Teknoloji devi Google, Almanya ve Fransa'nın da dahil olduğu toplam altı Avrupa Birliği ülkesinde dijital haber platformlarına ödeme yapmak üzere anlaşmalar imzaladığını açıkladı. Avustralya ve Kanada’nın çıkardığı yasalar ile hızlanan süreç nasıl işledi? Google’ın ödeme yapacağı ülkeler arasında Türkiye de girecek mi? İşte merak edilenler…
#GoogleYabancı dil öğrenirken sınıf içi ve sınıf dışı etkinlikleri, yardımcı materyallerin kullanımı her zaman dilin daha etkin öğrenilmesine katkı sundu. Özellikle günümüzde teknolojinin her alanda kullanılması ve son iki yıldır da yapay zekâ (YZ) uygulamalarının hayatı kolaylaştırdığı kadar dil öğrenmeyi de kolaylaştırması oldukça dikkat çeker hale geldi.
#Konuk YazarHenüz 14 yaşındaydı; 9'uncu sınıfa giden başarılı bir öğrenciydi. Formula 1 yarışları izlemekten, arkadaşlarıyla bilgisayar oyunları oynamaktan büyük keyif alıyordu. Ancak bunların hepsi geçmişte kaldı çünkü o artık hayatta değil ve annesi oğlunun kaybından bir yapay zekâ uygulamasını sorumlu tutuyor. İşte yaşananların perde arkası ve acılı annenin açtığı davanın ayrıntıları...
#Yapay ZekaYapay zekâ hayatımızın her alanına hızla girdi. Özellikle yeni jenerasyon bu mucize teknolojiden çok fazla yararlanıyor. Ancak ODTÜ Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Soner Yıldırım uyarıyor: “Bu yeni teknoloji vasat popülasyonu artırıyor. Sadece yapay zekâ ile derin ve uzun süreli öğrenme olmaz. Herkesin aynı veya benzer cevapları anında verdiği kesim büyür ve bu durumda yapay zekâ yaratıcılığa destek olamaz.”
#Yapay ZekâTEV bursu başvuru yapma ekranı, üniversite öğrencilerinin yoğunlaştığı konulardan oldu. Türk Eğitim Vakfı (TEV) tarafından yapılan açıklamayla beraber üniversite (yüksek öğrenim) burs başvuruları bugün yani 16 Eylül 2024 tarihinde başladı. Başarılı ancak maddi desteğe ihtiyacı olan üniversite öğrencilerine burs verecek olan TEV bu seneki burs miktarlarını da duyurdu. Bu yıl üniversite öğrencilerine 4 bin 500 TL, yüksek lisans öğrencilerine 6 bin 750 TL, doktora öğrencilerine 9 bin TL, üstün başarılılara ise 9 bin TL burs verilecek. TEV burs başvuru şartlarına uyan öğrenciler, başvuru formunu Obigenç uygulamasından yapabilecekler. Obigenç App Store, Google Play Store üzerinden indirilebilecek. Peki, TEV bursu başvurusu nasıl yapılır, burs ne kadar? İşte TEV üniversite burs başvuru formu doldurma ekranı ve konu hakkında ayrıntılar.
#TEV Burs Başvuru FormuÜniversite öğrencilerinin kampus dışı eğitimleri diplomalarına yansıyacak. Öğrencilerin güvenilir kaynaklardan aldıkları kurs, sempozyum ya da kongre gibi eğitim sertifikaları krediye dönüşebilecek. Detayları YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar Hürriyet’e anlattı.
#YÖKGoogle'ın Kanada'daki yayıncılara yıllık 73,5 milyon dolar ödeme yapmayı kabul etmesinin yankıları sürüyor. Bu gelişme benzer yasaların hayata geçirilmesinin beklendiği pek çok ülkede heyecan yaratırken, ABD'de yapılan bir araştırma haberden elde edilen gelirin eşit paylaşılması gerektiğine ve yayıncıların hak ettiği ödemelerin çok daha yüksek olduğuna işaret etti. İşte ayrıntılar...
#GoogleKanada ve Avustralya'da Google'ın içerik üreticilerine telif ödemeyi kabul etmesinin ardından gözler Türkiye'deki çalışmalara çevrildi. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi yetkilileri, konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Dijital platformların gönüllü anlaşmalar yapmaması durumunda zorlayıcı mekanizmaları barındıran mevzuatların uygulamaya konulması” gerektiğini vurguluyor.
#GoogleAkademik hayat birçok süreci yapısında barındırır. Her aşaması akademik yolda yürüyen bilim yolcularını ayrı bir olgunlaşma sürecine yönlendirir. Yüksek lisans eğitimiyle başlayan heyecan, umut ve azim dolu bu süreç birçok sorumluluğu yükler bilim insanlarının omuzlarına. Her bir süreç bir sonraki süreç için altyapı ve çalışma ortamı oluşturur. Yapılacaklar listesi zihinlerinde akademik çalışmaların göbeğinde bulur bilim yolcuları kendilerini. Akademik hayata yeni adım atmış genç filizler güzelliklerle dolu bu serüvene başladığı andan itibaren bilim okyanusuna derin dalışlar yapar ve bilimin rengarenk dünyasında güzel bir yer edinebilme fırsatı yakalarlar. Akademisyen olma hedefi toplumun geniş kesimi tarafından benimsendikçe akademik yolda yürüme azmi, sevgisi ve üretkenliği doğrusal olarak artmış olur. Akademisyenlik sadece bir meslek değil aynı zamanda bir yaşam biçimidir. Akademik çalışmaları hayatının bir parçası olarak gören her bilim insanı için başarı kaçınılmaz olur.
#Konuk YazarÜst düzey yönetici olarak çalıştığı Google’ı cinsiyet ayrımcılığı yaptığı gerekçesiyle mahkemeye veren Ülkü Rowe geçen hafta 4 yıldır süren davayı kazandı. Google, Rowe’a 1,15 milyon dolar tazminat ödeyecek. Bu süreçte şirkette çalışmaya devam eden Rowe’a göre mahkeme aldığı bu kararla teknoloji şirketlerine bundan sonra kadın-erkek eşitsizliğine göz yumulmayacağına dair büyük bir mesaj verdi.
#GoogleGastronomi ve mutfak sanatları, talebi her geçen gün artan bölümlerden... İşletme kurma hayallerinin yanı sıra televizyon programlarının ve sosyal medyanın da bunda etkisi büyük. Üniversite tercih döneminin devam ettiği bugünlerde gastronomi okumayı düşünen gençler nelere dikkat etmeli? Önde gelen okullarımızın bölüm başkanlarıyla konuştuk.
#GastronomiAktivitelerinizi, arkadaşlarınızla ve ailenizle kendi görüş açınızla paylaşmanın güzel olacağını düşünüyorsanız, mini kameralar size bu konuda yardımcı olabilir. Gelişen teknolojiyle ceplere girecek kadar küçülen kameralar yüksek performanslarıyla güzel anılarınızı ölümsüzleştiriyor.
#Mini KameralarÖğrencilerin pasif alıcı yerine aktif öğrenci olarak düşünülmesi gerekir. Bu düşüncenin temelinde ise öğrencilerin öğrenme sürecinde aktif rol alması yatar. Öğrencinin aktif olması için bilgiyi keşfetmesi, öğrendiğini anlamlandırarak uygulamaya dönüştürmesi gerekir.
#Konuk YazarGösteri dünyasını takip ediyorsanız eğer sizin de dikkatinizi çekmiştir. Göz önünde olan bazı isimler vardır. Hiç kimse onları tanımazken bir anda milyonların ilgisini üzerlerinde toplamaya başlarlar. Aslına bakılırsa bunu sağlayan da yaptıkları iş değildir genellikle. Yani eğer o moda ifadeyi kullanırsak "işleriyle değil özel hayatlarıyla gündemi işgal ederler."
#Bianca CensoriUYAP Avukat Giriş ekranında lisans kontrolü başarısız hatası ve doküman editörü sorunu ile gündemde yer alıyor. Peki, UYAP lisans kontrolü başarısız ve doküman editörü sorunu nasıl çözülür? İşte, 2 adımda çözümü sağlanabilen bu hatalar hakkında detayı bilgiler
#UyapLisans kontrolü başarısız uyarısı, Adalet Bakanlığı sistemini kullanan avukatların gündemindeki konu olmaya devam ediyor. UYAP Avukat portalına girmeye çalışırken lisans kontrolü başarısız uyarısı alan pek çok avukat, internet üzerinden konunun çözümünü araştırmaya başladı. Peki, UYAP lisans kontrolü başarısız uyarısı nasıl çözülür? İşte, 2 adımda çözüm önerisi
#Lisans Kontrolü BaşarısızDasDas’ın yeni projesi İO Festival hazırlık aşamasındayken seyirciyi Belçika’dan konuk ettiği bir performansla festivale ‘ısındırdı’: Fotoğrafın doğasına ve imgeye odaklanan performans sanatçısı Charlotte Bouckaert ‘11 Saniye’ ile DasDas’taydı. Sanatçıyla ’11 Saniye’yi ve fotoğraf/tiyatro arasında ördüğü bağı konuştuk.
#Charlotte BouckaertGösteri dünyasının ünlülerinden gelen evlilik haberleri kimi zaman gerçekten şaşırtıcı oluyor. Hatta daha ileri gidelim, şoke edici olabiliyor. İşte bunlardan biri sadece günler önce yaşandı. Pırıltılı dünyanın en renkli simalarından birinin eski eşi, daha resmi ayrılıklarının üzerinden iki ay geçmişken yeniden evlendiği iddiasıyla gündeme geldi. Asıl şoke edici olan, bu kadar kısa zamanda bu tür bir söylentiyle gündeme gelmesi değildi. Asıl dikkat çekici olan yanında çalışan biriyle evlenmesi hatta "gönlünün yeni sultanının" eski eşine olan benzerliğiydi.
#Bianca CensoriLiseli İdil Doğa Türkmen’in yazdığı makale dünya çapında15-17 yaş arası gençler arasında insanlığa hizmet edecek en iyi 100 çalışmadan biri seçildi. İdil Doğa, uzaya gönderilmiş roketlerin bıraktığı çöplerin temizlenmesiyle ilgili çözüm önerisiyle ömür boyu eğitim bursu kazandı.
#Oxford ÜniversitesiAraştırma üniversitesi olarak kabul edilen 3 vakıf üniversitesinden biri olan Sabancı Üniversitesi’nin Rektörü Prof. Dr. Yusuf Leblebici, “Yüzde 32.70’lik oran ile Ar-Ge’ye en çok pay ayıran vakıf üniversitesiyiz. Şu anda üniversitemizde 301 aktif araştırma projesi yürütülüyor. Bu araştırma projelerimizin aktif bütçesi 641 milyon TL. Yapılan tüm bu çalışmalar gerek bilimsel yayın gerekse patent sayısı tarafında karşılığını buluyor” dedi.
#Sabancı ÜniversitesiTeknoloji alanında sık sık “Acaba ileride daha neler göreceğiz?” sorusu sorulur. Uzun vadede göreceğimiz teknolojilerin başında akıllı kontak lensler geliyor. Bu konuda birçok firma aktif olarak çalışma gerçekleştiriyor. Temel amaç kişilerin gözlerine takabilecekleri mikro parçalara sahip bilgisayarlar hazırlamak.
#Sanal GerçeklikGoogle, Almanya, Fransa ve diğer dört Avrupa Birliği (AB) ülkesindeki 300’den fazla yayıncıya telif ücreti ödemeyi geçtiğimiz günlerde kabul etmişti. Türkiye’nin Google ile telif ödemesi konusunda anlaşması için çalışmalar sürüyor. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi de telif anlaşması için dünya örneklerini incelemeye başladı. Yetkililer, “Yapılacak düzenleme ile dünyadaki diğer örneklere benzer sonuçların alınabileceğini değerlendiriyoruz” dedi.
#Google