H1N1 haberleri sayfasında H1N1 hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 4074 H1N1 haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
İspanyol gribi, üzerinden yıllar geçmesine rağmen unutulmayan salgınlardan birisidir. 50 milyondan fazla insanın hayatını kaybetmesine neden olan İspanyol gribi, insanlık tarihinin gördüğü en büyük salgınlardan biriydi. ABD başta olmak üzere pek çok bölgeyi etkileyen salgın, şimdilerde koronavirüs salgını nedeniyle merak konusu oluyor. Peki, İspanyol gribi nedir ve ne zaman çıktı?
#İspanyol Gribi NedirA tipi influenza virüsü olarak da bilinen H1N1 virüsünün sebep olduğu bir grip türü olan domuz gribi, sıklıkla kış aylarında görülen ve mevsimsel grip hastalığı ile aynı belirtilerle kendini gösteren bir hastalıktır. Domuz gribi şeklinde adlandırılmasının nedeni virüsün domuzlarda görülen grip hastalığına neden olan virüsler ile büyük benzerlik göstermesidir. Kuş, domuz ve insan griplerine neden olan virüslerin bir karışımı olan H1N1 virüsü, insanlarda yüksek ateş, boğaz ağrısı, öksürük, üşüme ve titreme gibi tipik soğuk algınlığı belirtileri ile kendisini gösterir. Virüsün hızlı bir şekilde yapısal değişikliğe uğrayabilmesi nedeniyle domuz gribi başlangıçta çok tehlikeli olmayan ve hafif seyreden bir hastalık iken zamanla daha tehlikeli bir hastalık haline gelmiştir.
#G4Güney Kıbrıs Rum Cumhuriyetinde 8 kişinin domuz gribi nedeniyle hayatını kaybetmesi, 47 ciddi vakanın da hastanelere başvurması üzerine uzmanlardan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşları için uyarı geldi. Prof. Dr. Cüneyt Ulutin, KKTC ve Türk vatandaşlarının alınabilecek basit tedbirlerle hastalıktan korunabileceklerini söyledi.
#KKTCHavaların soğuması ve grip hastalığının görülmeye başlamasıyla birlikte H1N1 virüsü de merak konusu oldu. H1N1 hakkında bilgi almak isteyen vatandaşlar, konuya dair internette yaptıkları araştırmalara hız verdi. Peki, H1N1 nedir? İşte, H1N1 hakkında bilinmesi gerekenler...
#H1N1İlk çıktığı 2009’dan beri her sezon hastalık yapmaya devam eden H1N1 virüsü, vatandaşlar tarafından 'Domuz Gribi' olarak biliniyor. Özellikle sonbahar ve kış mevsimlerinde çok sık görülen bu hastalığın normal gripten bir farkı olmadığı, uzmanlar tarafından dile getiriliyor. Peki, domuz gribi nedir? Domuz gribi nasıl bulaşır?
#Domuz Gribi Nedir?SAMSUN’da yaşayan Sema- Dursun Kanlı çiftinin çocukları 12 yaşındaki Kardelen, geçen yıl ocak ayında sol gözündeki tümör nedeniyle Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde tedavi görmeye başladı. Kardelen, 3 gün kemoterapi gördükten sonra fenalaştı. Yoğun bakım servisindeki Kardelen’in 'domuz gribi' (H1N1) olduğu iddia edildi. Küçük kız, 11 Ocak’ta hayatını kaybetti. Aile kızlarının ölümünde ihmal olduğu iddiasıyla savcılığa suç duyurusunda bulundu. Savcılık ’görevsizlik’ kararı verdi. Rektörlük tarafından yapılan incelemede de soruşturma başlatılmasına gerek olmadığı kanaati ifade edildi.
#KemoterapiGeçen yıl tedaviye karşı inatçı grip salgını yaşandı ve 2023-2024 grip sezonunda 45 binden fazla kişi grip komplikasyonlarından hayatını kaybetti. Bu yıl ise grip erken başladı ve grip aşısı geçen sezonun aksine dörtlü yerine üçlü bir bileşime sahip. Peki bu yıl grip mevsimi nasıl geçecek? Aşıdaki bu değişimin nedeni nedir? Grip aşısını hangi ay yaptırmak daha etkili? Prof. Dr. Reşit Mıstık ile mercek altına aldık.
#SağlıkAfrika Birliği, hızla yayılan M çiçeği salgını ve yaşanan çok sayıdaki can kaybıyla birlikte kıta genelinde acil durum ilan etmek zorunda kaldı. Virüs nedeniyle yaşanan ölümler 2022’den beri bin 500’e yaklaşırken yetkililer kararın tüm kıtanın güvenliği için alındığının altını çizdi.
#Afrika KıtasıÖzellikle son birkaç haftadır çocuk yetişkin fark etmeksizin hasta olan insan sayısında gözle görülür bir artış var. Hastalık oranlarının gerçekten artıp artmadığını sorduğumuz Dahiliye Uzmanı Dr. Yavuz Burak Tor, kendi gözlemlerine dayanarak yüzde 200’lere varan bir artış olduğunu söylerken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Anıl Doğan ise çocuklar arasında domuz gribinin her geçen gün yaygınlaştığının altını çizdi. Hasta sayısının arttığı konusunda uzman isimler hemfikir. Peki bu artış bir salgın boyutunda mı? Hangi virüsler yaygın ve dikkat edilmesi gereken kritik belirtiler neler?
#SalgınTürk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, şu an Kovid dahil onlarca virüsün dolaşımda olduğunu ancak 2008'de büyük bir salgın yapan ve halk arasında Domuz gribi olarak bilinen H1N1'in baskın göründüğünü söyledi. Maske kullanmanın önemine dikkat çeken Prof. Dr. Yavuz, “Şu anda bile grip açısından riskli olan gruplar henüz aşılarını olmamışsa grip aşısı yaptırabilir. Henüz hastalanmamış olanlar açısından aşı olmanın yanı sıra maske takmak için de en iyi zaman. Yılbaşı kutlamaları toplanmalarında da hastalık belirtisi taşıyanların riskli gruptaki kişilerle aynı ortama girmemesi gerekli" dedi.
#MaskeTÜRK Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, şu an Kovid dahil onlarca virüsün dolaşımda olduğunu ancak 2008'de büyük bir salgın yapan ve halk arasında Domuz gribi olarak bilinen H1N1'in baskın göründüğünü söyledi. Maske kullanmanın önemine dikkat çeken Prof. Dr. Yavuz, ?Şu anda bile grip açısından riskli olan gruplar henüz aşılarını olmamışsa grip aşısı yaptırabilir. Henüz hastalanmamış olanlar açısından aşı olmanın yanı sıra maske takmak için de en iyi zaman. Yılbaşı kutlamaları toplanmalarında da hastalık belirtisi taşıyanların riskli gruptaki kişilerle aynı ortama girmemesi gerekli" dedi.
#Prof. Dr. Serap Şimşek YavuzSerdan Ortaç kardeşi Serkan Ortaç'ı son yolculuğuna uğurladı. Acı haberi Serdar Ortaç sosyal medya hesabından paylaşmıştı. Kılınan cenaze namazının ardından taziyeleri kabul eden Serdar Ortaç ayakta durmakda zorlandı. Geçtiğmiz yıllarda H1N1 virüsü ile mücadele eden Serkan Ortaç'ın ölüm nedeni sevenleri tarafından merak edildi. Peki, Serkan Ortaç kimdir, kaç yaşında ve neden öldü? İşte detaylar...
#Serdar Ortaç'ın Kardeşi Serkan OrtaçH1N1 virüsü ile ilgili bilgiler araştırılıyor. Yaygın olarak karşılaşılabilen bu virüs üst solunum yolu şikayetleri ile ortaya çıkabiliyor. Soğuk algınlığına benzeyen belirtiler gösteren bu virütik rahatsızlıkta teşhis ve tedavi oldukça önemli. Peki H1N1 virüsü nedir, nasıl bulaşır? H1N1 virüsü belirtileri neler, nasıl tedavi edilir? İşte merak edilenler...
#H1N1 Virüsüİç Hastalıkları Uzmanı Dr. Aytaç Karadağ grip salgınında dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. Karadağ "Geçen sene pandemiden dolayı kişisel hijyenimize dikkat ettiğimizden görülmeyen grip salgını bu sene daha çok bekleniyor. Sosyal mesafeye dikkat etmeliyiz. Aynı zamanda aşı yaptırmamışsak muhakkak grip aşısı yaptırmamız lazım. Devlet riskli olan hastalara bedava aşı hizmeti sağlıyor" dedi.
#İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Aytaç Karadağİç Hastalıkları Uzmanı Dr. Aytaç Karadağ grip salgınında dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. Karadağ "Geçen sene pandemiden dolayı kişisel hijyenimize dikkat ettiğimizden görülmeyen grip salgını bu sene daha çok bekleniyor. Sosyal mesafeye dikkat etmeliyiz. Aynı zamanda aşı yaptırmamışsak muhakkak grip aşısı yaptırmamız lazım. Devlet riskli olan hastalara bedava aşı hizmeti sağlıyor" dedi.
#Grip SalgınıDünyayı etkisi altına alan koronavirüsün alt varyantlarıyla benzer semptomlar gösteren grip bu yıl gücünü daha da artırdı. Özellikle gribin kış mevsimini geride bırakan Güney Yarım Küre’de hâlâ etkisini sürdürmesi Kuzey Yarım Küre için uzmanları endişelendiriyor. Peki ülkemiz başta olmak üzere Avrupa'da salgın ne zaman başlayacak? Grip aşısı yaptırmalı mıyız? Uzmanlar anlattı.
#GripPandemi ve getirdiği önlemler nedeniyle 2020’de grip virüsü neredeyse hiç ortada yoktu. Ancak yayımlanan son raporlarda ise bu sezonun grip aşısının çok az koruma sağladığı açıklandı. Peki aşının etkinliği neden bu kadar düşük kaldı? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Grip‘Covid-19 pandemisi ne zaman ve nasıl sona erecek?’ sorusuna cevap arayan bilim insanları, koronavirüsün atası olmasından şüphe edilen Rus gribini mercek altına aldı. İçinde bulunduğumuz salgınla benzerlikler taşıyan ve tarihin ilk modern grip salgını olarak anılan Rus gribinin seyri, içinde bulunduğumuz pandeminin nasıl ilerleyeceği ve sona erip ermeyeceğine ilişkin ipuçları sunuyor. "Bitti" denen virüs 133 yıl aradan sonra Covid-19'la yeniden mi aramızda? İşte Rus gribinin bilinmeyenleri...
#Rus GribiCovid-19 pandemisinin üçüncü yılına adım attığımız şu günlerde herkesin aklında "Şimdi ne olacak?" sorusu var. Bu sorunun cevabını kesin olarak bilmek mümkün değil elbette ama bir asır önce yaşanmış olan ve dünya nüfusunun üçte ikisini etkisi altına alan bir başka pandemi, günümüz için çok önemli dersler içeriyor.
#1918 GribiCovid-19 neredeyse iki yıldır hayatımızda ve bu süreçte "Ne zaman bitecek bu çile?" demediğimiz bir gün olmadı. ABD'de bilim insanları bilgisayar modellemeleri yoluyla bu sorunun yanıtını buldu. Yeni bir varyant çıkar da planları alt üst etmezse eğer, pandemiyi bitirmeye sayılı günler kaldı. Tabii öngörülere soru işaretiyle yaklaşan uzmanlar da yok değil. İşte tüm taraflarıyla "Bu iş nereye gidiyor?" tartışması...
#COVID-19Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Türkiye Temsilcisi Dr. Batyr Berdyklychev, Çin'in Vuhan kentinde incelemelerde bulunan DSÖ ekibinin kapsamlı raporunun birkaç hafta içerisinde yayınlanacağını söyledi. Dr. Batyr Berdyklychev, Koronavirüs salgınının bitiş tarihine ilişkin yaptığı açıklamada "DSÖ’nün koronavirüsün ne zaman biteceğine dair kesin bir bilgisi yoktur" dedi.
#Batyr BerdyklychevPandemi süreci, toplumda psikolojik sıkıntıların, kaygı ve stres düzeyinin artmasına, bireylerin sosyal çevreleri ile iletişiminin bozulmasına neden olabiliyor. Yapılan çalışmalar, hastalığa dair yaşanan belirsizliğin, özellikle strese karşı savunmasız olan kişilerde yüksek risk oluşturduğunu ortaya koyuyor.
#COVID-19Salgın döneminde uzun yıllar şeker hastalığı olan, kan şekeri sürekli yüksek seyreden, 65 yaş üzerindeki akciğer, böbrek ya da kalp yetmezliği bulunan, tütün ürünleri kullanan ve obez bireylerde hayati riskin daha yüksek olduğunu söyleyen Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. İsmail Özkaya, "Sağlıklı beslenmeye eskisinden de çok önem verilmeli, beslenmenin kişiye özgü olduğu unutulmamalı, doktor ve diyetisyenlerle iletişim içinde bulunulmalıdır" dedi.
#SağlıkGebelik sürecinin getirdiği etkiler nedeniyle bağışıklık sistemleri zayıflayan hamileler ve yeni doğum yapan anneler, son günlerde artış gösteren koronavirüs vaka sayıları nedeniyle oldukça endişeli. Bu gruba giren kadınların, pandemi sürecinde vücut dirençlerini güçlendirebilmeleri için sağlıklı ve dengeli beslenmeye her zamankinden daha çok dikkat etmeleri gerekiyor.
#KoronavirüsZorlu Covid-19 pandemisi sürecinde kış kapımızda ve mevsimsel grip sezonu başlıyor. Akıllarda birçok soru var. Mevsimsel grip nedir? Grip nasıl bulaşır? Grip belirtileri nelerdir? Grip hastalığının komplikasyonları nelerdir? Kimler risk grubunda? Grip hastalığı nasıl tedavi edilir? Grip tedavisinde antibiyotik kullanmak işe yarar mı? Gripten nasıl korunabiliriz? Grip aşısı nedir? Kimlere grip aşısı yapılmalı? Grip aşısı ne kadar süre korur? Grip aşısını ne zaman yaptırmalıyız? Her sene grip aşısı yaptırmalı mıyız? gibi birçok sorunuzun cevabını yazımda bulabilirsiniz.
#Gripİspanyol gribi, üzerinden yıllar geçmesine rağmen unutulmayan salgınlardan birisidir. 50 milyondan fazla insanın hayatını kaybetmesine neden olan İspanyol gribi, insanlık tarihinin gördüğü en büyük salgınlardan biriydi. ABD başta olmak üzere pek çok bölgeyi etkileyen salgın, şimdilerde koronavirüs salgını nedeniyle merak konusu oluyor. Peki, İspanyol gribi nedir ve ne zaman çıktı?
#İspanyol Gribi NedirHer öksürük ya da boğaz ağrısı, koronavirüs belirtisi değil! Bu belirtiler gribe de işaret ediyor olabilir. Peki, koronavirüsü gripten nasıl ayırt ederiz? Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, “Önümüzdeki kış mevsiminde çok sayıda benzer vaka göreceğimiz tahmin ediliyor ama iki hastalığı birlikte geçirecek vakalar olmasından da endişe duyuluyor” dedi ve konuyla ilgili merak edilenleri yanıtladı.
#KoronavirüsPortekiz'de bazı akademisyen, bilim merkezleri ve şirketlerin iş birliğinde yürütülen çalışmalarda, yeni tip koronavirüsü (Kovid-19) etkisizleştirdiği öne sürülen ilk maskenin geliştirildiği bildirildi. Su geçirmezlik ve tekrar kullanılma özellikleri olan, farklı katmanları birleştiren teknik bir kumaşla geliştirilen maskenin MO adlı Portekiz markası tarafından tüm dünyaya satılmaya başlandığı bilgisi paylaşıldı.
#Koronavirüs