Hayvancılık haberleri sayfasında Hayvancılık hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 23938 Hayvancılık haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Samsun’da yaşayan Okul Öncesi Öğretmenlik Bölümü mezunu Ebru Şahinkaya (30), 3 yıl önce ‘Üretimde hayat var’ diyerek eşi Burak Şahinkaya’nın Kavak ilçesindeki 10 dönümlük bahçelerinde çilek, lavanta üretimi ve kaz yetiştiriciliğine başladı. Hayallerini gerçekleştirmek için köy yaşamına başladıklarını belirten 2 çocuk annesi Şahinkaya, “Önce birkaç tavukla başladık, daha sonra hibe ile 50 kaz aldık. Şu anda 200’ün üzerinde kazım var. Amacım hem tarım hem de hayvancılık yaparak üretmek istiyorum. Hedefim Türkiye geneli üretim yapmak” dedi.
#Ebru ŞahinkayaHayvancılığa ilişkin üç yıl boyunca geçerli olacak destekler açıklandı. Yeni düzenlemenin odağında katsayı ve koşullara göre değişen destekler var. Büyükbaş hayvancılık yapan işletmelere 500 baş ile sınırlı olmak üzere hayvan başına 1.000 TL destek ödenecek. Düzenleme kapsamında aile işletmeleri ilk defa ilave destek alacak. Kadın ve gençlere ise bunlara ek olarak 700 TL verilecek.
#HayvancılıkTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 10 maddelik ‘Hayvancılık Yol Haritasını’ açıkladı. Buna göre, anaç hayvan sayısı artırılacak. Bunun için cinsiyeti belli sperma kullanılacak. Aile işletmelerine ilave destek verilecek. Üreten herkese, ürettiği kadar destek yapılacak.
#İbrahim Yumaklı2024-2028 hayvancılık yol haritasını paylaşan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Buzağı kayıplarını azaltmak için, ilk etapta 200 bin gebe sığırı aşılayacağız. Tüm küçükbaş hayvanlara bu yıl içinde koyun keçi çiçek aşısı, yeni doğan tüm küçükbaş hayvanlara ise koyun keçi vebası aşısı yapılacak” dedi.
#İbrahim YumaklıTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Önümüzdeki günlerde, 2028’e kadar olan hayvancılık yol haritamızı kamuoyuyla paylaşacağız. Üreticimizi koruyacak, tüketicimizi kollayacak bu yol haritasını da yine sektörümüzün katkılarıyla hazırlıyoruz. Kayıtlı, kaliteli, verimli, sürdürülebilir bir sektör oluşturacağız” dedi. Ulusal Süt Çalıştayı’nda konuşan Yumaklı, süt üretiminde markalaşmaya ağırlık verileceğini de belirtti
#HayvancılıkTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Son 21 yılda hayvancılık sektörüne 312 milyar lira destek sağladık. 2024 yılında da 19,1 milyar lira sağlayacağız. Uygun oranlı krediler sayesinde yetiştiricilerimiz 114 milyar lira hayvancılık kredisi kullandı. TARSİM ile hayvancılıkta 16 milyar lira hasar tazminatı ödedik" dedi.
#İbrahim YumaklıTarım ve hayvancılık alanında yıllardır beklenen genel veri sayımı için adım atıldı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü ile TÜİK arasında imzalanan protokolle artık sektörde her türlü verinin sayımının yapılacağını ve istatiktik oluşturulacağını duyurdu. Bakan Yumaklı’nın belirttiği protokol sayesinde tarımda veriye dayalı strateji geliştirme dönemi de başlıyor.
#TarımÇanakkale’de çıkan orman yangını yerleşim alanlarını kullanılamaz hale getirdi. O alanlardan birinde hayvancılıkla uğraşan ve 30 yıllık emekleri küle dönen adam, “Çok mücadele verdim emeklerim tek seferde gitti. Tarifi çok zor” dedi.
#ÇanakkaleTrabzon’un Ortahisar ilçesindeki bir hayvancılık işletmesinde rastlanılan şap hastalığı nedeniyle 85 mahallede hayvan giriş ve çıkışı yasaklandı. İlçedeki Akyazı mahallesi hariç bütün mahallelere getirilen yasağa uymayan kişilere ise 46 bin 159 TL idari yaptırım cezası uygulanacak.
#TrabzonHayvancılıkla uğraşan birçok kişi ahırlarının yıkılması, hayvanlarının enkaz altında kalması ve yem - saman tedariki sorunları ile mücadele ediyor. Bakanlığa bağlı veterinerler görevlerini sürdürüyor. Branda yardımıyla hayvanlar için oluşturulan yeni bölgelerin üstü kapatılıyor. Yetkililer, İl Tarım Müdürlüğü’nden günde yaklaşık 3 bin tonluk yem dağıtımı yapıldığını aktarıyor.
#KahramanmaraşKendisi için ‘TBMM’nin en çalışkan vekillerinden’ biri diyebiliriz. Geçen sekiz yıldaki karnesi şöyle; 10 binin üzerinde soru önergesi, 518 kanun teklifi, 552 Meclis araştırması ve binden fazla basın toplantısı… Asıl faaliyet alanı ve en mutlu olduğu yerse kırsal. Tarım konuşurken yüzü gülüyor, gözleri parlıyor. Bir ‘köy çocuğu’ olarak büyümüş, her bölgenin ürününü coğrafi adıyla biliyor. Lakabı: ‘Çiftçi Baba!’ CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ile eski albümleri karıştırdık…
#Ömer Fethi GürerKastamonu'nun Tosya ilçesinde 2 katlı ahşap evde çıkan yangında hayatını kaybeden Sabri Gizli (85) ve engelli oğlu Salih Gizli'nin (50) cenazeleri toprağa verildi. Sabri Gizli'nin yeğeni, İbn-i Selim Mahallesi Muhtarı Cengiz Genç, "Rahmetlilere, buraya Sosyal Yardım Fonu ve hayırsever kardeşlerimiz ile birlikte yeni evi yaptık. Buraya gelmesi için çok uğraştık ama 'Benim bu evden ölüm çıkar' dedi ve buraya gelmedi'' diye konuştu.
#TosyaSamsun’da yaşayan Okul Öncesi Öğretmenlik Bölümü mezunu Ebru Şahinkaya (30), 3 yıl önce ‘Üretimde hayat var’ diyerek eşi Burak Şahinkaya’nın Kavak ilçesindeki 10 dönümlük bahçelerinde çilek, lavanta üretimi ve kaz yetiştiriciliğine başladı. Hayallerini gerçekleştirmek için köy yaşamına başladıklarını belirten 2 çocuk annesi Şahinkaya, “Önce birkaç tavukla başladık, daha sonra hibe ile 50 kaz aldık. Şu anda 200’ün üzerinde kazım var. Amacım hem tarım hem de hayvancılık yaparak üretmek istiyorum. Hedefim Türkiye geneli üretim yapmak” dedi.
#Ebru ŞahinkayaCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Amerikan Başkanı Biden’ın Gazze’de ateşkes için yeni bir girişimi başlatacaklarını duyurması çok geç kalmış ama önemli bir adımdır. Gazze’de acil, adil ve kalıcı ateşkes sağlanmadıkça, bölgesel ve küresel huzura ulaşamayacağımızın altını çizmek istiyorum” dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanSon aylarda Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sıklıkla 'taklit ve tağşiş ürünler' listesi açıklanıyor. Tereyağ, zeytinyağı, peynir, sucuk, et başta olmak üzere sayısız ürünün taklidi ya da tağşişi yapılıyor. Sirke de bu ürünler arasında yer alıyor. Öte yandan sadece marketlerde satılan taklit ya da tağşiş sirkeler değil, evde yapılan ve etliketsiz satılan sirkeler de sağlığı tehdit ediyor. Sirke hakkında mutlaka bilinmesi gereken 10 soruyu konunun uzmanlarına sorduk.
#SirkeSon yıllarda yediğimiz besinlerin iyi olmamasının bir sebebi de artık kullandığımız toprağın verimli olmaması. Toprağı iyileştirmek için yapılan tarıma rejeneratif yani onarıcı tarım deniyor. Bu metodolojinin ülkemizdeki önemli uygulayıcılarından biri olan Veteriner Anne markasının kurucusu veteriner hekim Merve Bektaş’la konuştuk.
#Toprakİlber Ortaylı’yı bilmeyen yok ve sanırım bu kadar geniş bir kitle tarafından tanınan ender tarihçilerden kendisi. Seviliyor ve sayılıyor olması boşuna değil. Sadece ülkemizde değil dünya çapında saygın bir yere sahip olan Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın yazdığı onlarca kitap, verdiği yüzlerce seminer, konferans, ana dili gibi konuştuğu beş dil ve bir çok diğer diller, durmadan anlattığı Türkiye’nin tarihi ve dünya tarihi ile olan o muazzam bilgi haritasından bizlere sunduğu perspektif ile bambaşka vizyonlar sunan çok değerli bir isim ile bir araya gelmekten mutluluk duydum. Çok kısa bir zaman diliminde, olabildiğince merak ettiklerimizi sormaya çalıştım. Ama her soruya kısa cevaplar yerine engin bilgi deryasından iç içe geçmiş onlarca sorunun yanıtları içinde buldum kendimi. Müthiş keyifliydi… Sınırlı zamanda, kısa bir sohbet oldu ama daha detaylı ve uzun bir röportaj için hem kendime hem sizlere buradan söz vereyim. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de kıymetlimiz Prof. Dr. İlber Ortaylı ile sizleri baş başa bırakıyorum.
#Sponsorlu İçerikİlber Ortaylı’yı bilmeyen yok ve sanırım bu kadar geniş bir kitle tarafından tanınan ender tarihçilerden kendisi. Seviliyor ve sayılıyor olması boşuna değil. Sadece ülkemizde değil dünya çapında saygın bir yere sahip olan Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın yazdığı onlarca kitap, verdiği yüzlerce seminer, konferans, ana dili gibi konuştuğu beş dil ve bir çok diğer diller, durmadan anlattığı Türkiye’nin tarihi ve dünya tarihi ile olan o muazzam bilgi haritasından bizlere sunduğu perspektif ile bambaşka vizyonlar sunan çok değerli bir isim ile bir araya gelmekten mutluluk duydum. Çok kısa bir zaman diliminde, olabildiğince merak ettiklerimizi sormaya çalıştım. Ama her soruya kısa cevaplar yerine engin bilgi deryasından iç içe geçmiş onlarca sorunun yanıtları içinde buldum kendimi. Müthiş keyifliydi… Sınırlı zamanda, kısa bir sohbet oldu ama daha detaylı ve uzun bir röportaj için hem kendime hem sizlere buradan söz vereyim. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de kıymetlimiz Prof. Dr. İlber Ortaylı ile sizleri baş başa bırakıyorum.
#1Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Van Başkale Güzeldere Geçiti’nde bulunan 9 kilometrelik 32 virajları Güzeldere Tüneli ile geçip güzergahı daha konforlu hale getirdiklerini kaydederek “Van-Hakkari yönündeki tüpü bitirerek hizmete açmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Ulaşım süresini 40 dakikadan 6 dakikaya düşürdük. Projemiz sayesinde zamandan ve akaryakıttan yıllık toplam 145,7 milyon lira tasarruf edeceğiz. İnşallah diğer tüpü de 2025 yılı yazında tamamlayacağız.” dedi.
#Güzeldere TüneliSinema dünyasının ünlü yıldızlarından biri olan Arnold Schwarzenegger, artık gençlik yıllarını çoktan geride bıraktı ve hayatının ikinci baharına adım attı. 77 yaşına gelen ünlü oyuncu, her ne kadar artık yaş almış olsa da bunun da keyfini sonuna kadar çıkarıyor.
#Katherine SchwarzeneggerTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, dünyanın farklı ülkelerinde kahverengi kokarca pandemisi yaşandığını belirterek, "Biz bununla mücadele ediyoruz. Gıda Kontrol Genel Müdürlüğümüz ilgileniyor. Yukarıdan ilaçlayalım kökünü kurutalım gibi bir uygulama yok. Valilerimiz ile bu konuda görüşeceğiz. Kışlak mücadelesini iyi yapmalıyız ve burada halk sağlığı konusu var" dedi.
#İbrahim YumaklıMasterChef lor dolması tarifi izleyiciler tarafından merak konusu oldu. Lor dolması Bayburt ili ile özdeşleşen, yöre halkı tarafından uzun yıllardır yapılan ve severek tüketilen bir yemektir. Bayburt Lor dolması malzemeleri arasında lor peyniri ve yabani pazı (evelik) bulunur. Peki, lor dolması nasıl yapılır? İşte Bayburt lor dolması tarifi ve yapılışı...
#Lor DolmasıOrtalama günlük kazancı en yüksek olduğu sektör 3.699 lira ile havayolu taşımacılığı. İkinci sırayı ise 3.444 lira ile petrol ve doğal gaz sektörü alıyor. İstihdamın yüksek olduğu inşaat, ticaret sektörlerinde ise ortalama ücretler günlük 800 liralarda. İllere göre bakıldığında ise en yüksek ücretin ödendiği il Kocaeli.
#Hürriyet İKBereketli Antalya hem tarımı, hem iklimi, hem de hiç şüphesiz ki tarihî mirası itibarıyla dünyanın mümtaz bir parçasıdır. Ukrayna - Rusya Savaşı sonrası 200 bin tane ne idüğü belirsiz Rus ve Ukraynalı, şehri istila etti. Kiralar arttı, daha doğrusu arttırıldı. Belek bölgesi, zaten karışık bir mimariyle örtülmüş vaziyetteydi. Şimdi batı bölgesinde de garip manzaralar görülüyor. Tarımsal alanlarda, arazi sahipleri olarak Batı Avrupalılar var, örneğin İngilizler; aldıkları gibi satıyorlar. Sorunların artık ciddi olarak ele alınması lazım. Çok çabuk heba edilebilir bir zenginlik. Geleceği harcama hakkımız yok.
#AntalyaUluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde ‘Kadranı Olmayan Saat’ adlı yapım ‘En İyi Belgesel’ ödülünün sahibi oldu. Dr. Fatma Karakuş Kaçmaz’ın doktora tezinden uyarladığı belgesel Anadolu’da iklim krizinin doğrudan etkilediği yaşamlara mercek tutuyor.
#Klim Kriziİri palamudun tanesi 75 TL’den satılıyor. Karadeniz’de deyim yerinde ise palamut bayramı yaşanıyor. Yeni av sezonunun başladığı 1 Eylül’den itibaren balıkçı ağlarını dolduran ve ucuz fiyatı ile garibanları sevindiren palamut bir ara Gürcistan ve Rusya’ya kaçmıştı.
#Palamut2025-2027 döneminde istihdam yıllık ortalama 758 bin kişi artacak. Bu da üç yılda 2.2 milyondan fazla kişiye yeni istihdam yaratılacağı anlamına geliyor. Hedefin gerçekleşebilmesi için kamu, düzenleyeceği bazı programlarla özel sektörün eleman bulmasına destek olacak. Üstelik programlara katılanlara da asgari ücret kadar maaş ödenecek. Bugüne kadar düzenlenen istihdam programlarına 2025’te yenileri de eklenecek. Peki, programlara kimler katılacak, istihdama etkisi ne olacak?
#İşgücüTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “ALO 174 hattının yanı sıra sosyal medya hesaplarından gelen talep ve şikâyetleri de dikkate alıyoruz. Ambalaj üzerinde tüketiciyi yanıltan hususlara hiçbir şekilde toleransımız yok” dedi. Yumaklı ayrıca, tarım ürünlerindeki fiyat dalgalanmalarının çözümüne yönelik de ‘planlı üretimin’ ve ‘organize tarım bölgelerinin’ önemine dikkat çekti.
#İbrahim YumaklıKonya’da, Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü Beyşehir Gölü’ndeki 'Çeçen Adası' olarak bilinen Yeltenli Adası satışa çıkarıldı. Adanın satışından sorumlu gayrimenkul şirketi sorumlusu İbrahim Ok, “Ada 550 bin metrekare, fiyatı da çok uygun çıkardık. Metrekaresi 300 lira, dolar bazında ise 9 dolar, epey ilgi de çekti” dedi.
#KonyaKonya’da, Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü Beyşehir Gölü’ndeki 'Çeçen Adası' olarak bilinen Yeltenli Adası satışa çıkarıldı. Adanın satışından sorumlu gayrimenkul şirketi sorumlusu İbrahim Ok, “Ada 550 bin metrekare, fiyatı da çok uygun çıkardık. Metrekaresi 300 lira, dolar bazında ise 9 dolar, epey ilgi de çekti” dedi.
#AdaElazığ'da sürü sahipleri artık çoban bulamaz hale geldi. Aylık 70 bin lira alan ve yeme, içme, barınma ile kıyafeti sürü sahibi tarafından karşılanan çobanlar, bir de aylık 30 GB internet paketi talep ediyor. Tüm istekleri karşılayan üreticiler yine de çalıştıracak çoban bulamıyor.
#Çoban