Güncelleme Tarihi:
Hamilelik döneminde vajinal kaşıntı en çok karşılaşılan problemlerden birisi olarak ön plana çıkar. Vajinal kaşıntıyı ortadan kaldırmak için öncelikle nedeni bilinmelidir. Sonrasında ise vajinal kaşıntı doğru bir şekilde tedavi edilmelidir.
Hamilelikte Vajinal Kaşıntı Ne Zaman Başlar?
Gebelik sürecinde vajinal kaşıntı en sık görülen cilt rahatsızlıklarından biridir. Vajinal kaşıntı genellikle hamileliğin ilk aylarından itibaren ortaya çıkar. Kendini gösteren vajinal kaşıntı probleminin ortaya çıkışı kişiden kişiye değişiklik gösterir. Genellikle gebeliği 8. ayından itibaren anne adaylarında döküntü problemi ortaya çıkmaktadır. Ayrıca göbek çevresinin de genişlemesi ile ciltte kaşıntı oranında ciddi bir artış görülebilir. Hamilelikte vajinal kaşıntı oranındaki artış kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Bazı durumlarda ise göbek bölgesinde kırmızı şişlikler ve ya çatlaklar oluşacaktır. Hamilelik sürecinde anne adaylarının vücudunda çeşitli değişiklikler de görülmektedir.
Hamilelikte Vajinal Kaşıntı Bebeğe Zarar Verir mi?
Hamilelik sürecinde vajinal kaşıntı cilt rahatsızlığı olduğu için bebeğe zarar vermez. Vajinal kaşıntı genellikle anne adayını doğrudan etkilemektedir. Gebelikte vajinal kaşıntı doğru tedavi yöntemleri kullanılarak geçer. Bunun yanı sıra vajinal kaşıntı da doğrudan anne adayını rahatsız etmektedir. Anne adayına rahatsızlık veren vajinal kaşıntı bebeğe zarar vermez.
Gebelikte Vajinal Kaşıntı Nasıl Geçer?
Hamilelik döneminde görülen vajinal kaşıntı doğru tedavi yöntemi ile geçer. Gebelik sürecinde vajinal kaşıntının tam olarak nedeni bilinmemektedir. Bu kaşıntının çözümü için ise doğru uygulamalar gerekir. Gebelik genellikle hassas bir süreçtir. Bu yüzden doktorlar ilaç kullanımını tavsiye etmez. Vajinal kaşıntının giderilmesi için evde bazı detaylara dikkat edilmelidir. Özellikle cinsel ilişki esnasında korunma sağlanmalı. Vajinal bölgede tampon da dikkatli bir şekilde kullanılmalı. Hamile anne adayları günde iki defa çamaşırlarını değiştirmeliler. Vajina kaşıntısını önlemede hijyen çok önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle iç çamaşırları da sabun tozu ile özenli bir şekilde yıkanmalıdır. Vajinal kaşıntının önüne geçmek için şekerli gıdalardan uzak durmak gerekir. Vajinal bölge sürekli kuru kalmalıdır. Bunun yanı sıra sıkı ve dar kıyafetler de giyilmemelidir. Dar kıyafetler vajinal kaşıntıyı da arttırır.
Hamilelikte Vajinal Kaşıntı Nedenleri Nelerdir?
Hamilelik süresince vajinal kaşıntı ortaya çıkabilir. Vajinal kaşıntının ise bazı nedenleri bulunmaktadır. Genellikle hamileliğin gelişim sürecinde meydana gelen olaylar vajinal kaşıntıyı tetikler. Özellikle kilo alımı ve göğüz şişliklerinden dolayı vajinal kaşıntı ortaya çıkabilir. Hamile anne adaylarında stres ve sık terlemeler nedeni ile vajina kaşıntısı oluşur. Hormonsal değişiklikler de vajinal kaşıntının en önemli nedenlerinden bir tanesidir. Karın bölgesinin genişlemesi ve safra yollarına baskı uygulanması da vajinal kaşıntıya neden olur. Gebelik döneminde vajinal kaşıntının birbirinden farklı nedenleri olabilir. Bu nedenle vajinal kaşıntının nedenleri de doğru belirlenmelidir. Tedavi ise buna göre uygulanır.
Vajinal Kaşıntının Geçmesi İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?
Gebelik sürecinde vajinal kaşıntının geçmesi için bazı detaylara dikkat etmek gerekir. Özellikle de anne adaylarının kısa ve ılık su ile duşlar alması istenir. Bunun yanı sıra cildin nem kapasitesi de hızla arttırılmalıdır. Anne adayları bu süreçte bol miktarda sebze ve meyve tüketmeliler. Vajina temizliğine ise çok dikkat edilmelidir. Genellikle antibakteriyel sabun ve ıslak mendil ile vajina temizliği de yapılmalı. Bu rahatsızlığı yaşayan hamile anne adayları mutlaka kan testi yaptırmalılar.