Güncelleme Tarihi:
GÜNÜMÜZDE kamera sistemleri inanılmaz kaliteli hale gelen akıllı telefonlarla harika videolar çekilebiliyor. Yine de bu cihazların esas üretim amaçlarının başka görevleri de yerine getirmek olduğunu unutmamak lazım. Bu yüzden telefonlar ile uzun video çekimlerinde bazı can sıkıcı sorunlar yaşanabiliyor. Örneğin akıllı telefonla yapılan bir video çekimi, gelen arama çağrısıyla bir anda tamamen bozulabiliyor. Buna ek olarak video çekerken telefonlar oldukça ısınabiliyor (özellikle yaz günlerinde ve güneş altında), büyük çoğunluğu hafıza artışına izin vermeyen yeni nesil telefonların hafızaları hızla dolabiliyor ve iletişim için açık kalmaları hayati olan akıllı telefonların pili sürekli video kaydı sonrasında hızlıca bitebiliyor. Bunları ortadan kaldırmak amacıyla sadece video çekimi için üretilen çok sayıda gelişmiş kamera bulunuyor. Evet, pazardaki birçok kamera bir akıllı telefon gibi her zaman cepte taşınabilecek kadar ufak değil. Hatta bazı versiyonlar devasa çantalara dahi sığmıyor. Ancak gelişen teknoloji sayesinde artık çok sayıda ufak kamera da bulunuyor.
GELİŞMİŞ VİDEO DENEYİMİ
Artık cebinizde taşıyabileceğiniz kadar ufak kameralar, yüksek bir görüntü kalitesi ve sabitleme performansıyla beraber tekrarı olmayan anları rahatlıkla ölümsüzleştirmenize imkân tanıyor. Örneğin bu konuda en çok dikkat çeken seçeneklerden birisinde, drone pazarının en büyük ismi olan DJI’ın imzası bulunuyor. Firmanın Türkiye’de de satın alınabilen ürünü Pocket 2, cepte taşınabilecek kadar ufak bir kamera ve buna rağmen gelişmiş bir video deneyimi sunabiliyor. Bünyesinde kadraj ayarlama için ufak bir ekran yer alan ancak geniş açı lensi sayesinde çoğu zaman doğrultulan konumdaki hemen her şeyi kayıt altına alabilen ürün, ufak yapısına rağmen üç eksende görüntü sabitleme yapabiliyor olmasıyla dikkat çekiyor. Bu sayede hareket halinde dahi stabil kayıtlar alınmasına imkan tanıyan mini kamera, hareketli kafa kısmı ve yapay zeka algoritmaları sayesinde videodaki kişileri aktif olarak takip edebiliyor olmasıyla da öne çıkıyor. 4K çözünürlükte yüksek kaliteli videolar çekebilen ve aynı zamanda 64 megapiksellik fotoğraflar da kayıt altına alabilen ürün, ses kaydı yapabiliyor ve özel akıllı telefon uygulaması üzerinden geniş çekim ve düzenleme olanakları sunuyor.
KOLYE VE ŞAPKA UCUNDA TAŞINIYOR
Ufak kamera denildiği zaman son dönemde en çok ses getiren model ise kesinlikle Insta360 firması tarafından hazırlanan “Go 3” isimli model oldu. Yakında Türkiye’de pazarında da satışa sunulacak ürün, iki parça halinde geliyor. Modelin ekran taşımayan ana kamera kısmı inanılmaz ufak olduğundan aklınıza gelebilecek her yere konumlandırılabiliyor. Özel aparatlar sayesinde bir kolye olarak sürekli şekilde takılabilen ya da şapka ucuna konumlandırılabilen ürün, bu sayede birinci derece görüş açısıyla videolar çekmenize imkan tanıyor. Beraberinde gelen hazne üzerinde dokunmatik ekran yer alan kamera, tek parça halinde sadece 35 gram ve 2.7K çözünürlükte çok keskin videolar kayıt altına alabiliyor. Çok etkili bir yazılımsal görüntü sabitleme sistemi olan Insta360 Go 3, bir “aksiyon kamerası” olarak lanse ediliyor ve bu yüzden suya karşı dayanıklı olarak tasarlanmış. İstenirse drone’ların üzerine ya da hatta bir tasma ile onların yaşamına girmek adına kedi ya da köpek gibi evcil hayvanların boynuna dahi takılabilen ürün, DJI Pocket 2 gibi akıllı telefon uygulaması üzerinden gelişmiş çekim ile aynı zamanda akıllı ve oldukça hızlı otomatik düzenleme imkânları sunuyor.
ZOR ŞARTLARA DAYANIKLI
TÜRKİYE’de satışı yapılan cepte taşımaya uygun ufak boyutlu kameralardan birisi de aksiyon kamerası pazarının lideri olan GoPro’nun “Hero11 Black Mini” modeli. Saf bir aksiyon kamerası olduğundan zorlu şartlar ile darbelere rahatlıkla dayanabilen ve aynı zamanda su altına da rahatlıkla indirilebilen ürün, tam 5.3K çözünürlükte videolar kayıt altına alabiliyor ve yazılımsal olarak çok etkili seviyede bir görüntü sabitleme yapabiliyor. GoPro’nun geniş aksesuar yelpazesine destek veren ürün, yapısı gereği kask üstüne takılabiliyor ve bu sayede motosiklet sürüşleri ya da çeşitli ekstrem sporlar yapılırken rahatlıkla kullanılabiliyor. Bu tarz kameralar sayesinde video çekim sürecini telefonlarınızdan ayırabilir, bu sayede çok daha yaratıcı çekimlerin önünü aralayabilirsiniz.
YAPAY ZEKÂ İLE GÜNDEMDELER
TEKNOLOJİ dünyasının devleri Google ve Apple, yeni üretken yapay zekâ sistemleri geliştiriyor. Apple direkt olarak bir ChatGPT rakibi geliştiriyor ve çalışanları üzerinde test ediyor. Apple GPT olarak isimlendirilen sistem, son kullanıcıya nasıl sunulacak net değil. Google ise “Gemini” isimli bir yapay zekâ ile ses getiriyor. Türkçe dil desteği kazanan ChatGPT rakibi Bard’dan farklı olan Gemini, gazetecilere odaklanıyor. Sistemin amacı, haber üretmek, başlık belirlemek ve yazı tarzı şekillendirme konusunda yardımcı olmak.
TİKTOK MUSİC HAZIRLIK YAPIYOR
BİR çevrimiçi müzik servisi olarak aktif geliştirme sürecinde olan TikTok Music, ilk olarak Brezilya ve Endonezya merkezli test edilmeye başlandı. Kısa süre önce ise Avustralya, Meksika ve Singapur merkezli testlere de başlandı. Odak noktası müzik olan TikTok, kendisi için çok mantıklı olan yeni servisi için büyük müzik şirketleriyle lisans anlaşmaları için masaya oturmuş ve imzaları atmış. Hizmetin Türkiye’ye ne zaman geleceği ise henüz bilinmiyor.
AB’DEN BATARYA HAMLESİ
AVRUPA Birliği elektronik atığı azaltmak adına Avrupa’da satılacak telefonlar ve diğer birçok elektronik ürün için ortak şarj portu zorunluluğu getirdi. Avrupa’da satılacak iPhone’lar dahil birçok yeni nesil elektronik üründe 2024 itibarıyla USB-C portu standart olacak. Şimdi ise batarya konusunda bir gelecek adımı atıldı. Geçtiğimiz yılın sonunda yayınlanan taslak kapsamında Avrupa’da satılacak elektronik ürünlerdeki batarya kullanımı ve yönetiminin değiştirilmesi istendi. Bataryaların, kullanıcılar tarafından standart aletler ya da özel olarak ücretsiz sağlanacak araçlar üzerinden rahatlıkla çıkarılabilmesini ve değiştirilmesini hedefliyor Bu temelde firmalara verilen tarih ise 2027 oldu.