Bir hamilelikte beklenen ortalama kilo dokuz ile on iki kilo arasında değişiklik gösterir. Eğer anne normalin altında bir kilosu var ise ortalama on altı kiloya kadar kilosu çıkabilir. Ancak eğer kilolu bir kadın gebe kalırsa kilosunun inmesi beklenmektedir. Bundan dolayı hamilelik sırasında kilo vücut endeksine göre değişiklik gösterebilir. Sizler için hamilelikte kilo alımı nasıl olmalı, ne zaman başlar ve gebelikte ay ay kilo alımı tablosu hakkında bulunan bütün bilgileri detaylı bir şekilde derledik.
Hamilelik süreci boyunca anne karnındaki bebek büyümeye ve gelişmeye devam eder. Buna bağlı olarak da anne vücudunda bazı değişimler gözlenebilir. Meydana gelen bu değişikliklerin en belirgini karın bölgesinde olan değişimlerdir. Anne karnı bazı zamanlarda gergin, şiş, bazen gaz dolu veya sert olabilmektedir. Hamilelikte karın sertleşmesi neden olur? Nasıl geçer? Gebelikte karın sertleşmesine ne iyi gelir detayları ile derledik.
Bilim insanları, yaşamlarının ilk 1000 gününde daha az şeker tüketen bebeklerin, büyüdüklerinde diyabet gibi kronik hastalıklara yakalanma olasılıklarının daha düşük olabileceğini söylüyor. Peki ama bu nasıl oluyor? İşte ilginç araştırma sonuçları ve konu hakkında kritik 6 sorunun cevabı…
#Şeker TüketimiTuzlu ya da tatlı, besleyici ya da değil; ekmek arası cips, baharatlı meyve, buz, balık burger, turşu ile dondurma ve hatta toprak… Hamileyken beklenmedik yiyeceklere istek duyabilirsiniz. Tüm bu aşermelerin perde arkasını bilim açıklıyor.
#Hamileİngiltere'de yaşayan Sylvia Chengo'nun 6 yaşındayken geçirdiği bir göz hastalığı, yıllar yıllar sonra doğum yapmasıyla nüksedince genç kadın görme yetisini kaybetti. Peki hamilelik göz sağlığını nasıl etkiliyor, başka hangi sağlık sorunlarına sebep oluyor? Hamilelikte yaşanan önemli sağlık sorunlarını ve riskleri uzmanlarla konuştuk. Detaylar haberimizde…
#SağlıkKilo alımı hakkında merak edilen konulardan biri uykudur. Çok uyumanın insan üzerindeki etkileri geçmişten günümüze araştırılmaktadır. Çok fazla uyku kilo aldırır mı konusu da bu araştırmalarda yer almaktadır. Uyku insan sağlığını büyük ölçüde etkilemektedir. Fakat fazla uyku kişilerde bazı yan etkilere neden olabilmektedir. Bunlar arasında kilo alımı da en büyük etkenlerden biridir. Çok fazla uyumak kilo aldırır mı konusu hakkında tüm detayları sizler için derledik.
#Sağlıklı YaşamHamilelik sürecinde kadınlarda yaşanan fiziksel ve psikolojik farklılıklar oluşabilir. Gebelik sürecinde genellikle vajinal kaşıntı da ortaya çıkabilir. Hamilelikte vajinal kaşıntı ne zaman başlar ve bebeğe zarar verir mi? Gebelikte vajinal kaşıntı nasıl geçer tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Hamilelik sırasında anne adaylarını bir takım durumlar zorlamaktadır. Bu durumdan bir tanesi de gebelik sürecinde meydana gelen sırt ve bel ağrılarıdır. Bu ağrılar hamile kadınlarda sık bir şekilde görülür. Bunun asıl nedeni alınan kilolara bağlı olarak vücudun ağırlık merkezinin değişmesidir. Ayrıca değişen hormon seviyeleri yüzünden pelvis bölgesindeki eklem ve bağlarda gevşeme meydana gelir. Hamilelikte sırt ağrısı olur mu? Neden olur? Hamilelikte sırt ağrısı doğum belirtisi mi tüm detayları ile derledik.
Hamilelik sırasında sağlıklı besin çeşitleri yemek, bebeğin kilo almasına ve bebeğin gelişimine önemli ölçüde katkıda bulunur. Ayrıca, yeterli besin ve mineral alımı, annelerin hamilelik sırasında canlı ve sağlıklı tutar. Özellikle yeni taze ve organik ürün kullanımı hem annenin hem de bebeğin sağlığı için hayati önem taşımaktadır. Yeni doğal ürünler, vücuda hayati besin takviyesi veren önemli bir lif kaynağı olduğundan son derecede gereklidir. Bu meyvelerin en başında nar gelmektedir. Hamilelikte nar yemek bebeğe kilo aldırır mı? Leke yapar mı? Gebelikte nar yemenin faydaları nelerdir detayları ile derledik.
Hamilelik sırasında anne adaylarını rahatsız eden konulardan bir tanesi de kabızlık durumudur. Hamilelik esnasında meydana gelen hormonsal değişiklikler bağırsakların yavaş çalışmasına neden olmaktadır. Hamilelikte kabızlık neden olur? Ne zaman başlar? Nasıl giderilir tüm detayları ile derledik.
Hamilelik vücudun birçok bölgesinde rahatsızlık ve ağrıya neden olabilir. Bunların başında göğüs ağrıları gelmektedir. Nadir durumlarda, bu göğüs ağrısı kardiyovasküler sorunlardan veya hamileliğin komplikasyonlarından kaynaklanabilir. Peki, Hamilelikte göğüs ağrısı neden ve ne zaman olur detayları ile derledik.
Hamilelik süresinde dikkat edilmesi gereken pek çok detay bulunuyor. Özellikle de anne ve bebek sağlığı için hamilelik sürecinde beslenmeden egzersize kadar üzerinde durulması gereken konular vardır. Hamilelikte dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Gebelikte dikkat edilmesi gereken hareketler, yiyecekler ve konular nelerdir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Hamilelik sırasında kadınlarda bazı rahatsızlıklar meydana gelebilir. Bu rahatsızlıklardan bir tanesi de bel ağrısıdır. Kendi başına oldukça zor bir süreç olan hamilelik doğumun yaklaşması ile birlikte meydana gelen bel ağrıları ile iyice zorlaşmaktadır. Hamilelikte bel ağrısı olur mu? Ne zaman ve kaçıncı haftada başlar? Gebelikte bel ağrısı nedenleri nelerdir detayları ile derledik.
Bel ağrısı hamilelik esnasında oldukça sık karşılaşılan bir yakınmadır. Her 4 kadından 3'ü gebelik dönemi boyunca bel ağrısına maruz kalmaktadır. Bebek doğduktan sonra ise tüm ağrılar büyük oranda ortadan kalkmaktadır. Hamileliğin her aşamasında ağrılara sebep olan farklı faktörler vardır. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Ahmet İnanir konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#HamilelikHamilelik döneminde bacaklarda kramp, varis, şişme veya kaşıntı gibi rahatsızlıklar genelde tehlikeli olmamalarına rağmen, altlarında yatan nedenleri ortaya çıkarmak için mutlaka bir uzmana başvurmalıdır. Kalp ve Damar Cerrahı Op.Dr. Orçun Ünal, hamilelikte en sık yaşanan bacak şikayetleri hakkında önemli bilgiler verdi.
#HamilelikBelinizden dizinize doğru inen dayanılmaz ağrılar, bacaklarda karıncalanma, hareket etmekte zorlanma gibi şikayetleriniz varsa sebebi siyatik ağrılar olabilir. Halk arasında sinir romatizması olarak da adlandırılan siyatik ağrılar, vücudun en büyük siniri olan siyatikte meydana gelir ve sıkışması halinde şiddetli ağrıya sebep olur. Beyin Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Çetin Ayhan Evliyaoğlu siyatik ağrısı ve tedavi yöntemleri hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.
#Ayakta KarıncalanmaHamilelik döneminde alınan fazla kilolar ile ilgili açıklamalarda bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Arzu Kublay, “Aşırı kilo artışı, bebeğin de yapmış olduğu baskıyı artırarak idrar kaçırma ve daha pek çok ürolojik hastalığa zemin hazırlıyor” dedi.
#HamilelikHamilelik döneminde alınan fazla kilolar ile ilgili açıklamalarda bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Arzu Kublay, “Aşırı kilo artışı, bebeğin de yapmış olduğu baskıyı artırarak idrar kaçırma ve daha pek çok ürolojik hastalığa zemin hazırlıyor” dedi.
#Op. Dr. Arzu KublayGebelik şekerinin erken doğum, bebekte aşırı büyüme (tosuncuk bebek) ve doğum sonrası bebekte kan şekeri düşmeleri gibi anne ve bebek açısından önemli sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çeken Doç. Dr. M. Muzaffer İlhan, konuyla ilgili çok önemli bilgiler verdi.
#Gebelik Şekeri