Adaylık yarışında eşitlik sağlanması gerekiyor... ‘Kurultay’ın kuralları nedir!

Kurultay salonuna giriş kartla olacaksa, giriş kartları genel başkan adaylarına eşit miktarda verilmeli; il başkanlarına da delege sayıları kadar verilmeli, kartların dağıtımında eşitlik ilkesine uyulmalıdır.

Haberin Devamı

 

Bu kurultayın, tek yanlı baskı olmadan hukuka ve demokrasi kurallarına uygun yapılmasını sağlayacak en önemli kuraldır.

Şimdi bazı hususlara dikkat çekmek istiyoruz:

- Genel Başkan olduğu için Atatürk ve ‘Altı Ok’ pankartları yanında Kemal Kılıçdaroğlu’nun pankartı ve fotoğrafı asılabilir.

- Adayların tanıtım pankartları ve dövizleri için yalnız Genel Başkan’a değil diğer adaylara da imkân verilmesi gerekir. Salonda, müzik ve slogan yayınları ve afişler yalnızca Kemal Kılıçdaroğlu’nu gösteren, Onur Akın’ın ‘Geliyor geliyor, Kılıçdaroğlu geliyor’ marşı değil; ‘Dağ başı’, ‘Onuncu Yıl Marşı’, ‘Sarı Saçlı’ ve ‘İzmir Marşı’ da çalınmalı, müzik yayınları adayların kişisel propagandasını içermemelidir.

Haberin Devamı

Kurultay kendi gündemine, yönetimine, işleyişine salonunun düzenine hâkimdir; bu konularda gereken tedbirler Divan Başkanı tarafından yerine getirilir.

Kurultay Başkanlık Divanı yasa, tüzük ve yönetmelik hükümlerini tarafsız şekilde her delegeye, adaya eşitlik ilkesine uygun şekilde hareketle kurultayı yönetir ve sonlandırır. Divan Başkanı kurultaydaki oylamaları oturum ve karar nisaplarını gözeterek oylamaların hiçbir itiraza sebep olmayacak şekilde yapılmasını (işari ve açık oylama) sağlamalıdır. Divan Başkanı yazılı, sözlü öneride ve talepte bulunmak isteyen delegelerin kendisine kolay yoldan ulaşımını sağlayacak tedbirleri alır. Divan Başkanı veya Divan Kurulu’nda görevlendireceği üyeler; iş, işlem, uygulama ve sözlerinde özellikle genel başkan adaylarına karşı birisine öncelik verecek tavır ve muamelelerde bulunamazlar. Yani eşit davranırlar.

- Divan Başkanı’nın, kurultay salonunda mevcut genel başkana delegelerle görüşmesi için ayrılmış VIP dairesinin bir benzerini Özgür Özel (Örsan Öymen ve İlhan Cihaner eğer yeterli imzayı sağlamışlarsa onlara da bu imkânlar tanınır) için de tahsis etmesi gerekir. Divan Başkanı adayların konuşma sırasını, isimleri yazılı pusulaları torbadan çekerek belirler; adayların konuşma süreleri eşit olarak verilir.

Haberin Devamı

(Adaylar genellikle kendisi hakkında söylenenlere cevap vermek için son konuşmacı olmak isterler. Erdal İnönü-Deniz Baykal çekişmesi olduğu kurultayda Divan her iki pusulaya da Deniz Baykal ismini yazıp torbaya attığı için çekilen kurada Deniz Baykal ilk konuşmacı olmuştu. Divan Başkanı’nın bu konuda dikkatli davranması gerekiyor. Bu hile bugün hâlâ unutulmamaktadır.)

KUMANYA İLE KARIŞIKLIK OLMASIN

Salondaki görevli Genel Merkez personeli ve diğer görevliler, kolluk kuvvetleri Divan Başkanı’nın yönetimi ve talimatları altında görev yaparlar. Örneğin, mevcut Genel Başkan’ın rakibi olan aday konuşma yaparken delege, konuk, gazeteciler ve izleyicilere kumanya paketini dağıtması halinde bu kumanyaları almak için salonda yoğun bir insan trafiği ve gürültü olacağı ve bunun konuşmayı sabote etme sonucunu yaratacağını bilerek Divan Başkanı’nın talimatı olmadan kumanya, eşantiyon, broşür ve benzeri şeyleri dağıtmaya kalkamazlar. Aksi yöndeki talepler kimden gelirse gelsin yerine getiremezler. (Daha önceki kurultaylarda benzer saboteler yapıldığı unutulmamalı.)

Haberin Devamı

Kurultay Başkanlık Divanı, PM ve Yüksek Disiplin Kurulu’na aday olanların soy ismi sırasına göre sıralanması, mizanpaj konularında genel merkezin personeli, bilgisayarları, Genel Merkez binası ile kurultay salonu odalarından bu imkân ve hizmetler aday Özgür Özel’e ve aday Kemal Kılıçdaroğlu’na da aynen eşit sağlanır.

GÜNÜN SÖZÜ

“Bu yükün katırı değil.”

(Anadolu deyişinin yorumunu siz yapın.)

MUAMMER KESKİN YETKİYİ ZOR ALDI

31 Ekim günü köşemizdeki ‘Kurultay savaşlarına dikkat-Hayri İnönü isyanda’ başlıklı yazımızdan sonra Şişli Belediye Meclisi ve Şişli CHP Meclis grubu karıştı. Konu kısaca eski Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül tarafından belediyeye ait 9 taşınmazın, Belediye Meclis kararı ile kurucusu olduğu vakfa aktarılmasıydı. İnönü konuyu yargıya taşıdı ve Şişli Belediyesi’nin mülkleri belediyeye kazandırıldı. Bu davayı takip eden kazanan Av. Yüksel Baki’ye, Keskin göreve geldikten sonra davalardan el çektirildi ve eski hâkim bir arkadaşını yetkilendirdi.

Haberin Devamı

Davayı takip edenler soruyor. Davalar kazanıldığı halde mülkler Şişli Belediyesi üzerine niye tescil edilmedi? Önceki gün Şişli Belediye Meclisi bu yetki konusu ile ilgili toplandı. Tek gündem maddesi vardı ve meclis beş saat sürdü. Mecliste CHP Grup kararına karşı partiden atılmayı dahi göze alan, kamu menfaatini önceleyen İBB Meclis üyesi Seyfi Erbaş, Av. Emin Vahap Şimşek, Hakan Aka, Umut Şenol, Meclis Başkan Vekili Tekin Keçeli ve Başkan Yardımcısı Resul Emrah Şahan ise grupta ret oyu kullandı. Yani yürütmedeki arkadaşları Keskin’den yana yer almadılar, güvenmediler. AKP Meclis üyelerinin Şişli halkının menfaatine ret oyu kullanmaları dikkat çekti. Bu kavga sürecek.

Haberin Devamı

İŞTE ALGI OYUNLARI

CHP, Parti Meclisi tüzük kurultayının 25-26 Kasım tarihlerinde toplanması için tavsiye kararı aldı. Esas kararı 38. Kurultay sonucunda seçilecek Parti Meclisi’nin kararına bıraktı. Seçim sonuçları pazartesi ortaya çıkmış olacak. Bu sonuçlara karşı ilçe, il ve YSK’ya yapılacak itiraz ve karar süreci 9 gün tutuyor. Bu hesaba göre, seçim sonuçları 15 Kasım’da kesinleştiğinden PM ancak o gün toplanıp tüzük kurultay kararını alıp ilan edebiliyor.

Bu karar ve ilanın en az 15 gün önce Ankara Valiliği’ne bildirilmesi gerektiğinden Tüzük Komisyonu, ancak hukuken 30 Kasım’da toplanabiliyor. (İtirazları da düşünün) Kılıçdaroğlu ne diyor? Genel başkan seçilmiş, PM’yi kazanmış varsayımı ile daha bugünden 25-26 Kasım’da muhteşem bir tüzük kurultayı yapılacağını söylüyor.

Acaba bu tarih mümkün mü? Hukuken mümkün olmadığını söyleyen ‘değişimciler’ (muhalifler) esasen Kılıçdaroğlu’nun esas amacının tüzük değişikliği yapmak olmadığını, kurultay öncesi aldatmaca ve genel başkan seçilecek algısını  yaratmak olduğunu ifade ediyor.

ALANYA AŞKI KİTAP OLDU

Abdullah Akbaş’ın, kadim kentin romanı ‘Dilvarda’ Nova Art Yayınları’ndan piyasaya çıktı. Mübadelenin 100. yılında raflarda yerini alan romanda, Müslüman Türk genci ile Hıristiyan bir Rum kızının Alanya’da başlayan aşkları, ayrılıkları ve yıllar sonra Almanya’ya uzanan ilginç hikâyesi anlatılıyor.

 

BİLİYOR MUSUNUZ?

- DİL Derneği ile Çankaya Belediyesi’nin ortak etkinliğinde 4 Kasım Cumartesi 18.00’de Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde ‘İblis’i Öldür’ adlı yapıtıyla Timur Soykan’a ‘Harf Devrimi’nin 95. Yılı Ve Dil Derneği Emin Özdemir Ödülü’ verileceğini; Ali Nihat Yavşan, Sevgi Özel, Alper Taşdelen, Deniz Erhan’ın katılacağı, Prof. Dr. Korkmaz Alemdar’ın yöneteceği ‘Hasan Tahsin’den Günümüze’ başlıklı açık oturumda Nursun Erel ve Serhan Asker konuşmacı olacağını...

- İTALYA Büyükelçiliği ve Roma Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen ‘Pietro Canonica ve Atatürk Çalıştayı’nın bugün 10.00’da İtalyan Kültür Merkezi’nde gerçekleşeceğini...

Yazarın Tüm Yazıları