Hava Olayları haberleri sayfasında Hava Olayları hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 3379 Hava Olayları haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
2022 yılında Türkiye’de yaşanan aşırı hava olaylarının sayısı 1.030 oldu ve tüm zamanların rekorunu kırdı. Veriler aşırı hava olaylarının 2015’ten sonraki yıllarda rekor kırdığını, 2018’den itibarense her yıl daha da arttığını ortaya koyuyor.
#Hava OlaylarıTürkiye'de aşırı hava olaylarının 2015'ten sonraki tüm yıllarda rekor kırdığı, 2018'den itibaren her yıl daha da arttığı ortaya kondu. Meteoroloji raporlarına göre, son 8 yılda aşırı hava olayları rekor seviyede arttı. 2023'ün 2 aylık raporlarına göre ise Türkiye'nin önemli bir kısmında 'olağanüstü', 'çok şiddetli', 'şiddetli' kuraklık verileri dikkati çekti. Bölgesel olarak yağışlar Marmara'da normaline göre yüzde 46, 2022 Şubat ayına göre yüzde 67 düştü. Güneydoğu Anadolu'da ise normaline göre yüzde 3, geçen seneye göre yüzde 100'ün üstünde artış kaydedildi.
#MeteorolojiİTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros önemli uyarılarda bulundu. Toros açıklamasında "Atmosferdeki dengeyi bozan etkenler ortadan kaldırılmazsa daha büyük sorunlar ortaya çıkabilir. İklimdeki bu değişiklikler, mevsim kaymalarına sebep olabilir. Sıcak hava dalgası, aşırı yağışlar, doluda artışlar gibi meteorolojik uç değerlerin sayısı ve şiddeti artabilir. Geçen yıl İstanbul'da yaşanan dolu gibi bu tür uç değerleri daha sık yaşayabiliriz" dedi.
#MeteorolojiEge’nin bereketli topraklarından çıkan zeytinden zeytinyağına, peynirden bala, el halısından gulete, pideden köfteye, domatesten kestaneye onlarca ürün değerini coğrafi işaretle de tescilliyor. Ege’nin 8 kentinin 215 ürünü coğrafi işaretli. 10’u ise Avrupa Birliği’nden de tescilli.
#1Son hava durumu tahminleri il il Meteoroloji tarafından yayınlandı. Eylül ayı serin ve yağışlı başlarken, hava sıcaklıkları son günlerde yükselişe geçti. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün son hava durumu raporuna göre yarın hava sıcaklıklarının artmaya devam etmesi bekleniyor. Öte yandan Prof. Dr. Orhan Şen önümüzdeki 5 günde sıcaklıkların ortalamaların üzerine çıkacağını belirterek, pazartesi gününe dikkat çekti. Peki, bugün hava nasıl olacak? İşte, İstanbul, Ankara, İzmir ve il il 26 Eylül hava durumu değerlendirmeleri.
#MeteorolojiGeçtiğimiz hafta Türkiye genelinde etkili olan sağanak yağış yerini sıcak havaya bıraktı. Prof. Dr. Orhan Şen önümüzdeki 5 günde sıcaklıkların ortalamaların üzerine çıkacağını belirtti. Şen pazartesi günü ise yağışlı havanın geri geleceğini belirtirken, 'Türkiye 1 hafta içinde 2 mevsimi yaşayacak. Özellikle kuzey batı bölgesi. Yaz ve sonbahar bu geçişler önemli hava olayları oluşturabilir. Pazara kadar yaz. Pazartesi sonbahar. Pazartesi, salı Marmara’ya dikkat.' dedi.
#Hava DurumuEl Nino döneminin sona ermesinin ardından eylül ayıyla birlikte La Nina hava olayının etkili olduğu döneme girildi. Bu durum, ülkemiz de dahil olmak üzere birçok bölgede yağış rejiminde değişiklikler gözlemlenmesine neden oldu. Meteoroloji Uzmanı Dr. Güven Özdemir ile bu yıl La Nina’nın getireceği hava koşullarını, önümüzdeki günlerde hava sıcaklıklarının düşüp düşmeyeceğini ve ekim ayında sonbaharın tam olarak hissedilip hissedilmeyeceğini konuştuk.
#Hava DurumuCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'na 24 Eylül Salı günü 14'üncü kez hitap edecek. Erdoğan, bugüne kadar 4'ü başbakanlığı döneminde olmak üzere 13 kez Birleşmiş Milletler Genel Kuruluna katıldı. Erdoğan, 24 Eylül Salı günü bir kez daha BM kürsüsünden mesajlarını uluslararası kamuoyuyla paylaşacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının ana gündem maddesi İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları olacak.
#Cumhurbaşkanı Erdoğanİklim değişikliği hızla derinleşiyor ve bu durum, dünya genelinde hava koşullarını köklü bir şekilde etkiliyor. Özellikle bu yazın küresel ölçekte ‘en sıcak yaz’ olarak nitelendirilmesi uzmanları tedirgin ediyor. Norveçli bilim insanlarının yayımladığı son rapor ise tehlikenin giderek yaklaştığını bir kez daha ortaya koydu. Peki önümüzdeki 20 yıl içinde bizi neler bekliyor?
#İklim DegisikliğiUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Akıllı Ulaşım Sistemleri teknolojisi ile donatılmış Yavuz Sultan Selim Köprüsü Kuzey Çevre Otoyolu’nda şehir dışı lojistik merkezleri arasında sürücüsüz lojistiğe imkân tanıyacak Ford Trucks’ın Seviye-4 Otoyol Pilotu Teknolojisine sahip otonom kamyonunu test etti. Bakan Uraloğlu gerçekleştirdiği basın açıklamasında, “Otonom araçların optimum düzeyde çalışabilmesi için onlara uygun olarak yolların da akıllı ulaşım sistemleriyle donatılmış akıllı yollar olması gerekiyor. Bu kapsamda tüm ulaşım modlarında mevcut yol kapasitelerini etkin kullanarak; seyahat sürelerini azaltmak, trafik güvenliğini arttırmak ve enerji verimliliği sağlayarak ülke ekonomisine katkı sağlamak için akıllı ulaşım sistemlerini yaygınlaştırıyoruz.” dedi.
#Bakan UraloğluAvrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, çiftçileri korumak, tarımı dayanıklı, rekabetçi ve sürdürülebilir hale getirmek için daha fazlasını yapacaklarını söyledi .Leyen açıklamasında "Öncelikle çiftçilerimize adil ve yeterli gelir sağlamamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.
#Ursula Von Der LeyenBilim insanlarına göre önümüzdeki yıllarda Dünya'nın bazı noktaları sıcak nedeniyle yaşanmaz hale gelecek. Bu nedenle mekânları ve insanları küresel ısınmaya katkıda bulunmadan serinletmenin yolları aranıyor. Bu bağlamda ABD'den çok güzel bir haber geldi. Çalışmalar sonuç verirse gelecekte serinlemek için klima açmamıza gerek kalmayacak.
#Küresel IsınmaEylül ayının gelişiyle birlikte yurt genelinde hava şartlarında hızlı bir değişim gözlemleniyor. Marmara başta olmak üzere birçok bölgede ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı ve kuvvetli rüzgâr gibi olumsuz hava koşullarına dikkat edilmesi gerektiği uyarıları yapılıyor. Bu yıl yaz mevsiminin bir ay daha uzun süreceği öngörülürken, ani yağışlar bu durumu nasıl değerlendireceğimiz konusunda kafa karışıklığı yaratıyor. Peki, parçalı bulutlu ve yağmurlu hava koşulları ne kadar sürecek? Eylül boyunca ve ekim ayında bizi nasıl bir hava bekliyor? Meteoroloji Uzmanı Dr. Güven Özdemir ile konuştuk.
#Hava Durumuİklim krizi, zamanımızın en acil sorunlarından biri olarak her köşeyi etkiliyor. İklim değişikliğinin etkileri, yıkıcı orman yangınlarından eşi görülmemiş sıcak hava dalgalarına kadar giderek daha belirgin hale geldikçe, acil önlemler alınması gerektiği açıkça görülüyor.
#EğitimUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kooperatif Akıllı Ulaşım Sistemlerine Yönelik Merkezi Yazılım Platformu Geliştirilmesi Projesi İmza Töreni’nde konuştu. Uraloğlu "Proje hizmete alındığında akıllı ulaşım sistemi mimarisi, Türksat uyduları ile desteklenerek kesintisiz hale gelecek" dedi.
#Ulaştırma Ve Altyapı Bakanıİklim değişikliği giderek daha belirgin hale geliyor ve Almanya’da ani fırtınalar ile şiddetli yağmurlara yol açacağı öngörülüyor. 2023 yılından itibaren okyanus sıcaklıklarının rekor seviyelere ulaşması, Akdeniz’de benzeri görülmemiş sıcaklıkların yaşanması, Avrupa kıtasını doğrudan etkiliyor. Bu artan okyanus sıcaklıkları, Almanya’da kasırga ve sel riskini ciddi şekilde artırıyor.
#AlmanyaYurt genelinde yağışlarla birlikte mevsim normallerine inen sıcaklıklar tekrar yükselişe geçecek. Türkiye'de her yıl temmuz sonu ağustos başı itibarıyla görülen, Afrika kökenli sıcak hava dalgası 'eyyam-ı bahur'un bu yıl da etkisini göstermesi bekleniyor. İzmir Bakırçay Üniversitesi'nden Prof. Dr. Şermin Tağıl, 31 Temmuz ile 7 Ağustos tarihleri arasında 'eyyam-ı bahur' olarak bilinen Afrika kökenli sıcaklıklarının Türkiye'de hissedileceğini dile getirdi.
#MeteorolojiEv teknolojileri şirketi Beko, Time dergisinin ilk kez yayımladığı 'Dünyanın En Sürdürülebilir Şirketleri' listesinde 44'üncü sırada yer aldı. Arçelik CEO'su Hakan Bulgurlu knu hakkında, "Sürdürülebilirlik alanındaki kararlılığımızın dünyanın önde gelen kurumları tarafından takdir edilmesi de doğru yolda olduğumuzun önemli bir göstergesi" diye konuştu.
#BekoUyarıları uzun süredir görmezden geliyorduk ancak etkilerini hissetmeye başlayınca küresel ısınma gündemimizin en önemli başlığı oldu. Ülkemizin önemli üniversitelerinde görev yapan çevre mühendisleriyle konuştuk: “Var olduğumuz müddetçe iklim değişikliğini sınırlandırmak için elimizden geleni yapmalıyız.”
#Meltem FıratlıDünya dışı bilinçli ve zeki varlıklar geçmişte küçük zümrelerin ilgi alanındayken şimdilerde herkesin öğrenmek istediği bir fenomene dönüşüyor. Öyle ki ABD’de 5 Kasım’da gerçekleşecek seçimler öncesinde ‘UFO’lar artık açıklansın’ mottosu yine gündemde.
#Umut Fırat Eroğlu2024 Küresel Riskler Raporu’nun sonuçlarını açıklayan Zurich Sigorta CEO’su Yılmaz Yıldız, “İki yıl için, yapay zekâ kaynaklı dezenformasyon, olağanüstü hava olayları, toplumsal kutuplaşma, siber güvenlik, ülkeler arası silahlı çatışmaların ilk 5 risk olarak belirlendi” dedi.
#Zurich SigortaTBMM Çevre Komisyonu Başkanı Murat Kurum, "Bütüncül bir yaklaşımla ülkemizin tamamını kapsayacak iklim dostu yeşil dönüşümü gerçekleştirmeliyiz. Ancak yeşil dönüşüm çalışmalarında en önemli adım hiç şüphesiz İklim Kanunu'nun yapılmasıdır" dedi.
#Murat Kurum24 Nisan Çarşamba günkü dolunayda T-kare dediğimiz bir açı kalıbı mevcut ve bu T-kare’nin ucunda Plüton gezegeni olduğu için stresli bir süreç yaşanabilir. Maddi konularda risk alırken dikkatli olmalı, ilişkilerde güveni sarsacak adımlar atmamalıyız. Ayrıca kazalar, teknolojide krizler, garip hava olayları gündemde.
#Dinçer Günerİklim değişikliği, ani sıcaklık değişiklikleri, sel, kasırga ve kuraklık gibi daha sık görülen aşırı hava olayları; bulaşıcı hastalıkların ve virüslerin üremesi için ideal olan bir alan oluşturuyor. ABD’de yapılan yeni bir araştırmaya göre ise dünyayı zor günler bekliyor. Çünkü virüsler atağa geçti! Bilim insanları bu durumu “Tüm dünya için kaosa neden olabilir” şeklinde yorumluyor. Peki hangi virüsler daha sık görülmeye başladı? Nasıl bir önlem alınması gerekiyor? İşte detaylar…
#Sağlık