Dang virüsü için tehlike çanları çalmaya başladı. Dünya genelinde vaka sayılarındaki artışa dikkat çeken Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bulaş riskini önlemek için ülkelere uyarıda bulundu. Peki, Dang virüsü nedir, nasıl bulaşır? İşte, Dang virüsü belirtileri ve tedavisi hakkında detaylı bilgiler
#Dang VirüsüAnkara'da Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, İngiltere'de yapılan araştırmayla Covid-19 geçirenlerin beyinlerinde 'gri cevher' denilen alanda küçülme ve hücre ölümü tespit edildiğini söyledi. Doç. Dr. Savaşçı, "Bu açıkçası ilerleyen dönemde hem MS hem Alzheimer artışlarına neden olabilecek bir gelişme" dedi.
#Covid-19Bazı ülkelerde koronavirüs aşısı olan yaşlıların ölümüyle ilgili Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Türkiye Ofisi'nde Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Bahadır Sucaklı'dan açıklama geldi. Ölümlerin aşıyla bağlantısı olduğuna dair bilimsel bir kanıt bulunmadığını söyleyen Sucaklı, "Bu ölümlerin aşı sonrası meydana gelmesinin tesadüfi olarak değerlendirilmesi söz konusudur. Mevcut aşı uygulamaları içerisinde aşıyla ilişkilendirilmiş herhangi bir ölüm DSÖ'ye bildirilmedi" dedi.
#Dünya Sağlık ÖrgütüKorona virüs geçirenlerin aşı olup olmayacağı, aşı takviminin netleşmesinin ardından gündeme geldi. Sağlık Bakanlığı korona virüs aşısı sorgulama sayfasını e Nabız sisteminden erişime açarken, uzmanlardan da dikkat çeken açıklama geldi. Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Gerek, koronavirüs geçirenlerin antikoruna bakılması gerektiğini ifade ederek, 4-5 ay önce hastalığı geçirmiş kişilere aşı yapılmasında sakınca olmadığını belirtti. İşte, Korona geçirenlere aşı yapılacak mı sorusunun yanıtına yönelik değerlendirmeler.
#Korona Geçirenlere Aşı Yapılacak MıTürkiye’de yaygın uygulamasına başlanacak Çin menşeili Covid-19 aşısının Türkiye’deki Faz 3 çalışmalarında gönüllü olan Prof. Dr. Mustafa Gerek, koronavirüs geçiren kişilerin aşı planlamasındaki yerini anlattı. Prof. Dr. Gerek, "Bir kişi eğer 4-5 aylık zaman diliminden önce hastalığı geçirmiş ise, aşı yapılmasında hiçbir sakınca yok. Yeni hastalık geçirdiniz daha birkaç aylık bir zaman geçti, bu dönemde muhtemeldir ki yeterli antikorunuz vardır; bu aşamada aşı olunmasına gerek olmayabilir" dedi.
#COVIDTürkiye'de yaygın uygulamasına başlanacak Çin menşeili Covid-19 aşısının Türkiye'deki Faz 3 çalışmalarında gönüllü olan Prof. Dr. Mustafa Gerek, koronavirüs geçiren kişilerin aşı planlamasındaki yerini anlattı. Prof. Dr. Gerek, "Bir kişi eğer 4-5 aylık zaman diliminden önce hastalığı geçirmiş ise, aşı yapılmasında hiçbir sakınca yok. Yeni hastalık geçirdiniz daha birkaç aylık bir zaman geçti, bu dönemde muhtemeldir ki yeterli antikorunuz vardır; bu aşamada aşı olunmasına gerek olmayabilir" dedi.
#ANKARAKoronavirüs pandemisi hızını artırarak yayılmaya devam ederken dünya genelinde aşıların önemi bir kez daha anlaşıldı. Gündemde bulunan bu aşı türlerinden biri ise meningokok aşısı… Meningokok, halk arasında menenjit olarak bilinir. Peki, meningogok aşısı nedir, kimlere ve neden yapılır? Meningogok aşısının yan etkileri var mı? İşte meningogok ve meningogok aşısı ile ilgili merak edilenler…
#MeningogokMalezya'da son 4 ay içinde 38 binin üzerinde kişide, sivrisinek ısırmasıyla bulaşan dang humması vakası görüldü. Bu gelişmenin ardından dang humması hakkındaki araştırmalar da hız kazandı. Virüsün nasıl bulaştığı, bulaş sonrası nasıl belirtiler verdiği araştırılıyor. Peki, Dang Humması nedir? Dang humması belirtileri neler?
#Dang Humması Nedir?1960'lardan bu yana daha sık rastlanan ve dang virüsünün neden olduğu Dang humması, İkinci Dünya Savaşından bu yana dünya çapında bir sorun haline gelmiş olup 110’dan fazla ülkede yaygındır. Dang virüsü bulaşan insanların %80’inde hiçbir semptom görülmemekte ya da sadece hafif semptomlar (basit ateş gibi) oluşmaktadır. Peki, dang humması nedir?
#Dang Humması Nedir?Şiddetli grip benzeri semptomlarla kendisini gösteren dang humması (dangue virüsü) hastalığı son zamanlarda Sri Lanka'da yayılarak onlarca kişinin yaşamını yitirmesine neden oldu. Genellikle, tropikal ve subtropikal bölgelerde endemik olarak görülen, dang humması sık yolculuk yapan kişiler için risk oluşturuyor. Peki, dang humması nedir? Dang humması bulaşıcı mı? İşte, hastalık ile ilgili merak edilenler.
#Dang Humması Nedir?Bir süredir Tayland'da yaşayan Leyla Bilginel sivri sinek ısırması sonucu hastanelik olmuştu. 'Dengue Fever' isimli hastalığa yakalanan Leyla Bilginel gözyaşları içinde yardım istemişti. Sağlık Bakanlığı, Bilginel'in yardım çağrısına cevap verdi. Tayland'a giden Türk doktorlar Bilginel'i İstanbul'a getirdi.
#Leyla BilginelDangue virüsü nedir sorusu ünlü oyuncu Leyla Bilginel'in hastalanmasının ardından binlerce kişi tarafından araştırılmaya başlandı. Dang hummasına yakalanan Oyuncu Leyla Bilginel'in hastanede yaşam mücadelesi devam ediyor. Peki, Dangue virüsü nedir? Dang humması hastalığı nedir?
#Dangue VirüsüBir süredir Tayland'da yaşayan Leyla Bilginel'den üzücü haber geldi. Sivrisinek ısırması nedeniyle 'Dengue Fever' isimli hastalığa yakalanan Leyla Bilginel, sevenlerine mesaj gönderdi. Oğluyla birlikte Tayland'da yaşayan ünlü isim,' Dua edin ne olur bir an önce iyileşeyim! Çok hastayım' sözlerini gözyaşlarıyla aktardı.
#Dengue FeverHer yıl binlerce insan, bir kaza ya da hastalık sonucunda kan bulamadığı için hayatını kaybediyor. Buna karşılık yapılan araştırmalar, yaklaşık 72 milyon insanın yaşadığı Türkiye'de yıllık kan bağış oranının, nüfusun %1'i kadar olduğunu gösteriyor. Oysaki kan bağışı, kan bekleyen binlerce insanın hayatını kurtarmanın yanı sıra, bağış yapan kişinin sağlığını da olumlu yönde etkiliyor.
ABD'de yapılan bir araştırma, koronavirüs enfeksiyonu geçiren çocukların, diğer solunum yolu hastalıklarına yakalanan akranlarına göre Tip 2 diyabet geliştirme olasılığının yüzde 50 daha fazla olduğunu ortaya koydu. Obez çocuklarda ise bu oran yüzde 100’e kadar çıkıyor. Bu durum, Covid-19'un uzun vadeli etkileri konusundaki endişeleri artırdı. Peki koronavirüs neden çocuk ve gençlerde diyabete neden oluyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Sağlık