Gökçeada’daki (eski ismiyle İmroz) yeni okullar ilk mezunlarını veriyor. O yeni okullardan daha iyi eğitim için adaya heyetler gidip geliyor. Nüfusu on bini bulmayan bir yerde neden böyle bir canlılık yaşanır; neden yeni okullar açılır? Nedeni bir zamanlar buralardan göçen, göçmek zorunda kalan Rumların, onlarının çocukların, torunlarının geri dönmeye başlaması. Gökçeada’daki bir umut projesi...
#Gökçeada“Tren İstanbul’dan kalkıp Selanik’e mi gidiyor, yoksa Selanik’ten kalkıp İstanbul’a mı gidiyor?” Türk ve Yunanlı yetkililerin bu basit soru üzerine anlaşamaması, İskeçe’deki bir öğrencinin aylarca kitapsız kalmasına sebep olabiliyordu! Tarih Vakfı, ‘Lozan’dan Günümüze Batı Trakya Azınlık Okulları’ üzerine yaptığı araştırmayla bu okulların bilinmeyenlerini irdeledi. Dört yıllık çalışma, aynı isimle kitaplaştı.
#Tarih VakfıBüyükada’daki tarihi Rum Yetimhanesi’nin korunması için Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan yardım isteyen Fener Rum Patriği Bartholomeos, cemaatin sorunlarını içeren bir bilgi notu da iletti. Patrik, azınlık taşınmazlarının iadesi, Anadolu’daki kiliselerde ibadet gibi düzenlemeler için de teşekkür etti.
#GazetehaberleriTürkiye’de 24 azınlık okulu ayakta kalmaya çalışıyor. En çarpıcı örneklerden biri Büyükada’daki Rum İlkokulu. Bir zamanlar onlarca öğrencinin bahçesinde koşuşturup oynadığı okulda bugün sadece üç öğrenci var. Türkiye’deki azınlık okullarının temsilcileri Hürriyet’e konuştu.
#Azınlık OkullarıMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşarı Yusuf Tekin, son yıllarda bütün özel okulları, devlet okullarından ayırmayan bir politika güttüklerini söyledi. Tekin ayrıca, tartışılan el yazısı konusuna da değinerek, “Bizim hedefimiz, bu sorundan kaynaklanan eksiklikleri giderip, çocukların el yazısıyla devam etmesi” dedi.
#MEBÇANAKKALE’nin Gökçeada İlçesi’ne bağlı Zeytinli Köyü’nde, Milli Eğitim Bakanlığı’nın izni ile 49 yıl sonra 2013- 2014 eğitim öğretim yılında açılan Özel Gökçeada Rum İlkokulu’nda (Aya Todori İlk Mektebi), 2014- 2015 eğitim öğretim yılının ilk ders zili bu sabah çaldı. İlk yılında 4 öğrenciyle eğitim- öğretime başlayan okulda bu yıl öğrenci sayısı 2’ye düştü.
#Çanakkaleİlk yurtdışı ziyaretini KKTC'ye gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptıkları görüşmelerde ağırlıklı olarak Kıbrıs sorununu ele aldıklarını belirterek, "Biz tribünde bir seyirci değiliz. Adı üzerinde garantör ülkeyiz. Garantör ülke olduğumuza göre Kuzey Kıbrıs’taki gelişmelerle ilgili elimiz Kuzey Kıbrıs’ın üzerindedir. Buraya yönelik söyleyecek sözlerimiz her zaman için vardır ve bundan sonra da olacaktır. Kabul edilmez birçok şey vardır. İki devletli bir çözüm kabul edilmediği sürece buna bizim sıcak bakmamız asla mümkün değildir" dedi.
Tarih Vakfı'nın Ekim 2011-Mayıs 2013 arasında Global Dialogue mali desteğiyle yürüttüğü "Geçmişten Günümüze Azınlık Okulları: Sorunlar ve Çözümler" raporu açıklandı. Raporda 1894'te Osmanlı Devleti bünyesinde 6 bin 437 gayrimüslim okulu bulunduğu, 2013-2014 eğitim öğretim yılında 23 azınlık okulunun öğretime devam ettiği belirtildi.
Çanakkale'nin Gökçeada İlçesi'ne bağlı Zeytinli Köyü'nde Milli Eğitim Bakanlığı'nın izni ile 49 yıl sonra açılacak Rum Okulu, öğrenci sıkıntısıyla karşı karşıya kalacak.Gökçeada ilçe merkezine 4 kilometre uzaklığındaki Zeytinli Köyü?nde 1951 yılında eğitime başlayan Rum azınlık okulu, 1964 yılında kurucu isteği doğrultusunda kapatıldı. Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı adına 38 yıl sonra adaya yeniden dönüş yapan Anna Koçumal Milli Eğitim Bakanlığı?na ok 49 yıl aradan sonra Özel Gökçeada Rum İlkokulu'nu açmak için başvuruda bulunda. Tadilatı yapılan okulun açılması için Milli Eğitim Bakanlığı'na yapılan başvuru kabul edildi. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, dün itibarıyla Özel Gökçeada Rum İlkokuluna açılış izni verdiklerini açıkladı. Ancak, köyde yaşayanların başka yerlere göç etmesi nedeniyle bu kez de bir sınıf açılabilmesi için gerekli olan 12 öğrencinin bulunup bulunamayacağı merak konusu oldu.Burak GEZEN /DHA
#OkulABD Başkanı Obama’nın, Seul’de Başbakan Erdoğan’la yaptığı ortak basın toplantısındaki, “Başbakan’ı Türkiye’de dini azınlıkları koruma konusunda sarf ettiği çabalar için tebrik ettim. Büyükada Ruhban Okulu’nu yeniden açma kararını duymaktan memnun oldum. Tartışmalarımız açıksözlü ve dürüsttü, işbirliğimizi de çok takdir ediyorum” sözleri Atina’da heyecan yarattı. Yunan basını bu açıklamaya geniş yer ayırdı.
Anayasa Komisyonu için Meclis’e gelen Fener Rum Patriği Bartholomeos, vatandaşlık tanımı için şu öneriyi getirdi: “Türk devletine vatandaşlık bağıyla bağlı olan herkes, din, mezhep, dil ve etnik köken gözetilmeksizin Türk’tür. Türklük, bütün Türk vatandaşlarının beraberce varlığının ve dayanışmasının ifadesidir.”
Limanlarını Kıbrıs Rum Kesimi’ne açmadığı gerekçesiyle Türkiye ile AB görüşmelerinde "tren kazası" yaşanabileceğine dair tartışmalara dün Yunanistan Başbakanı Karamanlis de katıldı. Kostas Karamanlis, "AB rayları da döşedi, ışıkları da düzenledi. Kaza olup olmayacağı makiniste, yani Türkiye’ye bağlı" dedi.