Hani hep duyarız, şehir efsaneleri vardır ya, “Efendim, Topkapı Sarayı’ndan giriyorsun bir kuyuya, Ayasofya’ya uğrayan bir metro gibi altından geçip Eminönü’nden çıkıyorsun”. Her ne kadar bunu yapamadıysam da, geçenlerde bunun gerçek olabileceğini anladım. İstanbul, eski adı ile ‘Polis’ yani ‘Şehir’, binlerce yıldır henüz çözülememiş bir bilmece. Bu hafta rehber Şerif Yenen ve Bizans sarnıçları hakkında doktora tezi yazmış Arkeolog Dr. Kerim Altuğ ile yeraltındaki İstanbul’un sırlarının peşine düştüm.
#Yerebatan SarnıcıKUŞADASI’nın simgesi olan Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı Oteli, 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren vakıflara ait binalarda içki bulundurulmasının yasaklanmasına yenik düştü. Otelin işletmecisi Ali Acuntaş, “Yasak kısa sürede belimizi büktü, kapılarımızı kapatmak zorunda kaldı” dedi.
Zeki Demirkubuz özgün bir yönetmen. Filmlerinin her ayrıntısına hakim olmak istiyor, senaryosunu yazıyor, görüntü yönetmenliği ve kurgusunu da kendisi yapıyor. Sırrı Süreyya Önder ile Engin Günaydın’ın rol aldığı yeni filmi ‘Yeraltı’nın senaryosu da yine kendisine ait.Bu filmi Ankara’da çekti. Ama Ankara’yı yeni keşfedenlerden değil. 10 yıl önce ‘İtiraf’ filmini de Ankara’da çekmişti
29 yaşındaki New Yorklu yazar Alexia Brue, bundan beş yıl önce Paris'te bir Türk hamamında keyif çatarken, işin bu kadar ciddiye bineceğinin farkında değildi. Manhattan'da bir hamam açayım, ama daha önce Türkiye'ye gidip işi yerinde öğreneyim derken, Alexia sonunda bir 'banyo uzmanı' olup çıktı.
Her yıl milyonlarca kişi gidiyor Kapalıçarşı’ya... Bir arı kovanı misali işliyor bu tarihi alışveriş merkezi. Gelip geçeni bırakın bir kenara, tam 4 bin dükkân var burada. Hem esnafı hem de alışveriş yorgunu müşterileri doyuran 41 de irili ufaklı lokanta... Sulu yemek de var, kebap da... Döner de var, geleneksel ev yemeği de. Hatta seyyar tezgâhında supangle, kek satan da... Hepsi ayrı güzel. Esnafı ziyaret ettik, çarşı ahalisinin en çok gittiği esnaf lokantalarını tespit ettik.
#Uygar TAYLANGeçen hafta sonu uluslararası gastronomi derneği ‘Chaîne des Rôtisseurs’un Bodrum’da ilk kez bir yemeği düzenlendi. Hilton’un lüks koleksiyon markası LXR Hotels & Resorts’un dünyadaki dördüncü oteli Susona Bodrum’un restoranlarından Malva’da gerçekleşen yemeğe derneğin Türkiye Başkanı Yves Léon başta olmak üzere yurt içinden ve dışından 60’ya yakın üyesi katılmıştı.
#Müge AkgünHer şey, o henüz 12 yaşlarındayken, bir soruyla başladı; “Her şeye lazım; bu nedir? Evet, oksijene de lazım. Hayır, enerji değil, enerjiye de lazım…*” Çelimsiz yapısı nedeniyle yöneldiği mantık oyunları en büyük keyiflerinden biriydi… Bu tutkusunu yaklaşık 43 yıl 30 gün önce Bilim Teknik Dergisi’nde daha geniş kitlelerle paylaşmaya başladı. Geçen ay ‘Dünyanın en uzun süre zekâ soruları hazırlayan köşe yazarı’ olarak ‘Guinness Dünya Rekortmeni’ unvanını elde etti! Türkiye Zekâ Vakfı Başkanı Emrehan Halıcı ile buluştuk. Hem renkli hayat hikayesini dinledik hem zekâmızı geliştirecek öneriler aldık. Halıcı diyor ki, “Çözümü zor görülen ama cevabı verildiğinde gülümseten soruları sevdim; mutlu sonlu sorular!”* NOT: Sorunun cevabı yazıda…
#Emrehan Halıcıİstanbul’un yeni alışveriş mabedleri, dev AVM’ler açıldıktan sonra beş asırlık Kapalıçarşı’nın papucu dama atıldı. Oysa ara sokaklarında pek çok sıradışı mekan barındırıyor. Hollywood yıldızlarına mücevher tasarlayan kuyumcular, ünlü modacıların müdavimi olduğu kumaşçılar, Osmanlı hanedanının özel eşyalarını bulabileceğiniz antikacılar, örneğine başka hiçbir semtte rastlayamayacağınız esnaf lokantaları... İşte size Kapalıçarşı’dan 38 sıradışı adres...
Memet Güreli’nin İkitelli’de ürettiği modern halı ve kilimleri ABD’nin yaklaşık 20 eyaletinde satılıyor. Kilim dokutmak için Denizli, Manisa ve İzmir’den bu işi bilenleri İstanbul’a getirterek eğitmiş. Ustaların, tasarımları ilk gördüklerinde “Abi sen şaşırdın mı” dediklerini anlatıyor gülerek...
Dünya sosyetesine tasarım halı satan Step Halı, Londra’dan sonra Paris’te de mağaza açtı. Mağazanın ilk müşterisi ise çocuğuyla birlikte mağazaya gelen Salma Hayek oldu. Step Halı Yönetim Kurulu Başkanı Cem Şengör, Paris’te mağaza açmanın Nişantaşı’nda mağaza açmaktan çok daha ucuza mal olduğunu söyledi.
İsmi 1980’lerde Danışman, sonra da Han Geçidi olarak değiştirilen, ancak İstanbulluların hálá sadakatle Hacopulo, ya da Hazzopulo olarak andığı han, 136 yıllık tarihinde pek çok olaya, insan hayatına tanıklık etti. Namık Kemal burada tutuklandı, Jöntürkler burayı mesken edindi, Ahmet Haşim pasajdaki İran lokantasının müdavimiydi. Bugün de yaşıyor Hacopulo. Gidip görün, keyifli bir zaman geçirin.
Hanlar, sosyal ve ticari hayatın önemli bir merkeziydi. Uzak diyarlardan gelen tüccarlar, seyyahlar, dervişler ve keşişlerin konakladığı yerlerdi. Hanlar kent merkezindedir. Arabalarınızı, atlarınızı, kervanla gelmişseniz develerinizi çekeceğiniz ahırlar vardır altlarında. Avlularında sıra sıra dükkanlar, ikinci katlarında dinlenebileceğiniz odalar bulunur.