GÖRME eksenlerindeki paralelliğin bozulması sonucunda gözlerde gelişen kaymaya şaşılık denir. Toplumda görülme oranı yüzde 5 civarındayken yüzde 2’si hayatın ilk 6 ayında ortaya çıkar. Şaşılık sadece estetik bir bozukluk değil, aynı zamanda görme fonksiyonlarını bozan önemli bir klinik tablodur. Şaşılığın yol açtığı estetik bozukluk kişinin sosyal hayattaki rolünü olumsuz etkileyebilmekte ve hastalarımızda psikolojik sorunlara yol açabilmektedir. Şaşılığın nedenlerini anlatan Kaşkaloğlu Göz Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Önder Üretmen, şunları paylaştı.
#1Okulların açılmasına sayılı günler kala özellikle ilk defa okulla tanışacak çocuklar için okul öncesi muayeneler çocukların başarısı açısından önem arz ediyor. Özel Atagöz Tıp Merkezi’nden Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ayşegül Işık Özdamar, velilere yaptığı çağrıda okullar açılmadan önce çocukların kapsamlı bir göz muayenesinden geçirilmesi konusunda tavsiyelerde bulundu.
#1Gözlerde meydana gelen şaşılık, diğer adıyla göz kayması, çocuk yaşta meydana gelen bir rahatsızlıktır. Tıp dünyasında şaşılık hastalığının tedavisi mümkün mü? Mümkünse bu tedavi şekli nasıl uygulanıyor? Göz kayması ile ilgili tüm detayları sizler için derledik.
İzmir’deki Kaşkaloğlu Göz Hastanesi’nin hekimlerinden Opr. Dr. Lale Geribeyoğlu, yaşlanmayla birlikte sarkan göz kapağındaki fazla deri, kas ve yağ dokusunun ‘blefaroplasti’ operasyonuyla alındığını, hem estetik anlamda, hem de görmede önemli bir kazanım sağlandığını söyledi.
#1Birçok bilinen göz rahatsızlığı bulunmaktadır. Bazı göz rahatsızlıklarına ise oldukça yaygın olarak rastlanmaktadır. Miyop ise en fazla rastlanılan göz rahatsızlıkları arasında yer almaktadır. Miyop nedir, neden olur? Miyop kalıcı mıdır, kendi kendine iyileşir mi? Gözünde miyop rahatsızlığı bulunan kişilerin miyop ile ilgili merak ettiklerini detayları ile derledik.
#Miyop NedirKoronavirüsün akciğer, kalp ve beyinde yarattığı hasarın yanında gözü de etkilediğine dair bulgular artıyor. Yapılan araştırmalarda Covid-19 nedeniyle göz problemlerinin son zamanlarda sık görüldüğünün altı çiziliyor. Peki Covid-19 kalıcı ya da geçici görme kaybına neden olabilir mi? Nasıl önlemler almak gerekiyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#KoronavirüsDünya ve ülkemiz genelinde en fazla gözlemlenen sağlık sorunlarından bir tanesi de miyoptur. Özellikle teknolojinin hızla yaygınlaşması sayesinde kişiler sürekli teknolojik aletlere bakmakta ve bu nedenle göz bozuklukları da sıklıkla meydana gelmektedir. Peki, Miyop neden olur, hastalığı nasıl oluşur? Miyop hastalığı kendi kendine iyileşir mi sizin için tüm detayları ile derledik.
#Miyop TedaviŞaşılık olarak da bilinen göz kayması, gözlerin farklı yönlere bakması ve aynı derecede hizada olmaması anlamına gelen bir rahatsızlık olarak bilinir. Göz hareketlerinde bulunan paralellik bozulduğu durumda şaşılık ya da göz kayması meydana gelebilir. Bebeklik döneminin ilk 3 ayına kadar olan göz kaymaları normal olarak kabul edilir. Dördüncü aydan sonraki süreçte ise şaşılık meydana geliyorsa bu durum ilerleyen zamanlarda daha kötü bir hale gelmemesi için dikkate alınması gerekir. Peki, göz kayması nedir ve neden oluşur? Tedavileri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Göz Kayması Tedavisi NedirHer yıl binlerce çocuk; ev ve araç kazalarında veya oyun oynarken göz yaralanmaları yaşamaktadır. Bu yaralanmalar, körlükle dahi sonuçlanabilmektedir. Spor kazaları da 5 ila 14 yaş arasındaki çocuklarda sıkça görülmektedir. Oysa ki uygun koruyucu gözlük kullanımı ile bu kazaların %90'ı önlenebilir.
#Göz KazalarıBugün pek çok kişi tarafında en çok rahatsızlık duyulan göz hastalıklarında biri de astigmat olmaktadır. Bu nedenle bu hasatlık hakkında pek çok kişi tarafında sorular sorulmaktadır. Sorulan bu soruların başında Astigmat nedir, neden olur ve nasıl geçer? Astigmat belirtileri, dereceleri ve tedavisi nedir? Gibi sorular bulunmaktadır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Astigmat Nedir Neden Olur Ve Nasıl Geçer?Akıllı telefonlar, tabletler ve TV ekranlarında beyaz LED ışıklandırma kullanılıyor. Beyaz LED ışık ise içinde mavi-ışık ve fosfor barındırıyor. COVID-19 pandemisi nedeniyle iyice artan dijital ekran kullanımı, mavi ışığın göz sağlığına olumsuz etkileriyle ilgili merakı artırdı.
#Mavi IşıkKoç Üniversitesi Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Afsun Şahin, COVID-19 pandemisinde maske nedeniyle gözlük kullanımının zorlaştığını, bu nedenle kontakt lens kullanımının arttığını belirterek, “Ancak kontakt lens kullanımında dikkat edilmesi gereken kuralları var. Özellikle bu dönemde aylık kontakt lens değişimi ile birlikte, saklama kaplarının da her ay değiştirilmesi gerekiyor. Lenslerde teknolojik gelişme de hız kazandı. Henüz yaygınlaşmamış olsa da kontakt lens üzerine yerleştirilmiş elektronik sensör sayesinde kan şekeri düzeyi de artık ölçülebiliyor” dedi. Şahin Hürriyet’e şunları söyledi:
#Meltem ÖZGENÇ / ANKARAGözlük kullanımı hayatımızın vazgeçilmez unsurları içindedir. Kırma kusuru durumlarında optik, parlak ışıktan korunmada güneş gözlüğü kullanımı hayatımızın bir parçasıdır. Ancak gözlük kullanımı doğru olmadığında yarar yerine zarar oluşabilir. Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Şeyda Atabay, gözlük alırken nelere dikkat edilmesiyle ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#GözGöz hastalıkları hayatımızın her dönemini etkileyen sağlık problemlerinin başında geliyor. Görme bozukluklarından biri olan göz tembelliği de bunlardan biri… Peki, göz tembelliği neden olur, belirtileri nelerdir? Göz tembelliğinin tedavisi nasıl yapılır? Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Kemal Yıldırım, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#Göz Tembelliği