Bu mevsimde güneş çarpmasına dikkat

Güncelleme Tarihi:

Bu mevsimde güneş çarpmasına dikkat
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2016 12:08

Bu mevsimde güneş çarpmasına dikkat

Haberin Devamı

MANİSA'nın Kula İlçesi'ndeki Toplum Sağlığı Merkezi Sağlık Grup Başkanı Dr. Aslı Aybüke Ayyıldız, yaz aylarında sıklıkla rastlanan güneş veya sıcak çarpmasının kalıcı hasarlara neden olabileceğini söyleyerek yapılması gerekenlerle ilgili uyarılarda bulundu.

Kula Toplum Sağlığı Merkezi Sağlık Grup Başkanı Dr. Aslı Aybüke Ayyıldız, yaz aylarının gelmesi ile birlikte yaşanan hava sıcaklıklarındaki artışın insan sağlığını olumsuz etkilediğini söyledi. Yaz aylarının gelmesiyle birlikte normalin üzerine çıkan hava sıcaklıkları ve sıcaklardan korunmanın yolları konusunda tavsiyelerde bulunan Dr. Ayyıldız, "Özellikle çocukların, yaşlıların, kalp, akciğer solunum ve tansiyon hastalığı bulunan kişilerin, hamilelerin, kilo sorunu olan kişilerin daha dikkatli olmaları gerekmektedir. Çok sıcak havalarda ve rutubetin arttığı durumlarda 37 dereceye kadar normal olan vücut ısısı 40- 41 dereceye kadar yükselebilir. Aşırı sıcağa maruz kalan bir kişinin beynindeki ısı ayarlama merkezinin fonksiyonu bozulur ve ciddi sağlık sorunları ortaya çıkar" dedi. Yaz mevsiminde ortaya çıkabilecek sıcak krampları, sıcak bitkinliği, sıcak döküntüsü (isilik) ve güneş yanıkları rahatsızlıklarına karşı uyaran Dr. Ayyıldız, özellikle kramplardan sonra en azından birkaç saat için fiziksel aktivitenin durdurması gerektiğini hatırlattı. Vücudun daha çok boyun, koltuk altı, dirsek içi gibi kıvrımlarında görülebilecek isiliklerin tedavisi için yapılması gerekenleri söyleyen Ayyıldız, "Kızarık bölgeler kuru tutulmalı, daha serin daha nemsiz ortam sağlanmalıdır. Deniz suyu iyileşme sürecini hızlandırır. Güneş yanıklarından korunmak için özellikle güneş ışınlarının en şiddetli olduğu 11.00-16.00 saatleri arası güneşe çıkmamaya özen gösterilmelidir. Güneş yanığı olan yerler ilk olarak soğutulmalıdır. Yağ, salça, yoğurt ve diş macunu kesinlikle sürülmemelidir. Bir hekime danışarak tıbbi losyon kullanılmalıdır. Güneş veya sıcak çarpması kalıcı hasarlara neden olabilir" dedi.

BOL SIVI TÜKETMELİYİZ

Ayyıldız son olarak, bol sıvı ve mineral içeren içeceklerin tüketilmesi, alkollü içeceklerin kullanılmaması ve tıka basa yemekten kaçınılması gerektiğini hatırlattı. Yağlı, ağır yemeklerin yerine su bakımından zengin meyve, sebze ve salataların tercih edilmesi gerektiğini ifade eden Ayyıldız, "İnce, açık renk, bol giysiler, geniş kenarlı şapkalar, güneş gözlükleri, güneş ışınlarından koruyucu kremlerin kullanımı, aktif çalışması gereken kişilerin ağır eforlu işlerden kaçınması mümkün olduğunca klimalı ortamda çalışmasının sağlanması alınabilecek basit fakat etkili tedbirlerdir" dedi.

Hasan YİĞEN / KULA (Manisa), (DHA)

FOTOĞRAF

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!