Tarım ve Orman Bakanlığı, Konya'nın Meram ilçesindeki bir işletmede yaşanan kanatlı hayvan ölümleri sonrası yapılan analizlerde; kuş gribi tespit edildiğini, hastalığın yayılmasını önlemek adına her türlü tedbirin alındığını ve salgın olarak nitelendirilebilecek bir durumun söz konusu olmadığını açıkladı.
#Kuş GribiMaymun Çiçeği tartışmaları devam ederken, Sağlık Bakanlığı 2024 yılında 6 kişide Batı Nil Virüsü (BNV) tespit edildiğini bildirdi. Açıklama sonrası gözler bu yeni virüse çevrildi. İşte enfekte sivrisinek sokmasıyla bulaşan A’dan Z’ye Batı Nil Virüsü ve Sağlık Bakanlığı’nın uyarıları...
#Sağlık BakanlığıProf. Dr. Mehmet Ali Körpınar, ‘Deprem öncesi uyarılar’ başlıklı yazısından önce Mustafa Kemal Atatürk’ün “Bir şahsın yaşadıkça memnun ve mutlu olması için lazım gelen şey, kendisi için değil, kendisinden sonra gelecekler için çalışmasıdır” sözünü hatırlatıyor.
#Mehmet Ali KörpınarAvrupa’da yapay kalp nakli yapan ilk kadın cerrah olan Dilek Gürsoy, BBC’nin ‘2022 dünyanın en ilham veren ve etkili 100 kadını’ listesine de girdi. Gürsoy “Ben çok kişinin yapmadığı işlerle ilgilendim, buna şans da diyebiliriz. Hırslı biri değilim. Çalışınca olur, azimli olursanız başarırsınız” diyor.
#Dilek GürsoyPandemi nedeniyle geçen yıldan bu yana kırım kongo kanamalı ateşi vakalarında ekstra bir artış yaşanıyor. Bu artışın en önemli nedenlerinden biri kırsal alanlara göç. Şehirlerden kırsal kesime giden ve bölgeyi tanımayan kişiler kan ile beslenen aç kenelerin hedefinde... Peki Covid-19 ile benzer belirtiler gösteren KKKA vakalarını nasıl ayırt edeceğiz
#Kırım KongoCanlıların hayatta kalmak kalmak için yaşadıkları çevreye uyum sağlamaları gerekir. Türünün devamlılığını sağlamak için de zorunlu olan bu uyum sürecine adaptasyon denir. 8. sınıflar için Adaptasyon (Çevreye Uyum) konusunu örneklerle açıkladık.
#8. Sınıf Fen Bilimleri Adaptasyon (Çevreye Uyum) Konu AnlatımıTürkiye'de, kene ısırması sonucu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarının en çok görüldüğü yerler arasındaki Gümüşhane’de, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yapıldığı Kelkit Vadisi’nde çiftçiler, endişe ediyor. Tarım alanlarının sürekli ilaçlandığı vadide çiftçiler, uzun kollu kıyafetler giyiyor, pantolonlarının paçalarını çoraplarının içine koyup önlem almaya çalışıyor. Uzmanlar, ölüm riski koronavirüse karşı 3 kat daha fazla olan kene ısırmalarına karşı tedbirli olunmasını istiyor.
#KoronavirüsNahl Suresi Mekke döneminde inmiştir. 128 âyettir. Sûre, adını 68. âyette geçen “en-Nahl” kelimesinden almıştır. “en-Nahl” bal arısı demektir. Sûrede başlıca, kâinatta Allah’ın varlığını ve birliğini gösteren deliller, vahiy, öldükten sonra dirilme gibi konular yer almaktadır. İşte, Nahl Suresi anlamı, tefsiri, Türkçe ve Arapça okunuşu bilgileri
#Nahl"Doğu Karadeniz'in incisi" Artvin, dağları, doruklarındaki krater gölleri, zümrüt yeşili ormanları, berrak sularla beslenen şelaleleri ve bitki çeşitliliğinin yanı sıra zorlu doğa koşullarının koruduğu zengin yaban hayatıyla adından söz ettiriyor.
#SeyahatUlusal Kırmızı Et Konseyi: "Belli bir yaşın üzerindeki tüm dişi materyallerin etçi ırk spermayla tohumlanması zorunluluğu getirilmeli. Bu işlemlerin ücretsiz olması ve desteğin hayvan başına 200 lira olarak uygulanması üreticileri teşvik edecektir." açıklamalarında bulundu.
#UKONSırtında uydu vericisiyle dünyayı dolaşan, gittiği yerden uzmanlara dakika başı mesaj atan küçük akbabalarımız var. Bazen Everest Dağı’ndan daha yüksekte uçuyor, saatte 60 km hızın üzerine çıkıyor, ülke ülke dolaşıyorlar. Yiyip içtikleri onların olsun, uydu vericisi takılmasındaki amaç, gezip gördüklerini uzmanlara anlatmaları. Zira onların hayatı, uzmanlara gönderdikleri bilgilere bağlı.
#Everest DağıKırım kongo kanamalı ateşi halk arasında bilinen adıyla kene ısırması, yeniden gündeme geldi. Türkiye’nin birçok yerinde özellikle kırsal kesimde yaşanan ölümler ardından ‘Kırım-Kongo kanamalı ateşi nedir?’ soruları araştırma konusu oldu. İşte Kırım-Kongo kanamalı ateşi ile ilgili bilinmesi gerekenler!
#Kırım Kongo Kanamalı AteşiFiziksel ve biyolojik özellikleri gereği bazı hayvanlar kış mevsiminin büyük çoğunluğunu uykuda geçiriyor. Kış uykusuna yatan hayvan türlerini merak eden vatandaşlar ise, hangi hayvanların kış uykusuna yattığını ve bu hayvanların neden kış uykusuna yatma gereği duyduğunu araştırıyor. Peki, hayvanlar neden kış uykusuna yatar? Kış uykusuna yatan hayvanlar hangileridir?
#Kış Uykusuna Yatan HayvanlarGAZİ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Kliniği’nden Prof. Dr. Esin Şenol, endüstriyel tavuk, tavuk ürünleri ve yumurta tüketilmesiyle tavuk gribinin bulaşmayacağını söyledi. Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Akan da kuş gribinin Türkiye’de insan sağlığı için risk oluşturmadığını belirterek “Dünyada insanlara yiyecekle (tavuk, tavuk ürünleri ve yumurta) bulaşan tavuk gribi vakası yok” dedi.
#Kuş Gribi1.2 milyon tavuğun bulunduğu Bandırma’nın Edincik bölgesinde kuş gribine rastlandı. Kuş gribinin göçmen kuşlar yüzünden bulaştığı ifade edildi. Bölgenin yumurtacı çiftliklere ev sahipliği yaptığını belirten BESDBİR Başkanı Koca, “Biogüvenlik açısında yetersiz bir bölge. Şu an için et üreten çiftliklerde bir sıkıntı yok” dedi. YUMBİR Başkanı Hasan Konya ise, “Biogüvenlik tedbirlerimiz tam. Bakanlık tedbiri aldı. 3 kilometre yarıçapındaki bir bölge karantinaya” alındı” dedi.
#YUMBİR Başkanı Hasan Konya- Havaların soğumasıyla araçlarda kullanılan antifirizin sızmalar nedeniyle sokak hayvanlarını tehdit ettiği bildirildi - Prof. Dr. Aytuğ: "Isınmak için araçların altına giren hayvanlar su ihtiyacını karşılamak için yerlerdeki antifiriz karışımı olan suları içince ölebiliyor. O yüzden sokak hayvanları için beslenme noktaları şart"