Bakan Avcı: 2015’te kamuya 74 bin personel alınacak

Güncelleme Tarihi:

Bakan Avcı: 2015’te kamuya 74 bin personel alınacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2014 10:21

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, öğretmen atamalarına ilişkin, 2015'te kamuya toplam 74 bin personel alınacağını belirtti. Avcı, "Bunun içerisinden ne zaman ve ne kadar bize tahsis edilir, o Bakanlar Kurulu'nun kararında" dedi.

Haberin Devamı

Avcı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, MEB’in 2015 yılı bütçesine ilişkin milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Bütçede öğretmenlere tahsis edilen kadro sayısı ve Şubat ayında atama yapılıp yapılmayacağıyla ilgili soru üzerine Avcı, son atamada 40 bin kadroyu kullandıklarını belirtti.

Bu süreçte engelli öğretmenlerin atamasının da gerçekleştirildiğini anlatan Avcı, yaklaşık 29 bin öğretmenin Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu Bölgesindeki 23 ile atandıklarını söyledi. Avcı, bu bölgelerdeki öğretmen norm kadro doluluk oranının Türkiye ortalamasının üzerine çıktığını ifade etti.

Kürtçe öğretmen atamasının niye yapılmadığına ait bir soruya Avcı, "İlk defa bu yıl yaptık. Sayı yeterli değil. 18 norm verildi, 17 atama yapıldı. 18 norm kadro karşılığında 17 kişi görevlendirildi. Kırmanci ve Zazaki'de" yanıtını verdi.

Avcı: Öğretmen maaşları iyi

Öğretmen maaşlarının OECD üyeleri ile karşılaştırılmasına ilişkin soru üzerine Avcı, şöyle konuştu:
"OECD'nin 2014 raporuna göre Türkiye'deki öğretmenler uluslararası standartlara göre düşük maaş alıyorlar. Ancak Türkiye standartlarına göre öğretmen ücretlerinin oldukça iyi olduğu değerlendirilmektedir. Aynı rapora göre 15 yıllık deneyimli bir öğretmenin yıllık ücreti OECD ortalamasında 39 bin ABD doları, Türkiye ortalaması 26 bin ABD doları. Türkiye standartlarında 15 yıllık, tecrübeli ve asgari eğitime sahip bir ilkokul öğretmeninin maaşı, tam zamanlı, tam gün çalışan bir yüksek öğretim derecesine sahip 25-64 yaş grubundaki diğer çalışanların ortalama yıllık kazancına göre yüzde 9 daha fazla. Ortaokul öğretmenleri ise yaş grupları içerisinde üniversite eğitimine sahip olanlardan yüzde 13 daha fazla kazanıyorlar."

"2015'te öğretmen ataması olacak mı ve ne zaman yapılacak?" şeklindeki soru üzerine de Bakan Avcı, 2015'te kamuya toplam 74 bin personel alınacağını belirterek, "Bunun içerisinden ne zaman ve ne kadar bize tahsis edilir o Bakanlar Kurulu'nun kararında" dedi.

"Ocakta mı belli olacak?" şeklindeki soruya da Avcı, "Bilmiyorum artık o Bakanlar Kurulu'nun gündeminde. Dolayısıyla Bakanlar Kurulu'nu bağlayacak bir ifadede de bulunmam yanlış olur. Bakanlar Kurulu gündemini de Başbakanlık belirler" diye karşılık verdi.

Ne kadar talep ilettiklerinin sorulması üzerine Avcı, henüz bir talep iletmediklerini söyledi.

Bakan Avcı, "74 bin kadro var. Bize kalsa 105 bin talep ederiz. Bütün şeyimizi kapatırız. Bir daha da burada bu konu konuşulmaz" şeklinde konuştu.

Ücretli öğretmen sayısına da değinen Avcı, "Öğretmen açığı yaklaşık 110 bin, ücretli öğretmen sayısı bugün itibarıyla 47 bin 825" dedi.

Haberin Devamı

Müdürlere değerlendirme

Haberin Devamı

Avcı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, MEB’in 2015 yılı bütçesine ait milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Müdür atamaları ve atanan müdürlerin sendikalara göre dağılımıyla ilgili soru üzerine Avcı, Eğitim-Bir Sen'den 20 bin, Türk Eğitim Sen'den 7 bin 876, Eğitim Sen'den 3 bin 404, Eğitim İş'ten bin 32, Aktif Eğitim Sen'den 803, diğer sendikalardan 425, sendikalı olmayanlardan da 8 bin 245 kişinin değerlendirmeye girdiğini söyledi.

Avcı, bu atamalarda Eğitim Bir Sen üyelerinin yüzde 63'ünün, Türk Eğitim Sen üyelerinin yüzde 11,83'ünün, Eğitim Sen üyelerinin yüzde 4,68'inin, Eğitim İş üyelerini yüzde 1,5'inin, Aktif Eğitim Sen üyelerini yüzde 0,38'inin, diğer sendikaların üye olanların yüzde 0,71'inin, sendikalı olmayanların da 17,54'ünün başarılı olduğunu dile getirdi.

Azınlık okullarına çalışmalara dair soru üzerine de Avcı, 2013'te Çanakkale Gökçeada'da Rum okuluna kurum açma izni ruhsatı verildiğini, Rum ortaokulu ve Rum lisesi açılmasına ilişkin işlemlerin de devam ettiğini söyledi.

Mor Efrem Süryani Anaokulu'na da kurum açma izni verildiğini hatırlatan Avcı, "Ayrıca azınlık okulları merkezi ortak sınavlarda, din kültürü ve ahlak bilgisi dersinden muaf tutuldu. Eğitim öğretim desteği teşvikinde de asgari öğrenci şartı aranmadı" şeklinde konuştu.

Azınlık okulların ayrı bir düzenleme ve yönetmelik talepleri olduğunun dile getirilmesi üzerine Bakan Avcı, "Talepleri geldiğinde değerlendiririz ama şu anda bende öyle bir talep yok. Bakanlık olarak bize ulaşmış bir talep yok" diye karşılık verdi.

‘Fişleme yapanları bulamadık’

"MEB'de fişleme yapıldığı" yönündeki iddialara ait soruya da Avcı, bununla ilgili yapılan incelemede adı geçen bakanlık çalışanlarının herhangi bir sorumluluğunun bulunmadığını ve "fişleme" adı altında basında yer alan excel tablosunun "Bakanlık tarafından hazırlanmadığının ve düzmece olduğunun tespit edildiğini" söyledi.

HDP Milletvekili Hasip Kaplan, araya girerek, "Kim bunu yapıyor, kim fişliyor öğretmenleri, bulamadınız mı?" şeklindeki sorusuna karşılık Avcı, "Bulamadık" yanıtını verdi.

Kaplan'ın "Paralel yapmıştır Allah bilir" sözleri üzerine Bakan Avcı, "Olabilir" diye karşılık verdi.

Bakan Avcı, fişleme iddialarında adı geçen Bakanlık çalışanlarının sözde excel tablosunu yayınlayan kişiler hakkında da dava açtığını anımsatarak, davanın devam ettiğini söyledi.

Avcı, iddialara ilişkin Başbakanlık Teftiş Kurulu'na yazı yazdığını ve daha ileri teknik araştırma istediğini bildirdi.

Haberin Devamı

‘Karma eğitim’ soruları

Karma eğitimle ilgili tasavvurlarının ne olduğunun sorulması üzerine de Avcı, şunları söyledi:
"Kız imam hatip liselerimiz var ve bu konuda da ciddi taleplerimiz var. Sadece belli yörelerde değil. Ankara'da da yok ama ciddi talep var. İmam Hatiplerde. Dolayısıyla, bu tür okullarda, kız imam hatip okulu açıyoruz oraya da erkek öğrenci alınmıyor zaten. Bazen bina yetersizliği nedeniyle iki okul aynı binada eğitim görüyorsa ve bunlardan biri kız imam hatipse ister istemez onu bir kata alıyorsunuz. Yani bir okulu bir kata alıyorsunuz. Başka okul türlerinde de yapıyoruz."

Çok programlı liselerde de bu uygulamayı yaptıklarını anlatan Avcı, farklı katlarda farklı okul türlerine yer verilebildiğini söyledi.

"Böyle şeyler olabilir ama onun dışında karma eğitimle ilgili bir tasarrufumuz yok" diyen Avcı, kendi yakınlarının okuduğu bir lisenin de yıkılarak yeniden yapıldığını ve başka bir okul türüne dönüştürüldüğünü anlattı.

Avcı, "Şimdi o hayırseverin talebine uygun olarak, kız lisesi olarak açılacak. Bu tür uygulamalar olabilir ama özellikle mevcut bir Anadolu, fen ve sosyal bilimler lisesinin cinsiyetlere göre ayrılması söz konusu değil" dedi.

Haberin Devamı

1596 imam hatip ortaokulu

Ortaöğretimdeki ve imam hatip öğrencilerin sayılarına ait soruya karşılık da Avcı, şunları söyledi:
"Ortaokullarda okul sayısı 17 bin 96. Bunun bin 596'sı imam hatip ortaokulu. Ortaokullarda, 5 milyon 123 bin 901 öğrenci var, bunun 386 bin 590'ı imam hatip ortaokulu öğrencisi. Yani okulların, ortaokulların yüzde 9,34'ü imam hatip ortaokulu, öğrencilerin de yüzde 7,54'ü imam hatip öğrencisi. Ortaöğretimde yani lise düzeyinde, 10 bin 424 okulumuz var. Bunların 5 bin 954'ü meslek lisesi, bin 1'i de imam hatip Anadolu lisesi. Liselerde, 4 milyon 357 bin 426 öğrencimiz var. Bunun, 2 milyon 26 bin 41'i meslek Anadolu lisesinde, 596 bin 413'ü de imam hatip Anadolu liselerinde. Okul oranları da meslek liselerinin oranı yüzde 46,50, imam hatip liselerinin oranı yüzde 9,6. Lisedeki öğrencilerin oranı da meslek liselerinin oranı yüzde 46,5, imam hatip liselilerin yüzde 13,69."

Haberin Devamı

Komisyonda CHP'nin, 2015 yılı Milli Eğitim Bakanlığı Bütçesi Okul Öncesi ve İlköğretim Okulları Eğitim Hizmetleri ödenek tertibine, 2015 yılı içinde yapılması öngörülen 40 bin ek öğretmen atamasının karşılanması amacıyla 1 milyar 500 milyon lira eklenmesini içeren önergesi kabul edilmedi.

Görüşmeler sırasında söz alan bazı milletvekilleri, 24 Kasım Öğretmenler Günü'nü kutladı.

Komisyonda Milli Eğitim Bakanlığı, ÖSYM, YÖK ve üniversitelerin 2015 yılı bütçeleri kabul edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!