İstanbul Boğazı, bu hafta rutin deniz trafiğiyle beraber heyecanlı bir yarışa ev sahipliği yaptı; 11 ülkeden 100 takımın katıldığı yelken yarışı Bosphorus Cup. Bu yıl ‘Rüzgârlar Tiyatrosu’ temasıyla 23. kez düzenlenen etkinliğin kurucusu Orhan Gorbon ile buluştuk. Hem albümleri karıştırıp Türkiye’nin en eski seramik markalarından biri olan Gorbon ailesinin fırtınalı hikâyesini dinledik hem de İstanbul’un limonata tadı veren rüzgârlarını öğrendik...
#Orhan Gorbon2023 yılı gastronomi için Michelin yıldızından sürdürülebilirlik sohbetlerine, açılan yeni mekânlardan sosyal medyada trend olan yemeklere dolu dolu bir gündemle geçti. Lezzetli Hayat ekibi olarak bu yıl hangi konularda yazıp çizdik, neler duyduk, dinledik hepsini bir araya getirerek seneyi özetleyen bir derleme hazırladık.
#GİZEM DİNÇBAŞGuido Barbujani’nin detaylı incelemesi ‘Irkların İcadı/Irkçılığa Karşı Bilim’, ‘ırk’ meselesinin icat edilmiş bir kavram olduğunu ispat etmeye girişiyor. “Irklar yoktur, yüzyıllardır birbirine geçmiş insan türü vardır” diyen çalışma, bilimsel bir açıklaması olmayan ırk kavramının, keyfi bir etiketleme malzemesi olarak kullanıldığını öne sürüyor.
#Irkların İcadıTürkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin (TFMD) düzenlediği ve Türk medyasının en prestijli fotoğraf yarışması Yılın Basın Fotoğrafları Ödülleri,yarın Ankara’da 37. kez sahiplerine kavuşacak. Dernek, 37 yıldır soluksuz düzenlenen bu yarışma ile Türkiye’nin ve Türk basınının görsel belleğini tutuyor.
#Türkiye Foto Muhabirleri DerneğiOyuncu, sunucu ve iyi bir kulağınız varsa mutlaka fark etmişsinizdir, çok önemli bir reklam seslendirmecisi... Cem Davran’la 12 yaşında başlayan oyunculuk hayatını, diğer oyuncuları ve komedyenleri konuştuk. Konu elbette yakın zaman önce kaybettiği annesine ve ağlamaya da geldi: “Hele bir de yanında bunu sırtlayabilecek biri varsa çok şık bir şeydir ağlamak. Sen ağlarken yanında kim varsa bir yanıyla çocukluğuna tanıklık eder, süperdir...”
#Cem DavranOyuncu, sunucu ve iyi bir kulağınız varsa mutlaka fark etmişsinizdir, çok önemli bir reklam seslendirmecisi... Cem Davran’la 12 yaşında başlayan oyunculuk hayatını, diğer oyuncuları ve komedyenleri konuştuk. Konu elbette yakın zaman önce kaybettiği annesine ve ağlamaya da geldi: “Hele bir de yanında bunu sırtlayabilecek biri varsa çok şık bir şeydir ağlamak. Sen ağlarken yanında kim varsa bir yanıyla çocukluğuna tanıklık eder, süperdir...”
#Cem DavranArtık yaz mevsiminin sonuna geldiğimiz şu günlerde deniz, kum ve güneş tatilini bir kenara bırakıp kültür, sanat ve tarihin izinde yola koyulmaya ne dersiniz? Uzmanlarımıza ‘Mutlaka görülmesi gereken müze ve eserler hangileri?’ diye sorduk. 8 şehirden birbirinden güzel 15 müzeyi önerdiler.
#RotaGeçenlerde DNA’nın tamamen çözüldüğünü okurken bir an dejavu yaşadığımı sandım. 20 yıl önce de aynı müjdeyi almamış mıydık? Ancak uzmanlar artık elimizde kusursuz bir deşifre olduğunu söylüyor. Yani kanser dahil birçok hastalığı tedavi etmeye daha yakınız.
#Umut Fırat Eroğluİkilemli soruların bu haftaki konuğu Buket Uzuner: Biyolog, çevrebilimci, aktivist, seyyah, düşünür, çok satan yazar... Bünyesinde bu kadar çok şeyi eritmiş biri için en heyecanlandığım soru şuydu: “Çok okuyan mı, çok gezen mi bilir?” Cevabı daha da heyecanlı: “Çok okuyan çok bilir ama bilmek, anlamak değildir. Çok gezen, anlamayı öğrenir.”
#Buket UzunerÖtanazi dünya çapında birçok ülkede yasallaşması hakkında tartışmalar yapılan, az sayıda yerde yasal olarak uygulanabilen ve kısaca umutsuz durumdaki hastaların ölme kararını almaları anlamına gelen bir kavram. İsviçre'de bir şirket tarafından geliştirilen bir ötanazi ya da 'intihar makinesi' ise yasal prosedürlerden onay alarak geçti...
#ÖtanaziSilikon Vadisi'nde şirketlerin inovasyon sırlarını rakiplerinin eline geçmesini önlemek amacıyla yaygınlaştırdığı gizlilik sözleşmeleri, çalışanların karşı karşıya kaldıkları saldırıların bile üzerini örtmeye yarar hale geldi. Özellikle kadın çalışanların anlattıkları detaylar gerçekten tüyler ürpertici.
#Silikon VadisiOyunculuk kariyerine “küçük tatlı bir yalancı” olarak başladı, sonra “Yüksek Sosyete”, “Zalim İstanbul” gibi dizilerde başrol olarak devam etti. Ozan Dolunay yeni nesil dizi oyuncularının sinemaya en yakıştırılan yüzlerinden. “Oyunculuk, hayatın cilvesi mi?” diye sorunca “Emek ve fedakârlıklarla kendime kattığım bir kazanım” diye çıkışıyor. Ama iş Beşiktaş’a gelince ödülünden geçiyor da takımından geçemiyor: “Çok Sevdik Be Abi!”
#Ozan DolunayHumbaracı Ocağı ile ilgili bilgiler gündemde yer alıyor. KPSS ön lisans oturumuna giren adaylar sınavda yöneltilen sorular ile ilgili açıklamaları araştırmaya başladılar. Peki Humbaracı Ocağı nedir? İşte kapıkulu ocaklarının yaya kısmından olan humbaracı sınıfı ile ilgili bilgiler
#Humbaracı OcağıDevamlı olarak gelişmeyi sürdüren teknoloji artık insan hayatının vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Hem hayatımızı kolaylaştırmaları hem de eğlenceli zaman geçirme fırsatı vermeleri sebebiyle teknolojiyi her zaman kullanırız. Şimdi hayatımızdaki teknolojilere bakacağız de bunların nerelerde kullanıldığını öğreneceğiz. İşte 4. sınıf sosyal bilgiler hayatımızda teknoloji konu anlatımı.
#4. Sınıf Sosyal Bilgiler Hayatımızda Teknoloji Konu AnlatımıGeçmişten günümüze Işık insanoğlu için her zaman en önemli ihtiyaçlar arasında yer almıştır. Eski zamanlardan günümüze kadar ileri teknolojiye sahip aydınlatma sistemleri bulmak için insanlar icatlar gerçekleştirmiştir. Şimdi aydınlatmayı ele alacağız ve bu konu hakkında farklı bilgileri öğreneceğiz. İşte 4. sınıf fen bilimleri aydınlatma teknolojileri konu anlatımı.
#4. Sınıf Fen Bilimleri Aydınlatma Teknolojileri Konu AnlatımıBugüne kadar gittiği hiçbir şehre aşık olmayan, Avrupa’nın aynı gotik mimarisini görmekten az buçuk sıkılan, gittiği yerlerin tarihinden etkilense, bir gözü deniz arayan; denizi bulsa "eğlenceli bir şeyler yok mu?" diye etrafına bakınan benden başka birileri var mı bilmiyorum. Ama siz de benim gibi, bugüne kadar gittiğiniz tüm lokasyonlardan içinizde bir eksikle döndüyseniz, bu şehirde kalbinizi bırakmaya hazır olun!
#BarselonaSon dakika haberine göre; Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yaptığı açıklamada "Bir terslik olmazsa 28 Mayıs gibi iç turizm hareketiyle inşallah turizm başlar. Haziran ortalarından sonra da dış turizmin belli ülkelerde başlayacağını düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.
#Mehmet Nuri ErsoyYıllar yıllar önce müzik dinlemek istediğimizde Walkman'lerimizi alır, kaseti içine koyar ve müzik keyfini böyle yaşardık. Şarkı değiştirmek o kadar da kolay değildi, istediğiniz her şarkıyı her an yanınızda da bulunduramıyordunuz. Daha da önemlisi Walkman bu işin başlangıcı da değildi, sadece önemli bir mihenk taşıydı.
#Selim ÖztürkSofistike bir zevki, pratik bir şekilde anlatabilmek gibi kendine has bir özelliği var Brüksel’in. Kristof Kolomb’un Avrupa’ya getirdiği çikolatayı, halkın satın alabileceği uygun fiyatlı bir tatlıya dönüştüren reçete ilk Brüksel’de formüle edilmiş… Süs havuzlarına ihtişamlı bir kemer veren figür, en direkt şekliyle ‘işeyen çocuk’ Manneken Pis heykeli ve en heyecanlı maceralar, Brüksel halkının da koleksiyonerliğini yaptığı yalın çizgilerle resmedilmiş, çizgi roman kitaplarında anlatılıyor. İşte size Brüksel gezi rehberi…
#BrükselDavid Wootton’ın, ‘Bilimin İcadı Bilim Devrimi’nin Yeni Bir Tarihi’ isimli kitabı Yapı Kredi Yayınları’ndan Nurettin Elhüseyni’nin çevirisiyle çıktı. Akıcı üslubuyla kendini okutan kitap, bilimsel gelişmeleri irdelerken kültürel gelişmeleri göz ardı etmiyor.
#BİLİMİN İCADI - BİLİM DEVRİMİ’NİN YENİ BİR TARİHİDünyada çığır açan drone’lar ne yazık ki kötü amaçlar içinde kullanılıyorlar. Drone ile askeri kullanım dışında uyuşturucu naklinden terör saldırılarına kadar geniş bir yelpazede insanlığa karşı suç işliyorlar. Havalimanlarının da korkulu rüyası haline geldiler. Türkiye’de 27 binden fazla kayıtlı drone var. Ama kayıtsızlar serseri mayın gibi. Nerede ne zaman ortaya çıkar bilinmez.
#Yazarlar