Bitkilerle tedavinin eski zamanlardan beri kullanıldığını söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı ve Fitoterapist Prof. Dr. Hakan Terekeci, “İlaçların artmasıyla bitkiler ve alışılmış yöntemler unutulmaya yüz tuttu. Fitoterapi bitkilerle tedavi anlamına gelir, yakın geçmişte modern tıp tarafından daha sık kullanılmaya başlayan tedavi yöntemidir. Sağlıklı yaş almanın ilk koşulu sağlıklı yaşamdan geçer, bitkisel desteklerle sağlıksız yaş almayı önleyebilirsiniz” dedi.
#Prof. Dr. Hakan TerekeciHamilelik döneminde aşı yaptırmak tehlikeli mi? Hamileyken yapılan aşı bebeğe zarar verir mi? Emzirme döneminde aşı yaptırılmalı mı? Anne adaylarını ve yeni anneleri endişelendiren bu soruların cevabını Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Recai Pabuçcu'dan alıyoruz.
#Hamilelikte Aşı1852’de Afrika’nın güneyinde keşif turuna çıkan İngiliz misyoner Doktor David Livingstone, bu köye misafir olmuştu. Ardından Gürleyen Duman’ı keşfedip Victoria Şelaleri adını vermişti. Geçmişteki yaşamını aynen koruyan Mukuni bugün de Zambiya’nın en misafirperver köyü. Ücret ödenerek giriliyor, rehberle geziliyor. Ankaralı öğretmen okurumuz Berrin Köylü, Mukuni’yi ziyaret etti, izlenimlerini yazdı.
İngiltere'deki Warwick Üniversitesi bilim adamlarının 20 yılda yaptıkları ve 20 bin erkeği kapsayan araştırmaya göre, evlilik erkeğin ömrünü uzatıyor. Bilim adamlarına göre evlilik erkeğin beynindeki bilinmeyen bir reaksiyonu tetikliyor ve evli erkekler bekarlara oranla 3 yıl daha uzun yaşıyor.
Kene tarafından yayılan sıtmaya benzer bir hastalık olan babesiosis çoğu insan tarafından bilinmiyor. Ancak lymedan sonra kene kaynaklı bulaşan en yaygın hastalık. Peki babesiosis nasıl bir hastalık? Ölümcül vakalar yaşanıyor mu? Ülkemizde yaşanan vaka var mı? Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr İftihar Köksal ile konuştuk.
#KeneKırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) ve Lyme hastalığı keneler tarafından yayılan en yaygın hastalıklar ancak ‘babesiosis'i çoğumuz hiç duymadık. Babesiosis, lymedan sonra kene kaynaklı bulaşan en yaygın hastalık. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin (CDC) 2023 raporuna göre, Kuzey Amerika’da özellikle Mayıs ve Ekim ayları arasında kene tarafından yayılan sıtmaya benzer bir hastalık olan babesiosis vakaları artıyor. Peki bizde durum ne? Ölümcül vakalar yaşanıyor mu? Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr İftihar Köksal ile konuştuk.
#KeneHavaların ısınmasıyla birlikte deniz sezonu açıldı. Ancak deniz tatili planı yaparken bazı sağlık risklerini göz ardı etmemek gerekiyor. ABD’de Güney Carolina’da yaşanan ve bir kişinin deniz kabuğuna basarak ‘vibrio’ bakterisiyle enfekte olduğu olay, bu risklerin ne kadar ciddi olabileceğini bir kez daha gösterdi. Peki deniz ve plajlarda hangi zararlı bakteriler yaşıyor? Bu bakterilerden korunmak için nelere dikkat etmek gerekiyor? Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Aslı Tatlıparmak ile mercek altına aldık.
#SağlıkYaşlandıkça nefes kalitesinin düşmesi normal ama yaşlanmadan önce ciğerlerimize nasıl yatırım yapabilmemiz mümkün. İlerlermiş yaşına reğmen nefes problemi yaşamayan ve sağlıkla yaşamını sürdürenlerin sırrı ne?
#SağlıkYaşlandıkça akciğer fonksiyonlarında düşüş yaşanır ve nefes kalitesi düşer. Gençken üçer beşer tırmandığımız basamaklar yaş aldıkça gözümüzde büyür, düz yolda yürürken bile nefesimiz zorlanmaya başlar. Peki yaşlanmadan önce ciğerlerimize nasıl yatırım yapabiliriz? Akciğerimizin güçlü olup olmadığını nasıl anlarız? Üfleme topları ya da balon şişirme alıştırmaları ciğerlerimizi geliştirir mi?
#Sağlık