Okulların açılış tarihi, Kabine Toplantısı'nın ardından belli oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eğitim öğretim takvimi ile ilgili yaptığı açıklamanın ardından, 2 Mart Salı itibarıyla ülke genelinde yüz yüze eğitimin ilk aşamasına geçiş yapıldı. Düşük ve orta riskli olarak tanımlanan illerde, tüm okul öncesi eğitim kurumlarında, ilkokullarda, ortaokullarda ve liselerde yüz yüze eğitim gerçekleştirilecek. Okulların açılış tarihi, yeni tip koronavirüs ile mücadele kapsamında yeni normalleşme süreciyle illerin risk durumuna göre belirlendi. Milli Eğitim Bakanlığı'ndan gelen açıklamada da ilkokul ve ortaokulların ders saatleri de belli oldu. Peki, okullar kaç gün olacak? İşte, yüz yüze eğitimin detayları.
#Okullar Kaç Gün Olacakİçinde yaşadığımız dijital çağda akademide, günlük hayatta, medyada konuştuğumuz en büyük teknolojik yeniliklerden biri hiç şüphesiz yapay zekâ. İster evde, ister okulda, ister iş yerinde olsun yapay zekâ uygulamaları çok farklı alanlarda ve çok farklı özellikleriyle karşımıza çıkıyor. Ancak bu teknolojinin getirdiği yeniliklerle beraber yaşanan değişimler olumlu ve olumsuz etkileri de barındırıyor.
#Doç. Dr. Sefer DarıcıRıfat Ilgaz’ın eseri olan ve Ertem Eğilmez tarafından sinemaya uyarlanan, Türk sinema tarihinin en çok izlenen filmlerinden biri Hababam Sınıfı. Bir bölümünde Münir Özkul’un canlandırdığı idealist öğretmen Mahmut Hoca şu sözleri söyler: "Okul sadece dört yanı duvarla çevrili, tepesinde dam olan yer değildir. Okul her yerdir. Sırasında bir orman, sırasında dağ başı. Öğrenmenin, bilginin var olduğu her yer okuldur.”
#Konuk YazarÇocuklarda ve gençlerde pek çok faydaları olduğu araştırmalarla kanıtlanan dijital oyunlar, ‘bağımlılık’ haline gelince kişiye zarar vermeye başlayabiliyor. Bir Sorudan Fazlası serimizin bu bölümünde çocuklarının oyun bağımlılığından şikayetçi anne-babalar ve oyun oynamadan yapamayan yetişkinlerle konuştuk. Bağımlılığa neden olan etkenleri ise Uzman Klinik Psikolog Buse Akçil'le mercek altına aldık.
#Oyun BağımlığıÜniversitelerde online eğitimin devam edip etmeyeceği ve uygulamalı derslerin bölümleri milyonlarca öğrencinin gündeminde yer alıyor. Deprem nedeniyle üniversitelerde 2022-2023 bahar yarıyılının, 20 Şubat 2023 tarihinden itibaren online başlayacak olmasıyla birlikte yüz yüze eğitim için beklentiler arttı. YÖK'ten 'Yükseköğretim Kurumlarımızda 2022-2023 Bahar Yarıyılı Eğitim ve Öğretimine İlişkin Sorular ve Cevaplar' başlıklı açıklamada merak edilen 16 soruya yanıt verdi. Bu sorulardan bazıları da; "Üniversitelerde online eğitim devam edecek mi, yüz yüze eğitim başlayacak mı? ve Üniversitelerde uygulamalı dersler hangi bölümlerde olacak? oldu. İşte, o konular hakkında YÖK'ün verdiği cevaplar.
#ÜniversitelerMilli Eğitim Bakanlığı tarafından Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınava katılacak 8’inci sınıf öğrencileri için maraton şimdiden başladı. Tarihi henüz açıklanmamış olsa da katılacağı sınavın ardından hayal ettiği liseye geçmek isteyen öğrencileri, bu yıl neler bekliyor? Sınavda başarılı olmak için neler yapmak gerekiyor?
#Konuk YazarYapay zeka teknolojisinin etkileri son dönemde tüm sektör ve mecralarda giderek artıyor. Yapay zekânın en öne çıkan örneği ChatGPT, eğitim alanında da tartışmalara neden oluyor. Zira günümüzde dünya genelinde milyonlarca öğrenci ödevlerinde, projelerinde ve hatta sınavlarında yapay zekadan yararlanıyor. Bunun olası sonuçlarını eğitimciler ve uzmanlarla konuştuk...
#EğitimBöyle günleri, gençlerimiz için -hem de ücretsiz olarak- düzenleyen kurumları gerçekten çok takdir ediyorum. Ne kadar çok emek verildiğini de yakinen takip ettiğimden, bu etkinliğin ev sahibi EDUKAS’ın kurucusu Suat Sabuncuoğlu ve Marketing Müdürü Gözde Aycan’a gençlerimiz adına teşekkür ediyorum.
#Birleşik Krallık Eğitim GünüHilmi Daşdemir’in başkanı olduğu Optimar’ın anketinde bu sorunun cevabı araştırılmış. Ankete katılanlara bir savaş durumunda Türkiye’yi kimin yönetmesini istedikleri sorulmuş. Sadece o sorulmamış, ‘Bir savaş durumunda hangi lider Türkiye’yi selamete çıkarır?’ sorusuna da yanıt aranmış.
#Hilmi DaşdemirSokağa çıkma yasağı nedeniyle dört duvar arasında bunalan 65 yaş ve üstü kişiler, 20 yaş altı gençler... Evden çalışırken bir yandan çocuklarının bakımına, bir yandan da evi çekip çevirmeye koşturan kadınlar... Çocuklarının çevrimiçi eğitimle dersleri öğrenemediğini düşünen veliler... O dönem bu sayfalarda bizlere neler anlattılar, hatırlayalım...
#Sokağa Çıkma Yasağı“Eski Dünyanın Yangını” adında hem bir kitap hem de albüm çıkaran Kalben, bunun için “Mecburiyetti” diyor. Çocukluğundan beri en iyi arkadaşlarının kelimeler ve sesler olmasından kaynaklanıyor bu. Ne yapsın? Saatlerce sessiz otursa bile hep aklında uçuşuyormuş sözcükler. Peki zor zamanlardan sonra gelen para? Onu da “köleci” dediği sistemden boş zaman almak için harcıyor.
#Kalben“Eski Dünyanın Yangını” adında hem bir kitap hem de albüm çıkaran Kalben, bunun için “Mecburiyetti” diyor. Çocukluğundan beri en iyi arkadaşlarının kelimeler ve sesler olmasından kaynaklanıyor bu. Ne yapsın? Saatlerce sessiz otursa bile hep aklında uçuşuyormuş sözcükler. Peki zor zamanlardan sonra gelen para? Onu da “köleci” dediği sistemden boş zaman almak için harcıyor.
#KALBENSon zamanlarda eğitim platformlarında sıklıkla karşımıza çıkan kavramlardan biri oyunlaştırmadır. Peki ama oyunlaştırma nedir? Oyunlaştırma, bir oyunu oyun yapan özelliklerin, oyun dışı durumlarda kullanılması olarak tanımlanabilir. Burada vurgulanmak istenen; oyunlaştırılmış ortamlarda oynanacak bir oyun bulunmadığı ama oyun oynama hissinin olduğudur.
#DOÇ. DR. SELAY ARKÜN KOCADERE KİMDİR?Yükseköğretim için UNESCO’nun bir tanımlamasında “sosyal gelişmede, ekonomik büyümede, rekabet edebilirlikte, küresel kimliğin şekillenmesi ve korunmasında, barış kültürünün desteklenmesinde yükseköğretim yeri doldurulamaz bir kurumdur” deniliyor.
#PROF. DR. EROL ÖZVAR KİMDİR?Üniversitelerin 2021-2022 eğitim öğretim yılı akademik takvimi 13 Eylül’de başlıyor. Yükseköğretim Kurulu (YÖK), bu sene üniversitelerin salgının seyrine göre yüz yüze eğitim, uzaktan eğitim ya da hibrit eğitim konusunda kendi kararlarını vereceklerini duyurdu. Bu duyurunun ardından eğitim öğretimin nasıl sürdürüleceği her üniversitenin kendi inisiyatifine kalmış oldu. Üniversitelerin güz yarı yılı açılış tarihleri 27 Eylül ile 18 Ekim arasında farklılık gösteriyor. Yüz yüze eğitimin ağırlıklı olarak tercih edildiği yeni dönem çalışmalarında ders kredilerine ve programın durumuna bağlı olarak çevrim içi derslerin de yapılması planlanıyor. Yeni dönem için hangi üniversite nasıl bir eğitim planlıyor? 30 üniversiteye nasıl açılacaklarını sorduk:
#ÜniversiteYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, 1,5 yıl öncesinde olduğu gibi 2021-2022 eğitim öğretim döneminde üniversitelerde yüz yüze eğitime geçileceğini, kampüslerde COVID-19 ile ilgili sürecin dijital sistemlerle yakından izleneceğini açıkladı.YÖK Başkanı Özvar, Anadolu Ajansı’na şu açıklamayı yaptı:
#Yükseköğretim KuruluYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, 1,5 yıl öncesinde olduğu gibi 2021-2022 eğitim öğretim döneminde üniversitelerde yüz yüze eğitime geçileceğini, kampüslerde Kovid-19 ile ilgili sürecin dijital sistemlerle yakından izleneceğini bildirdi.
#Prof. Dr. Erol ÖzvarCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sultanahmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde 2021-2022 Eğitim Öğretim Yılı Açılış Programı'na katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hastalığın seyrini yakından izliyoruz, izleyeceğiz. Yüz yüze eğitimi devam ettirmekte kararlıyız" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanMilli Eğitim Bakanlığı'nca, okul öncesi ve ilkokul birinci sınıf öğrencilerinin yüz yüze uyum eğitimleri yarın başlayacak ve 3 gün sürecek. 2021-2022 eğitim ve öğretim yılı, diğer tüm sınıf seviyelerinde 6 Eylül Pazartesi günü Kovid-19 tedbirleri alınarak haftada 5 gün yüz yüze yürütülecek. İşte yüz yüze eğitimle ilgili merak edilen tüm detaylar...
#Milli Eğitim BakanlığıMilli Eğitim Bakanlığınca (MEB), 2021-2022 eğitim ve öğretim yılı tüm kademe ve tüm sınıf seviyelerinde, 6 Eylül Pazartesi günü COVID-19 tedbirleri alınarak haftada 5 gün yüz yüze eğitim ile başlatılacak. Yüz yüze eğitimler, tıpkı COVID-19 salgını öncesinde olduğu gibi ders saatleri azaltılmadan ve mevcut öğretim programlarının bütünü dikkate alınarak gerçekleştirilecek.
#2021-2022 Eğitim Ve Öğretim YılıSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Akın, 18 yaş grubundaki gençlere aşı çağrısında bulundu. 'Eylül ya da ekim ayında üniversitelerde yüz yüze eğitime geçmek istiyoruz. Bu yüzden bizim bu yaş grubunun aşılanması lazım. Düşünüldüğü gibi yan etkiler yok. Onlar bir şekilde abartılan şeyler' diyen Akın, 12 yaş grubuna kadar da aşılamanın inebileceğini söyledi.
#Prof. Dr. Levent AkınZihnimiz, etrafımızdaki dünyayı sürekli olarak yorumlama ihtiyacı duyar, olaylara anlam vermeye çalışır. Bazen dünyayı doğru bir şekilde görürüz – gerçekte olduğu gibi-fakat stres anlarında zihnimizin ürünleri olan sahip olduğumuz düşünceler, başımıza gelenleri gerçekçi bir resim ile çizemez. Örneğin, öncesinde yaptığınız bir hatayı hatırlamak, kendi kendinize “Hiçbir şeyi doğru yapamıyorum ve yapamayacağım!” demenize yani aşırı genelleme yapabilmenize sebep olur.
#2021 YKSOkulların kapanış tarihi ve karnelerin veriliş şekli yaz dönemiyle birlikte yeniden gündeme geldi. İkinci dönemde koronavirüs salgını nedeniyle TRT EBA, EBA ve canlı dersler kullanılarak uzaktan eğitim yoluyla başlayan 2020-2021 eğitim öğretim döneminde, 15 Şubat'tan itibaren kademeli yüz yüze eğitime geçiş yapıldı. Peki, okullar ne zaman hangi gün kapanacak? Karneler nasıl verilecek? İşte takvimde son durum
#Okullar Ne Zaman KapanacakTvnet kanalında yayınlanan Netbakış Özel Programı’na katılan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Buradan ilk kez duyuralım 18 Haziran - 2 Temmuz arasında karneler dijital olarak yayınlanacak. Ancak yüz yüze karne almak isteyenler 2 Temmuz’da okullardan alabilirler” dedi.
#MEB