Guatr haberleri sayfasında Guatr hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 927 Guatr haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Kilo almanın veya vermenin altında birçok sağlık sorunu da bulunuyor olabilir. Yaşadığınız bir sağlık sorununun kilonuz üzerinde bir etkiye sahip olup olmadığını anlamak isteyebilirsiniz. Guatr da bu rahatsızlıklardan birisi olarak ifade edilebilir. Guatr kilo aldırır mı yoksa verdirir mi? Guatr kilo almayı ve vermeyi engeller mi tüm detayları ile derledik.
#Sağlıklı YaşamTiroid bezlerinin fonksiyonları vücuttaki birçok metabolik aktivitede önemli rol oynuyor. Eksik veya fazla çalışması hayat kalitesini olumsuz anlamda etkiliyor. Hipertiroidi de tiroid bezlerinin aşırı çalışması sonucu kana normalden fazla tiroid hormonu vermesiyle meydana gelir. Peki hipertiroidi nedir, belirtileri nelerdir? İşte hipertiroidi tedavisi hakkında merak edilenler...
#HipertiroidiÇocuklarda zeka geriliğinin yanı sıra birçok sağlık sorunuyla doğrudan ilişkisi olan iyot eksikliğinin kansere de neden olabileceğini belirten Diyetisyen Gizem Gençyürek, "Bu eksiklik tiroid, meme ve yumurtalık kanserleri gibi hastalıklar açısından da risk oluşturuyor. Türkiye de iyot eksikliğine bağlı rahatsızlıklar açısından risk altında" dedi.
#Diyetisyen Gizem GençyürekBoyunda bulunan tiroid bezinin herhangi bir nedenle büyümesine guatr denir. Tiroidin bir ya da birkaç bölgesinde, ortaya çıkan yumrulara tiroid nodülü denir. Büyümüş tiroid bezinde nodül veya nodüller bulunursa buna nodüler guatr denir. Genel Cerrahi ve Cerrahi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Gürkan YETKİN konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#GuatrSıklıkla iyot azlığına bağlı gelişen guatr hastalığı, Türkiye’de yaygın olarak Karadeniz ve Akdeniz Bölgesi’nin iç kesimlerinde görülüyor. Genetik olmayan bu rahatsızlıkta, aile bireylerinin aynı bölgede ve aynı şartlarda yaşamasının, görülme sıklığını artırdığı kaydedildi.
#GuatrTürkiye'de her 6 kişiden birinde guatr görüldüğü; guatrlı her 6 kişiden birinde ise nodül tespit edildiği belirtildi. Endokrin Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Erhan Ayşan, tiroid nodüllerinin büyük bölümünün radyofrekans yöntemiyle ameliyatsız olarak tedavi edilebileceğini söyledi.
#TiroidEVLİ ve 2 çocuk annesi G. İ.’ye, 30 yıl önce guatr teşhisi koyuldu. Guatrı büyüyen ve ameliyat olmaktan korkan G.İ., yıllarca boynunda giderek büyüyen bir guatr ile yaşadı. 30 yıl sonra ikna olan ve İstanbul Üniversitesi- Cerrahpaşa Genel Cerrahi Anabilim Dalı Endokrin Cerrahisi Bölümü’nden Doç. Dr. Serkan Teksöz tarafından ameliyat edilen G.İ.’den 1 kilo 100 gram ağırlığında guatr çıkarıldı. 54 yaşındaki G.İ., "Artık nefes almakta ve yürümekte güçlük çekmeye başlamıştım, merdiven bile çıkamıyordum. Evin içinde bile nefes nefese kalıyordum. Ameliyattan sonra rahat nefes alıyorum ve yorulmuyorum" dedi.
#GuatrTiroit bezinin büyümesine guatr denir. Tanısı için tiroid hastalıklarında muayene dışında kan tetkikleri, ultrason ve gereken hastalarda tiroid ince iğne aspirasyon biyopsisi yapılabilir. Değişik şekillerde bulunabilen guatr hastalığı basit, yaygın, zehirli, zehirli olmayan kişi gibi çeşitlere ayrılır. Peki, İşte guatr hastalığı nasıl anlaşılır?
#GuatrEtkileri vücudumuzdaki her bir hücrede görülen tiroid hormonu, büyüme, gelişme, metabolizma dengesi gibi yaşamsal faaliyetler için olduğu kadar, nörolojik ve psikolojik iyilik hali için de çok gerekli bir hormondur. Klinik olarak çocuklarda hipotiroidin, hipertiroide göre daha sık görüldüğünü söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları& Çocuk Endokrin Uzmanı Prof. Dr. Nesibe Andıran, bunun sebepleri arasında ilk sırada hashimoto tiroiditin bulunduğunu belirtti.
#HashimotoTiroid bezinin büyümesine guatr denir. Bu büyümede nodül gelişimi yoksa ve hormonlar normal ise diffuz guatr ya da basit guatr olarak adlandırılır. Vatandaşlar da guatrın belirtilerini merak ediyor. İşte, guatr hakkında merak edilen tüm ayrıntılar...
#Okan ÜniversitesiAdapazarı’nda geçen yıl geçirdiği guatr ameliyatı sonrası iddiaya göre boğazındaki birintiler bozuk cihazla temizlenmek (aspire) istenince nefessiz kalan 51 yaşındaki Sabahat Bıçak, ameliyat sonrası yatalak hale geldi. Yakınları, doktor ve hastane hakkında şikayetçi oldu. Sakarya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği ise olayın yargıya intikal ettiğini belirtti.
#SakaryaAdana'da eşinin ölümünün ardından depresyona giren ve 120 kiloya çıkan kadın, başvurduğu Çukurova Sağlıklı Hayat Merkezi'nde diyet yaparak 14 ayda 57 kilo vererek adeta bambaşka birisine dönüştü. Serpil Ata, "Depresyona girip dengesiz beslenmeye başlamıştım. Başvurduğum merkez sayesinde yeniden hayata tutundum. Artık günde en az 10 bin adım atıyorum" dedi.
#DiyetTuz konusu son zamanlarda epey tartışmalı bir hale geldi. Bir yanda “rafine tuz kullanın” diyenler, diğer yanda “doğal tuzlar daha sağlıklıdır” diyenler var. Peki tuzumuzu neye göre seçeceğiz? Sağlık durumumuza göre mi yemeğe göre mi? Hangi yemekte hangi tuzun kullanılması daha uygun? Son dönemlerde oldukça popüler olan koşer tuzunun faydaları nelerdir? Deniz tuzu, kaya tuzu, Himalaya tuzunun farkları nelerdir? Diyetlerde hangi tuzu kullanmak gerekir? Tansiyon hastaları için en iyi tuz hangisi? Tüm bu soruların yanıtını konunun uzmanlarından dinledik. İşte 10 sorunda t
#TuzSiz hangi yemeğe hangisini kullanıyorsunuz? Tuzunuzu neye göre seçiyorsunuz? Her yıl yeni bir tuz ismi duydukça sizin de aklınız karışıyor mu? Sofra tuzu, Himalaya tuzu, kaya tuzu, koşer tuzu, limon tuzu, iyotlu iyotsuz tuz… Hangisi daha faydalı? Hangisini hangi yemekte kullanalım? Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hale Ünal Aksu ve Diyetisyen Berna Arslan ile konuştuk.
#TuzGöz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Özbağçıvan, üst ve alt göz kapaklarında derinin gevşemesi veya fazlalığı ile oluşan sarkmalar ve kapak düşüklüklerinin göz kapağı estetiği ile düzeltilebildiğini belirterek göz kapağı estetiği ile daha genç bakışların sağlanabildiğini söyledi.
#1Her üç ila beş saniyede bir göz kırpıyoruz ve günlük görsel girdimizin yüzde 10'una varan inanılmaz bir miktarını göz kırpma nedeniyle kaybetmemize rağmen genellikle bunun farkına bile varmıyoruz. Temel olarak göz kırpmak birkaç pratik amaca hizmet ediyor: Kornea yüzeyini ıslatıp temizliyor ve gözü hızla yaklaşan nesnelerden refleks olarak koruyabiliyor. Bazı durumlarda ise göz kırpmada meydana gelen gözle görülür bir değişiklik sağlık sorunlarının habercisi olabiliyor. Peki göz kırpma sıkılığınızın değişmesi hangi sorunlara işaret ediyor?
#Göz Kırpma SıklığıEkol Hastanesi Kadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji Uzmanı Doç. Dr. H. Gürsoy Pala, riskli gebeliklerin mutlaka bir riskli gebelik uzmanı (perinatolog) tarafından yakından takip edilmesi gerektiğini söyledi. Riskli gebelik takibinin, normal gebelik takibine göre çok farklı yönler içerdiğini belirten Pala, “Türkiye Nüfus Sağlık Araştırması (TNSA) verilerine göre Türkiye’de her üç gebeden birinde risk söz konusu. Sıkı takip, planlı gebelik, bahsedilen hastalıkların kontrolü ve bazı önlemlerle bu sayı azaltılabilir” dedi.
#1Hatay'da 6 Şubat'taki depremde 79 saat sonra yaralı enkazdan yaralı kurtarılan Selma Hasar (42), 6 çocuğunu ise kaybetti. Depremin ardından eşiyle Mardin’e yerleşen Selma Hasar, “6 çocuğumla koridordaydık. O anda düştük. Sanki tavana çarpıp yere düştüm. Sonra çocuklarımın adlarını teker teker söyleyip seslendim. Büyük oğlum ve en küçük 2 çocuğumun sesini hiç duymadım. Seher çağırdı beni, onunla konuştum. Helalleştik. Özkan bana, ‘hakkını helal et anne, seni üzdüysem affet’ dedi. En güçlü oğlum Özkan’dı. ‘Kardeşlerini çıkarıp, çıkın’ dedim. Özkan ağlayarak, ‘Anne, göğsümde büyük bir taş var. Nefes alamıyorum’ dedi. O an ümidimi kestim" dedi.
#6 Şubat DepremleriYAŞLANMA sürecini etkilemek, yaşlanırken de sağlığımızı koruyup yaşam kalitemizi yükseltmek her zaman mümkün. Kalp yetmezliğinin yaşlılık dönemi hastalıklarının büyük bölümünü oluşturduğunu ifade eden İzmir Medicana Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Arif Yüksel, belirtilerini, korunma yöntemlerini, tanı ve tedavi sürecini tüm ayrıntılarıyla anlattı.
#1Boynun ön alt kısmında büyük bir şişliğin oluşmasına rağmen doktorlardan korktuğu için 50 yıldır hastanenin kapısından geçmeyen 67 yaşındaki kadının boynunda oluşan 2 kiloluk guatrı ameliyatla alındı.
#Guatr AmeliyatıYediğimiz sebze ve meyvelerde bulunan vitaminler sağlığın olmazsa olmazı. Peki bu vitaminler nasıl ve kim tarafından keşfedildi? Bu mikroskobik maddelere bu isimler neden verildi? İşte her gün tükettiğimiz o besin maddelerinin az bilinen tarihi...
#VitaminlerKehribar taşının insan hayatında önemli bir yeri vardır. Her ne kadar takı ve aksesuar olarak kullanılsa da tedavi edici özelliği de bulunuyor. Kehribar taşının ne işe yaradığını ve öğrenip, buna göre kullanabilirsiniz. Kehribar taşıyla ilgili detaylı bilgileri sizler için derledik.
#Kehribar TaşıDünya üzerinde birçok değerli ve şifalı olan taşlar bulunuyor. Değerli taşlardan biri de Oltu taşıdır. Oltu taşı nedir? Oltu taşı nerelerde ve nasıl bulunur? Oltu taşı nasıl anlaşılır? Oltu taşının özellikleri ve faydaları nelerdir? İşte Oltu taşı ile ilgili sorulan tüm soruların yanıtları.
#Oltu Taşının ÖzellikleriAnti Tiroglobulin ve Anti TPO bağışıklık sistemini önemli derecede etkileyen antikorlardır. Kanda veya idrarda çıkan Anti TPO, Tiroid bezi hastalıklarının tespit edilmesinde önemli rol oynarlar. Peki, Anti TPO nedir? Normal değeri kaç olmalıdır? İşte Anti TPO yüksekliği ve düşüklüğü belirtileri
#SağlıkBA yani Bazofil, lökosit şeklinde adlandırılmasının yanı sıra akyuvar hücresi olarak da tanımlanabilir. Kan testlerinde bazofil oranının yüksek ya da düşük çıkmasının birçok nedenleri olabilir. Bazofil değerlerinin kan testi ile belirleneceğini belirtmek doğru olacaktır. Bazofil değerlerinin normal seviyede olması, insanlar için çok önemlidir. Peki, BA nedir? BA kan değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri hakkında detayları derledik.
#BA NedirT3 ve T4 hormonları vücudun metabolizması açısından çok önemlidirler. Tiroid tarafından salgılanırlar ve metabolizmanın kontrolünden sorumludurlar. Bu hormonların ne olduklarını ve işlevlerini öğrenip buna göre yaşam şeklinizi düzenleyebilirsiniz. T3 ve T4 hormonları hakkında detaylı bilgiyi sizler için derledik.
#T3 - T4 Tiroid NedirKULAK Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Erhan Demirhan, tek taraflı ses teli felci olan hastaların, karşı ses tellerinde ciddi bir hareket bozukluğu olmadığı sürece tedavi edilebildiklerini ve eski seslerine kavuşabildiklerini söyledi. Demirhan, “Ses teli felci geliştikten sonra hemen tedaviye başlayabildiğimiz gibi, felç gelişmesinden yıllar sonra da hastalarımızı eski seslerine kavuşturabilmekteyiz” dedi.
#1Ailesel faktörler başta olmak üzere kullanılan bazı ilaçlar, beslenme şekilleri ve tiroid iltihapları nedeniyle guatr gelişebileceğini belirten Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Tamer Akça, guatrda güncel tedavi yaklaşımları hakkında bilgiler verdi, hastaların sık sorduğu soruları cevapladı:
#1