Havaların soğumaya başlamasıyla enfeksiyon sezonu da açılıyor. Yaygın görünen ve tehlikeli olabilen solunum yolu enfeksiyonlarından gribe karşı önlem almanın tam zamanı. Unutmayın, çok seyahat edenler risk grubunda.
Grip hastalığına, influenza adı verilen virüs yol açıyor. İnsandan insana çok kolay geçen bu virüs, 39 derecenin üzerinde ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı, boğaz ağrısı, burun akıntısı, kuru öksürük, hapşırma, gözlerin yaşarması ve kanlanması gibi sorunlara yol açan gribe zemin hazırlıyor.
Seyahat edenlerde grip riskinin yükselmesinin birkaç nedeni var. İlki kapalı bir toplu ulaşım aracında (uçak, tren, otobüs) uzun süre çok sayıda kişiyle yolculuk etmek. Yine çok sayıda kişiyle terminaller, havalimanlarında aynı ortamları paylaşmak. Bu arada tek hastanın bile hapşığıyla yayacağı influenza virüsleri, çok sayıda kişiyi hasta etmeye yeter. Ortamın havasız olmasının da etkisini inkar edemeyiz. Yine seyahat edenler ve ulaşım araçları bir yerden bir yere giderken hastalık etkenini de taşıyabiliyor.
Grip aşısını bir kez yaptırınca hayat boyu bağışıklık kazanmıyorsunuz. Çünkü her yıl dünyada enfeksiyon yapan grip virüslerinin tipi değişiyor. Dünya Sağlık Örgütü dolaşımdaki grip virüslerini referans merkezleri aracılığıyla izliyor. En fazla hastalık yapma riski olan üçünü aşı ürecilerine bildiriyor. Onlar da sezonluk aşıyı üretiyor.
Aşının yapılması için en uygun zaman eylül - kasım arası. Enfeksiyon sezonu başlamadan ve hastalığa yakalanmadan yaptırmak önemli. En basit anlatımla aşının işlevi, vücudun savunma mekanizmalarını harekete geçirerek gerçek influenzayla karşılaşıldığında hızlı bir şekilde virüsleri yok etme yeteneği kazanmasını sağlaması.
Yumurtaya karşı alerjisi olanlar, daha önceki bir grip aşısından sonra ağır alerjik reaksiyon geçirenler, 6 aydan küçük bebekler, orta veya ağır derecede ateşli hastalık geçirenler grip aşısı yaptırmamalı.
Virüs havada asılı kalıyor
İnfluenza çok kolay ve hızlı bulaşan bir virüs. Öksürük ve hapşırıklarla etrafa saçılan damlacıklardan, hastalarla direkt temastan, hastaların ağız-burun akıntılarıyla temas etmiş eşyalardan geçebiliyor. Hastalardan etrafa saçılan virüsün, havada asılı kalabilme yeteneği bulaşıcılığı daha da artırıyor.
MUTLAKA GRİP AŞISI YAPTIRMASI GEREKEN RİSK GRUPLARI
6-18 yaş arası tüm çocuklar
50 yaş ve üzeri yetişkinler
Kalp, akciğer, böbrek veya karaciğer hastaları
Astımlılar
Şeker hastaları
Kansızlık sorunu bulunanlar
Grip mevsiminde hamile olanlar
HIV/AIDS hastaları
Kanser tedavisi görenler
Uzun süreli steroid tedavisi alanlar
HER SEZON TEK DOZ
Grip aşısı, 6-9 yaş arasındaki çocuklara ilk kez yapıldığında en az bir ay arayla, iki doz şeklinde uygulanıyor. Bundan sonra, yetişkinlerde olduğu gibi, tek doz yeterli.