Grönland, harita üzerinde nerede yer aldığı ve nüfusu ile merak ediliyor. Atlas Okyanusu'nda bulunan Grönland, Kuzey Amerika kıtasına bitişik olmakla birlikte tarihsel olarak Avrupa ile bağları daha fazladır. Her ne kadar geniş özerklikleri olsa da, Danimarka Kraliyet Birliği'nin bir parçasıdır. Danimarka'ya bağlı olarak 1973 yılında Avrupa Ekonomik Topluluğu'na dahil olan Grönland, 23 Şubat 1983 tarihinde yaptığı bir halk oylaması sonucunda AET'den ayrılma kararı alır ve gelişmelerin ardından 1 Şubat 1985'te Grönland kendi isteğiyle topluluktan ayrılır; hâlen Avrupa Birliği'nin dışındadır. İşte, Grönland hakkında bazı bilgiler
#GrönlandCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'na 24 Eylül Salı günü 14'üncü kez hitap edecek. Erdoğan, bugüne kadar 4'ü başbakanlığı döneminde olmak üzere 13 kez Birleşmiş Milletler Genel Kuruluna katıldı. Erdoğan, 24 Eylül Salı günü bir kez daha BM kürsüsünden mesajlarını uluslararası kamuoyuyla paylaşacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının ana gündem maddesi İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları olacak.
#Cumhurbaşkanı Erdoğan18 Haziran Pazar, Babalar Günü... Mayıs sayımızda annelerle gezi planı yapmıştık, bu ay da şair Can Yücel gibi ‘Hayatta ben en çok babamı sevdim’ diyenler için babalı-evlatlı gezi anılarını dinleyelim seyyahlarımızdan... Seyahatin, yola birlikte çıkanlar arasında bağları güçlendirdiğini biliyoruz; bakalım baba-oğul, baba-kız gezilerinden ne dersler çıkarılmış, ne anlar, anılar biriktirilmiş...
#SeyahatSosyal medya sayesinde masalsı fotoğrafları dünyanın dört bir yanına yayılmış Faroe Adaları’nın. 2022’de Google’a en çok ‘nerede’ diye sorulan yer olmuş. Eski Norveççe adı ‘Koyun Adaları’ demek. Çünkü bu şirin ülke koyun ve keçileriyle meşhur.
#SeyahatAralarında Jeff Bezos, Michael Bloomberg ve Bill Gates'in de bulunduğu dünyanın en zengin insanları, Grönland'ın batı kıyısında başlatılan hazine avına fon sağlıyor. Buzulların erimesi ile ortaya çıkan nadir ve çok değerli minerallerin yeşil enerji için yeni bir kapı aralayacağı düşünülüyor...
#GrönlandCharlotte McConaghy ‘Göçmen Kuşlar’da okuru, ekolojik çöküşün başladığı bir geleceğe götürüyor. İnsanın doğayla bağlantısı ve diğerleriyle olan ilişkileri üzerine çok katmanlı bir kurgu olan romanda McConaghy, dünyayı değiştirme yeteneğinin insanlığının içinde olduğunu gösteriyor.
#Charlotte McconaghyDünya çapında birçok değişik kuş türü bulunmaktadır. Bunlar içerisinde ise Aksungur merak edilen ve internetten araştırılan hayvanlar arasında geliyor. Peki, Ak sungur nedir, nerede yaşar ve nasıl beslenir? Sungur kuşu (Akdoğan) özellikleri ve türleri hakkında detayları derledik.
#Sungur KuşuTakviye gıda markası EasyVit, Norveç’ten haklarını satın aldığı teknoloji ile öne çıktı. Balık yağının kötü tat ve kokusunu maskeleyen ve çiğnenebilir jel haline getiren marka yıllık 15 bin kutu üretiminden 700 bine geldi. Şimdi sırada Türk markasını globalde büyütmek var. Hedef 5 yılda 30 ülkede olmak.
#Gazetehaberleriİzlanda, çoğunluğu Norveçli ve Kelt soyundan gelen ve çok küçük bir kısmı yabancılardan oluşan bir nüfusa sahiptir. Harita üzerinde Grönland'a ve Norveç'e yakın bir ada konumunda bulunan İzlanda, İzlandaca dilini konuşmakta ve İzlanda Kronu para birimini kullanmaktadır. İzlanda, Birleşmiş Milletler ve NATO üyesidir. İşte, İzlanda'nın nüfusu ve nerede olduğu hakkında detaylı bilgiler
#İzlandaDünyanın geleceği için bir parça olsun endişelenen herkes nefesini tutmuş bu belgeseli bekliyor. Daha önce, Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda gösterilmiş, izleyen ‘seçkinleri’ yerine çivilemişti. ‘Gezegenimiz’ (Our Planet), 5 Nisan Cuma günü bütün bölümleriyle Netflix’te olacak. BBC’nin ödüllü ‘Planet Earth’, ‘Blue Planet’ ve ‘Frozen Planet’ üçlemesinin yönetmeni Alastair Fothergill’in yapımcılığını üstlendiği belgesel, Doğal Yaşamı Koruma Derneği (WWF) işbirliği ile hayata geçiriliyor. İngilizce seslendirmesini doğa belgesellerinin efsane sesi Sir David Attenborough yaptı. Türkçede sesiyle hayat verecek isim ise ünlü tiyatro, sinema ve seslendirme sanatçısı Mazlum Kiper olacak. Alastair Fothergill ve ekibinin bir bölümüyle Kuzey Kutbu’nun kıyısındaki Svalbard’da buluştuk, çekim yaptıkları alanları kendi gözlerimizle gördük. Hatta şansımız yaver gitti, bir kutup ayısı ile yolumuz kesişti.
#GezegenimizBilim ve çevre haberlerine meraklı olanlar için 2018 yılı epeyce malzeme sundu. Hava sıcaklığındaki artışın 1,5 dereceyi aşması halinde dünyamızı bekleyen tehlikeler konusunda iklim uzmanlarının uyarılarından tutun da Mars'ta 20 km çapındaki gölün görüntüleri ve başka birçok haberle hatırlanacak bir yıl oldu 2018.
#BilimAlper Metin (43) yalnız seyahat edenlerden. Beş kıta ve 42 ülkeyi tek başına korkusuzca gezdi. Özgürce seyahat etmek onun için tam bir tutku. Üstelik herkesin gittiği yerleri de tercih etmiyor. Küba’nın turistlerin pek uğramadığı kasabalarına ve Moğolistan’ın ıssız bozkırlarına gitti. Finlandiya’nın kırlarında kamp yaptı. İsrail’de Necef Çölü’nü aştı. Moldova’da köy düğününde halay çekti. Çin Seddi’ne tırmandı...
Birkaç arkadaşımla hayal ettiğimiz “Dünya Seyahatini” nihayet gerçekleştirdik. Amacımız, İstanbul’dan çıkıp, sürekli batıya giderek tekrar İstanbul’a dönmekti. Bilet fiyatlarının yüksekliği ve zamansızlık nedeniyle bu yolculuğu sürekli erteledik.
Kutuba yakın ülkelerden görünen kutup ışıkları, yeşil, mavi, turkuvaz renkleriyle insanı büyüler. Bu ışıklar soğuk kış gecelerinde, gökyüzünde adeta dans ederler. Ben bu sihirli olayı İzlanda’da izlemiştim. Büyüsüne kapıldığım bu ışıkları görmek için daha sonra dondurucu kışlarda, kuzey ülkelerinde dolaştım durdum ama bir daha rastlaşamadım. 2011 bu sihirli ışıkların en net görüneceği yılların başlangıcı olacak. Bunu değerlendirmek istemez misiniz?
Norveç, Tanrı’nın boş vaktine denk getirip detay çalıştığı, adeta dantel gibi bir ülke. Her şey o kadar güzel ve şiirsel ki kendinizi bir ressamın tuvaline ya da bir şairin şiirine dalmış gibi hissediyorsunuz. Belki de, Yeni Zelanda ile birlikte dünyanın en güzel ülkesi. Yüzölçümü yaklaşık Türkiye’nin yarısı kadar, nüfusu ise 4,5 milyon! Kişi başına gelirde dünya lideri. Suç oranı yok denecek kadar az.
Final Dershanesi’nin sahibi ve eğitim yöneticisi Hatice Yılmaz yaklaşık 30 yıldır geziyor. Gezilerine Türkiye’nin farklı bölgelerini keşfederek başladı. Daha sonra rotasını yurtdışına yöneltti. Son olarak 30 Ocak’ta 51’inci yaş gününü Kuzey Kutbu’nda kutladı. Değişmez yol arkadaşı, 30 yıllık eşi Salih Yılmaz’ın yaş günü armağanıydı bu gezi.
29 Mart 2006 günü ülkemizde tam güneş tutulması izleyeceğiz. Tam güneş tutulması her zaman kolay kolay görülecek bir olay değildir. Ama biz bu açıdan şanslı sayılırız. Yedi yıl aradan sonra Güneş ve Ay’ın nefes kesen gölge oyununu yeniden izleyebileceğiz. Bu şahane fırsatı kaçırmayın deriz. Bundan sonraki büyük gösteri ülkemizde 30 Nisan 2060’ta!
CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç, Hükümet'in varoşlarda fakirlere poşet, zenginlere servet dağıttığını ileri sürerek, “Başbakan ve Maliye Bakanı, pazarlama faaliyeti öncesinde Hariri ve Ofer ailesine Kurumlar Vergisi'nin 10 puan indirileceği sözünü verdi mi?” diye sordu.