Dünyanın önde gelen uzmanlarından oluşan bir komisyonun yayımladığı rapor, çağımızın vebası demansla ilgili çok önemli veriler ortaya koydu. Buna göre neredeyse her iki demans vakasından biri kolayca ortadan kaldırılabilecek faktörlerden kaynaklanıyor. Peki ne bu faktörler ve beynimizi demanstan korumak için neler yapabiliriz?
#SağlıkMenopozun, ileri yaşlarda demans gelişimi için önemli bir risk faktörü olabileceğine ilişkin veriler günden güne artıyor. Hem araştırmalar hem de uzmanlar menopozun beyinde bir takım değişikliklere sebep olduğu konusunda hemfikir. Peki menopoz beyni nasıl değiştiriyor? Menopoz gerçekten Alzheimer ve demans riskini artırıyor olabilir mi?
#MenopozMenopozun, ileri yaşlarda demans gelişimi için önemli bir risk faktörü olabileceğine ilişkin veriler günden güne artıyor. Hem araştırmalar hem de uzmanlar menopozun beyinde bir takım değişikliklere sebep olduğu konusunda hemfikir. Peki menopoz beyni nasıl değiştiriyor? Menopoz gerçekten Alzheimer ve demans riskini artırıyor olabilir mi?
#MenopozHerkesin çevresinde mutlaka sürekli söylenen biri vardır veya o kişi bizzat sizsinizdir. Stanford Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmaya göre şikâyet etmek beyne zarar veriyor. Sadece şikâyet etmek değil, başkasının sürekli olumsuz sözlerine maruz kalmak da aynı etkiye neden oluyor. MIT profesörü David Rand’ın yaptığı bir araştırmaya göre de ne kadar çok hayatından memnun arkadaşımız varsa mutlu olma olasılığımız da o kadar artıyor.
#MIT Profesörü David Rand60’ların başında Almanya’ya işçi olarak giden emekçiler... Bilmedikleri bir coğrafya ve kültürde, sarıldıkları dal olarak memleketten ezgiler, kokular taşıyan bir yaren: Müzik... Cem Kaya imzalı ‘Aşk, Mark ve Ölüm’ gurbetçilerin geniş yıllara yayılmış serüvenlerini zengin bir görsel dil, sağlam arşiv görüntüleri ve eğlenceli anılar eşliğinde anlatan etkileyici bir belgesel.
#AlmanyaHipokampus, yeni anıların meydana gelmesi, onların organizasyonu ve depolanmasında oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Belirli hislerin ve duyguların bu anılara bağlanmasını sağlar. Belirli bir koku kimi zaman bir anıyı temsil edebilmektedir. İşte bu gibi durumlarda hipokampus devreye girer. Peki, Hipokampus nedir? Ne işe yarar ve nerde bulunur? Hipokampus beyinde ne görevi görür? İşte detaylar.
#HipokampusMüsilaj olarak da bilinen deniz salyası Marmara'nın kâbusu oldu. Seferberlik başlatıldı, temizlik çalışmaları sürüyor. Peki yaz aylarında herkesin merak ettiği soru şu: Müsilajlı denizde yüzülebilir mi? Deniz salyasının olduğu denizde yüzmek sağlığa zararlı mı? Nöroloji uzmanı Dr. Oğuzhan Onultan, CNN Türk canlı yayınında önemli bilgiler verdi. Onultan, ''Müsilajın olduğu yerde denize girmek ve müsilajın olduğu yeden herhangi bir şekilde deniz ürünü temin etmek sağlığa çok yüksek ağır metal içerme riski bulunduğu için zararlı'' dedi.
#MüsilajEskiden hepimizin en büyük sorunuydu stres. “Aman uzak durun, sakin olun” uyarıları yapardık. Şimdi ise yerini koronavirüse bıraktı. Araştırmalar, kronik stresin ‘Sitokin fırtınası’na neden olarak bağışıklığı zayıflatabileceğini ve COVID-19’a karşı insanları daha fazla riske sokabileceğini söylüyor.
#GazetehaberleriVücudumuzun amiral gemisi beynimiz, tüm organlarımızı yönlendirir ve sistemin düzenli çalışmasını sağlar. Peki, beynimizin iyi çalışmasını sağlamak ve yaşlanmasını engellemek için ne yapmamız gerekir? Beyni yaşlandırmamanın formülü sağlıklı bir yaşamda saklı.
#Beynin YaşlanmasıHürriyet Ankara’nın “Ankademi: Şehir ve Üniversite” projesi kapsamında Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü Deniz Gürel ve Doç. Dr. Zafer Savaş Şahin, Ankara Üniversitesi’ne konuk oldu. Üniversite yönetim kurulu toplantı odasında geniş bir kadroyla hem şehri, hem üniversiteyi konuştuk.
#AnkademiDünya Hafıza Merkezi'nin düzenlediği Dünya Hafıza Yarışması, Kasım'da Antalya'da yapıldı. Yarışmaya 20 ülkeden 89 yarışmacı katıldı ancak 10 yaşındaki bir Türk birinci oldu. İzmirli Ege Can Meriç, 30 dakikada bilgisayarın rastgele seçtiği altı basamaklı yaklaşık 2 bin sayıyı hafızasına alarak, bir saatte 495'ini doğru hatırladı ve rekor kırdı. Ege Can Meriç, okuma- yazma ve dört işlemi, emekli öğretmen olan anneannesinden öğrendi. İlköğretim dördüncü sınıfa kadar okuduğu Mordoğan'da, öğrencilerine aynı zamanda hafıza eğitimi de veren Abdülmuttalip Akın ile tanıştı. 5 yaşından beri satranç oynayan Meriç'teki yeteneği keşfeden Akın, onu Türkiye şampiyonasına hazırladı. 8 Eylül'de Türkiye Şampiyonu olan Meriç, günde bir saatlik egzersizlerle dünya rekorunu da kırdı. Rakamları çok sevdiğini söyleyen Meriç, yarışmada zorlanmadığını, önümüzdeki yıl 2 bin rakam hedeflediğini söyledi. Meriç, "Amacım tüm dallarda rekor kırmak" dedi. Elif DEMİRCİ- Mücahit BEKTAŞ-DHA/KURGU: Levent SERT
#Htvhaber