Son günlerde sıcakların artacağına yönelik Meteoroloji'den ve uzmanlardan peş peşe uyarılar yapılıyor. Yüksek sıcaklıklara bağlı olarak oluşabilecek sıcak çarpması durumuna karşı bir uyarı da Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan geldi. ,Koca, kronik rahatsızlıkları olanların risk grubunda olduğunu ifade etti. Güneş çarpması güneş altında uzun süre vakit geçirerek, vücut ısısını ayarlayan mekanizmaların bozulmasına sebep olan klinik bir sonuçtur. Hava sıcaklarının birden bire yükselmesi ile beraber güneş çarpması şikayetlerinin de yoğunlaştığı görülür. Meteoroloji Genel Müdürlüğü sıcaklıkların 44 dereceye kadar yükselebileceği uyarısında bulundu ve güneş çapmasından korunmanın yöntemleri hakkında bilgiler verdi. Peki, sıcak çarpması nedir, belirtileri nelerdir? Güneş çarpmasına ne iyi gelir? İşte güneş çarpmasından korunmanın yolları...
#Güneş ÇarpmasıGüneş çarpması her yaştan bireyde görülebilen ve oldukça sık karşılaşılan bir rahatsızlık olarak bilinir. Özellikle de yaz mevsiminde yüksek sıcaklıklar sebebi ile bu vakalar daha fazla görülür. Çocuklarda ve bebeklerde de görülen bir durum olan güneş çarpması, kusma, mide bulantısı, yüksek ateş, bilinç kaybı gibi belirtiler ile meydana gelir. Vücut sıcaklığı normalin dışında olan kişilerde ilk müdahale hemen uygulandığında kalıcı hasarlar görülmez. Peki, güneş çarpması belirtileri nelerdir, nasıl anlaşılır? Çocuklarda güneş çarpması tedavisi nasıldır? İşte, tüm detaylar.
Halk arasında “güneş çarpması” olarak da nitelendirilen sıcak çarpması, sıcak ve nemli yaz günlerinde oldukça sık karşılaşılabilecek acil sağlık sorunları arasında yer alıyor. Güneş çarpmasında, vücut alarm sisteminin ısı artışı nedeniyle dengesi bozuluyor bir başka deyişle ısı regülasyonu bozuluyor.
#Güneş Çarpması2024 yazı rekorlarla geldi. Haziran ayı ortalama sıcaklığı, son 53 yılın en sıcak haziranı olarak İklim Bakanlığı kayıtlarına geçti. Hem bu sıcaklık ve nem artışı hem de serinlemek için yaptığımız kimi şeyler güneş çarpmasından kalp krizine, göz enfeksiyonundan cilt rahatsızlıklarına pek çok riski de beraberinde getiriyor. Uzmanların önerileri net: Direkt güneş ışığına maruz kalmayın, bol su için, egzersizleri akşama alın ve yüzdüğünüz suların temizliğinden emin olun.
#Melis YılmazYaz aylarında çoğumuz arabaya biner binmez bir an önce serinlemek için klimayı çalıştırırız. Havalandırmadan çıkan soğuk havanın yüzümüze vurmasını istiyoruz ama klimaların bu şekilde kullanımı yüz felcinden solunum hastalıklarına hatta kansere kadar ciddi sağlık sorunlarına davetiye çıkarıyor.
#KlimaTüm yurt genelinde kavurucu sıcakları yaşamaya başladık. Dışarıdan eve girdiğimizde ya da arabaya bindiğimizde imdadımıza klimalar yetişiyor. Ancak klimaların yanlış kullanımı ciddi sağlık sorunlarına neden oluyor. Özellikle arabaya biner binmez klimanın açılması son derece tehlikeli. Peki, nedir bu kadar tehlikeli olan şey? Hem araç içinde hem de ev ve iş yerlerinde klima kullanımı ile ilgili bilinmesi gerekenleri Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nurgül Naurzvai ile konuştuk.
#SağlıkAntalya'da dün akşam etkili olan sağanak yağış yaşamı felç ederken, denizden karaya ulaşan 2 ayrı hortum Demre, Kumluca, Finike ve Manavgat ilçelerinde ortalığı savaş alanına çevirdi. Seralar, tarım alanları, iş yerleri ve binalarda zarara neden olan hortumda 6 kişi yaralandı. Hortum, örtüaltı tarımın merkezi Kumluca'da 1000 dönüm serayı yerle bir etti. Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökce, "Üreticilerimizin bir kısmının sigortası vardı ama olmayanlar da var. Hortum 12 kilometre boyunca 70- 80 metrelik genişlikte zarar vererek geçti" dedi.
#AntalyaSpina bifida, ayrık ya da açık omurga anlamına gelir. Omurilik sinirinin hasarlandığı bu hastalık birçok şekilde görülebilir. Sebepleri arasında folik asit eksikliğinin olabileceği düşünülmektedir. Kalıtsal olabileceği, hamilelikte yüksek ısıya maruz kalma, şeker hastalığı gibi durumlarla ortaya çıkabileceği ile ilgili görüşler de mevcuttur.
#Spina BifidaÇocukluk ve gençlik döneminde yoğun ve bilinçsizce güneş ışınlarına ve özellikle yanıklara maruz kalmanın ilerleyen yaşlarda kanser dahil olmak üzere pek çok sağlık problemine yol açabileceğini belirten Dermatoloji Uzmanı Uzm. Dr. Oya Yeşim Hacımustafaoğlu Utkan, güneş ışınlarından nasıl korunmak gerektiği hakkında ayrıntılı bilgi verdi.
#GüneşGündeme gelen haberlerin ardından Dehidrasyon belirtileri ve Dehidrasyon nedir sorusu internette en çok aramalar arasındaki yerini alırken, vatandaşlar bu hastalığın hangi nedenle meydana geldiğini merak ediyorlar. Peki Dehidrasyon nedir, belirtileri nelerdir?
#DehidrasyonKışın çocukları sıkça hasta olan anne babalar yaz aylarının gelmesini iple çeker. Ancak sanılanın aksine yaz ayları, çok da masum değil. Temiz olmayan yerde yenen yemekler, kirli olan sularda yüzmek ya da sağlıklı olmayan dondurmalar, çocuklarda hastalıklara neden olabilir.
#Çocuk HastalığıYaz tatilinizi, güneş ve denizi tüm yıl boyu özlemle beklediniz. Bu yaz tatilinizin tadı kaçmasın istiyorsanız ve özellikle de rotanız enfeksiyon riski taşıyan bir bölgeyse ya da kronik bir hastalığınız varsa yola çıkmadan önce seyahat hastalıkları kliniklerinden destek alabilirsiniz.
#SıtmaSpina bifida, ayrık ya da açık omurga anlamına gelir. Omurilik sinirinin hasarlandığı bu hastalık birçok şekilde görülebilir. Sebepleri arasında folik asit eksikliğinin olabileceği düşünülmektedir. Kalıtsal olabileceği, hamilelikte yüksek ısıya maruz kalma, şeker hastalığı gibi durumlarla ortaya çıkabileceği ile ilgili görüşler de mevcuttur.
#Spina Bifida Ameliyatı