Bu haftaki konuğum, seneler önce yardımına ihtiyacımız olduğu dönemlerde her telefonumuzu anında açan, sorularımızı bıkmadan cevaplayan, olmadık saatlerde rahatlıkla arayabildiğimiz, yardımsever, kendini geliştirmeye adamış idealist kötü gün dostum, bir kız çocuğu annesi, Adanalı diyetisyen İlkay Aydın... Hem yeni açacağı ofisini, hem de meşhur Bodrum tabağını konuştuk...
#1Vücudumuzdaki bakteri, mantar, virüs gibi mikroorganizmaların tümüne ‘mikrobiyota’ deniyor. Sağlıklı bedenin bağırsakla ilişkili olduğunu söyleyen Dr. Raphael Kellman’ın bulduğu ‘mikrobiyom diyeti’ ise doğru gıdaları yiyerek bağırsakları sağlıklı tutmaya odaklanıyor. Bu diyeti uzmanlara sorduk.
#MikrobiyotaAğzından çıkan hemen her sözün polemik yarattığı Kalp ve İç Hastalıkları Profesörü Canan Karatay’ı iki yıllık pandemi sürecinde TV ya da gazetelerde pek görememiştik. ‘Bir döndü pir döndü’ derler ya, o hesap. Yeni kitabı ‘Karatay Sözü’nü okuyucusuyla buluşturan Prof. Dr. Karatay, Posta’dan Oya Çınar’ın sorularına yine çok konuşulacak cevaplar verdi. Diyor ki: “Pandemi dünya nüfusunu kontrol altına almak, veganlık da reklam amaçlı bir kandırmacadır. Yalnızca tahıl ya da yaprak yiyerek yaşayamaz insan. (Veganlar) Kısa ömürlü, hastalıklılar, kansızlar ve dirençleri kırık.” Öyle mi gerçekte? Sordum.
#Canan KarataySağlıklı bir yaşam için vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerallerin gereken miktarda alınması oldukça önemli. Özellikle protein ve kalsiyum gibi ihtiyaç duyulan besin değerlerinin tüketilmesi günlük yaşamımızın dengeli bir şekilde devamı için şart. Teff tohumu da haiz olduğu zengin besin maddesi içeriği ile kullanımı tavsiye edilen besinler arasında göze çarpıyor. Peki Teff tohumu nedir ve ne işe yarar? Teff tohumu faydaları ve özellikleri nelerdir? Tüm detaylarıyla birlikte merak edilenleri derledik.
Kinoa tohumu, bitkinin yenilebilen kısmıdır. Çok küçük taneler biçiminde görüntüsüne karşılık kinoa tohumları son derece besleyici bir yapıya sahip durumdadırlar. Sizin için pek çok kişi tarafından merak edilen Kinoa tohumu nedir ve ne işe yarar? Kinoa tohumu faydaları ve özellikleri şeklinde özenle seçilmiş olan konu başlıklarını tüm detayları ile derledik.
Sindirim sisteminin merkezi olan ve ikinci beyin olarak tanımlanan bağırsakların sağlığı, tüm metabolizmayı doğrudan etkiliyor. Bağırsaktaki mikrobiyal dengenin doğru olduğunda, tüm vücudun olması gerektiği gibi çalıştığını söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı, Dyt. Havva Kılınç, kötü beslenmenin geçirgen bağırsak sendromuna neden olduğuna dikkat çekti.
#Dyt. Havva KılınçSızıntılı ya da geçirgen bağırsak sendromu gündemde yer alan hastalıklar arasında yer alıyor. Neslihan Atagül’ün hastalığının geçirgen bağırsak sendromu olduğu açıklanmıştı. Geçirgen bağırsak sendromunun belirtileri ve tedavisi merak edilen konular arasında yerini aldı. Hastalığın sık görülen belirtileri arasında sık sürekli halsizlik, yorgunluk ile giden kronik yorgunluk yer alıyor. İşte, Sızıntılı (Geçirgen) Bağırsak Sendromu hastalığı hakkında bilgiler
#Sızıntılı Bağırsak SendromuGluten bir protein ailesidir. Birçok tahıl gluten ailesi proteinleri içerir. Bu tek bir protein değildir. Bir ailedir. Buğdayın, arpanın, çavdarın, kinoanın, pirinçin, çiğ karabuğdayın içinde vardır. Bu bir kategorize etme şeklidir. Bu protein ailesi içinde bir alt aile vardır ki bu da insanlar için toksiktir. Toksik olanlar arpa, buğday ve çavdarda bulunur.
#Glutensiz BeslenmeBirçok kişinin başına gelen tatsız durumlardan biri mide yanmasıdır. En beklenmeyen anlarda meydana gelen mide yanması nedir? Mide yanması neden oluşmaktadır? Mide yanması nasıl geçer? Mide yanmasının tedavisi nedir? Mide yanmasına ne iyi gelmektedir gibi soruları cevapladık.
#Mide Asidi Neden OlurBesin alerjisi her yaşta görülse de daha çok çocukları etkiliyor. Ege ve Marmara'da çocuklarda daha çok süt alerjisi görülürken, Akdeniz, Karadeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgeleri’nde yumurta alerjisi yoğunlukta… Prof. Dr. Y. Birol Saygı, gıda etiketlerinde 14 ortak alerjenin listelendiğini belirterek, “Gıda alerjisi olan tüketiciler için etiketleri okumaları alerjik riske maruz kalmamaları için önemli bir olgudur” diyor.
#AlerjiSizi muhteşem bir Türk mucitle tanıştırmak istiyorum. Eczacı Reyhan Aliusta ile… O, başarılı kadınların öncülerinden. Bağışıklık sistemini güçlendirerek pek çok cilt hastalığına çözüm üreten özel bir karışım icat etti. Buluşu sadece Türkiye’de değil, dünyanın dört bir yanında büyük ilgi görüyor. İkinci beynimiz olarak nitelendirilen bağırsakların önemini Reyhan Aliusta ile konuştuk.
#Reyhan AliustaCNN TÜRK'te yayınlanan Buket Aydın'la 40 programı Dr. Ayşegül Çoruhlu'yu ağırladı. Çoruhlu, "Jenerasyon küçüldüğü için hastalık artıyor. Erkekler yüzleşmek istemiyor. Erkeklerin asıl farkında olmadığı şey, yanlış beslenme işi erkekleri kadınsallaştırıyor. Ben olsam erkeklerin yerine erkekliği korumak için sağlıklı beslenirim." ifadelerini kullandı.
#Ayşegül ÇoruhluBebeklerde ek gıdaya geçişte dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Bebeklerde ek gıdaya geçiş ne zaman olmalı? Bebekler için yoğur nasıl mayalanır? 1 yaşından önce bebeklere hangi gıdaların verilmesi yasaktır? Bebeklerde ek gıdaya geçiş süreci ile ilgili aklınıza takılan tüm soruların yanıtlarını uzmanımız veriyor.
#Ek BesinTüm canlılar için en temel ihtiyaçlardan biri olan beslenme ihtiyacı, yıllar içinde değişen koşullarla birlikte birçok farklı tarz yarattı. Özellikle sosyal medyanın hayatımızda kapladığı yer arttıkça trendlerden de çok kolay etkilenir olduk. Birçok insan “sağlıklı beslenme” kaygısı taşımaya başladı ve birçok yeni yöntem gün yüzüne çıktı. Sofra/Compass Group Türkiye Ülke Diyetisyeni Emel Terzioğlu Arslan, yeni dönem beslenme trendlerini anlattı.
#2019 Beslenme TrendleriTeff tohumu; kompleks karbonhidrat içeriği yüksek olan glütensiz bir tahıl türüdür. Beyaz, kırmızı ve kahverengi olmak üzere çeşitli türleri bulunan teff, Kuzey Etiyopya’ya özgür bir bitkidir. Yüksek oranda lif ve protein içerir. 100 gr teff tohumu 11, 9 gr yararlı protein içerir. Kalsiyum, fosfor demir, çinko ve magnezyum minerallerinden zengindir. 100 gr teff tohumu 321 kalori içerir.
#Teff Tohumu Zayıflatır MıBöbrekler, bedenin iç dengesinden de sorumludurlar. Ama nedense kimsenin aklına böbrek sağlığını korumak gelmez. Böbreklerin fonksiyonlarını yerine getirememesi halinde karşı karşıya kalacağımız sağlık sorunlarını bir bilseniz, eminim onların üstüne daha çok titreyeceksiniz...
#Osman Müftüoğlu