Hasat haberleri sayfasında Hasat hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 8898 Hasat haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Almanya’nın Fürth kentinde her yıl ekim ayının ilk haftasında büyük bir coşkuyla kutlanan Hasat Bayramı (Erntedankfestzug), bu yıl da çeşitli ülkelerin kültürel etkinliklerine sahne oldu. Yaklaşık 200 yıldır geleneksel olarak kutlanan bu etkinliğe katılan 92 kuruluş arasında yer alan Fürth Türk Birliği, 54. sırada kortejde Türk bayraklarıyla geçit yaptı ve büyük ilgi topladı.
#ALMANYAFındık hasadına 10 gün kala çiftçi de ihracatçı da pazar hesabı yapmaya başladı. Rekolte iyi, hastalıkla mücadelede başarı yakalandı. Fındık üreticisi Özer Akbaşlı, “Fındığı çuvala koyma maliyeti yüzde 100 arttı. Bu yıl fındığın kilogram fiyatı 150 TL olmalı” derken Karadeniz Fındık İhracatçıları Birliği Başkanı Hasan Osman Sabır, “Yüksek fiyat yüzünden geçen yıl ürün elimizde kaldı, iyi denge kurmak gerek” diye konuştu.
#FındıkTokat'ta antioksidan değerinin yüksek olmasından dolayı süper meyve olarak adlandırılan aronya meyvesinin hasadı başladı. Kilosu 200-250 liradan alıcı bulan meyvenin hasadı ise tek tek elle toplanarak yapılıyor.
#Süper MeyveTürkiye’nin yağlık ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Trakya’da bu yıl ayçiçeği tarlalarında kuraklık stresi yaşanıyor. Trakya çiftçisinin ‘sarı gelin’ olarak adlandırdığı ayçiçeğinde bu stres hasadı etkileyecek. Trakya Üniversitesi Bitki Islahı Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya, “Bazı tarlalarda ürün biçilemeyecek kadar küçük. Bu da verimi olumsuz etkiledi” dedi.
#AyçiçeğiSon haftalarda bazı bölgelerde etkili olan aşırı yağışlar çiftçinin takvimini bozdu. İç Anadolu ve Doğu Anadolu’da buğday için hasat iki haftadan fazla ileri attı. Bazı bölgelerde aşırı yağışlardan dolayı verimde kayıp beklenirken kıraç bölgelerde ise artış ön görülüyor.
#ÇiftçiKahramanmaraş’ın Ekinözü ilçesinde Ceyhan Nehri üzerindeki Kandil Barajı’nda kurulan ağ kafeslerde yetiştirilen alabalıkların ilk hasadı yapıldı. Baraj gölü üzerine kurulan 14 tesiste yetiştirilen ve ilk hasadı yapılan 5 bin ton alabalık, işlendikten sonra Avrupa Birliği ülkeleri ve Rusya başta olmak üzere dünyanın birçok yerine ihraç edileceği bildirildi.
#Kandil BarajıMersin’in Silifke ilçesinde baharın habercisi olan bahçelerdeki erik hasadı başladı. Don nedeniyle rekoltesi düşük kalan erik, kilosu 450 liradan alıcı buluyor. Mut'ta Şubat ayında yapılan hasatta eriğin kilosu 8 bin liraya satılıyor ve sayarak paketleniyordu.
#MersinNe zaman zihnimi ve bedenimi dinlendirmek istesem Afyonkarahisar’ın yolunu tutarım. Termal suları, dingin atmosferi ve kültürel zenginlikleriyle şifadan fazlasını verir bu kent. Bu defa zeytin hasadımızı yapıp yorgunluğumuzu termalde atarken ‘hangi sağlık sorunları için termal şifalar bulabiliriz’ uzmanına danıştım…
#AfyonkarahisarRamazan geldi; bir ay boyunca kalabalık sofraların başında toplanacağız.Birbirinden lezzetli yemekler iftar ve sahur için hazırlanacak. Yazarımız Ebru Erke mutfakta yemek pişirirken coğrafi işaretli ürünlerimizin çeşitliliğinden faydalanabileceğimizi, sofralarımıza daha da lezzet katabileceğimizi söylüyor.
#RamazanŞarkıcı Cenk Eren, yıllar önce işlerine mani olanlara sosyal medya hesabından sitem etti. "Yıllarca sanatçı arkadaşıma küs kalmıştım, olayın aslını öğrendim" diyen ve isim vermeden iki kişiyi işaret eden Eren, "Bir tanesi yataklarda, bir tanesi alkolik olmuş. Ekmekle oynayanın Allah cezasını veriyor." notunu paylaştı.
#Cenk ErenUzaya dev bir ayna gönderip Güneş'in ışınlarını toplayarak Dünya üzerinde herhangi bir hedefe yöneltmek... İlk başta akıllara bilim kurgu filmlerindeki kötü karakterlerin yaptığı planları getirse de tamamen gerçek olan bir projeden bahsediyoruz. Rusya uzay ajansı Roscosmos, bundan tam 32 yıl önce 4 Şubat 1993 tarihinde, bu projeyi hayata geçirmeyi başardı. Peki ya sonrası?
#Uzay AraştırmalarıBir kadın düşünün. Dimdik, yazdıkları ile, söyledikleri ile... Kendine misyon edindiği Kardelen’ler… Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin burslu okuttuğu kız çocukları için hiç bir karşılık beklemeden çalışan, hakkaniyetli, sözü doğru, tavrı net, 40 kitabın yazarı Ayşe Kulin’in zarafeti ve güzelliğini müthiş zekası, bilgisi ve yüreği ile her cümlesinden kalitesini göreceğiniz bir sohbet gerçekleştirdim.
#Sponsorlu İçerikBir kadın düşünün. Dimdik, yazdıkları ile, söyledikleri ile... Kendine misyon edindiği Kardelen’ler… Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin burslu okuttuğu kız çocukları için hiç bir karşılık beklemeden çalışan, hakkaniyetli, sözü doğru, tavrı net, 40 kitabın yazarı Ayşe Kulin’in zarafeti ve güzelliğini müthiş zekası, bilgisi ve yüreği ile her cümlesinden kalitesini göreceğiniz bir sohbet gerçekleştirdim.
#1Üniversite yıllarında başlayan arkadaşlıklarını süreç içinde ortaklıkla taçlandıran Murat Varlıklı ve Enver Özgeday, tarım araçlarına ekledikleri elektronik parçalarla katma değer yaratıyor. Star Wars hayranlığıyla ‘zihin savaşçıları’ndan esinlenerek şirketin ismini de CEDAY olarak belirleyen ikili, bugün 8 ülkeye ihracat yapıyor. Geliştirdikleri ürünlerle hem tarımda verimliliği arttıran hem de ithalatın önüne geçen Varlıklı ve Özgeday’ın hedefinde ise daha fazla ülkeye ihracat yapmak var.
#1Dünyanın en yaygın istilacı türü, bulunduğu ortamda deyim yerindeyse bütün doğal yaşamı sonlandırıyor. Gölleri, nehirleri saran, balıkları öldüren hatta balıkçıları gölde mahsur bırakan bu ilginç bitki dönem dönem Türkiye’de Hatay’dan geçen Asi Nehri’nde de ortaya çıkıyor
#Su SümbülüSütaş, biyogaz tesislerinde çiftliklerinin gübreleri ve organik atıkları işleyerek elektrik, buhar ve sıcak su elde ediyor. Biyogaz tesislerinde ürettiği elektrik enerjisi, üretim tesislerinin tümünün elektrik ihtiyacının yüzde 88’ini karşılıyor. 2025 yılı hedefi bu oranı yüzde 100’e çıkarmak. Sütaş, çiftliklerinin gübreleri ve organik atıklardan elde ettiği yenilenebilir enerji ile üretim faaliyetlerinden kaynaklanan sera gazı salımının 3 katı karbon emisyonunu engelledi.
#Sponsorlu İçerikHangi alanda çalışırsak çalışalım siyasetten ekonomiye, turizmden gastronomiye, sanattan edebiyata, sosyolojiden psikolojiye, iklim krizinden gıda israfına neredeyse her konuda sanki yeni bir sayfa açmak mümkünmüş gibi her yeni yıldan yeni beklentilerimiz ve öngörülerimiz olur.
#Müge AkgünDünyanın en sevilen sebzesi desek abartmış sayılmayız. Soğan tüm yemeklere tat katarken kendi başına yüzlerce farklı tarifte başrole oturabiliyor. Bu kez soğan çeşitleri ve onları nasıl kullanacağımızı yazdım, elbette dünyadan rengârenk soğanlarla yapılan farklı önerilerle beraber.
#Gülay Barbaros Altanİzmir’in şirin ilçesi Seferihisar’da umudun fidanları yeşeriyor. LÖSEV'in Seferihisar Doğal Yaşam Çiftliği'nde yetişen satsuma mandalinaları, sadece bir meyve değil, aynı zamanda lösemili çocuklara ve dezavantajlı bölgelerdeki çocuklara uzanan bir el olarak karşımıza çıkıyor.
#1Gıda güvenliği, son yıllarda tüketicilerin en çok endişe duyduğu konulardan biri. Halk sağlığını hiçe sayan firmalar, akıl almaz hilelerle gıdalarımızı kirletiyor. Bugüne kadar süte çamaşır suyu, zeytin yağına makine yağı, tereyağına patates püresi, salçaya gıda boyası, sucuğa at eti, eşek eti, sakatat karıştırdılar. Bu gıda hileleri 'Biz ne yiyoruz' diye sorgulatmaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan 'taklit ve tağşiş ürünler listesi yine aynı tartışmanın fitilini ateşledi. Bakanlığın açıkladığı son listede sumak ve pul biberler gibi baharatların içine tekstil boyası koyan firmalar ifşa edildi.
#Gıda SahtekarlığıTarım ürünlerini bakteri, virüs ve haşerelerin zararlı etkilerinden korumak için kullanılan pestisitler hepimizin gündeminde. Bu kimyasalların yanlış kullanılması sağlığımızı ne kadar tehdit ediyor? Doğaya ve biyolojik çeşitliliğe zarar veriyor mu? Sebze ve meyveleri karbonatlı ve sirkeli suyla yıkamak çare mi? Pestisitler ne zaman zararlı hale geliyor, kullanılmasa olmaz mı? Tüm bu soruları uzmanlara sorduk.
#Pestisit