Kronik obstrüktif akciğer hastalığı yani halk arasında bilinen ismiyle KOAH; akciğer dokusunu oluşturan hava keseciklerinin yapısının bozularak hava yollarının daralmasına neden olan, zamanla ilerleyerek nefes alış-verişimizi zorlayan ve yaşam kalitemizi bozan bir hastalık. 20 Kasım Dünya KOAH Günü vesilesiyle uzmanlar bu hastalıkla ilgili bilmemiz gerekenleri anlattı.
#Melis YılmazSon dönemde çoğu sohbet, başlığa taşıdığımız bu üç kelime üzerinden dönüyor. Geceleri uykuya dalamıyor, gündüzleri sıcaktan pişiyoruz. Hep yorgunuz. Dünya 21 Temmuz’da kaydedilen en sıcak günü yaşadı, belli ki alışmamız lazım. Uzmanlardan sıcaklarla baş etmenin yollarını öğrendik.
#Melis YılmazAlerji mevsiminin tam ortasındayız. Bitki polenleri yayılmaya başladı. Pek çok kişi hapşırık, burun ve geniz akıntısı, öksürük, gözlerde kaşıntı ya da sulanma gibi alerji belirtileri yaşıyor. Bu alerjik reaksiyonlarla nasıl başa çıkacağız, uzmanlara sorduk.
#Zeynep Nazlı YıldırımDünya Sağlık Örgütü’ne göre dünya genelinde sigara kullanım oranı azalıyor. Ancak Türk Toraks Derneği ülkemizde artış olduğunu söylüyor. Üstelik uzmanlar öğrenciler arasında da yaygınlaşan elektronik sigara ve türevlerinin tütünden daha zararlı olduğunu belirtiyor.
#Hazan Aköz IşıkBeyaz akciğer sendromu, Çin ve ABD’den sonra Avrupa ülkelerinde de görülmeye başladı. Dünyada salgın paniğine neden olan hastalık, akciğerlerin ani bir şekilde iltihaplanması sonucu ortaya çıkıyor ve hayati organlara yeterli oksijen gitmemesine neden oluyor. Peki hastalık neden bir anda yayılmaya başladı? Nasıl önlemler alınmalı? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkÇevremizde hasta olan ama bu durumu geçiştirerek “Sadece üşüttüm” diyenler var. Ciddiye almadıkları için tedavi arayışında değiller, başkasına bulaştırmaktan da korkmuyorlar. Oysa soğuk algınlığına yol açan virüsler, zatürreye davetiye çıkararak can alabiliyor!
#Soğuk AlgınlığıBu hafta 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’nü kutladı tüm dünya. Tütün sadece kendimize zarar vermiyor, çevremizdekileri de hasta ediyor, üstelik doğayı da kirletiyor. Bu günü vesile ettik ve tütün ürünlerini bırakmayı başaranların hikâyelerini dinledik...
#31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günüİklim değişikliğiyle birlikte mevsimlerdeki ‘kaymalar’ alerjilerin güçlenmesine neden oldu. Polen sayısının son 30 yılda yaklaşık yüzde 20 arttığının altını çizen uzmanlar, daha önce hiç alerjik yakınması olmayanlarda bile semptomlar görüldüğünü söylüyor. Peki ülkemizdeki son durum ne? Mevsimsel alerjinin giderek artıyor olması hangi tehlikeleri ortaya çıkarabilir? Gündelik hayatta nasıl önlemler almak gerekiyor? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkSağlıklı bir yaşam için organik besleniyor, spor yapıyor olabilirsiniz. Artık buna evden çıkmamayı da eklemek gerekecek. Zira geçen hafta İstanbul’da bazı ilçelerde yüksek hava kirliliği alarmı verildi; uzmanlar ‘Sokağa çıkmayın’, ‘Pencere açmayın’ diye uyardı.
#Hava KirliliğiGece yatağa girdiğimizde muhtemelen en son düşündüğümüz şey hangi tarafa yatmamız gerektiğidir. Yorganın altına geçip en sevdiğimiz uyku pozisyonunu alır ve uykuya dalarız. Bugüne kadar buna pek kafa yormamış olabilirsiniz ama uyku pozisyonunuz sağlığınızı çok yakından etkiliyor. Peki hangi uyku pozisyonu daha faydalı?
#SağlıkAyakları üşüyenler uyurken bile çoraplarını çıkarmak istemez, buz gibi ayaklarla uykuya dalamaz. Kimisi ise ayağında çorap varken asla uyuyamaz hatta uykuya dalabilmek için ayağını yorganın üstüne çıkarıp soğutur. Peki çorapla uyumak uykuya dalmayı kolaylaştırıyor dersek kaçınız bunu yaparsınız? Gerçekten uykuya dalmakta zorlanan kişiler için çorapla uyumak bir çözüm olabilir mi? Uzmanlar yanıtlıyor...
#SağlıkMaske takmak virüsten korunmanın en etkili ve basit yollarından biri, tabii doğru takıldığı sürece… 2 yıldır koronavirüs salgını nedeniyle hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelen maskeler ve koruyuculukları hakkında sayısız deney yapıldı. Bu konudaki son çalışma ise hayli ilginç… Araştırmacılar tarafından etkinliği denenen 7 farklı yöntemden en etkilisi maske üzerine külotlu çorap geçirmek oldu!
#KoronavirüsYüzyılın salgın hastalığı Covid-19 nedeniyle olağanüstü günlerden geçtiğimiz bu süreçte, öğrencilerin sınıfta dikkat etmesi gereken kurallar da kritik önem taşıyor. Örneğin; kalemi ağıza götürmek, farkında olmadan elini yüzüne, gözüne sürmek, hatta arkadaşlarıyla yiyecek ya da okul araç gereçlerini masumane paylaşmak bile bulaş riskini artırabiliyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hacer Kuzu Okur, pandemi sürecinde Covid-19 riskine ve kış hastalıklarına karşı çocuklara mutlaka anlatılması gereken önlemlerle ilgili önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Covid-19Covid-19 mutasyona uğrayarak hayatımızdaki varlığını sürdürmeye devam ediyor. Geliştirilen aşılar salgının hızını kesse de farklı etkenler nedeniyle aşının da koruyamadığı vakalar mevcut. Peki kimler aşıya rağmen risk altında ve bu insanlar nelere dikkat etmeli?
#COVID-19Hem Türkiye'de hem de dünyada yaşanan orman yangınları sadece bulundukları coğrafyaları değil, binlerce kilometre uzakta yaşayan insan ve hayvanları bile tehdit ediyor. Özellikle duman taşınımı önemli bir problem. Konuyu uzmanlarımızla birlikte enine boyuna masaya yatırdık. İşte tüm bilmeniz gerekenler...
#Canan AcarTermometre rekor kırıp Şırnak Cizre’de 49.1 dereceyi gördü. Akdeniz ve Ege’de de sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde. Gün içinde havuz, deniz serinlemek için bir çözüm olsa da asıl çare klima. Ama dikkat! Serinleyeyim derken hastalığa davetiye çıkartmayın. Gün boyu, 16-17 derecede kullanılan klimalar, hele de bakımı yapılmamışsa virüs yayılımından, kalp-akciğer rahatsızlıklarına kadar birçok hastalığı tetikleyebilir. İşte uzmanların uyarıları ve doğru klima kullanma kılavuzu.
#YazarAşılama oranlarının hızla artması ve normalleşme adımları ile birlikte pek çok kişi pandeminin artık biteceğine dair ümitli. Ancak hala aşılanmayan, sırası geldiği halde aşı olmayan kişi sayısı da oldukça fazla. Öte yandan delta varyantının tüm dünyada vakaları tırmandırdığı da bir gerçek. Peki 4'üncü dalga gelecek mi? Aşı oranımız bizi dalgalardan korur mu?
#KoronavirüsDünyayla birlikte ülkemizi de etkisine alan yüzyılın küresel salgın hastalığı koronavirüs, özellikle yaşlıları ve kronik hastalığı olanları tehdit ederken, yapılan bilimsel çalışmalar 50 yaş üzerindeki erkeklerde de riskin çok daha arttığını gösteriyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hacer Kuzu Okur, Çin’in Wuhan kentinden başlayarak akın akın tüm dünyayı etkisine alan yeni tip koronavirüsün (Covid-19) kadınlara oranla erkeklerde çok daha fazla etkili olmasının başlıca nedenlerini anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Koronavirüs"Bahar geldi diye orman, deniz havasında olmayalım lütfen. Zorunlu olmayan herkes sosyal hayatının fişini çeksin ve evinde beklesin!” diyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hacer Kuzu Okur, virüsle savaşta bir başka önemli noktanın daha altını çiziyor: Ağzımızı yıkamak!
#KoronavirüsHava sıcaklığının iyice arttığı yaz günlerinde aşırı nem ve ısı daha fazla hissedilir. Bu da klimalara olan talebin artmasına neden olur. Klimaların yanlış kullanımı ise insan sağlığını olumsuz etkiler. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hacer Kuzu Okur, klima çarpmasına karşı önlem alınması gerektiğinin altını çizdi, klima mikrobuna karşı vatandaşları uyardı.
#Klima MikrobuRAMAZAN Bayramı tatilinde alınan önlemlere ve yapılan tüm uyarılara karşın yollar yine kan gölüne döndü. En çok ölümlü kaza, yollara çıkılan gün olan arife günü meydana geldi. İstanbul hariç, yurdun diğer illerindeki kazalarda, arife günü 38 kişi öldü, 102 kişi yaralandı, bayramın birinci günü 17 kişi öldü, 133 kişi yaralandı, 2'nci günü 15 kişi öldü, 107 kişi yaralandı, son gün olan 3'üncü günü ise 21 kişi öldü, 63 kişi de yaralandı. Böylece 4 günde meydana gelen kazalarda toplam 91 kişi öldü.