Ege mutfağı sadece restoranlarda sunulan yemekleriyle değil, aynı zamanda sokak lezzetleriyle de ünlü. Son 5 yılı değerlendirdiğimizde ise yenilikçi şefler sayesinde Michelin ve Gault & Millau gibi dünyaca ünlü rehberlere giren lezzet duraklarıyla gastronomi merkezine dönüşmüş durumda.
#1Futbol geliştikçe, gelirler de her geçen gün arttıkça statlar artık sadece maçlara ev sahipliği yapmanın çok ötesine geçiyor. Riverside Tribünü’nü yenileyen Fulham stadına 2 Michelin yıldızlı restoran ve çatıya da yüzme havuzu yaptırıyor. R.Madrid’in stadındaki ViP tribününde gece kulübü var. Barcelona’nın önceliği ise sürdürülebilir ve çevreci bir stat. Futbol dışında birçok etkinlik yapılan Tottenham Stadı’nda kulüp, yeme ve içmeden yılda 4.8 milyon sterlin kazanıyor.
#FutbolBerrin Bal Onur ve Neşe Biber’in Balıkesir’in peynirlerini ve zeytinlerini anlattıkları çalışmalarının ardından serinin üçüncü kitabının kahramanı ekmek oldu. ‘Ekmek Şehri Balıkesir’ adlı kitap kendi kategorisinde Gourmand Awards 2023’te birincilik ödülünü aldı. İkili “Neredeyse tüm köylerinde ekşi mayalı, dumanı üstünde lezzetli ekmekleriyle insanı karşılar Balıkesir” diyor.
#GİZEM DİNÇBAŞBeklenen gün sonunda geldi, yarın akşam yeni yıl için geri sayacağız. Evinde misafir ağırlayacaklar veya aileye sofra kuracaklar için de telaşı bol bir dönem... Eğer alışverişi bugüne bıraktıysanız mezeden şarküteriye, peynirden tatlıya masamızı zenginleştirecek lezzetlerin en iyilerini bulabileceğimiz İstanbul’daki adresleri jürimize sorduk.
#Yeni YılEkin Uzunyol Çağlar’ın İstanbul Reşitpaşa’da ilkini açıp, evlendikten sonra ikinci şubesini Bodrum’da hayata geçirdiği Havan’dan aslında modern bir esnaf lokantası. Küçük, şirin ve minimalist. Bir kez keşfedenin bir daha, bir daha geleceği ve bildiği sebzelerin bambaşka halini göreceği bir lezzet durağı. Ağzınız sulanacak biliyorum ama haydi başlayın okumaya!
#1Dubai hakkında çok şey duydum, okudum ama artık kendi maceramı yaşamanın zamanı gelmişti. Çölün ortasında yoktan nasıl bir dünya yaratılır ve bunun sınırı nedir, görmek istedim. Şehrin ihtişamı havaalanına adım atar atmaz başlıyor. Ayrıca Dubai kesinlikle ‘en’lerin ve ‘ilk’lerin şehri. Dünyanın en yüksek binası, ilk 7 yıldızlı oteli, en büyük yapay adaları, en büyük alışveriş merkezi, hepsi burada.
#DubaiKahramanmaraş’ın ilk kadın kooperatifi Mutlu Besin’in kurucusu Cennet Polat, CarrefourSA’nın “Üretime Doğrudan Destek” projesi kapsamında İstanbul’daki açık çarşıda tezgâh kurdu.Ancak üç çocuk annesi Cennet Polat’ın (43) tezgahı boştu. “Biz 15 kadın günlük 100 kg tarhana satıyorduk. Kimse mutsuz olmasın diye kooperatifin adını da ‘mutlu’ koymuştuk. Depremde en neşeli arkadaşımızı kaybettik. Şimdi kimse mutlu değil” diyen Polat, bundan sonra ne olacak sorusunu şöyle yanıtladı: “Net yanıt veremediğim tek soru bu. Bizi ancak üretim ayakta tutar, tek bildiğim bu.Benim şehrime boşuna ‘kahraman’ demediler.” ö
#CarrefoursaBerkeley tam anlamıyla bir gastronomi merkezi. Aralarında profesör ve sanatçıların da olduğu birçok insan ekmeğin, balığın ve meyve-sebzenin en iyisini almak için kışın en soğuk günlerinde bile dükkânların önünde kuyruklar oluşturuyor. Benim gibi en iyi gıdanın peşinde koşan çok kişi olduğu için kuyruklar azalmıyor da... Akılcı değil ama tutku işi bu. Her tutku gibi azıcık deli olmak lazım!
#Berkeley ÜniversitesiHer şeyin hikayesi olur da pizzanın olmaz mı? Pizzayı İtalyanların bulduğu düşünülür. Ancak araştırmalar, Babilliler, İsrailliler, Mısırlılar ve diğer eski Ortadoğu halklarının toprak fırınlarda pişirdikleri mayasız yassı ekmekleri yediklerini gösteriyor. Böyle olmakla birlikte mozzarella peyniri ve domates birlikteliğiyle yoksul İtalyan halkının vazgeçilmez lezzeti olarak yüzyıllar boyunca tüketilmiş. Dünya çapında üne kavuşması ise 1889’da Kraliçe Margherita’nın mozzarella, domates ve fesleğenle süslenmiş pizzayı tatmasıyla olmuş. Kraliçenin kendisine sunulan pizzayı beğenip aşçı Esposito’ya teşekkür mektubu göndermesi ile zengin halkın da sofrasına girmeye başlamış. Günümüzde bu lezzeti sevmeyen yok desek abartmış olmayız. Zira, dünya çapında her yıl 5 milyardan fazla çeşit çeşit pizza satılıyor. Ben bugün sizleri İtalya’nın geleneksel köy pizzasını Çeşme’nin yerel lezzetleriyle birleştirip kendi tariflerini oluşturan Kolburano’s’a götürmek istiyorum.
#1Türkiye’nin en zenginlerini ağırladıkları gazinoları borç nedeniyle batınca 2 çocuğunu okutmanın telaşına giren Ayşe Dede, şimdi Kozyatağı Semt Pazarı’nın ‘Ayşe teyzesi’... Özel şoförlü aracından inip başladığı pazarcılıkta iç çamaşırı satarak okuttuğu oğlu iktisatçı, kızı mimar olmuş.
#Ayşe DedeAvrupa’nın en gözde kayak merkezleri arasındaki Zermatt’ı sevmek için çok neden var. Farklı zorluktaki kilometrelerce pistleri, sadece kayak yaparak gidilebilen Michelin yıldızlı restoranlarıyla Zermatt, ekstrem spor ve gurme lezzetlerin buluştuğu bir doğa harikası.
#HürriyetTatlı telaşın başladığı o son haftaya geldik... Yeni yıla sayılı günler kala herkesin programı yavaştan şekillenir, hediyeler alınır, keyifli ama yorucu bir sofra alışverişi maratonu başlar... Peki, peyniri, mezesi, şarküterisi, ekmeği derken eksikleri nereden tamamlamalı? Yorulmadan, nokta atışı iyi bir alışveriş için jürimizin favorilerini kaçırmayın!
#YeniyılAğızda dağılan Erzincan tulumu, Türk kahvaltısının olmazsa olmazı ezine, yağı alınmış taze sütten üretilen, coğrafi işaretli peynirlerimizden civil ve daha niceleri... Peynirlerimiz, ülkemizin sahip olduğu kültürel belleğin bir parçası ve korunmaları gerekiyor.
#PeynirBir süredir hem ‘Butik Oteller Türkiye’ kitabımı, hem aplikasyonumu güncel tutmak ayrıca da turizme destek olmak için yollardaydım. Geçen hafta gezdiğim Doğu Karadeniz’den sonra şimdi sıra yeniden güney sahillerinde, Göcek’teyiz. Türkiye’nin en güzel koylarının olduğu bölge güzelliği kadar yeme-içme ve konaklama adresleriyle de ziyaret etmeye değer bir yer.
#YazarYıllarını sektöre vermiş deneyimli şef Aydın Demir bu yaz Alaçatı’da yeni açılan Cherie’nin mutfağının başında. Anadolu mutfağını iyi bilen ve bu alandaki birçok tanınmış restoranı yöneten şef “Pazara çıkmadığım sürece yerel ürün bulamıyorum. Ege’de bile yerel malzemeye ulaşmakta zorluk var” diyerek çok önemli bir noktaya parmak basıyor.
#Yazar