Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2022 15:212dk okuma
Ankara Halk Ekmek Fabrikası ‘9 Mayıs Dünya Çölyak Günü’nde özel bir kahvaltı organize ederek, ilk kez glütensiz üretmeye başladığı ürünleri tanıttı.
9 Mayıs Dünya Çölyak Günü nedeniyle Ankara’da özel etkinlikler düzenlendi ve uzman doktorlar bir kez daha önemli tavsiyeler ile hatırlatmalar yaptı. Ankara Halk Ekmek Fabrikası çölyak rahatsızlığı olan başkentliler için ilk kez glütensiz taze simit, yaş pasta, ekler, cupkek ve poğaça çeşitlerini üretti. GİMAT Halk Ekmek Fabrikası’nda düzenlenen kahvaltı organizasyonuyla yeni ürünler tanıtıldı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da sosyal medya hesapları üzerinden yaptığı paylaşımda, “Ankaramızda çölyak rahatsızlığı olan hemşehrilerimiz için glütensiz taze simit ve yaş pasta üretmeye başladık” duyurusu yaptı. Halk Ekmek Genel Müdürü Tamer Eski ise glütensiz ürün çeşitliliğini arttıracaklarını belirterek şu bilgileri verdi:
2 ŞUBEDE DAHA SATIŞA SUNACAĞIZ
“Fabrika içinde izole edilmiş ve hijyen önlemlerinin en üst seviyede alındığı ayrı bir tesiste çölyak hastalarımız için glütensiz ekmek, ekmek unu, simit, 2 çeşit kurabiye ile çerez üretimimiz devam ediyor. Halk Ekmek’te ilk kez üretilen simit, yaş pasta, ekler, cupkek ve poğaça çeşitlerini de çölyak hastalarımıza ikram ederek tadım yaptırdık. Bu yeni glutensiz ürünlerimizi yakında GİMAT Başkent Market ve Batıkent Şubemizde satışa sunacağız.”
Çölyak hastaları ve yakınları ilk kez glütensiz taze simit ve yaş pastanın tadına baktı.
TEK GEÇERLİ TEDAVİ DİYETYerel yönetimlerin çölyak hastalarına yönelik hizmetlerinin önemine dikkat çeken Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necati Balamtekin, “Çölyak hastalığında en iyi tedavi yolu ve tek geçerli tedavi metodu glütensiz
diyet tedavisidir” hatırlatması yaptı.
TAM KISITLANMAYA GİDİLMESİ GEREKMEKTETarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü ile Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü iş birliğiyle düzenlenen etkinliğin adresi ise
Ankara Bitkisel Gıdalar Araştırma Merkezi oldu. Çölyak hastalarına farkındalık oluşturmak amacıyla yapılan etkinlikte kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları bir araya geldi. Etkinlikte ebeveynler hastalıkla ilgili bilgi edinirken, hangi gıdaya nasıl ulaşabildiklerini de öğrendiler. Gastroenteroloji Uzmanı Doktor Alper Sancak, çölyak hastalarının alması gereken önlemlere değindi ve şu değerlendirmeyi yaptı: “Öncelikle hastalığın tanısı konmalı. Bunun için kan testi, endoskopi ve patolojik değerlendirme yapılmalı. Eğer hastalığa tam teşhis konmuşsa glütenli olan besinlerden uzak durulması ve tam kısıtlanmaya gidilmesi gerekmekte. Glüten tahıllarda olan bir ürün olduğu için özellikle buğday, arpa ve çavdar gibi ürünleri kesinlikle diyetinden çıkarması gerekmektedir.”
KANTİNLERE GLÜTENSİZ YİYECEKLER GELEBİLİRYedi yıldır çölyak hastası olan Fatmanur Köse, glütensiz ürünlerin fiyatlarının yüksek olduğunun altını çizerek, “Market reyonları gittikçe küçülüyor, büyüyebilir. Tüm okul kantinlerine glütensiz yiyecekler gelebilir. Çünkü gittikçe reyonlarımız küçülüyor ve neredeyse hiç bulamıyoruz ve nedense ücretleri de yüksek oluyor” derken, sekiz yaşındaki çölyak hastası Arda Mete Nane ise “2-3 günlük glütensiz diyet yaparak bizi anlayabilirler” diye konuştu.