Güncelleme Tarihi:
Herkes, yaşam boyu eğitim olanağına erişebilir. Yalnızca eğitim sistemi içinde sınırlı kalarak değil, aynı zamanda halk eğitim okullarına ve akşam okullarına da giderek, radyo ya da televizyonda eğitim programlarını takip ederek ya da kurslara katılarak eğitiminizi sürdürebilirsiniz.
Danimarka'da dokuz yıllık zorunlu temel eğitim politikası vardır. Çocuklar yedi yaşından itibaren okula başlar. Ancak, birçok çocuk altı yaşına geldiğinde okul öncesi sınıfa başlar.
İlköğretim okulundan sonraki eğitimleri isteyip istememe kararı bireyin kendisine kalmıştır. Bunu söylemişken, eğitim almamış kişilere yönelik işlerin sayısı gün geçtikçe azalmakta olduğu için, gençlerin çoğu bir mesleki eğitim ya da liseye devam etmektedir. Bunu tamamladıktan sonra kısa, orta ya da uzun dönemli bir ileri eğitime devam etmektedirler.
Danimarka eğitim sistemi, büyük özgürlük ve kararlara katılım üzerine kurulmuştur. İlk sınıflardan üniversiteye kadar uzanan yol boyunca, öğrenciler okul ve eğitimle ilgili karar alma süreçlerine katılırlar. Ayrıca, öğretmenler onlardan bunu bekler.
Eğitim yalnızca öğrencinin akademik bilgisine değil, aynı zamanda iletişim ve işbirliği becerileri geliştirmesine de odaklanır. okul öncesi eğitimden başlayarak öğretmenler, öğrencilere gruplar halinde ders verir ve onların birlikte problem çözmelerini teşvik eder.
Yüksek öğrenim kurumlarında, öğrenciler çoğunlukla ödevleri birlikte yapar ve özel olarak çalışma gruplarında toplanır.
Danimarka devlet ilköğretim okullarında tüm çocukların ücretsiz eğitim alma hakkı bulunmaktadır. Bu eğitim bir yıllık okul öncesi eğitimi, dokuz yıllık temel eğitimini ve isteğe bağlı olan onuncu sınıfı kapsar.
Devlet ilköğretim okullarına ek olarak, bağımsız ilköğretim okulları ve velilerin okul ücretini ödediği özel okullar bulunmaktadır. Özel ilköğretim okullarının, devlet ilköğretim okullaından farklı kavramsal çerçevesi olabilir, ancak akademik ve sosyal bakış açısıyla çocuklar tamamen aynı şeyleri öğrenir. Daha ayrıntılı bilgi almak için www.friskoler.dk adresine bakabilirsiniz.
Çocuklar otomatik olarak, yaşadıkları bölgedeki devlet ilköğretim okuluna devam ederler. Çocuk okul çağına yaklaştığında, veliler okuldan, çocuğunu okula yollaması gerektiği ve okulu ziyarete devet edildiklerini belirten bir mektup alır. Ayrıca başka bir bölgedeki devlet ilköğretim okullarından birini ya da özel bağımsız ilköğretim okulunu seçebilirsiniz. Bu durumda, tercih ettiğiniz okul ile irtibata geçmek size kalmıştır.
Çocuğunuz okula başlamadan önce, çocuğun okulda ihtiyaç duyacağı, okul çantası, kalem ve yazma nesneleri, beslenme çantası gibi pratik şeylerin listesini içeren bir mektup alırsınız.
Devlet ilköğretim okullarının amaçları
Danimarka ilköğretim okullarının kuruluşu, Danimarka Eğitim Yasası'na dayanır. Yasasının başında ilköğretim okullarının eğitimi ile ilgili aşağıdaki amaçlar sıralanmıştır:
" § 1. "Bölüm 1. Aileler ile birlikte, ilköğretim öğrencileri aşağıdaki bilgi ve becerilerle donatacaktır: Sonraki eğitim seviyelerine hazırlamak ve öğrenme isteği yaratmak, Danimarka kültürü ve tarihini tanıtmak, diğer ülkeleri ve kültürleri kavratmak, insanın doğa ile etkileşimini kavramalarına yardımcı olmak ve her bir öğrencinin tam gelişimini sağlamak.
Bölüm 2. İlköğretim okulları, işleyen yönetmeler geliştirmeli ve deneyim, işleyiş ve işyerleri bilincini geliştirecek bir çerçeve çizmeli ki, hayal güçlerini, kavrama anlayışını ve kendine inancı geliştirebilsin, böylece kendilerine bir duruş ve davranış kazandırabilsinler.
Bölüm 3. İlköğretim okulları, öğrencileri özgür ve demokratik bir toplumda katılıma, ortak sorumluluğa, haklar ve yükümlülüklere hazırlayacaktır. Bu nedenle okul içindeki faaliyetler entelektüel özgürlük, eşitlik ve demokrasi ile şekillenmelidir.
Öğrencinin devlet ya da özel ilköğretim okullarına gitmesinden bağımsız olarak, ebeveynler okul düzeyinde söz sahibi olabilir ve çocuğunun eğitiminde ortak sorumluluk alabilir. Özel bağımsız okullar, ebeveynler tarafından seçilmiş bir yönetim kurulu tarafından idare edilen özerk yönetim sahibi kuruluşlardır. İlköğretim okullarında okul temsilcilerini ve ebeveynlerin kendileri tarafından seçilmiş temsilcilerden oluşan bir yönetim kurulu vardır. Belediye de da ayrıca öğretmenler ve ebeveyn temsilcileri ile işbirliği yapar. Belediyeler, okul ile ilgili konularda tam sorumluluk sahibidir.
Okullar ayrıca, her bir öğrencinin ailesi ile tek tek irtibata geçerek, çocuğun başarılı olabilmesi için okulda en iyi olanakları sunmaya çalışır. Her yıl siz, çocuğun okuldaki durumunu, derslerdeki başarısını, çocuğun ev ödevleri ve sınıftaki dikkati konularını içerebilecek veli toplantılarına çağırılırsınız.
Ebeveynler, örneğin veli toplantıları ya da diğer konularda öğretmenlerle işbirliği içinde çalışacak ebeveyn temsilcisi ya da temas kişisi seçebilir. Okul-aile birliği, belirli konular üzerine akşam toplantıları ya da çalıştay biçimini alabilir. Bu, okuldan okula büyük değişiklik gösterir. Bu işbirliğinin amacı, çocuğun iyiliği ve eğitimine ebeveynlerin katılmasına olanak sağlamaktır.
Okul öncesi sınıflarda çocuklar alfabeyi ve rakamları öğrenir. Belirli zorunlu konular çerçevesinde, kelime haznesi, kavramlar ve öğrenme yöntemleri geliştirirken, oyun ve öğrenme yoluyla, okul kuralları ve topluluk ruhuna aşina olurlar. Bir kural olarak, okul öncesi sınıftaki çocuklar ilkokulun birinci sınıfına beraber devam eder.
Danimarka'da ilköğretim okulu bir birlik okuldur. Bu, çocukların eğitim süresi boyunca aynı sınıfta okuyabileceği anlamına gelir.
Herşey çocuklarımızın geleceğini güvenceye almak içindir
Sabah Elawi, 1990 yılında Filistin'den Danimarka'ya göç etmiş. İlköğretim okulunda öğretmenlik yapıyor ve iki çocuk annesi.
"Son gelişmeleri izleyebilmek ve Danimarka toplumu ile Arap toplumu arasında bir köprü kurmak amacıyla, veli toplantılarına ve okul aile birliğine katılmak önemlidir. Bu, çocuklarımızın geleceğini güvenceye almak içindir. Diğer aileleri tanımaya başlarsınız ve çocuğunuzun eğitimi üzerinde söz sahibi olma olanaklarını yakalarsınız. Açık olmanız, insanlara ne düşündüğünüzü söylemeniz ve neler yapabileceğinizi göstermeniz gerekir. Kendinizi toplumdan uzaklaştırmamalısınız. Herşeyden önemlisi, Danimarka dilini öğrenmeniz gerekir, böylece Danimarkalıları daha iyi tanıyabilir ve onların sizi daha iyi tanımasını sağlayabilirsiniz."
Yasalar, öğrencilerin okulda belirli şeyler öğrenmesini şart koşar. Buna ek olarak, bunun eğitimini nasıl organize edileceğine karar verecek merci okuldur.
İlköğretim okullarında çocuklar, matematik, dil, sosyal bilgiler ve fen bilgisi öğrenirler. Ayrıca, Danimarka kültürü ve tarihinin yanı sıra, diğer ülkeleri ve kültürleri de öğrenirler.
Okul ayrıca, öğrencilerin gelişimini sağlar ve hayal gücünü uyandırırken, onlarda öğrenme isteği yaratır.
Okul eğitimleri boyunca tüm öğrenciler, birçok farklı konudan bir dizi sınava girerler. Bu sınavlar sınıflara ve konularına göre ayrılmıştır:
2. sınıf: | Danimarka dili/okuma |
3. sınıf: | Matematik |
4. sınıf: | Danimarka dili/yazma |
6. sınıf: | Danimarka dili/okuma ve matematik |
7. sınıf: | İngilizce |
8. sınıf: | Danimarka dili/okuma, coğrafya, biyoloji ve fizik/kimya |
Ayrıca, 5. ve 7. sınıflarda ikinci dil olarak Danimarka dili için isteğe bağlı bir sınav bulunmaktadır.
Sınavların amacı, öğrencilerin derslerden neler aldıklarını değerlendirmektir. Sonuçlar, öğretim müfredatını her bir öğrencinin takip edebileceği şekilde planlamakta kullanılmaktadır.
Karneler, öğrencinin müfredattan aldığı faydanın yıl boyunca nasıl ölçüldüğünü ve değerlendirildiğini içermelidir. Karneler ayrıca, öğretmenlerin ve öğrencilerin elde edilmiş sonuçları nasıl takip edeceğini içermelidir. Karneler en az yılda bir kez hazırlanmalı ve öğrenciye öğretilen tüm konuları kapsamalıdır. Karneler, ailelere gönderilmelidir. Karne ayrıca, velilerin öğrencinin eğitimine yapabileceği olumlu katkıların yöntemlerinin yanı sıra, çocuğun davranışları ve durumu hakkında da bilgi içerebilir.
Yalnızca 8., 9. ve 10. sınıftaki öğrenciler not alır.
Öğrenciler, final sınavına gireceği derslerden en az yılda iki kez not alırlar. Bu dersler şunlardır:
|
|
Kız ve erkek öğrencilere aynı konular öğretilir. Bu, Danimarka dili, İngilizce, sosyal bilgiler, matematik ve yaratıcı konulardaki dersleri akademik olarak eşit derecede kapsar. Her iki cinsiyet de, dikiş dikmeyi, yemek pişirmeyi ve alet kullanmayı öğrenir. Kız ve erkek öğrenciler birlikte spor yaparlar, ancak, ayrı yerlerde giyinip soyunurlar ve ayrı yerlerde duş alırlar.
Hıristiyanlık bilgisi, Hıristiyanlıkla ilgili gündelik sorunların yanı sıra diğer dinleri ve hayat görüşlerini içerir.
Dersler dini telkin yapmaz, yalnızca Hıristiyanlık ve diğer dinler hakkında bilgi verir. Eğitim, çocuğa modern toplumlarda dinin önemini kavratmaya çalışır.
Çocuk, Hıristiyanlık bilgisi dersinden muaf olabilir. Çocuğunuzun okuluna bunu sorunuz.
Çocuklar, okulda cinsellik eğitimi alırlar. Burada, vücudun nasıl işlediğini öğrenirler. Aşk ve aşık olmak hakkında konuşurlar. Ayrıca, burada onlara gebe kalma ve doğum kontrolü hakkında bilgi verilir.
Cinsellik eğitimi okulun ders planlarında olan bir ders değildir. Yine de, sağlık, cinsellik eğitimi ve aile yaşamı zorunlu derslerdir. Aynı şey, trafik kuralları, eğitim ve iş yaşamı hakkında yönlendirme konusunda da geçerlidir.
Okul kampı güvenli bir ortamdır
Okul kampı, öğrencilere somut deneyimler kazandıran bir eğitim olarak, eğitimin bir parçasıdır. Öğretmenler ders verip tavsiyelerde bulunurken, bir yandan gözleri çocukların üzerindedir.
Öğretmenler velilerle, yiyecek ve ailelerle birlikte uyudukları evden uzaktayken uyumak gibi pratik bazı sorunları görüşür, böylece çocuklarının geziye gitmesi konusunda velilerin içleri ferah olur.
Okul, çocukları sorumluluk ve eşitlik getiren, özgür ve demokratik bir topluma hazırlamalıdır. Bu nedenle onlar karar almaya katılım ve sorumluluk almayı öğrenirler.
Çocuklar görüşlerini ifade etmeyi öğrenirler. Okulla ilgili önemli kararlar alınacağı zaman danışılan öğrenci konseyleri kurabilirler.
Okul kampı, akademik içerikli bir sınıf gezisidir. Okul kampı her zaman uzun sürelidir. Öğrenciler, öğretmenleriyle birlikte okuldan ayrılır ve bir arada günlerce, örneğin bir izci kulübesinde ya da eğitim, sosyal toplanma ve gecelemeye olanak sağlayacak benzer bir ortamda birlikte günlerce yaşar. Okul kampı, okul müfredatının bir bölümünü oluşturur. Bu ayrıca, sınıfın sosyal yaşamında ve öğrenciler arası dostlukta önemli bir rol oynar.
Yola çıkmadan önce öğrenciler, gezi hazırlık amacıyla metinler okur, bilgi toplar ve geziyle ilgili akademik konularda ödevler yapar ve makaleler okur.
Okul kampında çocuklar birlikte yemek pişirir, birlikte otobüse ve bisiklete biner, birlikte müzeleri, çevreyi ve firmaları ziyaret eder, kamp ateşi yakar, yürüyüşlere çıkar ve birlikte oynar. Erkekler ve kızlar ayrı yurtlarda kalırlar.
Okul kamplarının sıklığı ve süresi okuldan okula farklılık gösterir. Ancak geziler mutlaka günlerce gecelemeyi gerektirir.
İki dil bilen çocuklar, üç yaşından itibaren gerektikçe Danimarka dili öğrenme konusunda yardım alırlar. Bu, çocuğun dil gelişimine yönelik bir dil uzmanı tarafından yapılan değerlendirme sonrası, belediye tarafından sağlanan bir hizmettir. Hizmet, özel bir çocuk yuvası ya da gündüz bakım faaliyetlerini içerir. Evinde bakılan çocuklara, haftada 15 saatlik dil uyarımı sunulur.
İki dil konuşan bir çocuk ilköğretim okuluna başladığında, çocuğun Danimarka dili konusunda yardıma ihtiyacı olup olmadığını ölçen bir değerlendirme yapılır. Eğer gerekli görülürse çocuğa, kendi başına ya da başka bir okulda, yabancı dil olarak Danimarka dili için özel ders verilebilir. Gerekli görüldüğü takdirde bu dersler okul öncesi sınıftan 10. sınıfın sonuna kadar verilebilir.
Belediye makamları, Grönland ve Faroe adalarından gelen öğrencilerin yanı sıra, ailesi AB ve AEB vatandaşı olan öğrencilere de ana dil eğitimi vermek zorundadır. Ancak, eğitim yeterli sayıda kayıtlı öğrenci olması durumunda gerçekleştirilir.
Belediyeler, başka ülkelerden gelen öğrencilere de gönüllü ana dil eğitimi verebilir. Belediyeler bu eğitim için bir ücret talep edebilir.
Eğer çocuğunuz okuldaki dersleri takip etmekte çok zorlanıyorsa, ekstra ve tedavi edici dersler alabilir. Bu dersler, ders saatleri içinde ya da ders saatlerinin hemen sonrasında verilir. Sınıf öğretmeniyle bunun olanakları hakkında görüşünüz.
Öğrenciler, 9. sınıfta yapılan bir sınavla ilköğretim okulunu bitirirler. İsterlerse, yine bir sınavla bitirilen 10. sınıfa devam edebilirler. Bundan sonra, öğrenciler ister bir mesleki eğitime, isterse liseye devam edebilir.
Birçok genç, 8., 9. ya da 10. sınıfı yatılı okulda okumayı tercih eder. Yatılı okullar, öğrencilerin kaldığı isteğe bağlı okullardır. Yatılı okullar, öğrencilere ilköğretim okulunu bitirmenin alternatif bir yolunu sunar. Birçok genç, yatılı okulu yeni birşeyler deneme isteğiyle ya da bir süreliğine evden uzak yaşamaya ihtiyaç duydukları gerekçesiyle tercih eder.
Gitmek için para ödemeniz gerekir.
Öğretmek ve sosyal birliktelik adına yatılı okullar, öğrencilerin hayata dair bilgisini, genel kültürünü ve demokratik gelişimini sağlamalı ve genel olarak öğrencilerin büyümesi, insani gelişimi ve olgunlaşması amacıyla öğretim vermelidir. Bu nedenle birçok yatılı okul drama, müzik, spor, fotoğrafçılık, çiftçilik ve çeşitli zanaat türleri gibi yaratıcı ve uygulamalı konular üzerine odaklanır. Ancak, bunların eğitim hedefleri de ilköğretim okulundakilerle aynı olup, yatılı okul öğrencilerinin büyük çoğunluğu 9. ve 10. sınıftaki final sınavını geçebilir. Bazı yatılı okullar, örneğin okuma zorluğu çeken öğrencilere özel dersler sunabilir.
Yatılı bir okulda kalmak, öğrencinin akademik gelişimine katkıda bulunabilir. Örneğin ev ödevi yardımı ve ekstra Danimarka dili dersleri alabilirler. Yatılı bir okulda kalmak ayrıca, gençlik eğitimine hazırlanmak ve sosyal çevre kurmak için de iyi bir yoldur.
Daha fazla bilgi için, www.efterskole.dk adresine bakabilirsiniz.
Çocuklara, 3. ya da 4. sınıfa kadar okul sonrası gidilen merkezler ve okul sonrası bakım merkezlerinde (SFO) bakılabilir. Burada, çocuklar arkadaşlarıyla oynayabilir, ödevlerini yapabilir ve çeşitli faaliyetlere katılabilir. Okul sonrası gidilen merkezler ve SFO, akşam saat beş ya da altıya kadar açıktır.
Okul sonrası gidilen merkezlerden ya da SFO'lardan birinde yer bulmak için belediyenize başvuru yapmanız gerekir. Size ücretsiz bir yer sağlanmadıkça, bu bakım hizmetinin masraflarının bir kısmını karşılamanız gerekir. Ücretsiz bir yer için belediyenize başvurabilirsiniz.
Birçok belediye, okul, kütüphane ile yerel organizasyonlar, yardıma ihtiyacı olan çocuklara ev ödevi yardımında bulunmak üzere birlikte çalışır. Okulunuza, kütüphanenize ya da belediyenize sorunuz.
Bazı belediyelerde ayrıca dinlenme kulüpleri bulunur. Çocuklar, okul sonrası gidilen merkezlere ya da SFO'lara gidemeyecek yaşa geldiğinde, kulüplere gidebilir.
Tüm belediyelerin, 14 ile 18 yaş arası gençler için gençlik okulları vardır. Gençlik okulları, boş zamanlarınızda okul eğitimini desteklemenin bir yoludur. Bu okullara devam isteğe bağlıdır ve okullar ücretsizdir. Gençlik okulları öğleden sonra ve akşamları açık olup, burada akademik dersler ya da müzik, fotoğrafçılık ve seramik gibi yaratıcı dersler almanın yanı sıra, bilişim teknolojileri ve motosiklete binmeyi de öğrenebilirsiniz. Buraya yalnızca diğer gençlerle tanışıp, birlikte gezmek amacıyla da gidebilirsiniz. Birçok okul, Cuma günleri partiler düzenler.
Bir gençlik okulu, ilköğretim okulında alınan sınavların aynısını düzenleme seçeneğiyle birlikte, tam zamanlı bir okul ders planına da sahip olabilir. Bazılarında kulüpler ve katılım için ücret ödenmesi gereken diğer eğlence etkinlikleri de vardır. Belediyenizden gençlik kulüplerini öğrenin ya da Gençlik Eğitim Rehberlik Hizmetleri'nden danışmanlık alın.
Temel eğitiminizi 9. ya da 10. sınıfta tamamladıktan sonra, bir gençlik eğitim programına kayıt yaptırabilirsiniz. Gençlik eğitim programları, genellikle üç ya da dört yıl süren profesyonel nitelikler kazandırma programlarının hazırlık çalışması dersleri niteliğindedir. Bu programlar ücretsizdir ve öğrenciler 18 yaşına geldiğinde devlet eğitim bursu SU için başvuru yapabilirler.
Devlet eğitim bursu SU, öğrencilere eğitimleri süresince verilen bir tür mali yardımdır. SU, geri ödemesiz ancak vergiye tabi olan bir burstur. Bursun yanı sıra öğrenciler, okulu bitirdiklerinde geri ödemeleri gereken bir kredi alabilirler. SU almayı haketmek için, kayıtlı olduğunuz programın devlet eğitim bursu için onaylanmış olması gerekir ve bu sırada günlük harcamalarınızı karşılaması amacıyla başka herhangi bir tür devlet yardımı alamazsınız.
Eğer Danimarka vatandaşı değilseniz, eğitime başvurmadan önce Danimarka Eğitim Desteği Ajansı'na (SU styrelsen) başvuru yapabilir ve Danimarka vatandaşlarıyla eşit tutulmayı isteyebilirsiniz.
Bu, eğer örneğin 20 yaşından önce ailenizle birlikte Danimarka'ya taşınmışsanız ve burada yaşıyorsanız, eğer bir Danimarka vatandaşıyla evliyseniz ve en az iki yıldır ülkede yaşıyorsanız ya da eğitiminizin başlamasından önce Danimarka'da ücretli çalışıyorsanız mümkündür.
Eğer AB ya da AEB vatandaşıysanız, AB yasaları doğrultusunda, Danimarka vatandaşlarıyla eşit tutulmak için başvuru yapabilirsiniz. www.su.dk adresine giriş yaparak daha fazla bilgi bulabilirsiniz. SU kurallarının çoğu eğitimden bağımsızdır. Ancak, gençlik eğitim programları ve daha ileri eğitimlerinki ile arasında farklar vardır. Daha ayrıntılı bilgi almak için www.su.dk bakınız.
Tüm eğitim kurumlarında, öğrenciler kendilerini öğrenci akademik konseyleri ya da öğrenci konseyleri biçiminde organize edebilir. Bu yapılar öğrencinin çıkarlarını koruyup, eğitim içeriği ve kalitesi konusunda talepte bulunurlar. Öğrenci konseylerinde aday olma yoluyla herkes, kendi eğitimi üzerinde söz hakkına sahip olabilir.
Lise eğitimi, iki ya da üç yıl sürer ve yüksek öğretime erişim olanağı sağlar.
Lise eğitimi aşağıdakilerden oluşur:
Örneğin marangozluk, tesisatçılık, duvar ustalığı, aşçılık ve veri hazırlama teknisyenliği gibi 125 farklı eğitim programı bulunmaktadır. Bu kurslar, meslek yüksek okullarında verilir ve ücretsizdir. Kabul edilmek için, dokuz yıllık ilköğretim dengi bir eğitim tamamlamış olmanız gerekir. Kurs boyunca hem öğrenciler, hem de eğitimin kendisi önceden belirlenmiş hedeflere ulaşmalıdır.
Eğer bir Danimarka okulundan mezun değilseniz ya da Danimarka vatandaşı değilseniz, yüksekokul sizden özel bir Danimarka dili sınavını geçmenizi isteyebilir.
Tamamen eğitim aldığınız alana bağlı olarak, mesleki eğitimi tamamlamanız her yerde 1½ yıl ile 5½ yıl arası sürer. Eğitimler, çıraklık eğitiminin tamamlanması ya da bir final sınavı olan mesleki final sınavı ile sona erer.
Birkaç eğitim kursu sadece okulda yapılır. Ancak birçoğu, okul ile pratik yapılan bir iş yerinde gerçekleşir.
Eğer uygulamalı eğitiminize hemen başlamak istiyorsanız, birçok çıraklık eğitimi kursu, öğrencilerin eğitiminin büyük bir kısmını geçireceği bir firma ile çıraklık anlaşması yapar. Buna zanaatkarlık çıraklığı adı verilir. Sizinle bir çıraklık anlaşması yapacak bir firma bulmak size kalmıştır. Bir eğitim planı hazırlanmanız gerekir. Yüksekokul ve firma size bu konuda yardımcı olacaktır.
Mesleki eğitim ücretsizdir. Yüksekokuldaki eğitimin bir kısmı için SU alabilirsiniz. Mesleki eğitimdeyken bir çıraklık maaşı alırsınız. Bunun miktarı seçeceğiniz alan ve yaşınıza bağlıdır.
Sosyal ve sağlık yardımcıları, özel kişisel bakım ve pratik desteğe ihtiyaç duyan yaşlı, hasta ve özürlülere bakar. Bu iş şahısların evlerinde, bakımevlerinde ve ortak yaşanan evlerde gerçekleşir.
Kurs, bir yıl üç ay sürer. Kurs, meslek yüksekokulunda altışar aylık, uygulamalı kursta ise sekizer aylık iki bölümden oluşur. Kayıt için, belediye bölgenizdeki sosyal hizmetler ve sağlık bakımı yüksekokuluna başvurmanız gerekir. Eğer kabul edilirseniz size bir hastanede ya da bir belediyede çıraklık eğitimi verilir. Bir yüksekokulda ya da bir uygulamalı kursta eğitim alıp almayacağınıza kendiniz karar veririsiniz.
Bu kurs ücretsizdir ve eğitiminiz süresince çıraklık maaşı alırsınız.
Sosyal ve sağlık yardımcısı olarak mezun olduğunuzda, sosyal ve sağlık asistanlığı eğitimine devam edebilirsiniz. Sosyal ve sağlık asistanları, özel hastanelerde ve bakımevlerinde fiziksel ve ruhsal engellilerle çalışırlar. Kurs, bir yıl sekiz ay sürer. Eğitiminiz süresince çıraklık maaşı alırsınız.
Eğer 25 yaşından küçükseniz, bir gençlik eğitim programını tamamladıysanız ve gelecekteki kariyerinizi düşünmek için zamana ihtiyacınız varsa, bir üretim yüksekokuluna kabul edilebilirsiniz. Ülke geneline yayılmış 100 üretim yüksekokulu bulunmaktadır. Her birinin yapısı farklı olmakla birlikte, çeşitli atölye faaliyetleri ve genel konulardaki derslerden oluşur. Öğrenciler üretimde çalışır ve ürettiklerini satmak amacıyla ödevler yapar. Kabul edilmek için başvuru yapmanız ve orada kalışınızı belediyenizin Gençlik Eğitim Danışmanına onaylatmanız gerekir.
Belediyeler, kendi sınırları içinde yaşayıp iş ya da eğitim olanakları elde edemeyen 30 yaş altı gençlere yönelik temel mesleki eğitim yapmak zorundadır.
Egu, katılımcıların iş bulmasına ya da ileri düzeyde eğitime ikna edilmesine yardımcı olmak amacıyla uygulanan bir uygulamalı eğitimdir. Kurs, normalde iki yıl sürer ve yüksekokul dersleri ile uygulamalı eğitimden oluşur. Kurs, bireyin ihtiyaçları ve tercihleri ile istihdam ve bölgedeki uygulamalı eğitim olanakları doğrultusunda şekillenir.
Belediye ile yapılan anlaşma sonrasında, üretim ve meslek yüksekokulları egu kursları düzenleyebilir.
Bir eğitim danışmanına sorunuz
Her bir yüksekokul ve eğitim kurumunda, eğitim danışmanları sizin ihtiyaçlarınıza en uygun olanın ne olduğu konusunda danışmanlık hizmeti vermeye hazırdır. Ayrıca, belediyenizdeki Gençlik Eğitim Rehberlik Hizmetleri'nden tavsiye alabilirsiniz.
Daha fazla bilgi almak için www.borger.dk ya da www.uddannelsesguiden.dk adreslerine bakabilirsiniz.
İyi bir maaş ve saygınlık kazanıyorum
Mohsin N. Rashad, daha önce Irak'ta yaşamış bir Türk'tür. 2001 yılında Danimarka'ya göç etmiş. Şimdi bir tesisatçı olmak üzere eğitim alıyor.
"Babam bir mühendis ve bu nedenle ben ilk olarak onun izinden gitmeyi düşünmüştüm. Ancak, daha sonra bir zanaatkar olmaya karar verdim. İşimi ve inşaat sahasında çalışmayı seviyorum. Bu eğitim programından çok memnunum ve seçimimden dolayı hiç pişmanlık yaşamadım, üstelik bana ve diğer öğrencilere davranış arasında hiçbir fark yok. Bir mühendis ya da bir zanaatkar olarak eğitim almak arasında bir fark yok. İkisinin de maaşı aynı ve aynı derecede saygınlık kazanıyorsunuz."
Bazı işlerde 15-18 yaş arası gençler, 3-6 aylık stajyer istihdamı anlaşması ile bir stajyer maaşı alabilecekleri işlere girebilir. Stajyerlik uygulamasının amacı, anlaşmanın sonucu olarak her iki tarafın da gerçek bir eğitim anlaşmasına girmesini sağlamaktır. Gençlik Eğitim Rehberlik Hizmetleri'ne bunu sorunuz.
Günümüzde, şimdiye kadar olduğundan çok daha fazla eğitim olanakları bulunmaktadır. Bazı eğitim programları teorik iken, diğerleri işe odaklanır. Bireyin ihtiyaçlarına ve ilgi alanlarına uygun bir eğitim bulmak önemlidir. Okulda çocuklara Danimarka eğitim sistemini ve iş piyasasını tanıtmaya yönelik kariyer danışmanlığı olanakları sunulur.
Danışman, gençler ve ebeveynleriyle meslek ve eğitim seçimleri üzerine konuşan kişidir. Danışman, farklı eğitim programları hakkında bilgi edindirmeye yardımcı olur ve bu eğitimin şartlarını açıklar. Bu şekilde öğrenciler, kendi niteliklerine uygun ve tamamlayabilecekleri programlar seçerler.
Farklı danışman türleri bulunmaktadır. ilköğretim okullarında danışman, UU danışmanı (Gençlik eğitim danışmanı) olarak geçerken, diğer eğitim kurumlarında kariyer danışmanı ya da eğitim ve mesleki eğitim rehberlik danışmanı olarak geçer.
Gençlik Eğitim Rehberlik Hizmetleri, 25 yaş altındaki tüm gençlere eğitim ve istihdam konusunda yardımcı olur ve tavsiyelerde bulunur. UU ise, gençlere eğitim tercihi yapmaları konusunda yardımcı olan bilgileri bulmak üzere okullarla birlikte çalışır. UU ile yerel UU merkezinizde irtibata geçebilirsiniz.
Okulda, öğrencilere ve ailelerine tavsiyede bulunan kişiler, sınıf öğretmenleri ve UU danışmanıdır. UU danışmanı kişilere özel rehberlik hizmeti sunar. Diğer bir deyişle, gençlerle eğitim ve istihdam konusunda sohbet eder. Bu danışman ayrıca, 6. sınıf ile 10. sınıf arasındaki öğrencilere bir eğitim kitapçığı oluşturmaları konusunda yardımcı olur. 9. ve 10. sınıflarda öğrenciler kitapçıklarını, seçtikleri eğitimi yazdıkları bir eğitim planı çizerek tamamlar. Ebeveynlerin çocuklarının eğitimi sırasında, kafalarında ne olduğuna ilgi göstermeleri önemlidir. Ebeveynler, çocukların eğitim kitapçığını ve eğitim planını okuyabilir ve bunun içeriği konusunda çocuklarla konuşabilir.
Danışmanlar çok şey biliyor olabilir ancak, ebeveynler ve öğrencilerin kendileri de çeşitli olanakları görüyor olabilir. Bu, örneğin interneti inceleyerek ya da çeşitli eğitim kurumlarına ve kütüphaneye giderek olabilir.
İleri eğitim almaya ikna olmuş gençler kendi eğitim kurumlarından rehberlik hizmeti alabilirler. Danışman, alan seçimi, ders planlaması ve SU (Devlet Eğitim Bursu Uygulaması) hakkında tercihlere yardımcı olabilir.
9. ya da 10. sınıftan sonra okuldan ayrılmış, 25 yaşından küçük gençler, kendi yerel UU merkezinden rehberlik hizmeti alabilir. Bu uygulama, eğitimlerine başlamamış ya da başladığı halde bitirememiş gençler içindir. Yerel UU merkezinizin adresi ve telefon numarasını okulunuzdan, belediyeden ya da www.uddannelsesguiden.dk adresinden bulunabilir.
Yüksek öğrenim konusunda eğitim ve rehberlik hizmeti veren, ülke geneline yayılmış yedi merkez bulunmaktadır. En yakın eğitim ve rehberlik merkezinin telefon numarasını ve adresini www.ug.dk adresine giriş yaparak bulabilirsiniz.
Birçok eğitim kurumunda, eğitim programı içeriği, giriş koşulları, başvurular ve gelecekteki kariyer olanakları konusunda bilgi veren bir müfredat danışmanı bulunmaktadır.
Eğitim ve istihdam konusunda danışmanlık arayan yetişkinler bir dizi yere başvurabilirler.
İş arayan herkes belediyedeki iş bulma merkezlerine başvuru yapabilir.
Dil merkezleri ve VUC'lar (Yetişkin eğitim merkezleri) ileri eğitime olanak sağlayacak kurslar ve eğitimler konusunda danışmanlık hizmeti vermektedir. Mesleki eğitim kursları ve eğitim programları konusunda danışmanlık hizmeti, meslek yüksek okulları, sosyal hizmetler yüksekokulları ve sağlık bakıcılığı yüksekokullarından edinilebilir. Bazı günlerde liseler ve halk eğitim okulları kendi müfredatlarına yönelik olarak danışmanlık hizmeti sunmaktadır.
Yüksek öğrenim danışmanlığı hizmeti, ülke genelindeki yedi eğitim ve rehberlik merkezi ya da kayıt yaptırmayı düşündüğünüz eğitim kurumunda verilir.
www.borger.dk, www.uddannelsesguiden.dk ve www.vidar.dk adreslerine giriş yaparak daha fazla bilgi bulabilirsiniz.
Eğer lise eğitimini tamamlamışsanız, bir yükseköğrenim programına girebilirsiniz. Üç tür yüksek öğrenim programı vardır:
www.uddannelsesguiden.dk adresinden daha fazla bilgi alabilirsiniz.
Her programın, mutlaka belirli sınavları geçmeyi gerekli gördüğü ve bazen ek nitelikler aradığı kendine özgü giriş koşulları vardır. Bazı eğitim programları kayıt sınırlaması politikası izler çünkü başvuru sayısı kontenjandan çok daha fazla olur. Birçok eğitim programında iki kotalı bir kota sistemi bulunmaktadır. Bu, başvuranları iki kotaya göre kabul edecekleri anlamına gelir. Birinci kotada başvuranlar nitelik sınavı puanlarına göre kabul edilir. İkinci kotada öğrenciler, programa özgü diğer seçim kriterleri doğrultusunda kabul edilerler.
Neredeyse tüm yüksek öğrenim programları, öğrencilerden koordineli kayıt sistemine göre kayıt yaptırmasını ister (KOT). www.optagelse.dk adresine giriş yaparak başvuru formlarını edinebilirsiniz.
Bazı eğitim programları için giriş sınavını geçmeniz gerekmektedir. Bunlar genel olarak yaratıcı ya da zanaatkarlığa yönelik oyunculuk, film yönetmenliği, gazetecilik ya da tasarımcılık meslekleri için geçerlidir.
Yabancı bir ülkeden diploması olan öğrencilere, farklı kayıt kuralları uygulanır. Bu kurallar hakkında www.ciriusonline.dk adresinde sınav el kitabından daha fazla bilgi bulabilirsiniz.
Birçok üniversite ve yüksek öğrenim kurumunda programlar yeni öğrencileri kaynaştırma dersleri ile başlar. Burada yeni öğrenciler birbiriyle tanıştırılır ve akademik sunumlar, tartışmalar ve festival faaliyetleri türünden program tanıtımı yapılır. Genellikle yeni öğrenciler birlikte, kısa bir kulübe yolculuğu yaparlar.
Kopenhag Üniversitesi'nde yeni öğrenciler rektör tarafından karşılanırken.
Olgun bir öğrenci olarak size çok çeşitli eğitim ve ders olanakları sunulur. Genel eğitim, tam zamanlı bir eğitim ya da eğitimin devamı niteliğinde bir eğitim alabilirsiniz. Yetişkin eğitiminin neredeyse tüm aşamaları Danimarka eğitim sisteminde temsil edilir. Yetişkin eğitim merkezlerinde (VUC) yetişkinler, yetişkin eğitimine hazırlık (FVU), okuma zorluğu çeken yetişkinler için kurslar, genel yetişkin eğitimi (AVU) ve tek konu üzerine hazırlık derslerine katılabilirler.
Evinize ya da işyerinize en yakın yetişkin eğitim merkezinin adresini öğrenmek için www.vuc.dk ya da www.vidar.dk adresine giriş yapınız. Öğrenciliğiniz süresince eğitim ve mali yardım alma olanaklarınız hakkında daha fazla bilgi bulabilirsiniz.
FVU okuma, yazma, heceleme ve matematik becerilerini geliştirmek isteyen yetişkinler içindir. Dersler üç seviyeye ayrılır ve siz kendi yetenekleriniz ile ihtiyaçlarınıza en uygun dersten başlarsınız. Her seviyenin sonunda bir final sınavına girebilirsiniz. FVU ücretsizdir Bir ön bilgi almak amacıyla www.vidar.dk adresine giriş yapınız. Burada derslerin nerede gerçekleştirebileceğinizi görebilirsiniz. Ülke genelinde yetişkin eğitim merkezleri (VUC), akşam okulları ve özel öğretmenler yaygın olarak bulunur.
Okuma zorluğu çeken yetişkinler için kurslar, dyslexia nedeniyle okuma zorluğu çeken yetişkinler içindir. Dersler ücretsizdir. Ders açan kurumları görmek amacıyla www.vidar.dk adresine giriş yapınız. Ülke genelinde yetişkin eğitim merkezleri (VUC), akşam okulları ve özel kurumlar yaygın olarak bulunur.
Özel kurslar, fiziksel ve ruhsal özürleri olan kişilere yöneliktir. Bunun amacı, katılımcıları faal ve bağımsız bir yaşama yöneltmektir.
Özel eğitimin sizin için uygun olup olmadığının belirlenmesini değerlendirmek için belediyenize başvuru yapabilirsiniz.
Genel yetişkin eğitimi, Danimarka dili, yabancı dil olarak Danimarka dili, matematik, bilgisayar, İngilizce ve sosyal bilimler alanında belirli genel konuları kapsayan derslerdir. Konular belirli bir işe yönelik olmayıp, ileri eğitiminiz ya da işinizi daha iyi yapmanız için ihtiyaç duyacağınız alanlardır. Kurs, ilköğretimin 9. ya da 10. sınıfının final sınavına karşılık gelen sınavlarla sona erer.
Dersleri gündüzleri, akşamları, uzaktan eğitim yoluyla ya da kendi başınıza çalışıp yalnızca final sınavlarına girerek uzaktan alabilirsiniz.
Derslere katılmak için küçük bir ücret ödemeniz gerekir.
HF, üst düzey hazırlık sınavı, bir lise eğitimidir. VUC'ta dersler tek konuluk hazırlanır ki, ihtiyacınız olan dersi alabilesiniz.
Dersleri gündüzleri, akşamları, uzaktan eğitim yoluyla ya da kendi başınıza çalışıp yalnızca final sınavlarına girerek uzaktan alabilirsiniz.
Derslere katılmak için küçük bir ücret ödemeniz gerekir.
Eğitim ve deneyim sahibi yetişkinler için büyük ileri eğitim olanakları bulunmaktadır. Birçok eğitim kurumu, becerilerini geliştirmek isteyen yetişkinler için, örneğin onlar tam zamanlı bir işte çalışırken katılabilecekleri kurslar ve programlar düzenler. Programa ve deneyiminize bağlı olarak, kısa, orta ve uzun vadeli yüksek öğrenim dengi dersler alabilirsiniz.
Daha fazla bilgi almak için www.vidar.dk ve www.uddannelsesguiden.dk adreslerine bakabilirsiniz.
Yetişkinler için mesleki eğitim programları, kamu ya da özel sektörde çalışan vasıflı ya da vasıfsız işçiler için kısa süreli kurslardır. Yetişkinler için mesleki eğitim programları, işsizlere iş bulma merkezleri tarafından sunulan iş piyasası için aktifleştirme faaliyetinin de bir parçası olabilir.
Örneğin ticaret ya da büro işleri, sosyal hizmet ve sağlık bakıcılığı, inşaat, tarım, metal işleme endüstrisi, hizmet endüstrisi ve ulaştırma endüstrisi gibi belirli alanlarda kabaca 2500 adet yetişkinler için mesleki eğitim kursu bulunmaktadır. Daha ayrıntılı bilgi için på www.vidar.dk adresindeki özete başvurduk.
Burada kursların nerede verildiğini de görebilirsiniz. Bu kurslar ülke genelinde yetişkinler için mesleki eğitim merkezlerinde, teknik yüksekokullarda, ticaret okullarında, sosyal ve sağlık yüksek okullarında, pedagoji bölümlerinde ve özel enstitülerinde verilmektedir.
Bir öğrenim ücreti alınmaktadır. Bunun geri ödenmesi sağlayabilirsiniz. İşsizlik kasanız ya da iş bulma merkeziniz bu konuda size daha fazla bilgi verecektir.
Bir kursa katılabilecek kadar iyi Danimarka dili bilmiyorsanız, özel kurslar almanız mümkündür. Bu durumda, bir ya da daha fazla yetişkinler için mesleki eğitim programı, Danimarka dili dersleri vermek üzere bir araya getirilir. Danimarka dilinde, diğer eğitim biçimleriyle bağlantılı olmayan bir yetişkinler için mesleki eğitim programı almanız da mümkündür.
Eğer eğitiminizi Danimarka dışında tamamladıysanız, bunu olduğu gibi Danimarka'da kullanıp kullanmayacağınızı ya da Danimarka'da çalışmaya başlamadan önce yeniden eğitime ihtiyacınız olup olmadığını araştırmanız gerekir.
CIRIUS, eğer yabancı bir ülkede edindiğiniz vasıfları Danimarka eğitim sistemine ve iş piyasasına yönelik değerlendirmek istiyorsanız, başvurabileceğiniz merkezi bir kurumdur. Daha ayrıntılı bilgi almak için www.ciriusonline.dk/anerkendelse adresine bakabilirsiniz.