Atatürk din konusunda şunları söylüyor: “Allah birdir ve büyüktür. Allah büyük bir kuvvettir. O’na daima inanmak lazımdır. Allah’ın emri çok çalışmaktır. İtiraf ederim ki düşmanlarımız çok çalışıyorlar. Biz onlardan daha çok çalışmaya mecburuz. Din vardır ve lazımdır. Dinime, gerçeğin kendisine nasıl inanıyorsam öyle inanıyorum. Dinsiz milletlerin devamına imkân yoktur. Türk Milleti daha dindar olmalıdır, yani bütün sadeliği ile daha dindar olmalıdır, demek istiyorum. İnsanlara manevi mutluluk vermiş olan dinimiz, son dindir. Çünkü dinimiz; akla, mantığa ve gerçeklere tamamen uymakta ve uygun gelmektedir.”
#AtatürkCumhuriyet Atatürk için her şeyden evvel anayasa ve kanun demektir, meclis demektir. Bugünün Türkiyesi’nden yeni bir müteşebbis sınıfın, dünyaya açılan bir ticaretin, dünya ordularını talim ettiren bir ordunun bulunması onun hayalidir. Bugün etrafımızdaki coğrafyalar kaynıyor. Bunlar içinde Türkiye en iyi durumdaysa ve barışını kısmen de olsa sağlayabiliyorsa bu büyük bir başarıdır. Cumhuriyet’in hayali budur.
#ATATÜRKHayat bu ya, her zaman dümdüz olmuyor yollar. Tökezliyoruz, düşüyoruz, kalkıyoruz ama devam ediyoruz yaşamaya. Hele ki bu kadar kıymetli bir coğrafyada yaşarken. Zor zamanlarımda benim için en kıymetli can simidi, tarih. Bugün beni yorunca geçmişten gelen dersler kulağıma küpe oluyor, yıllar öncesinden dilden dile dolaşan hikâyeler ruhumu rahatlatıyor. Ve sonra usulca ‘Bu da geçecek’ diyorum kendi kendime. O yüzden size bu hafta, İstanbul’un sokaklarında gözden kaçan büyüleyici güzellikleri anlatmak istedim. Umarım bu değerleri hatırlamak kalbinizdeki umudu canlandırmaya ilham olur
#HürriyetTürkiye Cumhuriyeti'nin temellerini atan ve bugünlere gelmemizi sağlayan Mustafa Kemal Atatürk birçok inkılap yapmıştır. Tarihe Atatürk İnkılapları veya Atatürk Devrimleri olarak geçen bu yenilikler çok sayıda farklı alanda yapılarak büyük bir etki yaratmıştır. Atatürk İnkılapları nelerdir? Atatürk İnkılaplarının özellikleri ve tarihleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
Antik dönemlerden günümüze pek çok gezgin, araştırmacı, diplomat, asker, tüccar İstanbul’a ilgi duymuştur. Bunlar ya kısa bir yolculuk ya da görev icabı İstanbul’a yollarını düşürmüşlerdir. Bu yüzden İstanbul üzerine pek çok seyahatname, yolculuk günlüğü, hatırat kaleme alınmıştır.
#SeyahatnamePara icat edilmeden önce, deniz kabuğundan kıymetli metallere kadar çeşitli mallar değişim aracı olarak kullanılmıştır. Tarihi kayıtlara göre, M.Ö. 118 yılında Çinliler deri para kullanmışlardır. İlk kâğıt para ise M.S. 806 yılında yine Çin'de ortaya çıkmıştır. Batıda kâğıt paraların basılması ve kullanılması 17. yüzyılın sonlarına rastlamaktadır. Peki, Osmanlı ve cumhuriyet döneminde ilk kağıt para ne zaman basıldı? İşte kağıt paranın tarihçesi...
#Kağıt ParaAstroloji alanında toplamda on iki tane burç bulunmaktadır. Bu burçların her birinin farklı özellikleri bulunmaktadır. Kişilerin burcunu ise doğmuş olduğu tarih belirlemektedir. Sizin için 2 Kasım tarihinde doğan kişilerin hangi burç olduğunu, bu burcun özelliklerini, yükselenini, 2 Kasım tarihinde yaşanmış olan olayları, bu tarih içerisinde doğan ünlüleri ve futbolcuları derledik.
#BurçBurç yorumları her zaman insanlara eğlenceli gelmiştir. Kimisi de gerçek anlamda burçlara inanmaktadır. Astroloji bilimi insanların ilgisini çeken bir konudur. 1 Kasım hangi burç ve burcu ne? 1 Kasım tarihte bugün, doğan Türk ile yabancı ünlüler, yükseleni ve özellikleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#BurçOsmanlı Devleti döneminde eğitimle alakalı pek çok çalışma olmuştur. Bu çalışmalar dönemin koşullarına uygun bir biçimde yapılmıştır. Sizin için Tevhidi Tedrisat Kanunu nedir, amacı ve sonuçları nelerdir? Tevhidi Tedrisat Kanunu ne zaman kabul edildi? Tüm detayları ile derledik.
#Tevhidi Tedrisat Kanunu Nedir Amacı Ve Sonuçları Nelerdir?Türkiye Cumhuriyeti, kurulduktan kısa süre sonra büyük bir okuma yazma seferberliği başladı. O dönemde çok düşük olan okur yazar nüfus oranını arttırmak oldukça önemliydi. Bu amaçla da Millet Mektepleri kuruldu ve her yaştan vatandaş büyük ilgi gösterdi. Peki Millet Mektepleri ne zaman açıldı? İşte Millet Mektepleri'nin açılışı ve kuruluş amacı...
#Millet MektepleriHarf Devrimi, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarında Mustafa Kemal Atatürk tarafından ilan edildi. Peki Harf Devrimi nedir? Harf Devrimi ne zaman yapıldı, hangi tarihte kabul edildi? İşte konuyla ilgili merak edilenler...
#Harf DevrimiAntik Roma döneminden bu yana kullanılmakta olan Latin Alfabesi, 29 harften oluşur. Bu harflerden 8 tanesi ünlü, 21 tanesi ünsüzdür. Uzun yıllar boyunca Asya kıtasında, Türk devletleri tarafından kullanıldığı için Türk alfabesi adıyla da bilinir. Latin alfabesi kaç harften oluşur ve bu harflerin özellikleri nelerdir? Örnek kelime ve cümlelerle derledik.
20 Ekim 1923'de ilan edilen cumhuriyet, ülkemizin demokratikleşmesi yolunda atılan en önemli adımdır. Daha sonrasında eğitim, sağlık ve kültür alanında yapılan inkılaplar daha çağdaş bir ülkede yaşamamızı sağladı. 8. sınıflar için cumhuriyetin kazanımları konusunu anlattık.
#8. Sınıf Sosyal Bilgiler Cumhuriyetin Kazanımları Konu AnlatımıMustafa Kemal Atatürk'ün ilke ve inkılapları ülkemizin çok daha demokratik ve çağdaş bir ülke olmasının önünü açmıştır. Atatürk'ün ilkeleri; Halkçılık, Devletçilik, Milliyetçilik, Cumhuriyetçilik, İnkılapçılık ve Laikliktir. 8. sınıflar için Atatürk ilke ve inkılaplarını anlattık.
#8. Sınıf Sosyal Bilgiler Atatürk İlke Ve İnkılapları Konu AnlatımıGeçen hafta Üsküp’te Makedonya Türk Demokratik Partisi’nin davetiyle Türk Dil Bayramı’na katıldım. Zira 4 Aralık 1944 Türkler için dil bayramı olarak kabul edilmiştir. Bu şüphesiz ki Tito’nun Yugoslavya’sında Makedonya’daki Türk azınlığa verilen eğitim ve kültürel faaliyetleri Türk dilinde yapmak hakkıdır ve sanıyorum Makedonya Türkleri arasında Tito’ya halen duyulan sempatide bunun payı vardır.
#YazarGiray Fidan imzalı ‘Cumhuriyet’in Çinli Misafirleri’ eksik kalmış bir alana odaklanarak emperyalizmin kıskacında kalmış iki halkın ilişkilerde temiz sayfa açtığı bir devri ele alıyor. Çalışma 200 yıldır modernleşme meselesini çözmeye çalışan Türkiye ve Çin’in ortak mücadele alanı arayışını Çinli temsilcilerin hatıralarından takip etmeyi mümkün kılıyor.
#Giray FidanAtatürk’ün 15 Ekim 1927’de, yani 92 yıl önce dün, CHP’nin 2. büyük kongresinde 6 günde 36.5 saat süren konuşmasında okuduğu Nutuk’un kitaplaştırılması iki yıl içinde tamamlanır. İlk olarak Türk Tayyare Cemiyeti tarafından 2 cilt halinde basılır. 1. cilt metni, 2. cilt ise belgeleri içerir. O dönem henüz Harf Devrimi gerçekleştirilmediği için basım Arap harfleriyle yapılır.
#Yazar