GeriMutfak Tüyoları MASTERCHEF LOR DOLMASI TARİFİ: Lor dolması nerenin yemeği, nasıl yapılır? Lor dolması malzemeleri ve yapılışı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

MASTERCHEF LOR DOLMASI TARİFİ: Lor dolması nerenin yemeği, nasıl yapılır? Lor dolması malzemeleri ve yapılışı

MASTERCHEF LOR DOLMASI TARİFİ: Lor dolması nerenin yemeği, nasıl yapılır? Lor dolması malzemeleri ve yapılışı

MasterChef lor dolması tarifi izleyiciler tarafından merak konusu oldu. Lor dolması Bayburt ili ile özdeşleşen, yöre halkı tarafından uzun yıllardır yapılan ve severek tüketilen bir yemektir. Bayburt Lor dolması malzemeleri arasında lor peyniri ve yabani pazı (evelik) bulunur. Peki, lor dolması nasıl yapılır? İşte Bayburt lor dolması tarifi ve yapılışı...

Lor dolması ile ilgili akla ilk gelen il Bayburt’tur ve il ile ünü bakımından özdeşleşmiştir. Bayburt ili arazi yapısı hayvancılık yapmaya çok elverişli olup yüksek mera varlığı, mera dayalı besi hayvancılığını öne çıkarmıştır. Bu nedenle lor peyniri, tereyağı ve kaymak gibi süt ürünleri yörede üretilmektedir. Yörede evelik otu (Rumex patientia) olarak bilinen, Kuzey Anadolu Bölgelerinde efelek, labada, develek gibi isimler alan yabani pazı bolca yetişmektedir. Evelik, 50 ve 150 santimetre boylarında, çok yıllık, otsu olan bir bitkidir. Yuvarlak olan, dik gövdeli, saplı, uzunca, eliptik olan yapılıdır. Yaprakların kenarı ise dallı biçimdedir. Haziran ve Eylül aylarında salkım şeklinde yeşil çiçekler açar. Görünüş olarak aynı aileden olduğu kuzukulağını andırır. Evelik otu kurutulara yıl boyunca kullanılabilir. Evelik otu lor dolmasına mayhoş bir tat katmaktadır. Peki, asma yaprağı lor dolması nasıl yapılır? İşte, lor dolması tarifi ve malzemeleri...

Lor Dolması Malzemeleri Nelerdir?

1 kg evelik (pazı) otu (yıkanmış ve ayıklanmış)
200 gram pilavlık bulgur
500 ml kaynar su
1 kg Lor peyniri
200 gram yemeklik doğranmış kuru soğan
200 gram kaymak
50 gram tereyağı
10 gram tuz

Bayburt Lor Dolması Nasıl Yapılır?

Evelik yaprakları yumuşaması için kaynar suda bir taşım haşlanır. 10 g tereyağı ile soğanlar kavrulur, üzerine bulgur ve tuz eklenir, 350 ml su eklenerek suyunu çekinceye kadar kısık ateşte haşlanır. Lor bir kaba alınarak içerisine süt kaymağı ve haşlanmış bulgur karışımı eklenerek harmanlanır. Bu karışım sıkılarak yaprağa sarılır. Yağlanmış tepsiye düzgün bir şekilde dizilir üzerine 150 ml su ilave edilerek 180°C sıcaklıktaki fırında pişirilir. Servis yaparken üzerine kalan tereyağı eritilerek dökülür.

Kaynak: Bayburt İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

False