Türkiye’nin Erciyes Dağı’ndan sonraki en büyük ikinci volkanik dağı olan Hasan Dağı, meydana gelen son depremler ardından gündem oldu. Bilim insanlarının da yakından takip ettiği Hasan Dağı'nın eski volkanik yapısı nedeniyle patlayabileceği dile getiriliyor. Peki, Hasan Dağı nerede? İşte, Hasan Dağı'nın volkanik durumu hakkında bazı bilgiler
#Hasan DağıZamansız bir yer Kapadokya. Tarih boyu kendisine sığınanlara kucak açmış, bir inziva yeri olmuş. Bugünse uçsuz bucaksız vadilerinin manzarasıyla on binlerce turisti ağırlıyor. Yılın hangi dönemi giderseniz gidin farklı bir çekiciliği olan Kapadokya’nın en güzel zamanıysa bahar ayları. Şimdi hep birlikte bu gizemli masal diyarında yolculuğa çıkalım.
#KapadokyaHasan Dağı, Niğde'de meydana gelen 5.3 büyüklüğündeki depremin ardından gündem oldu. Türkiye'nin ikinci büyük volkanik dağı olan Hasan Dağı bilim insanları tarafından yakından takip ediliyor. Peki Hasan Dağı nerede, konumu nedir? Hasan Dağı aktif mi, volkanik mi? İşte merak edilenler...
#Hasan DağıVolkanların sarsıntılara neden olabilmesi gibi, depremlerin oluşturduğu sismik dalgalar da yanardağların içindeki akışkan sistemi hızlandırabiliyor. Peki bu bağlamda Türkiye’yi yasa boğan Kahramanmaraş depremlerini nasıl yorumlamak gerekiyor? Prof. Dr. Kürşad Asan hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Kahramanmaraş DepremiYanardağ bir yer bilimi terimi olarak magmanın yerin içinden yüzeye doğru fışkırdığı veya geçmiş zamanda fışkırmış olduğu bir püskürme ağzının bulunduğu dağ türüdür. Yanardağ ismine volkanik dağ ismi de verilmektedir. Yanardağ ismi verilen bu coğrafi yer şekli magmanın yeryuvarlağının yüzeyinden dışarı püskürerek çıkması sonucunda meydana gelir. Yanardağın nasıl oluştuğu, nasıl patladığı ve nasıl söndüğüne dair ayrıntıları derledik.
Konya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Prof. Dr. Fetullah Arık, dün 5.1 büyüklüğünde meydana gelen depremin kentin tarihsel dönemindeki en büyük deprem olduğunu belirtti. Arık, ''Depremin meydana geldi fay, Sultandağı- Akşehir fay zonunun güney kesiminde, Konya fay zonunun batısında, ara bölgede normal bir fay gibi görünüyor. Oluşan deprem de Konya'nın tarihsel döneminde en büyük deprem olarak görülüyor. Konya bölgesinde ve yakın çevresinde en büyük deprem diyebiliriz'' dedi. Arık, Konya'da 6 ve 6.5 büyüklüğünde bir depremin oluşabileceğini ifade etti.
#KonyaDünya, iklim değişikliğinden dolayı gün geçtikçe ısınmaya devam ediyor. Buzulların erimesi, orman yangınları, kuraklık gibi endişelere şimdi volkanların harekete geçme olasılığı da eklendi. Ancak en dikkat çeken nokta ise bu volkanik püskürmelerin soğumaya neden olma ihtimali… Peki volkanlar küresel ısınmayı etkileyebilir mi? Türkiye'de püskürme potansiyeline sahip volkan var mı? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#VolkanlarGöreme Milli Parkı’nın yer aldığı Kapadokya dünyanın sayılı güzelliklerine ev sahipliği yapan beldedir. Kapadokya’ya bir kez gelen bir daha gelmek ister. Tabiatın insana sunduğu pek çok güzellik bu topraklarda kendine yer bulmuştur. Kapadokya’ya adım attığınız an kendinizi başka bir dünyada gibi hissedersiniz. Her köşesinde ayrı bir tarih, ziyaretçilerini bekler. Göreme Milli Parkı ile ilgili bilgileri derledik.
#Göreme Milli ParkıKonya'nın Karapınar ilçesinde bulunan ve 'Dünya'nın nazar boncuğu' olarak bilinen Meke Gölü, kuruyunca haritadan silinme noktasına geldi. Bölgede 27 yıldır TEMA Vakfı'nın gönüllü temsilciliğini yapan Musa Ceyhan (68), "Meke Gölü kurumaya yüz tuttukça kuşlar da gelmez oldu, yerli ve yabancı turistler gelmez oldu. Burada yer altı sularımızın muhakkak yükselmesi gerekiyor" dedi. Gölün haritadan silinecek duruma geldiğini ifade eden Ceyhan, "Karapınar halkı üzülüyor. Meke Gölü’nün eski canlılığına kavuşmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.
#Meke GölüKonya'nın Karapınar ilçesinde bulunan ve 'Dünya'nın nazar boncuğu' olarak bilinen Meke Gölü, kuruyunca haritadan silinme noktasına geldi. Bölgede 27 yıldır TEMA Vakfı'nın gönüllü temsilciliğini yapan Musa Ceyhan (68), "Meke Gölü kurumaya yüz tuttukça kuşlar da gelmez oldu, yerli ve yabancı turistler gelmez oldu. Burada yer altı sularımızın muhakkak yükselmesi gerekiyor" dedi. Gölün haritadan silinecek duruma geldiğini ifade eden Ceyhan, "Karapınar halkı üzülüyor. Meke Gölü’nün eski canlılığına kavuşmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.
#KonyaNiğde’nin Bor ilçesinde 20 Eylül’de meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremin ardından aktif olan volkanik Hasan Dağı’nın patlayacağına yönelik kaygılar, TÜBİTAK’ın ölçümleriyle giderildi. TÜBİTAK Enstitü Müdürü Prof. Abdullah Karaman, “Halihazırda istasyonlarımız Hasan Dağı’nın tam dibinde. Eğer alttan bir magma çıkışı olsaydı, hemen tepesinde duran noktadaki istasyonlarımızdan imzalarını çok kolay tanıyabilirdik” dedi.
#GazetehaberleriDOKUZ Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Tuz Gölü fayının deprem tekrarlama periyodunun birkaç bin yıl olarak belirlendiğini belirterek, "Yıkıcı deprem için belirlenen zaman geçmiş durumda. Şu anki depremler belki de daha büyük bir depremin de habercisi olabilir. Bunu zaman gösterecek" dedi.
#Prof. Dr. Hasan SözbilirTürkiye'nin yer şekilleriyle coğrafi özellikleri üzerinden birçok farklı bitki örtüsü bulunmaktadır. Bu özellikleri ile beraber Türkiye hem farklı mevsimleri yaşayabilmek hem de tarım açısından önemli bir yer haline gelmektedir. İşte 6. sınıf sosyal bilgiler ülkemizin yer şekilleri konu anlatımı.
#6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ülkemizin Yer Şekilleri Konu AnlatımıÇevremizde karşılaştığımız doğal yer şekilleri sosyal bilgiler dersi konuları içerisinde öğrencilere verilen kazanımlar arasında yer alır. 5. Sınıf düzeyinde ki öğrenciler için insanlar yerler çevresi ünitesinde yer alan yer şekilleri ile ilgili birçok detay bulunmaktadır. Dağ, ova, plato, akarsu, göl, deniz gibi yer şekilleri 5. Sınıf sosyal bilgiler dersinin konularında yer alır. 5. Sınıf Sosyal Bilgiler yeryüzü şekilleri ile ilgili detayları derledik.
#5. Sınıf Sosyal Bilgiler Yeryüzü Şekilleri Konu Anlatımıİnsanların salgın sürecinde uzun süre evde kalması doğanın kendini az da olsa yenilemesine, nefes almasına yardımcı oldu. İstanbul’dan Uludağ’ın zirvesinin göründüğü haberlerini okuduk medyada. Hoş Uludağ hep oradaydı ve hep görünüyordu ama insanlar farkında değildi.
#BursaHasan Dağı, herkesçe en çok bilinen dağlarımızdan bir tanesidir. Efsanesi ile de birçok kişinin aşina olduğu Hasan Dağı'nın nerede olduğu, yüksekliği ve Hasan Dağı efsanesini öğrenebilir ve konuyla ilgili bilgi sahibi olabilirsiniz. Hasan Dağını tüm detayları ile sizler için derledik.
#Hasan DağıTürkiye'de aktif ve sönmüş olmak üzere birçok yanardağ bulunmaktadır. Bunların bir kısmı Doğu Anadolu bölgesinde olmak üzere, genellikle ülkenin güney kısımlarında yer almaktadır. Çoğunluğu çok eski dönemlerde faaliyette bulunan ve günümüzde sönük olarak tabir edilen yanardağlardan oluşmaktadır. İşte, Türkiye'de yanardağ var mı sorusunu yöneltenler için o liste
#Yanardağ