Güncelleme Tarihi:
Tekin, Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, Özel Aramyan Uncuyan Ermeni İlkokulu ve Ortaokulu'nu ziyaret etti.
Okul müdürü Talin Berberoğlu ve yetkililerden ihtiyaçlarıyla ilgili bilgi alan Tekin, Özel Öğretim Kurumları Kanunu kapsamında bakanlığa bağlı okullar içerisinde, azınlık ve milletlerarası okulların bulunduğunu hatırlattı. Tekin, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın talimatıyla problemlerini tespit etmek ve çözümlerini konuşmak amacıyla kurumlarda ziyaretlerde bulunduklarını belirterek, şöyle devam etti:
Görüşmelerde okul idaresinin bütün sorunları çözebildiğini ve kendilerine neredeyse problem aktarılmadığını dile getiren Tekin, okul ziyaretlerine devam edeceklerini ve çalışmalarının mevcut okulların problemlerini çözmek olduğunu vurguladı.
Tekin, "Okulların statüleriyle alakalı sadece küçük hukuki bir problem var. Biz gerekli araştırmaları yaparız. Onun dışında okul yetkilerinden aldığımız bilgilere göre, memnunlar. Bize teşekkürlerini ifade ettiler" dedi.
Beraberindekilerle sınıfları gezen Tekin, öğrencilerle de sohbet etti. Suriyeli öğrenci Ara Arakelyon'la da konuşan Tekin, "Etkileyici bir ortam. Bir Suriyeli çocuğumuz var. Bunu öğrenince daha da mutlu olduk. Türkçe yazabiliyor. El yazısı dersinde çocuklarla bir arada bulunduk. El yazısıyla ilgili çok spekülasyon var. Temel problem, ortaokulda devam etmediğine dair eleştiri. Bizim hedefimiz, bu sorundan kaynaklanan eksiklikleri giderip, çocukların el yazısıyla devam etmesi" diye konuştu.
"En ufak bir problemimizde, her danıştığımız noktada karşılık gördük"
Okul müdürü Berberoğlu da 1873'te kurulan okulda, 174 öğrencinin eğitim gördüğünü bildirdi. Ziyaretten duydukları mutluluğu dile getiren Berberoğlu, "Milli Eğitim Bakanlığına azınlık okullarına gösterdikleri özel ilgiden dolayı gerçekten teşekkür edebilme imkanı bulmak çok önemliydi. Tekrar, her kademedeki bakanlık çalışanlarına teşekkür ediyorum" dedi.
Özel Aramyan Uncuyan Ermeni İlkokulu ve Ortaokulu Kurucu Temsilcisi Sarven Sertşimşek ise ziyaret öncesi iyileştirici adımların son derece hızlı ve iyi bir şekilde atıldığını belirtti. Sertşimşek şöyle konuştu:
"Senelerin getirdiği eksiklikleri yavaş yavaş aşmak üzere zaten çalışmaya başlanmıştı. Bu ziyaret çalışmayı taçlandırdı. Teşekkür ediyoruz kendilerine. Samimi durum ortaya çıktıktan sonra en ufak bir problemimizde, her danıştığımız noktada karşılık gördük. Bundan sonra da böyle olacağını tahmin ediyoruz."
Zapyon Rum İlkokulu ve Ortaokulu’nu da gezdiler
Müsteşar Tekin daha sonra, Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, Beyoğlu'ndaki Özel Zapyon Rum İlkokulu ve Ortaokulu'nu ziyaret etti.
Okul müdürü Yani Demircioğlu ve yetkililerden bilgi alan Tekin, fırsat buldukları her an okulları ziyaret ettiklerini ifade ederek, öğrencilerle sohbet edip, problemlerini dinlediklerini söyledi. Bu çerçevede hiçbir okul ayrımı yapmadıklarını vurgulayan Tekin, şöyle konuştu:
"Devlet okullarındaki çocuklar hangi haklara sahipse azınlık ve cemaat okullarındaki öğrenciler de aynı imkanlardan faydalansın diye çaba sarf ediyoruz. Geçen hafta Gökçeada'daki Rum Okulu'nun açılması nedeniyle okul yöneticileri bize teşekkür ziyareti yaptı. Bugün biz buradayız. Okulların her türlü sıkıntılarıyla İl Milli Eğitim Müdürlüğündeki arkadaşlarımız yakinen ilgileniyor. Hep beraber bu ülkenin birliğinin ve geleceğinin garantisi olacağız. Sizleri de bu sürecin bir paçası olarak görüyoruz. Sizlere bir selam vermek istedik. Bu ziyareti Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanı'nın herhangi bir sorununuzu çözmek için gelmesi olarak düşünün. Ailelerinize de selamlarımızı iletin. Aynı zamanda ben de size Sayın Bakanımızın selamlarını getirdim. Hepinize hayırlı bir eğitim-öğretim yılı diliyorum. İnşallah öğrenci sayınız artar ve kendi ayakları üzerinde duran bir okul olursunuz."
Okulun tarihçesi
Okulun tarihçesi hakkında bilgi veren okul müdürü Demircioğlu ise 1846 'da Beyoğlu Rum Cemaatinin "Panayia Kilisesi Okulu" adında bir okul kurduğunu bunun daha sonra Suterazi sokağında bulunan binaya taşındığını ve 1892'ye kadar bu binalarda faaliyetine devam ettiğini söyledi.
Demircioğlu, 1892'de bu binalar tehlike arz ettiği için o zamanın mütevelli heyetinin cemaatin zenginlerinden para toplayarak yeni bir binanın inşaatı için teşebbüse girdiğini aktararak, okulun yaptırılması için gerekli para temin edildikten sonra, 1892'de mühendis Periklis Fotiyadis'in yönetiminde okul inşaatına başlandığını belirtti.
Bir yıl sonra 19 Eylül 1893' te okulun açılış törenin yapıldığını dile getiren Demircioğlu, "Zamanın mütevelli heyetinin teklifi ile Beyoğlu Rum Cemaati, Hristaki Zoğrafos'u okulun kurucusu olarak kabul etti ve okula onun adını verdi. Zoğrafyon, Zoğrafos'un kurduğu okul anlamına geliyor. Zoğrafyon Okulu başta tam teşekküllü bir ilkokul olarak çalışırken, sonra orta ve lisenin tüm sınıfları açılarak, Zoğrafyon Lisesi adını aldı. Okul 1998-99 öğretim yılından itibaren karma eğitime geçti" diye konuştu.
Okullarının ilk kez bir MEB Müsteşarı tarafından ziyaret edilmesinden çok memnun olduklarını ifade eden Demircioğlu, Tekin ve beraberindeki heyete okulun amblemini taşıyan tişört, tesbih ve şemsiye hediye etti. Ziyaretin sonunda Tekin ve beraberindeki heyet, sıralara oturarak, öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.
Bu arada Tekin ve beraberindeki heyet, Ulus'taki Özel Musevi Lisesi'ni de ziyaret etti.