Son dönemin popüler dizilerinden birindeki bir karakterin zorla evlendirildiği erkek tarafından pencereden itildiği sahne çok konuşuldu. Karakterin yaşadıkları son yıllarda sıkça gördüğümüz, yüksekten düşerek yaşamını yitiren ve ölümü ‘şüpheli’ bulunan kadınları akla getirdi. Bu vesileyle Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun kurucusu ve temsilcisi Gülsüm Kav ve platformun avukatlarından Leyla Süren’le konuştuk.
#Leyla SürenKanal D’nin reyting rekortmeni dizisi Yargı, pazar akşamı yayınlanan bölümde sokak tacizine yönelik farkındalık sahnesi ile sosyal medyanın da zirvesine yerleşti. Ay Yapım ekibini ayakta alkışlıyorum. Diziler ve filmler tam olarak bu şekilde, etkin olarak kullanılmalı ki bir farkındalık yaratılsın toplumda. Çünkü kendim, ailemdeki kadınlar ve arkadaşlarımın yaşadıklarından da iyi bildiğim gibi çarşı, pazar, otobüs, metro, okul... ‘Sokakta’ tacize uğramayan kadın yok neredeyse! Şimdi bazıları ‘Ama’ diyecek, ‘Açık giyinmeyin’, ‘Tavırlarınız şuh olmasın.’ Hatırlatmalıyım ki bu ülkede 6 çocuk, 14 torun sahibi 80 yaşındaki Fatma nine de taciz edildi. Yani tacizin yaşı, kıyafeti yok! Zihniyet meselesi daha çok. Peki, ne yapmalı? Buyurun yanıtı.
#KadınSevgilisine şiddet uyguladığı iddia edilen Özgür Duran’ı engellemek isterken, çıkan arbedede kalbinden bıçaklayıp öldürdüğü gerekçesiyle 12.5 yıl hapse çarptırılan Kadir Şeker’in cezası Yargıtay tarafından bozulmuştu! Yeniden görülmeye başlanan davada Şeker’in 2.5 yıldır tutuklu olması sebebi ile tahliyesi bekleniyordu ama mahkeme tutukluğunun devamına, cezasının ise 12.5 yıldan 10 yıl 10 aya düşürülmesine karar verdi. Karar sonrası kadına şiddet ile mücadele eden dernekler, STK’lar ve sosyal medya ayağa kalktı. Karar, kadına şiddet ile mücadeleyi sekteye uğratır mı? Sordum.
#Kadir ŞekerBu salı, Dünya Kadınlar Günü. 24-73 yaş arasındaki 12 kadına “Kadına şiddet sizce nasıl önlenir”, “Erkeklere ne söylemek istersiniz” diye sorduk. Aralarında akademisyen, öğrenci, aktivist, göçmen, ev işçisi ve girişimciler olan kadınlar dayanışmanın önemine değindi. Oyuncu Demet Evgar: “Bu ayrımcılıkların üstesinden gelmek için dayanışma içinde olmalı, kadından kadına bir ağ kurmalıyız” dedi.
#Dünya Kadınlar GünüKadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, kadınların meydanlarda hakları ve yaşamları için verdiği mücadeleyi dijitale taşıyor! Platformun genel temsilcisi Gülsüm Kav, YouTube’da yayına başlayan ‘Yaşasın Kadınlar’ kanalı için “Kadın mücadelesinin sesi, büyük bir megafonu” diyor.
#Kadın Cinayetlerini Durduracağız PlatformuKadın cinayetleri istatistiklerine göre son 1 yılda 369 kadın, erkekler tarafından öldürüldü, ki bu rakam son 10 yıldır 300 ile 400 arasında neredeyse sabit. Yani bu, her gün en az 1-2 kadın cinayeti işleniyor demek. Bunun en son ve en acı örneği Avukat Dilara Yıldız oldu.
#Kadına ŞiddetTürkiye’nin, ilk imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi’nden Cumhurbaşkanlığı kararıyla çekilmesine ilişkin tartışmalar sürerken yıllardır sözleşmenin uygulanması için çağrılar yapan üç avukata sorduk: Sözleşmenin kadına şiddet konusunda faydaları neydi?
#Kadına ŞiddetMor Çatı’nın kurucularından avukat Canan Arın, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Başkanı Gülsüm Kav ve Kadın Meclisleri’nden Zilan Akay, kadın hakları için mücadele ediyor. Üç kuşak kadınla bir araya geldik. Kadına yönelik şiddetle mücadelede yol alıp alamadığımızı konuştuk.
#GazetehaberleriBu sene 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliklerinin önemli bir kısmı salgın nedeniyle internet üzerinden. Pandemiyle birlikte artan ev içi şiddetten sivil toplumda toplumsal cinsiyet eşitliğine, kadın cinayetlerinden sığınaklara, onlarca başlığın ele alınacağı konferanslardan birkaçını derledik...
#GazetehaberleriBu hafta yine bir kadın cinayetiyle sarsıldık. Pınar Gültekin’in Cemal Metin Avcı tarafından vahşice öldürülmesi ülkeyi yasa boğdu. Bir yandan da Türkiye’nin, İstanbul Sözleşmesi’nden imzasını çekip çekmeyeceğiyle ilgili tartışma devam ediyor. Gündemdeki bu konuları konuşmak için aradığımız Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun kurucularından Gülsüm Kav: “2011’de İstanbul Sözleşmesi’nden olumlu bahsedilmesi cinayetleri nasıl azalttıysa, şu anda da olumsuz bir şekilde gündeme gelmesi cinayetlerde sıçrama yaratıyor.”
#GazetehaberleriKadına yönelik şiddet uzun yıllardır artarak çoğalırken bu bilgiyle yaşayan kadınlar kendilerine has önlemler alıyor. Bazı kadınlar taksiye bindiği anda taksi plakasını arkadaşına yolluyor, bazı kadınlar evde yalnızken tamirci çağırmıyor... Farklı yaş ve mesleklerden 10 kadına sorduk siz fiziksel ya da duygusal şiddetten kaçmak için ne gibi önlemler alıyorsunuz?
#GazetehaberleriReddettiği erkek tarafından öldürülen Pınar Gültekin, bir plazanın 20. katından atılan Şule Çet, 5 yıl önce bir minibüste cinsel saldırıya direndiği için öldürülen Özgecan Aslan için seslerini yükseltmiş, “Kadın cinayetleri son bulsun” demişti. Olmadı. Pınar, Şule, Özgecan, Emine, Münevver... İsimler değişiyor, gerçek değişmiyor. Peki neden? Nasıl duracak bu erkek şiddeti? Uzmanlara sordum.
#YazarKadın dernekleri, koronavirüs sebebiyle eve kapandığımız hafta başından bu yana acil şiddet hatlarına gelen başvuruların arttığını söyledi. Dernekler bakanlık, belediye ve kurumların hızla şiddeti önleyici çalışmalar yapması gerektiğini ifade etti.
#GazetehaberleriTürkiye’yi sarsan Münevver Karabulut cinayetinden sonra, “Asla yalnız yürümeyeceksin” sloganıyla bir araya geldiler. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nu kurdular. Aradan geçen 10 yılda önce ‘kadın cinayeti’ teriminin akıllara yerleşmesini sağladılar. Sonra erkek şiddetine maruz bırakılan kadınların sayısını tuttular. Dahası da var; kayıp yaşayan ailelere destek verdiler, davaları takip ettiler, eylemler yaptılar, sosyal medya kampanyaları yürüttüler, yasa teklifleri hazırladılar... Platformun temsilcisi Kav bütün bu mücadelenin hikâyesini bir kitapta topladı. Bu yıl PEN Duygu Asena Ödülü’nü de alan Kav, “Duygu Asena rahat uyuyabilir artık. ‘Kadının adı yok’ denen günlerden kadının ‘Benim de bir adım var’ diye kafasını kaldırdığı bir döneme geçtik” diyor.
#KadınİSTANBUL Kadıköy’de ‘Las Tesis’ performansı için bir araya gelen kadınların gösterisini Twitter’da “Türk kadını küresel çetelerin etnik, dinsel ve şimdi de cinsel bölücüğün öznesi olmayacaktır. Kadınıyla erkeğiyle omuz omuza ekonomik siyasal sosyal kültürel bozulmaya karşı mücadele edeceğiz. Bilmem ne dansıyla, feminist şovlarla ancak bölücülüğün ekmeğine yağ sürülür” diye eleştiren gazeteci Banu Avar’a sert tepki geldi.
#Las TesisKadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun son verilerine göre bu yıl, 10 ayda 390 kadın erkekler tarafından öldürüldü. Üstelik çoğunu tanıdıkları erkekler bu hayattan kopardı. Platformun gönüllülerinden Ayşen Ece Kavas’la konuştuk.
#Kadın Cinayetlerini Durduracağız PlatformuEski sevgilisi Güleda Cankel’i vahşice öldüren Zafer Pehlivan cinayetin sinyallerini bir hafta önce sosyal medyadan “Canınız istediği zaman ölmeyeceksiniz” diyerek vermişti. Pehlivan, yine sosyal medya üzerinden, işlediği cinayeti şöyle duyurdu: “Bitti”
#GazetehaberleriKadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun raporuna göre Türkiye’de ocak ayında 43 kadın öldürüldü... Bu kadınların 7’si gölde, derede veya ormanlık alanda toprağa gömülü bulundu. Vahşet inanılmazdı, bazılarından geriye parçaları kalmıştı. Bazıları ‘intihar görünümlü’ydü, ‘şüpheli’ olarak kaydedildi. Kadın hakları savunucuları ve hukukçular, “Etkin bir soruşturma, şüpheli ölümlerin cinayet olduğunu ortaya çıkarıyor. Bu dosyaların kapatılması ise örtülü kadın cinayetlerinin artması anlamına geliyor” diyor.
#Gazetehbarleri- Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın 2015 verilerine göre kadınların şiddetin herhangi birine (fiziksel, ekonomik, cinsel) maruz bırakılma oranı yüzde 30-40 aralığında. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun her ay basına yansıyan haberlerden derlediği rapora göre sadece ekim ayında 34 kadın, erkekler tarafından öldürüldü...
#Gazetehaberleri