Deprem nedeniyle yıkılan binaların oluşturduğu milyonlarca tonluk enkaz, insan sağlığı için risk oluşturuyor. Uzmanlar kanser, kronik akciğer, kalp ve damar hastalıklarına neden olacak maddeler içeren enkazın gerekli önlemler alınarak kaldırılması gerektiğini söylüyor.
#DepremSon günlerde gündeme gelen toz fırtınaları dışında özellikle 'PM 2.5' olarak adlandırılan ince partiküllerin yani 'kirleticilerin' havada uzun süre kalması da insan sağlığını ciddi şekilde etkiliyor. Partiküller neden bu kadar tehlikeli? Konunun uzmanları anlattı.
#PM 2.5Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisiyle ilgili bilim insanlarının yaptığı araştırmalar, hastalığı tanımamıza ve önlem almamıza fırsat tanıyor. Harvard Üniversitesi, hava kirliliğinin koronavirüs ölümlerini tetiklediğini ortaya çıkarırken, Bologna Üniversitesi koronavirüsün hava kirliliğine sebep olan katı parçacıklara tutunabildiğini böylece havada uzun süre asılı kalabildiğini ortaya koydu.
#Hava KirliliğiEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Türkiye’de üçüncü nükleer tesis için İğneada’yı işaret edince nükleer meselemiz tekrar gündeme geldi. Peki Türkiye’nin gerçekten nükleer tesislere ihtiyacı var mı? Avrupa vazgeçerken biz niye santral yapmaya çalışıyoruz? Ve en önemlisi; ne kadar risk altındayız? Uzmanları cevapladı.
Greenpeace, eski Ekonomi Bakanı Kemal Derviş’in önsözü ile hazırladığı ‘Enerji Devrimi’ isimli raporunda Türkiye’nin enerji ihtiyacını karşılamak için kömür ve nükleere ihtiyacı olmadığını ortaya koydu. Ortaya konan senaryoda, Türkiye gelecek 10 yılda yenilenebilir enerji üretimini iki katına yani yüzde 51 oranına yükseltiyor. 2050 yılına gelindiğinde ise Türkiye’de üretilen enerjinin yüzde 90’ı yenilenebilir kaynaklardan.
#NükleerMANİSA Valisi Erdoğan Bektaş, Soma İlçesi Yırca Mahallesi’nde kurulması planlanan kömürlü termik santral için yapılan ağaç kesimleri ve tepkileri twitter üzerinden değerlendirdi. Bektaş’ın attığı tweetlere başta Greenpeace olmak üzere çevreciler anında karşılık verdi. Vali Bektaş, kesim sonrası yapılan suç duyurularını değerlendiren savcılığın, ’kovuşturmaya yer yoktur’ kararını da sayfasından paylaştı. Ayrıca Valilik yazılı açıklama yaparak, yaşanan süreçle ilgili her şeyin hukuki süreç içinde yapıldığını vurguladı.
“Gün gelecek, yerküre hastalanacak. İşte o zaman, dünyanın dört bir yanından farklı kültürlerden, lafa değil işe bakan insanlar toplanıp bir kabile oluşturacak. Bu kabile yerküreyi iyileştirmek için çalışacak. Ve bu kabilenin ismi ‘Gökkuşağı Savaşçıları’ (Rainbow Warrior) olacak.”
Rusya'da yaklaşık iki ay önce tutuklanan Greenpeace Türkiye gönüllüsü Gizem Akhan, özgürlüğüne kavuşuyor. St. Petersburg'daki mahkeme, 63 gündür tutuklu olan Akhan'ın kefaletle serbest bırakılmasına karar verdi. Rusya lideri Putin, Akhan ve arkadaşlarının eylemi için "Yüce bir hareket ama yöntem yanlış" dedi.
#MahkemeHükümetin enerji ihtiyacını karşılamaya dönük politikaları, yerli-yabancı şirketlerin doğal zenginliklere yönelmesiyle paralel ortaya çıkan çevre sorunları beraber pek çok çevre kahramanı da yarattı. Bu isimleri bazen HES karşıtı Karadeniz eylemlerinde bazen de Kaz Dağları’nda siyanürle altın arayan şirketin önünde direnişte görüyoruz. İşte, düne kadar sade bir hayat sürerken, bugün birer doğa savaşçısına dönüşen o gizli kahramanların sıradışı hikayeleri
Rusya ile Akkuyu Nükleer Santrali’nin inşa edilmesine karşı çıkan Greenpeace üyesi 58 kişi 28 Ekim tarihinde mahkeme karşısına çıkıyor. Nükleere karşı çıkan 58 Greenpeace eylemcisine destek vermek için internet üzerinden yeni bir eylem başlatıldı. Şimdiye kadar 5 bin kişi “bizi de yargılayın” diyerek eyleme katıldı.
Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK), Mersin Akkuyu’da kurulacak nükleer santral için ihaleye katılan Rus-Türk ortaklığı olan JSC Atomstroyexport, JSC Inter Rao UES, Park Teknik Elektrik’in teklifinin nükleer santral için belirlenen ölçütleri sağladığına karar verdi.