2022 itibarıyla evcil hayvanlara mikroçip takmak zorunlu hale geliyor. Mikroçipler sayesinde hayvanların tüm bilgilerine ulaşılabiliyor. Sahipleri köpekleri için bu yılın sonu kediler için ise 2022'nin sonuna kadar çip taktırabilecekler. Çip taktırmamanın cezası ise 10 bin lirayı buluyor. İşte detaylar...
#Evcil HayvanlarHayvan haklarıyla ilgili yeni yasa teklifinin bazı maddeleri kamuoyuyla paylaşıldı. Biz de bu tasarıdan yola çıkarak ülkemizde hayvan haklarının şu anki durumunu ve yeni yasanın amaçladıklarını Hayvan Hakları Yasama İzleme Delegasyonu'ndan Şebnem Aslan ve Avukat Elvan Kılıç’a sorduk.
#Hayvan HaklarıSokak hayvanlarına ilişkin düzenlemeleri içeren yasanın yönetmeliğinin Resmi Gazete’de yayımlanması konuyla ilgili tartışmaları yeniden gündeme taşıdı. Hukukçular, yönetmeliğin yasadan daha ‘endişe verici’ olduğunu söylerken hayvanseverlerse mahallelerinin ‘maskot’ları olarak gördükleri köpekleri ve kedileri için kaygılılar.
#Ece AltıkulaçAdalet Bakanı Yılmaz Tunç’a, otel, lokanta, kamu kuruluşlarından yemek artıklarının, marketlerden ise raf ömrü yaklaşıp atılacak gıda maddelerinin toplanıp, sokak hayvanları için mama üretilmesi konusunda ne düşündüğünü sordum. Bakan Tunç, “Sıfır atık projesi ile de çok uyumlu bir proje” diyerek Tarım Bakanı ile görüşeceğini söyledi.
#Hayvanları Koruma KanunuDernekler, sivil toplum örgütleri sahiplendirme kampanyaları düzenliyor. Belediyeler uzun vadeli eylem planları hazırlıyor. Sokak hayvanlarıyla ilgili düzenlemeleri içeren yasa yürürlüğe girdi ama hayvan hakları savunucularına göre yapılacak daha çok şey var: “Öncelikle sokakta yaşayan hayvanların kısırlaştırılması, kimliklendirilmesi ve mikroçiplenmesi gerekiyor.”
#KöpekHayvanseverlerin, “Belediyelere öldürme (ötanazi) yetkisi veriyor” diye karşı çıktığı teklifin görüşülmesine bugün Meclis Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda devam edilecek. Yasanın insani boyutu gibi hukuki boyutu da tartışma konusu.
#Hayvansever5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 17 maddesinde değişiklik yapılmasını öngören yasa teklifiyle ilgili tartışmalar sürüyor. Sokak hayvanlarına ‘ötanazi’ yapılmasının da önünü açan teklifle ilgili bir taraf sokaktaki hayvan popülasyonunun artmasının kamu güvenliğini tehdit ettiğini söylerken karşı olanlar sokaktaki hayvanların toplanması ya da öldürülmesiyle sorunlara bir çözüm bulunamayacağını savunuyor, sokak hayvanlarıyla birlikte yaşamaya dayanan kültürümüze dikkat çekiyor.
#Hayvanları Koruma KanunuHollanda'da ırkçı ve İslam düşmanı lider Geert Wilders, aşırı sağ-merkez sağ koalisyon hükümeti için kendisinin önerdiği Başbakan Dick Schoof'u görevinin üçüncü gününde, muhalefete karşı "zayıf" olmakla eleştirdi. Schoof'a eleştirisini X üzerinden de sürdüren Wilders, "Eğer parlamentodaki bir tartışmada, PVV'li bakanlara 'ırkçı' denilirse, Başbakan derhal bu tartışmadan uzaklaşmalıdır. Daha azını kabul etmeyeceğim. Her zaman bakanlarımızın yanında olacağım." ifadesini kullandı.
#Geert WildersYüce dinimiz İslam, kâinatta her şeyin bir denge ile yaratıldığını bildirir. Kainattaki tüm varlıklarda görülen denge, Allah’ın varlığının birer işareti ve belgesidir. Kainattaki ekolojik dengeyi sağlayan en önemli unsurlarından birisi de hayvanlardır. Kuran’ı Kerim ekolojik sistemin önemli üyeleri olan hayvanları, “ümmet” olarak isimlendirmektedir.
#Hayvan HaklarıSokak hayvanları ile ilgili son dakika gelişmeleri yakında takip ediliyor. 2024 yılı itibarıyla sokak köpekleriyle ilgili yeni düzenlemeler ve yasalar, Türkiye'de yoğun bir şekilde tartışılıyor. Yeni yasa tasarısına göre, belirli şartlar altında sahipsiz köpeklerin uyutulması öngörülüyor. Bu düzenleme, özellikle hayvan hakları savunucuları tarafından eleştirilse de, sokak köpeklerinin kontrol altına alınması amacıyla öneriliyor. Tasarıya göre, belediyeler barınaklardaki köpeklerin fotoğraflarını çekip internet üzerinden sahiplendirme ilanları yayınlayacak. 30 gün içinde sahiplenilmeyen köpekler enjeksiyon yoluyla uyutulacak. Son olarak, Hayvanları koruma noktasındaki kararlılıklarını sürdürdüklerini söyleyen Tunç, "Hem hayvanlarımızı koruyalım hem insan sağlığını tehdit edecek durumları kaldırmak lazım." ifadelerini kullandı. Peki, Sahipsiz sokak köpekleri uyutulacak mı? Sokak hayvanları yasası kabul edildi mi?
#Sokak Hayvanları Yasası 2024Önümüzdeki ay sokak hayvanlarıyla alakalı Meclis’e gelmesi beklenen taslak kanun teklifi hayvanseverleri ayaklandırdı. Uyutarak, ilaç verme yöntemiyle köpeklerin öldürülmesini öneren teklifi Hayvan Hakları Konfederasyonu’na sorduk. Federasyon çözümün, kısırlaştırmak ve rehabilitasyon olduğunun altını çiziyor.
#KöpekSokak hayvanlarının uyutulmasıyla gündeme gelen “hayvan hakları yasa teklifi” tartışılırken çözüm için Çorum’da önemli bir adım atılmış durumda. Kentte belediye, valilikle birlikte Çorum Sahipsiz Sokak Hayvanları Birliği kurdu. Çorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, “Doğal yaşam alanları oluşturuyoruz. Beslenme yerleri, köpek kulübeleri, veteriner noktaları yapılıyor. Hızla kısırlaştırdığımız sokak canlarını sokağa bırakmayacağız” dedi.
#ÇORUMÜzerinde yarı şeffaf beyaz mayosu, bembeyaz kumlarla kaplı tropik sahilde neşe içinde poz veren kişinin bir zamanlar podyumlarda fırtınalar estiren ve şimdilerde 70. yaş gününü kutlamaya hazırlanan emekli bir süper model olduğuna inanmak zor…
#Christie BrinkleyTBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, "İslam düşmanlığı yapan ya da Avrupa'nın dünyanın herhangi bir yerinde yabancı düşmanlığı yapan faşistler, ırkçılar onlar sadece bir ideolojinin zehirlediği insanlar olarak değil, aslında kendilerini üstün diğerlerini ise aşağıda köle olarak gördüğü için bu tavırların içine giriyorlar. Bakın İsrail-Filistin arasındaki çatışma zamanında maalesef insanlık tarihinin duyduğu en ağır gayriinsani lafı söyleten zihniyeti keşfetmeden sorunları çözemeyiz. Adam ne dedi? Hem de koskoca İsrail’in Savunma Bakanı. ‘Biz insansı bazı hayvanlarla savaşıyoruz’ dedi. Çünkü beyler, kendileri üstün seçilmiş millet, dünyanın geri kalanları onlar da insan bile değil, onları hayvan olarak görüyorlar" dedi.
#Filistinİstanbul Barosu Avukatı Deniz Tavşancıl Kalafatoğlu, okurlarımın sokak hayvanlarının haklarına ilişkin sorularını yanıtladı: “Hayvan Hakları Kanunu’na göre site bahçesindeki kedi ve köpekler de site sakini gibi değerlendirilmeli. Bu hayvanlar site, apartman bahçesi dışına atılmamalı. Site bahçesindeki su ve mama kaplarını atmak da ‘hayvanlara kötü muamele’ kabul edilir.”
#BahçeKonya Büyükşehir Belediyesi'ne ait Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde köpeğin başına kürekle vurulması olayının ardından duran sahiplendirmeler yeniden başladı. Geçen cuma sabahı barınaktaki bir köpeğin ölüsünü, diğer köpeklerin yediği ana ait görüntüler de ortaya çıktı.
#Konya