünleri
  • Sert kabuklu meyveler ve bunların ürünleri
  • Kükürtdioksit ve sülfitler
  • Yumuşakçalar ve ürünleri
  • Susam tohumları ve susam tohumu ürünleri

 

Yazarın Tüm Yazıları