Güncelleme Tarihi:
ANIMADIĞIMIN ARACINA TAKSİ BİLE OLSA BİNMİYORUM
Prof. Dr. Sevil Atasoy–Akademisyen, yazar: Ben kadın olmanın yanı sıra mesleğimden dolayı pek çok noktada önlem almak zorunda kalarak yaşıyorum. Örneğin hiçbir zaman tanımadığım birinin arabasına, taksi bile olsa binmeme gibi bir prensibim var.
TEHDİT VAR MI DİYE ETRAFIMI YOKLUYORUM
Hazar Ergüçlü-Oyuncu: Eğer gece tek başıma yürüyorsam kulağımda kulaklık olmasına rağmen müzik dinlemiyorum. Bunu o anda etrafımda tehdit sayılabilecek bir şey var mı yok mu daha iyi algılayabilmek için, önlem olarak uyguluyorum.
TİNERCİ GİBİ GİYİNİP KENDİMİ KORURDUM
Gonca Vuslateri-Oyuncu: Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nde okurken gece geç saatlerde biten provalarımız olurdu. O caddede yürürken rahatsız etmesinler diye erkek arkadaşlarımın montlarını ve pantolonlarını giyerdim. Beni tinerci sanarlardı ve rahatsız etmezlerdi. Şimdi de kendimizi güvende hissetmek için maalesef pek çok farklı yöntem uyguluyoruz.
HERKESE ‘ABİ’ DİYOR, ALYANS TAKIYORDUM
Bedia Ceylan Güzelce-Yazar: Sözlü, fiziksel şiddete maruz kalmamak için işyerinde lüzumlu lüzumsuz herkese ‘abi’ diyor, parmağıma alyans takıyordum.Şehir dışında yaşayan ailem İstanbul’a geldiğinde, babam alyansı gördüğünde önce şaşırdı, tam kızacak gibi oluyordu ki durumu açıkladım. İçerledi, üzüldü, sustu. O suskunluk ikimizin de içine işledi, sonra çıkardım tabii.
ARKAMDAKİLERİN ÖNE GEÇMESİNİ SAĞLIYORUM
Nilgün Belgün-Sanatçı: Taksiye bindiğim zaman arkadaşıma “Eve gider gitmez seni arayacağım, aklında bulunsun” derim ve onu ararım. Yolda yürürken birileri arkamda yürüyorsa bir şeyle ilgileniyor gibi yapar önüme geçmelerini sağlarım.
BEŞ DAKİKADA BİR ARKAMI KOLLUYORUM
Türkü Erus–Yönetici: Kendimi korumak için gece gündüz fark etmeden her yürüdüğüm tenha yerde arkamı kontrol ediyorum. Eskiden sadece geceleri tedirgin oluyordum ancak artık yalnız olduğum her saatte 5 dakikada bir arkama bakıyorum.
Gülsüm Kav – Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Başkanı
Taksiye binerken plakaya bakarım ve şoföre duyurarak telefonda plakayı arkadaşıma söylerim. Son dönemlerde aldığım daha ilginç bir yöntem ise kadın derneğimizin rozetini takmak. Bizim savunmasız olmadığımızı gören tacizcilerin uzak durması için iyi bir yöntem.
Öyküm Bozkurt - Öğrenci
Oturduğum yer çok tekin bir mahalle değil. Askılı bluz bile giyseniz pek çok bakışa maruz kalıyorum. Bir türlü yazın giyilen kıyafetlere alışamadı mahalleliler. Askılı konusunda direniyorum ancak kendimi daha güvende hissetmek için şort giymiyorum.
Mevsim Yenice- Yazar
Aracımla trafikte çok zaman geçiriyorum. Bir kadın şoför olarak küfür, hakaret, tehdit gibi öyle şaşırtıcı şeyler yaşıyorum ki, başıma bir şey gelirse birinden yardım istemek en büyük korkum. Bu nedenle aracımın bagajı ilkyardım ve kurtarma ekibi gibi. Örneğin lastiğim patlarsa birinden yardım istemek yerine beni 50 km daha güvenli bir yere götürecek lastik tamir kitim var. Onun haricinde başıma gelenlerden dolayı aracımın kapısının kilitli olduğunu bildiğim halde defalarca tekrar kilitlemek gibi bir tikim var.
Berna Sağlam Naipoğlu- İş insanı
İş dünyasında kadın, sanatta kadın, sporda kadın, erkek dünyasında güçlü kadın, erkek gibi kadın, delikanlı kadın gibi tanımlamalarla pozitif ayrımcılık adı altında cinsiyet kategorisi oluşturulmasından rahatsızım. Ben de bu söylemlere karşı önlem alıyorum ve müdahale ediyorum. Örneğin bir toplantıda, “Ne kadar delikanlı bir kadınsınız sizin sözünüze güvenilir” dediler. Benim sözüme güvenmeniz için delikanlı mı olmam gerekiyor? Kadın olarak güven telkin edilmiyor mu? Diye cevapladım. “Erkek dünyasında güçlü kadın” diyorlar. O ortam sadece erkeklere mi ait? Yani orada olabilmek için güçlü olursam kabul, değilsem giremiyor muyum.? Sınava mı tabiyiz? Bu tip konuşmalarda etrafın da duyabileceği şekilde kesinlikle itiraz ederim. Bu itiraz, benim bu tip söylemlerle daha az karşılaşmam için önlem niteliği taşır. Özür ile sonuçlanır çoğu zaman.