Beyin tümörleri günlük hayatımızda bazı değişikliklere neden olarak kendilerini belli eder. Ancak bazen beyin tümörünün işaretleri baş ağrısı, kulak uğultusu, denge kaybı, görme bozukluğu gibi başka nedenlerle yaşanan şikayetlerle aynı olabilir. Öte yandan bu belirtilerden birini ya da birkaçını yaşamak da beyin tümörünün varlığı hakkında net bir bilgi vermez. Peki hangi işaretleri dikkate almalıyız? Beyin tümörünün gözden kaçan belirtileri neler? Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Muhammet Arif Özbek ile konuştuk.
#SağlıkMenopozun, ileri yaşlarda demans gelişimi için önemli bir risk faktörü olabileceğine ilişkin veriler günden güne artıyor. Hem araştırmalar hem de uzmanlar menopozun beyinde bir takım değişikliklere sebep olduğu konusunda hemfikir. Peki menopoz beyni nasıl değiştiriyor? Menopoz gerçekten Alzheimer ve demans riskini artırıyor olabilir mi?
#MenopozMenopozun, ileri yaşlarda demans gelişimi için önemli bir risk faktörü olabileceğine ilişkin veriler günden güne artıyor. Hem araştırmalar hem de uzmanlar menopozun beyinde bir takım değişikliklere sebep olduğu konusunda hemfikir. Peki menopoz beyni nasıl değiştiriyor? Menopoz gerçekten Alzheimer ve demans riskini artırıyor olabilir mi?
#MenopozBeyindeki gri madde sağlıklı bir birey için büyük önem arz ediyor. İngiltere’de yapılan bir araştırmada, incelenen insanlar; yaş, cinsiyet ve sağlık durumuyla ilgili değişkenleri ve sosyoekonomik koşulları da dikkate alınarak sınıflara ayrıldı. Beyindeki bilgileri işleyen nöronlardan oluşan ve ‘Gri Cevher/ gri madde’ adı verilen dokuda, koronavirüsle enfekte olanlar ve olmayanlar arasında belirgin farklılıklar göze çarptı. Peki, beyindeki gri madde (gri cevher) nedir, ne işe yarar? İşte gri madde hakkında merak edilenler…
#Beyindeki Gri MaddeMart 2020’den beri dünyanın gündeminde olan koronavirüs pandemisi hakkında her gün yeni bilgiler öğreniyoruz. Yapılan son bilimsel araştırmaların ardından şu sıralar en çok konuşulan konuysa hastalığı geçiren kişilerde görülebilen ‘beyin küçülmesi’. Peki, nedir beyin küçülmesi? Beyin sisinden farkı nedir? Bu durumu yaşayanlar nelere dikkat etmeli? İşin aslını astarını uzmanlara sorduk, beynimize iyi gelecek öneriler aldık.
#KoronavirüsCovid-19'un ortaya çıktığı 2019 Aralık'tan bu yana uzmanlar, bu hastalığın vücudumuzda ne gibi hasarlar bırakacağının tam olarak bilinmediğini söylüyor. İki yılı aşkın süredir mücadele ettiğimiz koronavirüsün etkileri hakkında yapılan araştırmalar, virüsün uzun vadede ciddi etkileri olduğunu ortaya koyuyor. Bu araştırmalardan en yenisi ve belki de en net sonuçlara sahip olanı geçtiğimiz günlerde Nature dergisinde yayınlandı. Covid-19'un beyne olan etkilerini ortaya koyan araştırmanın sonuçları ilgi çekici olduğu kadar ürkütücü de...
#Covid-19Covid-19 geçiren kişilerde bir süre sonra “ruhsal çökkünlük/depresyon, sisli beyin, bellek zayıflığı hatta felce kadar” ulaşabilen “psikolojik ve nörolojik sorunların” ortaya çıkabileceğini gösteren ilk işaretler, geçtiğimiz yıl tam da bu aylarda tartışılmaya başlanmıştı.
#KoronavirüsBeyindeki bilgileri işleyen nöronlardan oluşan dokuya gri cevher ya da diğer adıyla gri madde denmektedir. Araştırmalar sonucu koronavirüs nedeniyle gri madde (gri cevher) ‘in küçülüyor olması bu madde hakkında sorgulamaları beraberinde getirdi. Peki, beyindeki gri madde nedir, ne işe yarar? İşte gri maddeyi azaltan ve artıran şeyler…
#Gri MaddeKoronavirüsün çok sayıda nörolojik sorunu tetikleyebileceği giderek daha da netleşiyor. İngiltere’de yapılan araştırmada hafif seyreden Covid-19’un bile beyinde küçülmeye neden olabileceği açıklandı. Peki bu durum nasıl sonuçlar ortaya çıkarabilir? Endişelenmeli miyiz?
#Koronavirüsİnsan vücudunda her organın farklı bir görevi bulunuyor. Kafa bölgesinde yer alan beyin organı da, insanlar için oldukça önemlidir. Beyin hakkında bilgi sahibi olmak isteyen her birey, çalışma şekliyle ilgili bazı araştırmalar yapabiliyor. Beyinin nasıl çalıştığı ve insanların beyinlerinin yüzde kaçını kullandığı araştırılan bilgiler arasındadır. Beyin nasıl çalışır? İnsan beyninin yüzde kaçını kullanır? İnsan beyni en çok ne zaman çalışır? Beyin konularıyla ilgili sizlere merak edilen konular hakkında detayları derledik.
#Beyin Nasıl ÇalışırKoronavirüs (Kovid-19) üzerinde incelemelerde bulunan İngiliz bilim insanları, virüsün yeni bir zararını keşfetti. Bu keşif 'Kovid-19'da yeni yan etki mi bulundu' tartışmalarının fitilini ateşledi.
#DünyaHastane mikrobu, ‘hastanede yatan hastaya bulaşan mikroplar’ olarak düşünülmektedir. Halbuki gerçek farklıdır. Hastane mikrobu, hastanede özel olarak bulunan ve hastayı gördüğünde ona bulaşan bir mikrop değildir. O mikrop zaten her yerde vardır ve hastanede enfeksiyon yapmasının sebebi, hastanede yatan hastada kendi hastalığına bağlı bağışıklık sistemi düşerse normalde kendisini hasta yapmayacak o mikrobun bu sefer kendisini hasta yapması durumudur.
#SağlıkCHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin borçlanması değil üretmesi gerektiğini belirterek, “Borç alarak saygınlık kazanamazsınız. Üretmeniz ve alın terine değer vermeniz gerekiyor” dedi. Avrasya Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin 5’inci Olağan Genel Kurulu Toplantısı’nda konuşan Kılıçdaroğlu, ülke kalkınması için 4 aşamalı plan önerirken özetle şunları söyledi:
#GazetehaberleriDeniz ürünlerinin faydalarını saymakla bitmez. Ancak biz yine de sizin için sayacağız. Sofranızdan eksik etmemeniz gereken bu yiyeceklerin içinde birçok önemli madde bulunuyor ve sizi sayısız hastalıktan koruyor. Gelin daha fazla balık tüketmek için çok geçerli sebeplere yakından bakalım.
#BalıkDüne kadar kucağınızdan inmeyen yavrunuz birden size düşman mı kesildi? Söylediğiniz her şeye burun mu kıvırıyor? Kapılar yüzünüze mi çarpılıyor? Evin önünde dikilen yağlı saçlı, suratsız çocuklar gerçekten onun arkadaşları mı? Bu karda kışta yaka bağır açık dolaşmak da neyin nesi? Daha 14 yaşında hayatın anlamını çözdüğünü sanan bu tavırlar nereden çıktı? Hani bunların en korkunç dönemi 2 yaştı? Zaman makinesine girip 2 yaşına mı ışınlandı bu çocuk? “Terrible two”nun (Korkunç 2 yaş) devam filmi Terrible Teen’e (Korkunç Ergen) hoş geldiniz !
1990’da bir bilim dergisinin editörü olan Marc Abrahams, bir sürü önemli araştırmayla karşılaşmıştı. Fakat bir o kadar da düpedüz komik araştırma vardı ve bunları yapanların adı duyulmuyordu. “Biz de onları ödüllendirmeye başladık,” diyor Abrahams. İlk Ig Nobel ödülü 1991’in Eylül ayında verildi. O gün bugündür bu ödül, ağaçkakanların neden başının ağrımadığını, insanların suda mı şurupta mı daha hızlı yüzdüğünü (ikisi başa baş) araştıran çalışmalara veriliyor. Ig Nobel ödüllerinin sloganı da bunu doğruluyor: “İnsanı önce güldüren sonra düşündüren araştırmalar.”
#Mühendislik