İnsanın sağlığı küflenir mi?

Güncelleme Tarihi:

İnsanın sağlığı küflenir mi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2012 14:00

Havasızlık ve sıcak tehlike saçıyor.

Haberin Devamı

Son yıllarda ısı kaybının önlenmesi için zorunlu olarak yapılan PVC pencereler, iç / dış mantolama gibi izolasyon yöntemleri, yeni nesil evlerin hava almasını engelliyor, sıcak ortam ile yüksek nem miktarını birleştirerek adeta küflenmeye davetiye çıkarıyor. Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu, rutubetli ve nemli havalarda daha sık görülen “küf”ün sağlık açısından önemine değiniyor.

Yonca Nuhoğlu, küflerin görünümlerinin yeşilden siyaha dönüşebildiğine, bazen renksiz olabildiğine, bazen de kabaran bir duvar sıvası şeklinde kendini gösterebildiğine değiniyor. Kendine özgü kokusu olan küflerin, ev havasına uçucu organik bileşikler yaydığını; bu yayılan maddelerin hiç bir sağlık problemi olmayan bir bireyde dahi öksürük, nefes darlığı gibi solunum problemlerine sebep olduğunu belirtiyor. Ev içi hava kirliliği kaynağı olarak sigara ile eşdeğer öneme sahip olan küflerin, aynı zamanda alerjiye yatkınlığı olan bireylerde “küf alerjisi” oluşumuna yol açtığını vurguluyor.

Haberin Devamı

Belirtileri nelerdir?

Nuhoğlu küf alerjisinin, kimi bireylerde burun akıntısı, burun kaşıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırık gibi belirtiler oluşturduğuna; kimi bireylerde ise bu bulgulara öksürük, hırıltı-hışıltı ve nefes darlığı yakınmaları eklendiğine dikkat çekiyor. Kapalı mekanlarda küflerin yaydığı uçucu organik maddeler, herhangi bir maddeye alerjisi olan kişilerin sadece atak geçirmesine sebep olmuyor aynı zamanda hastalık bulgularını kötüleştiriyor.

Küf nerelerde oluşuyor?

Nuhoğlu küflerin, sıvası hasar gördüğü için su çeken duvarlarda; ev içi nem miktarı yüksek olduğu için nemlenen duvar kâğıtlarında, su boruları su sızdırdığı için yeşillenen banyo karolarında veya devamlı su aktığı için çürüyen mutfak dolaplarında oluştuğuna değiniyor. Küfün yaşam alanı olarak rutubetli ve güneş görmeyen ortamları sevdiklerini belirtiyor. Hasta bina sendromu denilen eski bakımsız binalarda yaşayan kişilerde görülen sağlık sorunlarının en önemli kaynağının küf olduğunu vurguluyor.

Nuhoğlu kış aylarında da yüzme sporu yapmak isteyenlerin, kapalı yüzme havuzlarında nem nedeniyle oluşan küfe dikkat etmeleri gerektiğini belirtiyor. Astım hastalarına yüzme iyi gelse bile kapalı yüzme havuzlarının küf gelişimine yatkın olması nedeniyle astım atakları açısından riskli bölgeler olduğuna önemle değiniyor. 

Haberin Devamı

Alınacak 10 temel önlem

1- Ev havasında nem miktarını bir nem ölçer yardımıyla belirlemek ve %45’in üzerinde ise nemi düşürmek için girişimde bulunmak

2- Ev içinde mutfak ya da banyoda kaçak yapan bir boru varsa bir an önce tamir yoluna gitmek

3- Duvarların su almasına neden olan bir sıva çatlağı varsa tamir ettirmek

4- Ev içinde güneş görmeyen hava almayan kapalı alanlar varsa havalandırma yoluna gitmek

5- Rutubet sorunu olan alanların halı ile kaplamamak

6- Yer kaplamalarında küf oluşmuşsa hepsini atarak yenilemek

7- Banyoyu ve mutfağı kullandıktan sonra bu alanların iyi havalanmasını sağlamak

8- Evde nem miktarını azaltmak için klima ya da nem giderici alet kullanmak

9- İç dış sıcaklık farkına bağlı terleyen duvarlara küf oluşmadan önce izolasyon uygulamak

10- Sert zeminlerde oluşmuş küfü astım hastalarının evde olmadığı bir zamanda çamaşır suyu, oksijenli su veya su ve sabunla fırçalamak suretiyle temizlemek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!