Uskumru balığı, Uskumrugiller ailesinin bir üyesidir. Sırtta aşağı doğru inen açık ya da koyu yeşilimsi mavi, üzerinde ise, lekeli bantlar bulunur. Bazı balık türleri ile sık sık karıştırılan uskumru balığı, yüksek oranda omega-3 olarak da bilinen balık yağı içeren türleri vardır. Uskumru balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır sizler için derledik.
Tarihi dokusu ve doğa manzaralarıyla büyük tatil yörelerinden ayrılan kasabalarda keşfe çıkmanın şimdi tam zamanı... Uzmanlarımıza Marmara, Ege, İç Anadolu, Karadeniz ve Akdeniz’de gidilmesi gereken kasabaları sorduk. 5 bölge ve 9 şehirden 10 kasabayı önerdiler. Üstelik gezilecek yerlerden, konaklama yapılacak alanlara kadar da tavsiyeler verdiler...
#En Güzel KasabalarSofrayı rengârenk donatan mezeler, baştan çıkarıcı lezzette ara sıcaklar ve mevsiminde, tazecik, kurumadan pişirilmiş balıklar... Ülkemizde balık restoranına gidip mest eden bir manzaraya karşı keyif yapmanın yeri bir başka! Peki, Türkiye’nin en iyi balık restoranları hangileri? Jürimiz, favori adreslerini paylaştı.
#TürkiyePiyasalarda bir süreliğine de olsa "Büyük balık küçük balığı yer" hikayesini tersine çeviren GameStop çılgınlığı, şirketin hisselerinin yüzde 60 değer kaybetmesiyle yatışırken, neden olduğu sonuçlar özellikle açığa satış yapan yatırımcıları tedbirli olmaya zorluyor.
#GamestopAristokrat Monaco, kırmızı halısıyla ün salmış Cannes, şampanyayla yıkanan St. Tropez gibi komşuların arasında Nice gözden kaçıyor. Fransa’nın en büyük beşinci şehrinde eski bölgeleri, gelişen restoranları, Riviera’nın en iyi müzelerini ve sokak eserlerini görebilirsiniz. Tüm bütçelere hitap eden şehir artık enerji ve farklılıklarla dolu.
#Seyahatİstanbul’daki The Marmara Taksim Oteli kabuk değiştirdi. Mimarinin dahi ismi Dan Kwan tarafından girişi, lobisi ve bazı salonları yenilendi. Yenilenen bölümler arasındaki Tuti Restaurant ise otelin gözbebeği. A plus lezzetler ‘sokak fiyatı’ konseptiyle sunuluyor
Aralarında yazarlar, müzisyenler, oyuncular, sivil toplum örgütü liderleri olan 13 gezgin, yaşadıkları en güzel yılbaşı tatillerini anlattı, yeni yıl akşamı için dostlarına önerdikleri mekânları sıraladı. Yazar Nazlı Eray, iki kez yılbaşını geçirmek üzere gittiği Hawaii’nin Honolulu kentinden dönmekte zorlandığını söylüyor. Piyanist Fazıl Say’ın yurtdışından önerisi İsviçre’nin Luzern kenti, Türkiye’den ise Patara sahili. Şarkıcı Attila Atasoy, unutamadığı yılbaşılarından birini Şili’nin güney ucundaki Punte Arenas’ta, diğerini Çanakkale’nin Küçükkuyu kasabasında geçirmiş.
Doğası zengin, halkı yoksul Zanzibar’ın şehirlerinde, evleri kerpiçten, çatıları samandan yapılmış köylerinde önceki hafta Kurban Bayramı coşkusu yaşanıyordu. Rengarenk ipeklilere bürünmüş türbanlı kadınlar, en yeni elbiseleriyle çocuklar ve erkeklerle doluydu otoyollar. Diğer köylerdeki yakınlarını görmek için kilometrelerce yürüyor, akşam köy meydanlarında konserler, panayırlar kurarak eğleniyorlardı. Medreselerde sabahın 7’sinden gece yarısına kadar Kuran okunuyordu. Gökyüzü ve sahiller ise dolunayın hükmü altındaydı. Deniz her fırsatta mercan kayalıklarınca oluşturulan sığlıkların arkasına, sahilden yaklaşık bir kilometre gerilere kaçıyordu. Zanzibarlılar bayramın, turistler dolunay ve sahilin tadını çıkarıyordu.
Web yazılımcısı Cüneyt Alpay (48), levrek peşinde Türkiye kıyılarını gezen tutkulu bir amatör balıkçı. Sadece kıyıdan ve sahte yemle avlanıyor. Bu sayede ayak basılmamış kıyıları keşfediyor. Geçen yıl kasım ve aralıkta, 21 günde Enez’den Sebdülbahir’e Trakya sahilini geçti. “Saros’ta unutulmaz bir serüven yaşadım” diyen Alpay, bu sahilde en sevdiği koylardan Koyun Limanı ve Ece Limanı’nı anlattı.
Çinekop, palamut, lüfer veya uskumru fark etmez... Balık dediğinin gözleri dışa bombeli, solungaçları parlak kırmızı, etiyse tok ve diri olmalı. Kuyruğu ve kafası kendini bırakmamalı, parmağı ortasına batırdığınızda etteki çukur hemen yukarı çıkmalı. Suya bırakıldı mı dibe çökmeli... Kendinize güvenip oltayla tutabiliyorsanız, ne mutlu. Yok ben tutamam, diyorsanız o zaman en taze ve kaliteli balığı nereden alacağınızı biliyor olmalısınız. Balık sezonu vesilesiyle en kaliteli balığın adreslerini seçtik
İspanya’nın başkenti Madrid, meydanları, sarayları, parkları, müzeleri ile güzel bir kent. Bitmek bilmeyen gece hayatı, lezzetli tapasları, damak çatlatan jambonları, sıcak kanlı insanlarıyla bayram tatilinde sizi bekliyor. İngiltere’nin başkenti Londra, eylül ortasında festivallerle renklenecek.
Denizlerdeki av yasağı dün gece yarısı sona erdi. Balıkçı tekneleri açık denize doğru yol almaya başladı. Bugün balıkçı tezgahlarında levrek ve çipura gibi kültür balıkları yerine palamut, istavrit, mezgit gibi taze deniz balıklarını göreceksiniz. Balıkçılar, 2005’teki palamut bolluğunun bu yıl da yaşanacağını söylüyor.
Biraz da anasına hayatın tadını çıkartsalar – Oral seks tecavüz değil mi – Şaka gibi büyükelçi ataması – Balıkçıların sanayileşme hamlesi – Akmerkez doldu mu, boşaldı mı, hangi habere inanalım – İran’daki evleri müteahhitler mi yapmış – Star, sahte bilet basan kalpazanlara çok kızmış - Bu adam ne biçim baba yahu - Tüccar gazeteci olur da, tüccar başbakan olmaz mı – İstanbul’da hayvanların türü değilti, o kadar – 4 otobüsü 4’te kalkar mı hiç!...
Eğer havalar iyi giderse İstanbul'da eylülün tadına doyum olmaz. Yaz kaçakları kente dönüş yapar. Hasret giderme bahanesiyle akşam kaçamakları başlar. Kahveler, restoranlar, meyhaneler canlanır. Esas heyecan ise denizdedir. Çünkü palamut balıkçı tezgahlarını doldurmaya başlamıştır.