Sonbaharın son günlerinin yaklaşmasıyla birlikte “grip aşısı” tartışması yeniden başladı. Kimileri Ekim sonuna kadar mutlaka yapılmalı derken, kimi uzmanlar ise faydalı olmadığı düşüncesinde. Peki, grip aşısını gerçekten olmalı mıyız? Önümüzdeki yıl hangi grip salgınlarıyla savaşacağız? İç Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. M. Genco Erdem, grip aşısıyla ilgili merak edilen tüm soruların yanıtlarını verdi.
#Grip Aşısı Çocuklara Yapılır MıHavalar iyiden iyiye soğudu, kış kendini göstermeye başladı. Bu durum sağlığımız için birçok riski beraberinde getiriyor. Bunlar arasında belki de en tehlikelisi soğuğun kalp üzerindeki etkisi. Bilim insanları 3 derecelik değişimin bile çok büyük farklar yaratabileceğine dikkat çekiyor. İşte ayrıntılar...
#SağlıkSağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın sipariş edildiğini açıkladığı Çin’den gelecek inaktif aşının Faz-3 çalışmaları için gönüllü olan Prof. Dr. Taner Demirer, "Çalışma kapsamında antikor bakılmıyor. Bakılmadığı için de bir bilim insanı olarak 21’inci günde gittim kendi antikoruma baktırdım, oldukça yüksek çıktı" dedi.
#HaberSon dakika haberi... Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, "Covid-19’u geçiren bir kişi teorik olarak 3 ay kadar bu hastalıktan korunabilir. Ama 3 ay geçtikten sonra vücudunuzda yeterli bir antikor oluşmamışsa yeniden hastalığa yakalanabilirsiniz, eğer tedbirsiz davranırsanız" dedi. Öte yandan uzmanlar, koronavirüs tedavisinde verilen ilaçları kullanmakta tereddüt eden vatandaşları uyardı. Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, "İlacı kullanmıyor, 3-4 gün sonra 112 ile acil servise başvuruyor. Bu sefer biz bu kişiyi yoğun bakıma alıyoruz. İlaç kullanılmadığı takdirde sonu ölüme kadar gidebiliyor" dedi.
#AnkaraCovid-19 enfeksiyonu hızla yaygınlaşırken, sonbahar ve kış aylarında influenza ve dünyada milyonlarca çocuğu etkileyen rotavirüs ishalinde de artış bekleniyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Müjde Arapoğlu, pandemi dönemleri sırasında pandemi etkeni ile hastalıklar ağırlık kazansa da, sonrasında diğer hastalıklarda da genel bir artış görüldüğünü belirterek toplumda aşılar hakkında doğru bilinen 8 yanlışı anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#PandemiDurum pek iç açıcı değil. “Pandeminin yaz sınavı”nda sınıfta kaldığımız kesin. En azından aldığımız ilk notlar son derece düşük, oldukça kötü. Geldiğimiz bu noktada fikri olan herkesin katkı sunması, tavsiyede bulunması gerekiyor. Bayram boyunca yeni neler yapılabileceği sorusunun cevabını ben de aradım. Doğrusunu söylemek gerekirse şimdiye kadar yazıp çizdiklerimizden başka orijinal bir yanıt da bulamadım. Ama yine de aklıma gelen birkaç öneriyi sıralamak isterim.
#YAZARÇocuklarına aşı yaptırmayan ailelerin sayısı son dokuz yılda 183’ten 30 bine çıktı. Bu astronomik artış, halk sağlığını tehdit eder hale geldi. Aşı karşıtlığı yüzünden kızamık ve çocuk felci hastalıklarında artış oldu. Avrupa’da, ABD’de kızamıktan ölümler görülmeye başlandı. Bazı kesimlerin bilimsel olmayan verilerle halkı yanlış yönlendirdiğini söyleyen uzmanlar, “Aşı hayat kurtarır” diyor.
#GazetehaberiYaşlılar daha az hareket ediyor. Elbette hastalıkları da aktif olmalarını güçleştiriyor olabilir. Ancak daha yavaş daha kısa süreli ve daha düşük bir dirençle de olsa aktif olmayı sürdürmeleri gerekiyor. Sağlıkları için bunu yapmak, hareketli bir yaşam tarzını bırakmamak zorundalar.
Bu yıl hepimizde fena halde bir kışı reddetme telaşı var. Bir taraftan sigara yasağının etkisi, diğer taraftan dış ortamı ısıtma araçlarının gelişmesi nedeniyle ne Asmalımescit’te, Nişantaşı’nda, ne de İstinye Park’ta Filistin Caddesi’nde restoran ve kafelerde kimse sokaktan içeri girmiyor.
Bu çok uzak bir ihtimal ama artık tasavvur edilmez de değil. Zengin ülke devletleri o kadar fazla borçlanıyorlar ki, konuyla ilgili iki temel varsayım çökebilir... İşte dünyanın önde gelen basın organlarında 31 Ekim - 2 Kasım tarihlerinde öne çıkan güncel köşe yazıları:
Sağlığınızla ilgili soru ve sorunlarınızı paylaşabilir ve yol gösterici yanıtlar alabilirsiniz. Ancak unutmayınız ki, sağlık sorunlarınıza çözüm bulmanın en doğru yolu, uzman bir hekime muayene olmaktır. Sorularınıza verilen cevaplar öneri niteliğinde ve bilgilendirme amaçlıdır. Her türlü tıbbi tedavi için mutlaka hekiminize danışınız.