Geçtiğimiz hafta Amerika’dan giderek yayılan griple ilgili haberler geldi. Bazı hastanelerde hastalara acil servis koridorları ya da çadırlarda bakıldığı açıklandı. Durumdan endişe duyan ülkedeki sağlık otoriteleri de her zamankinden daha ağır hasta eden ve salgın yapan virüsün(H3N2) mutasyon geçirmiş olabileceğini söyledi. Bir kez daha gördük ki grip virüsleri kolay ve sık değişim geçirebiliyor.
#GripGeçen yıl tedaviye karşı inatçı grip salgını yaşandı ve 2023-2024 grip sezonunda 45 binden fazla kişi grip komplikasyonlarından hayatını kaybetti. Bu yıl ise grip erken başladı ve grip aşısı geçen sezonun aksine dörtlü yerine üçlü bir bileşime sahip. Peki bu yıl grip mevsimi nasıl geçecek? Aşıdaki bu değişimin nedeni nedir? Grip aşısını hangi ay yaptırmak daha etkili? Prof. Dr. Reşit Mıstık ile mercek altına aldık.
#SağlıkEvde kahve makineniz olsa da ofisinizde kahve demlense de eğer siz de milyonlarca kişi gibiyseniz, muhtemelen haftada en az bir kez bir kafeye gidip bir bardak kahve alıyorsunuz. Bu kahve genellikle kâğıt, plastik ya da polistiren köpükten yapılmış tek kullanımlık bir bardakta servis ediliyor. Biz de içeceğimizi içtikten sonra bu bardakları çöpe atıyor ve unutuyoruz. Ancak bizim unutmamız, tek kullanımlık bardakların çevresel etkilerinin yok olduğu anlamına gelmiyor.
#Tek Kullanımlık BardakDünya Sağlık Örgütü'nün son açıklamalarının ardından X hastalığı belirtileri yeniden gündeme geldi. Dünya liderleri, Çarşamba günü İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nun yıllık toplantısında, COVID-19'dan 20 kat daha ölümcül olan varsayımsal bir virüs olan Hastalık X'i tartışmak üzere bir araya geldi. Böyle bir virüsün şu anda var olduğu bilinmemekle birlikte, araştırmacılar, bilim adamları ve uzmanlar, böyle bir virüsle mücadele etmek için proaktif bir eylem planı hazırlamayı ve bir pandemi olarak ortaya çıkması durumunda sağlık sistemini hazırlamayı umuyorlar. Peki, X hastalığı (X disease) nedir, nasıl bulaşır? X hastalığı belirtileri nelerdir? İşte, X hastalığı belirtileri hakkında bilgiler...
#X Hastalığıİnfluenza, havaların soğumasıyla etkisini gösteriyor. Grip salgını döneminde sık rastlanan influenza virüsü burun, boğaz, bronşlar ve bazen akciğerleri etkileyebiliyor. Ayrıca hafif ya da ağır bir şekilde geçirilebiliyor. Peki influenza nedir, nasıl bulaşır, ne kadar sürer? İşte İnfluenza belirtileri ve tedavisi
#İnfluenza'Bir okul çocuğu, ayda 4-5 kez doktora gidebiliyor' bu sözler Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih Binboğa'ya ait. Bu yıl solunum yolu enfeksiyonlarında büyük artış yaşanıyor. Ağırlıklı olarak çocukları etkileyen virüslerin içinde en çok görülen ve hızlı bulaşan ise RSV… Peki en çok kimler için riskli? Belirtileri neler ve nelere dikkat etmek gerekiyor? Neden bu yıl bu kadar arttı? Uzmanlar anlattı.
#RSVSon yaptırdığı aşının üzerinden altı ay geçenler için yeni hatırlatma dozu randevuları e-Nabız sistemine tanımlandı. Pek çok şehirde hastane önlerinde kuyruk oluştu. Fakat üç doz aşıdan sonra dördüncü doz için tereddüt yaşayanların sayısı da çok fazla. Peki hatırlatma dozunu kimler ne zaman olmalı? 1-2 ay içinde koronavirüs geçirmiş olanlar aşı kararını ertelemeli mi? Prof. Dr. Derya Unutmaz hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsOmicron belirtileri, koronavirüs salgını devam ederken gündemde yer almaya devam ediyor. Grip ve soğuk algınlığına benzeyen omicron belirtileri hakkında açıklama yapan uzmanlar omicronda ateşin az görülen, koku ve tat kaybının ise çok az görülen belirtilerinden olduğunu söylüyor. Peki, Omicron belirtileri neler? Omicron varyantı nedir? İşte koronavirüs omicron varyantının belirtileri hakkında ayrıntılı bilgiler.
#OmicronOmicron belirtileri, koronavirüs salgını devam ederken gündemde yer almaya devam ediyor. Grip ve soğuk algınlığına benzeyen omicron belirtileri hakkında açıklama yapan uzmanlar omicronda ateşin az görülen, koku ve tat kaybının ise çok az görülen belirtilerinden olduğunu söylüyor. Peki, Omicron belirtileri neler? Omicron varyantı nedir? İşte koronavirüs omicron varyantının belirtileri hakkında ayrıntılı bilgiler.
#OmicronPandemi başladığından beri halk sağlığı uzmanları, COVID-19'u ve gribi aynı anda kapma olasılığı konusunda uyarıyordu. Kış aylarıyla birlikte grip salgını covid-19 ile karıştırılırken, İsrail'de çıkan bir vaka bu uyarıları akıllara getirdi. İsrail'de hamile bir vakada tespit edilen flurona virüs ile ilgili bilgiler araştırılmaya devam ediyor. Peki flurona nedir, nasıl bulaşır? İşte flurona virüs belirtileri ve uzman yorumları...
#FluronaKoronavirüsün şu ana kadarki en kuvvetli varyantı olan Delta, hem dünyada hem de ülkemizde yayılmaya devam ediyor. Belirtilerden, aşı etkinliğine Delta varyantı ile ilgili akıllardaki tüm soruları uzmanlarımız hürriyet.com.tr okurlarına özel yanıtladı.
#KORONAVİRÜSYıllarca bilim çevrelerini ikna etmeye çalıştı ama bütün kapılar yüzüne kapandı. Bugün ise Covid-19’un sonunu getirebilecek kişilerden biri olarak Nobel’e layık görülüyor. Dünyanın umudu haline gelen mRNA teknolojisini ve bu teknolojinin ardındaki Katalin Kariko'yu daha yakından tanımaya ne dersiniz?
#Katalin Kariko2013’te Batı Afrika’da büyük ölümlere yol açan ‘Ebola virüs’ geri döndü. Gine’de virüsü taşıyan 3’ü ölümle sonuçlanan 7 vakanın tespiti ile yeniden Ebola salgını ilan edildi. Peki söz konusu salgın dünya ve Türkiye için yeni bir tehdit mi? Covid-19 ile ortak yanları neler? Prof. Dr. Derya Unutmaz, hurriyet.com.tr için yanıtladı.
#Ebola BelirtileriKuş gribi belirtileri, Rusya'dan gelen tedirgin edici haberlerin ardından bir kez daha gündeme geldi. Son haftalarda Japonya'yı alarma geçiren kuş gribinin, Rusya'da ilk kez insana bulaştığının tespit edildiği açıklandı. Ülkedeki yetkililer virüse karşı aşı geliştirebileceklerini duyurdu. Tıp dilinde 'Avian İnfluenza' olarak tanımlanan kuş gribi belirtileri arasında yüksek ateş, boğaz ağrısı ve nefes darlığı görülebiliyor. Hastalık hayatı risk doğurabiliyor. İşte, Kuş gribi belirtileri, tedavi ve aşısıyla ilgili merak edilen bilgiler.
#Kuş Gribi NedirYuval Noah Harari bir tarihçi ama ona geçmişten çok gelecek soruluyor. Salgın patlak verdiğinde CNN, Financial Times, Time hemen onun kapısını çaldı, pandemiyle ilgili görüşlerini öğrenmek istedi. Biz de Harari’yle yeni kitabı vesilesiyle konuştuk. COVID-19’un bırakacağı izlere ilişkin sorularımızı her yıl girdiği iki aylık sessizlik inzivasından hemen önce yanıtladı.
#Yuval Noah HarariMIS-C sendromu son yapılan araştırmalarla yeniden gündeme geldi. Uzman Dr. Binnaz Çelik, "Çocuklarda koronavirüs sırasında veya 4-6 hafta sonrasında Multifinflavotuvar Sendromu (MIS-C) sendromu gelişebiliyor. Bu sendroma yakalanan çocuklarda ateş oluyor, sonrasında ciltte döküntüler, kalple ilgili yorulmalar olabiliyor" dedi. Multisistem İnflamatuar Sendromu yani MIS-C ‘Kawasaki’ hastalığına benzer bulgularla kendisini gösteriyor. Peki, MIS-C sendromu nedir? İşte, belirtileri ve hastalıkla ilgili bilgiler.
#MIS-C Sendromu NedirSon dakika... Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı ve İl Pandemi Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kemal Çelen, koronavirüs aşısı olan kişilerin taşıyıcı olamayacağını açıkladı. Virüslerin hücre içi zorunlu mikroorganizmalar olduğuna vurgu yapan Çelen, "Eğer aşıyla korunuyorsa virüs hücre içine giremeyeceği için çoğalamayacaktır, çoğalamadığı için de taşıyıcılık vasfı olmayacaktır" dedi.
#Koronavirüs Aşısıİnfluenza belirtileri koronavirüs salgını devam ederken gündemde yer almayı sürdürüyor. Koronavirüsle semptomları benzerlik gösteren influenza bronşları, burnu, boğazı ve akciğerleri sarabiliyor. Halk arasında grip olarak da bilinen influenza, kişiden kişiye bulaşabiliyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "5 haftadır tarama yapıyoruz. Bu dönemde influenza yok." dedi. Peki, influenza belirtileri nedir ve nasıl bulaşır? İşte, influenza belirtileri ve konuyla ilgili ayrıntılar.
#İnfluenza NedirUyku düzeninin bozulmasının ve uykusuzluğun size ne kadar zarar verdiğini biliyor musunuz? Birçoğumuzun önemsemediği bu durum, obezite, diyabet ve kardiyovasküler hastalıkları tetiklemesinin yanı sıra bağışıklık sisteminin zayıflamasına da neden oluyor. Uykusuzluk; ayrıca depresyon, motivasyon kaybı, stres ve bellek bozuklukları gibi sorunlara davetiye çıkarıyor.
#UykusuzlukGrip influenza virüsünün neden olduğu, genellikle yıl içerisinde sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başına kadar olan dönemde daha sık görülen oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Toplumun özelliklerine göre her yıl belirli sayıda insanı etkiler ve hastalandırır. Bu nedenle her yıl sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başı arasında beklenen sayıda kişide görülen bu hastalık mevsimsel grip olarak ifade edilmektedir.
#Grip NedirTekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, kapatılan köy okullarının yeniden açılmasıyla ilgili bir mesaj yayınlayarak “Köy okullarını yeniden açın! Köy okulları yeniden açılırsa, bakım-onarım ve malzeme ihtiyaçlarını karşılayacağız” dedi.
#YazarSon dakika haberi: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı sonrası açıklamalarda bulunuyor. Bakan Koca, '21 Eylül'de yüz yüze eğitim başlayacak mı?' sorusuna, "21 Eylül'de okulların temelde açılmasından yana bir yaklaşım içindeyiz. Bu kademelendirme tarzında olur" şeklinde cevapladı
#Fahrettin KocaBayram sonrası hastanelerin pandemi servislerinden üzücü haberler gelmeye başladı. Toplumun bir kesimi koronavirüs diye bir şey hiç yokmuş gibi davranırken bir yandan ağır hasta sayısı artıyor. Durumun ciddiyetini tekrar hatırlamak için pandemi servisi doktorlarıyla, “Salgını hepimizin katkısıyla kontrol altına alabiliriz" diyen Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Pınar Okyay’la ve entübe edildikten sonra sağlığına kavuşan bir hastayla konuştuk.
#Gazetehaberleri