Dünya dışı varlıkların, var olup olmadığı ve nasıl göründüğü konusundaki tartışmalar uzun yıllardır sürüyor. Bazı uzmanlar bu varlıkların yaşadıkları gezegenin koşullarına göre şekilleneceği görüşünü savunsa da kimse konu hakkında net bir tanım yapamıyor. Peki öyleyse görsel sanatlarda sık sık karşımıza çıkan büyük gözlü, yeşil derili, insansı figürlerin kaynağı ne? İşte cevabı...
#UzayÇok okuyor, dönemin düşünce dünyasını yakından takip ediyor. Okuduğu kitaplara notlar alıyor... Aynı zamanda yazıyor, defter tutuyor... Princeton Üniversitesi Öğretim Üyesi M. Şükrü Hanioğlu yeni yayımladığı ‘Atatürk Entelektüel Biyografi’ adlı çalışmasında Atatürk’ün entelektüel yanına odaklanıyor.
#ATATÜRKGünlük hayatın koşuşturmasında kitap okumaya vakit bulamayanlar için yaz tatili iyi bir fırsat. Yol boyunca, deniz kenarında, bir ağaç gölgesinde okunan kitaplar hayatımızı güzelleştiriyor... Yola çıkmadan bavulumuza atacağımız kitapları seçmek de önemli. Kitap eki editörleri, eleştirmen ve yazarlara favori yaz kitaplarını sorduk. Kimi roman, kimi bilimkurgu, kimi polisiye okumayı seviyor.
#KitapDC Comics ailesi üyelerinden ‘The Flash’ın ilk solo filmi, ana karakterin küçükken kaybettiği annesini yeniden hayata döndürmek için zamanla oynaması üzerine bir öykü anlatıyor. Günümüz ‘süper kahraman filmleri’ fazla fabrikasyon duruyor. ‘The Flash’ ise tamamıyla olmasa da birçok yönüyle orijinal, farklı, mizah dolu, zekice detaylara sahip bir yapım hüviyetine sahip.
#The Flashİngiltere’de kont kızı olarak dünyaya gelen Anne Glenconner, çelişkilerle dolu hayat öyküsünü ‘Nedime’de anlatıyor. Yol kenarında çömlek satıcılığından Prenses Margaret’in nedimeliğini yapmaya uzanan, acının ve zorlukların eksik olmadığı sıradışı bir hayat bu...
#Anne GlenconnerH. G. Wells ‘Tuhaf Kuş’un Görüldüğü Gece’ isimli, Türkçeye ilk kez çevrilen romanında bir meleğin dünyada geçirdiği bir hafta boyunca başına gelenleri anlatır. Wells ırk, cinsiyet, sosyal sınıf, inançlar ve değerlerin anlamsızlığını meleğin gözlerinden okuyucusuna gösterir.
#H. G. WellsYayın dünyasının gündeminde bir çeviri tartışması var. Yazar, yayıncı ve çevirmen Osman Akınhay’ın Twitter’daki sosyal medya hesabından paylaştığı bir mesajla başlayan bu tartışma “Google Translate çıktı, çevirmenlik öldü” noktasına kadar geldi.
#Google Translate‘Louis Wain’in Renkli Dünyası’, resimleriyle önce İngiltere’de, sonra ABD’de ve nihayetinde tüm dünyada insanların kedilere bakışını değiştiren Louis Wain’in ilginç hayat hikâyesini anlatıyor. Will Sharpe imzalı yapımda, ressamı Benedict Cumberbatch canlandırıyor.
#Louis Wain’İn Renkli DünyasıElizabeth von Arnim’in okuyucusunu bir anda İtalyan Rivierası güneşi altında hissettiren ‘Büyülü Nisan’ı, Birinci Dünya Savaşı sonrası toplumsal yapısındaki rollerinden memnun olmayan dört kadınla tanıştırıyor bizi. Roman, dört arkadaşın bir aylık tatilleri sonunda yeni Avrupa’da bağımsızlıklarını kazanmalarının ve aşklarının büyülü hikâyesi...
#Elizabeth Von ArnimSesli kitaplar artık günlük yaşamın vazgeçilmezleri arasında... Trafikte, yürüyüşte, alışverişte hatta ev işi yaparken bile kulağımızda dünya klasikleri ya da kişisel gelişim kitapları oluyor. Jürimiz sesli kitapların dünyasını keşfetmek isteyenler için tavsiyeler verdi.
#GazetehaberleriBu dönemin en büyük yükü onların omuzlarında. Yoruldular, sevdiklerinden uzak kaldılar ve asıl önemlisi, bazıları bu süreçte ne yazık ki aramızdan ayrıldı. Evet, bu hafta ana karakteri doktorlar olan filmlerden bir seçki yaptık. Lakin şu notu düşmeden edemiyoruz: Listedeki hiçbir film onların pandemi dönemindeki çabaları kadar etkileyici değil; hani derler ya hayat bazen kurgunun önüne geçiyor... Onların bu salgın sırasındaki fedakârlıklarının perdedeki yansımasıysa sanırım önümüzdeki yıllarda gerçekleşecek...
#YazarYazdıkları romanlarla, hikâyelerle, çocuklar için kaleme aldıklarıyla hayal gücümüzü harekete geçiren, bizi besleyen yazarlar çocukluk çağlarında neler okurdu? Onları büyüten, heyecanlandıran, hatta belki de bugünün yazarları olmalarının yolunu açan romanlar, öyküler, çizgi romanlar hangileriydi? 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı vesilesiyle yazarlardan çocukluklarının en kıymetli, onları bugün bile heyecanlandıran kitaplarını dinledik...
#Buket Uzuner1933 tarihli klasik filmin modern uyarlaması olan “Görünmez Adam”, hem türün tutkunlarını hem de Elisabeth Moss hayranlarını memnun edecek bir korku. George Mackay’li suç filmi “Kelly Çetesi’nin Gerçek Hikâyesi”, İsveçli usta yönetmen Roy Andersson’ın son filmi “Sonsuzluk Üzerine”, güldürmeyen komedi “Jexi”, haftanın diğer seçenekleri...
#FilmSovyetler’in 1932-1943 arasındaki Londra Büyükelçisi İvan Mayski’nin tesadüf eseri bulunan günlükleri, tarih profesörü Gabriel Gorodetsky tarafından ‘Stalin ile Churchill Arasında’ adıyla kitaplaştırıldı. 2. Dünya Savaşı’na giden süreci anlatan doğrudan bir kaynak olan günlüklerle ilgili Gorodetsky, “Bu malzeme kullanılarak o dönemin tarihi yeni baştan yazılmalı” diyor.
#SovyetlerCormac McCarthy, Pulitzer Ödüllü romanı ‘Yol’da, kıyametin hemen ardından ortaya çıkacak hiçliğin ortasına bir adam ve oğlunu koyuyor. Hareket etmezlerse öleceklerini bilen baba, dünyada kötülükten başka bir şey kalmamış olsa da son ana kadar oğluna iyiliği öğretmeye çalışıyor.
#Cormac Mccarthy