Özellikle pandemi sürecinde önem kazanan sağlıklı öğün konusunda İzmirli bir marka, yıldız gibi parlıyor. Ürettikleri soğuk sandviçlerle İzmir ve Ege Bölgesi’nde dikkat çeken Salados’un genç, azimli, güleryüzlü girişimcileri Müge ve Osman Dursun çifti, markalarını ve başarı hikayelerin
#İzmirÜniversiteliler, pandemi ve deprem felaketinin ardından yüz yüze eğitime başladı ve kampusler dolup, taştı. Üniversitelilerin en büyük sorunlarından biri de yemek. Bu yıl üniversite yemekhanelerindeki fiyatların son durumunu ve mönüleri araştırdık.
#Üniversiteİntoleransı ya da çölyak hastalığı olanların en büyük sorunu güvendikleri gıdaya ve tariflere kolay ulaşamamak… Belirli aralıklarla beslenme düzeninden glüteni çıkarmak isteyenlerin sayısı da giderek artıyor. Uzmanlarsa bu konuda bilinçli hareket etmenin önemi konusunda uyarıyor. Yazarımız Dr. Ayça Kaya’dan işin doğrusunu dinledik...
#GlutenKahramanmaraş depremlerinden etkilenen illerimiz ülkemizde tarım faaliyetlerinin yoğun şekilde yapıldığı alanlar. Geçimini yöresel ürünlerin satışıyla sağlayanların sayısı da buralarda bir hayli fazla. Bu zor günleri atlatmaları için yerel üreticilere destek olmak çok önemli... Bu sayede bölgeye ekonomik destekte bulunurken yerel değerlerimizi ve ürün çeşitliliğimizi de koruyabiliriz. Sipariş verebileceğimiz üreticileri aradık, ürün gönderimi yapıp yapmadıklarını sorduk ve hangi ürünleri alabileceğimizi listeledik.
#Kahramanmaraş9 Mayıs Dünya Çölyak Günü... Son yıllarda adını daha çok duyduğumuz bu rahatsızlık nedir, anlatayım. Çölyak hastalarının buğday, arpa ve çavdardaki glüteni beslenme düzenlerinden çıkarması şart. Peki, nasıl beslenmeli, nelere dikkat etmeliler? Önerilerim ve tariflerim var...
#Çölyak HastalığıAntalya'da 8 yıl önce çölyak hastalığı teşhisi konulmasının ardından ekmek, pasta, börek, pide, tatlı, simit gibi hamur ürünleri yiyemeyince, bu rahatsızlığı yaşayanların isteklerini karşılayabilecek 'Çölyak Pastanesi' açan Mürüvet Özel'in (68) hazırladığı glutensiz lahmacun, müşterilerden yoğun ilgi gördü.
#GlutensizÇölyak hastalığının tek tedavisi ömür boyu buğday, arpa, çavdar yulaf tahıllarında bulunan glutenden uzak sıkı bir diyettir.Çölyak hastaları, buğday, arpa, çavdar, yulaflı gıdalar tüketmedikleri gibi ayrıca marketlerde satılan hazır gıdaların içeriklerine dikkat etmelidirler. Mutlaka gluten içermeyen gıdalar tüketmeliler.
#Çölay Hastalığı Nedir?Çölyak hastalığı dönem dönem internette aranan konular arasındaki yerini almaya devam ediyor. Çölyak hastalığı buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan gluten isimli bir maddeye vücut bağışıklık sistemi tarafından verilen anormal yanıt sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Peki Çölyak hastalığının belirtileri nelerdir?
#Çölyak HastalığıDr. Mehmet Öz’den yeni ‘sağlıklı yaşam’ prensipleri... Bodrum’da mevsim normallerinde bir sabah... Karşımda dünyaca ünlü doktorlardan biri oturuyor: Dr. Mehmet Öz. Yazarımız ABD’de yaşıyor ancak sık sık Türkiye’ye geliyor. Bu kez 80 yaşındaki annesini görmek için gelmiş. Haberi duyunca soluğu yanında aldık. Birlikte yemek yedik, kano yaptık, kürek çektik, bisiklete bindik. Beslenme, uyku, egzersiz ve seks tavsiyeleri aldık.
#Mehmet ÖzÇölyak hastalığı her yaşta teşhis edilebilmekle birlikte teşhisi zor olan hastalıklardan biridir. Çünkü belirtiler çoğunlukla ilişkili bir başka hastalığı da düşündürmektedir. 9 Mayıs Dünya Çölyak Günü, ülkemizde ve dünyada değişik etkinlikler ve farkındalık çalışmaları ile hatırlatılmaktadır. Peki, çölyak hastalığı tam olarak nedir?
#Çölyak HastalığıGluten, son zamanlarda bazı hastalık grupları için özel hassasiyet gerektirmesi sebebiyle dikkat çekmiş ve merak edilmeye başlanmıştır. İçerdiği proteinler sebebiyle alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilen Gluten, ekmek haricinde bazı ürünlerin içerisinde de kullanılmaktadır. Peki, dikkat edilmesi ve üzerinde durulması gereken Gluten nedir?, hangi ürünlerin içerisinde bulunur? ve kimler dikkat etmelidir? İşte, detaylı bilgiler…
#GlutensizŞimdi karar verme zamanı! Hayatınız ve sağlığınız için. Evet, bazı hastalıklar var ki epey zorlayıcı olabiliyor ve yaşam kalitemizi etkileyebiliyor. Ancak size düşen boyun eğmek yerine mücadele etmektir. Tıpkı, glüten düşmanı çölyak hastalığı gibi… Bir gen hastalığı olan çölyak hastalığına dair tüm detayları İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sedat Işık sizler için anlatıyor.
#Çölyak Hastalığı TedavisiGluten, son günlerde bazı hastalık grupları için özel hassasiyet gerektirmesi nedeniyle merak edilmeye başlanmıştır. İhtiva ettiği proteinler nedeniyle alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilen Gluten, ekmek dışında bazı ürünlerin içerisinde de kullanılmaktadır. Peki, dikkat edilmesi gereken Gluten nedir ve hangi ürünlerin içerisinde bulunur? İşte, detaylı bilgiler
#Glutenİnsanoğlunda en fazla gözlenen ve tıpta yaşam boyu süren tek gıda alerjisi çölyak hastalığının mutlaka tedavi edilmesi gerektiği, aksi takdirde bağışıklıkla alakalı birçok hastalığın yanı sıra troid, diyabet hatta bağırsak kanserine dahi yol açabileceği bildirildi.