Nem oranının yüksek olduğu havasız ortamlarda meydana gelen küf sorunu hem evlerimizde kötü görüntüye neden oluyor hem de her soluk alışımızda sağlığımıza zarar veriyor. Özellikle yatak odaları, banyo ve mutfakta karşımıza çıkan ancak bazen çok da önemsenmeyen bu sorun uzun vadede ölüme kadar giden ciddi sonuçlara neden olabiliyor.
#KüfBir mantar türü olan küf, suya maruz kaldıktan 24 ila 48 saat sonra bir ortamda büyümeye başlayabilir. Küfe maruz kalmanın neden olduğu sağlık belirtileri soğuk algınlığı ya da yorgunluk gibi belirtiler olduğu için küften kaynaklı olduğu anlaşılmayabilir ancak tedavi edilmezse, küf yaşamı tehdit edebilir. Küf zehirlenmesi sanıldığından çok daha yaygın… Etkisi aylar hatta yıllar sonra bile ortaya çıkıyor, ölümlere bile neden olabiliyor. Peki, küf sorunu sağlığımızı nasıl etkiliyor, küften nasıl kurtuluruz, küf zehirlenmesine maruz kaldığımızı nasıl anlarız? Uzmanlar ne diyor?
#KüfEsenyurt’ta sanatçı Gökhan Güney’in gelini Ece Güney, geçtiğimiz günlerde oturduğu binayı yakmakla suçlanıp mahalleli tarafından linç edilmek istenmişti. Dün gece tekrar evine gelen kadın, mahalle sakinlerinin saldırısına uğradı. “Seni bu mahallede istemiyoruz” diyen vatandaşlar Güney’e tekrar saldırdı. Yaşanan olay cep telefonu kamerasına yansıdı.
#Gökhan GüneyKoronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhami Çelik'ten ‘hasta bina sendromu’ ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Çelik açıklamasında ‘Biz hep kapalı mekanlara gidip oralarda günlerimizi saatlerimizi geçiriyoruz. Bu son derece yanlış bir şey, en güzeli doğada olmak. Doğanın o temizliğini ve güzelliğini almak gerekiyor. Bence koronavirüsün en güzel yanı da bunu ortaya çıkartması’ dedi.
#Prof. Dr. İlhami ÇelikKoronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhami Çelik'ten ‘hasta bina sendromu’ ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Çelik açıklamasında ‘Biz hep kapalı mekanlara gidip oralarda günlerimizi saatlerimizi geçiriyoruz. Bu son derece yanlış bir şey, en güzeli doğada olmak. Doğanın o temizliğini ve güzelliğini almak gerekiyor. Bence koronavirüsün en güzel yanı da bunu ortaya çıkartması’ dedi.
#Hasta Bina SendromuBeyin yorgunluğunda en çok karşılaştığımız şikayetler, unutkanlık, odaklanamama, konsantrasyon eksikliği, algılama eksikliği, öğrenme ve ezberleme zorlukları, beyinde ağırlık hissi, dikkatsizlik, tahammülsüzlük ve çabuk sinirlenme gibi belirtilerdir. Peki beyin yorgunluğuna karşı neler yapılabilir?
#BeyinBeyin yorgunluğunda en çok karşılaştığımız şikayetler, unutkanlık, odaklanamama, konsantrasyon eksikliği, algılama eksikliği, öğrenme ve ezberleme zorlukları, beyinde ağırlık hissi, dikkatsizlik, tahammülsüzlük ve çabuk sinirlenme gibi belirtilerdir.
#BeyinPolen alerjisini duymayan yoktur. Çoğu insan için süt, yumurta gibi besin maddeleri alerjendir. Peki ya su alerjisini duydunuz mu? Ya da teknolojiye karşı alerji mümkün mü? Ayakkabıya alerjisi olan bir tanıdığınız var mı? Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hakan Eren, en ilginç 10 alerji çeşidini anlattı.
#Alerji Neden OlurGün boyu kapalı ortamlarda, merkezi havalandırma sistemleri altında çalışanlarda sık görülen kulak burun boğaz problemlerinin nedenlerini ve korunmak için yapılması gerekenleri Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mücahit Altınışık anlattı.
#İş YaşamıGiderek artan sıcaklığa en etkili çare, klimalı-vantilatörlü ortamlara sığınmak. Peki ama baş ağrılarınız ne durumda? Yoksa burnunuz mu akıyor? Sağlığı riske atmadan serinlemek mümkün mü? Acıbadem Hastanesi göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Ceyda Kırışoğlu Demir’e ve nöroloji uzmanı Dr. Emel Gökmen’e sorduk.
#SerinlikKüçük evler sağlığı tehdit ediyor. Solunum yollarından tutun, kireçlenmeye, depresyondan alerjiye kadar birçok hastalığa neden olan küçük metrekareli, 1+1 evler uzun vadede işkenceye dönüşüyor. Ayrıca ormanda 2 saatlik bir yürüyüş bağışıklık hücrelerinin sayısını artırıyor.
Kronik stres, hasta bina sendromu, elektronik cihazlar, uykusuzluk beynimizi yoruyor. İş yaşamında başarı için beyin yorgunluğunun engellenmesi gerektiğini söyleyen Dr. Beyin kitabının yazarı, nöroloji uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, beyin yorgunluğuna sebep olan etkenleri şöyle sıralıyor:
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sibel Menteşe, son 20 yıl içinde endüstrileşmiş ülkelerin çoğunda, okul çağındaki çocukların neredeyse yarısı astım ve alerjiye maruz kaldığını, bu nedenle “hasta bina” sendromuna dikkat edilmesi gerektiğini bildirdi.
Sıcak yaz günlerinde klimalar baş tacımız olabilir ama yanlış kullanımı maalesef klimayı rahatlık olmaktan çıkarıp, hastalık kaynağı haline getirebiliyor. Klimanın kumandası elimizde olduğuna göre, hastalanmadan ve doğru kullanabilmek de bize kalıyor! İşte sağlıklı klima kullanmanın püf noktaları
Sendromun belirtileri arasında baş ağrısı, baş dönmesi, uyuşukluk, yorgunluk hissi, gözlerde sulanma, kaşınma, kızarıklık, burun akıntısı, hapşırık, burun tıkanıklığı, boğazda yanma, boğak kuruluğu, gıcık şeklinde öksürük, göğüste sıkışma hissi, nefes darlığı, cilt kuruluğu, ciltte kaşıntılar, burun kanaması, koku ve tat alma bozuklukları, konsantrasyon güçlüğü bulunmaktadır.