Çobanlara mesleki statü kazandırılıyor

Güncelleme Tarihi:

Çobanlara mesleki statü kazandırılıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2015 09:42

- Ünye’de açılan "Sürü Yönetimi Elemanı" kursuyla çobanlara mesleki statü kazandırılması amaçlandığı belirtildi

Haberin Devamı

ORDU (AA) - Ünye’de İŞKUR, Ünye Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ve Ünye Mürüvvet Vidinli Halk Eğitim Merkezi tarafından açılan "Sürü Yönetimi Elemanı" kursuyla çobanlara mesleki statü kazandırılması amaçlandığı belirtildi.

İŞKUR Ünye Hizmet Müdürü Recep Özkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada "Sürü Yönetimi Elemanı" kursunun Ünye’de de verildiğini söyledi.

Şehirde küçükbaş hayvancılığın gelişimi açısından kursun önemli olduğunu vurgulayan Özcan, "Sürü Yönetimi Elemanı kursuyla çobanlık mesleğine standart ve mesleki statü getirmeyi amaçlıyoruz. Teorik ve uygulamalı olarak verilen eğitimlerde çobanlara koyun ve keçi barınağı kurabilme, koyun ve keçi ırkını seçebilme, küçükbaş hayvanları besleme ve bakımını yapabilme, bulaşıcı hastalıklara karşı koruyabilme konularında eğitim veriliyor” dedi.

Haberin Devamı

Aylıkları 2 bin liradan başlayıp 3 bin 500 liraya kadar çıkan çobanlık mesleğinin beğenilmemesi, çobanlara kız verilmemesi gibi nedenlerin göç gibi sorunlarla birleşince çobanlığın rağbet görmediğine dikkat çeken Özcan, şunları kaydetti:

"Ne iş yapıyorsunuz denildiğinde, sizi çobanlık olarak ifade edecek bir meslek dalı yok. Öncelikle sosyal güvencesi olmayan çobanlara bir statü kazandırmak istiyoruz. Biz çoban bulmakta zorlanıyoruz. Sonuçta bir sürü yönetimi elemanının 2 bin liradan aşağı maaşı olmaz ama bulamıyorsunuz. Şartların ağır olmasının da etkisi var. Sosyal yaşantısı yok. Bu tür kişilerin, bu doğadan gelenler olması gerekiyor."

Bu kurslarla çobanların artık eğitimli olacağını vurgulayan Özcan, "Bundan sonra çoban bile eğitimden geçecek ve bilinçli olacak. Artık eğitimsiz hiç kimse kalmayacak. Sertifikalı, eğitimli çobanlık maaşlar açısından da olumlu olacaktır. Hem sürü sahipleri hem de yeni haliyle çobanlık cazip gelecek" diye konuştu.

On beş gün süren kurs kapsamında kursiyerlere 20 lira cep harçlığı ödeneceğini ayrıca iş kazası ve meslek hastalığı sigorta primi ile genel sağlık sigorta primlerinin de yatırılacağını ifade eden Özcan, şunları aktardı:

"Sürü Yönetimi Elemanı olarak mesleki bir statü kazanacak olan kursiyerler, 120 saat olarak planlanan eğitimlerde merada hayvan bakımı, sürü yöneticiliğinde güvenlik, küçükbaş hayvanlarda kayıt, küçükbaş hayvanların beslenmesi ve beslenme hastalıkları, ıslah, barınak ortamı ve zapturapt gibi konuları öğrenecek."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!