Hayvanseverlerin, “Belediyelere öldürme (ötanazi) yetkisi veriyor” diye karşı çıktığı teklifin görüşülmesine bugün Meclis Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda devam edilecek. Yasanın insani boyutu gibi hukuki boyutu da tartışma konusu.
#HayvanseverSokak köpeklerinin ‘uyutulması’ yasa tasarısı ve sosyal medyada videosu paylaşılan Şanlıurfa’daki şiddet olayları... Gündemimizde hep sokak hayvanları var. Sosyal bilimci ve hayvan hakları savunucusu Mine Yıldırım “Sokak hayvanlarıyla yaşama geleneği, Türkiye’de son derece özgün, kültürel ve toplumsal bir değerdir” diyor.
#HayvanSokak köpekleri Yıldız Tilbe’nin yaptığı sert açıklamayla yine gündemin başında. Mahmut Tuncer’den Gonca Vuslateri’ye çok geniş bir yelpaze feveran halinde. Etliye sütlüye karışmayan Ajda Pekkan bile isyan etti: “Mazlumları hedef alan hiçbir ölüm fermanına sessiz kalamam.”
#Savaş Özbeyİzmir'in Foça ilçesinde bir bota 58 kişi binen ve ölümüne yolculuk yapan göçmenler, botları su almaya başlayınca tehlikeli dakikalar yaşadı. Göçmenlerin imdadına son anda Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri yetişirken, mülteciler teker teker kurtarıldı.
#Sahil GüvenlikBundan 108 yıl önce 3 Haziran tarihinde İstanbul’un çeşitli semtlerinden toplanan 80 bin köpek bir vapura bindirilerek ıssız Sivriada’ya gönderildi. Yalnızca kayalıktan oluşan adada yaşamaya mahkum edilen köpekler aç ve susuz kaldı. Sonunda birbirlerini yemek zorunda kalan köpeklerin ulumaları Anadolu sahillerinden de duyulmuştu... Türkiye tarihindeki en büyük köpek itlafının yıldönümünde bir grup hayvansever adaya çıkarma yaparak ölen köpekleri andı. Haber-Görüntü: Zeynep BilgehanKurgu: Veysi Aslan
#Htvhaber107 yıl önce, 80 bin köpeğe mezar olunca Hayırsızada olarak anılan Sivriada, şimdi kedilerin mekânı. Yıllar evvel adaya terk edildiği düşünülen birkaç kedi çoğaldı, küçük bir koloni oluştu. Ne yiyip ne içerler diye bakmaya gittik. Limanda, birbirinin kopyası 20 kadar kedi karşıladı.
#Sivriadaİstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nün tüm ziyaretçilerini köpekleriyle birlikte gezmeye davet ettiği “Dört Ayaklı Belediye: İstanbul’un Sokak Köpekleri” sergisi, 16 Eylül’e kadar devam ediyor. Sergi, hemen her dönemde gündelik yaşamın önemli bir parçası olan sokak köpeklerinin, dini, siyasi ve sosyolojik dönüşümlerine ışık tutarken, dört ayaklı dostları ile gezintiye çıkan ziyaretçilerine de yeni bir rota sunuyor.
#KöpekLeman Sam, Nepal’de meydana gelen ve 2 binden fazla kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan depremin nedenini “Nepal’de Hindu tanrıçası için yüzlerce hayvan katletmişlerdi, cezasız mı kalacaktı, bugün binlercesi öldü, tanrıçaları kabul etsin artık” diye açıklayınca kıyamet koptu.
#Leman SamSadece İstanbul’da 150 binden fazla sokak hayvanı yaşıyor. Hayvanları Koruma Yasası’nda yapılacak değişiklikle, ormanlık alanlardaki barınaklara yerleştirilmeleri öngörülüyor. Büyükşehirlerde binlerce hayvansever yeni yasaya karşı yürüyüş yaptı. Yasa geri çekilmedi ama Başbakan dahil herkes hayvanseverlerin sesini duydu, tasarı gözden geçiriliyor
Hükümet programındaki “Yassıada’yı Demokrasi Müzesi” yapma planı için ilk somut öneri İTO Meclis Başkanı İbrahim Çağlar’dan geldi. 70 İTO meclis üyesi ile Yassıada’yı ziyaret eden Çağlar, “Yassıada, turizme açılabilir. İnşaat ve çevre düzenlemesi için 200 milyon dolarlık yatırım gerekir. İTO olarak Proje üretmeye hazırız” dedi.
Türkiye Polis Dergisi’nde yayınlanan ’İtler ürüyor, hayvanseverler yürüyor’ yazısı hayvanseverleri çılgına çevirdi. Yazıda, sokak köpeklerinden kurtulmak için acısız yöntemle itlaf edilmeleri gerektiği belirtiliyor. "Uzakdoğu’ya gıda maddesi olarak satılması da çok akılcı bir çözüm" deniliyor.