Teff Tohumu Nedir Ve Ne İşe Yarar? Teff Tohumu Faydaları Ve Özellikleri

Güncelleme Tarihi:

Teff Tohumu Nedir Ve Ne İşe Yarar Teff Tohumu Faydaları Ve Özellikleri
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2021 19:08

Sağlıklı bir yaşam için vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerallerin gereken miktarda alınması oldukça önemli. Özellikle protein ve kalsiyum gibi ihtiyaç duyulan besin değerlerinin tüketilmesi günlük yaşamımızın dengeli bir şekilde devamı için şart. Teff tohumu da haiz olduğu zengin besin maddesi içeriği ile kullanımı tavsiye edilen besinler arasında göze çarpıyor. Peki Teff tohumu nedir ve ne işe yarar? Teff tohumu faydaları ve özellikleri nelerdir? Tüm detaylarıyla birlikte merak edilenleri derledik.

Haberin Devamı

Teff tohumu, son zamanlarda adından sıklıkla söz ettirmekle birlikte Teff tohumlu çayının zayıflamak için yaygın bir şekilde tanıtımı ve kullanımı üzerine zararlarının olduğu ortaya çıkmıştır. Bu açıdan teff tohumu yararlı ve zararlı yönleri ile birlikte değerlendirilmesi gereken bir besin. Ana vatanı Kuzey Etiyopya olan bu küçücük tohumlar, Hollywood yıldızlarından başlayarak pek çok ünlü kesimin etkisi ile kısa sürede popüler hale gelmiş ve en çok merak edilen tohumlardan biri haline gelmiştir. 

Teff Tohumu Nedir? 

Teff, bir tahıl türü olup dünyanın en küçük tahıl tanesi olma özelliğini taşımaktadır. Çapı bir milimetreden küçük olan teff, taf ve khakshir adları ile ile de biliniyor. Teff bitkisi, tek başına yenilebilen bir bitki türü değildir. Bu nedenle yalnız tohumu için yetiştiriliyor. Yıllık olarak yetiştirilen bu bitkinin tohumu için yılda bir kere hasat yapılmaktadır. Ülkemizde hemen her bölgede yetiştirilerek hasadı yapılan bir bitkidir. Hasadının ardından işlenerek satışı yapılmaktadır. Elde edilen tohum doğallığının bozulmamasına dikkat edilerek çeşitli işlemlerden geçirilir. 

Haberin Devamı

 Teff Tohumu Ne İşe Yarar? 

 Teff tohumu genellikle ekmek yapımında kullanılmaktadır. Bununla birlikte gluten içermeyen besinleri tüketen kişiler için ideal besinler arasında gösterilmektedir. Gluten eksikliğini giderici bir etkisi bulunmaktadır. Kinoa tarifleri teff tohumuna uyarlanabilmektedir. Teff tohumu; kek, makarna ve bisküvi yapımında da kullanılmaktadır. Çorbalara kıvam arttırıcı olarak katılmaktadır. Teff tohumunun en yaygın kullanım şekli yoğurt ile karıştırılarak tüketimidir. Haşlandıktan sonra salatalara ilave edilerek tüketimi de tercih edilmektedir. 

 Teff Tohumu Faydaları 

 Teff tohumunun öne çıkan bazı faydaları şöyle: 

 - Chia tohumu ve kinoa gibi vejeteryan kullanıma uygundur.

 - Lif, demir, kalsiyum ve protein bakımından zengindir.

 - İçeriğindeki kalsiyum sayesinde kemik ve diş gelişimine önemli katkılar sağlar.

 - Kansızlık problemine iyi gelir.

 - Yüksek besin değerleri ile uzun süre tok tutar.

 - Kilo vermeye yardımcı olur.

Haberin Devamı

 - Mineral ve vitaminlerle bağışıklık sistemini güçlendirici bir etki gösterir. 

 Teff Tohumu Zararları 

 Teff tohumu kullanılarak elde edilen teff tohumlu çayların bilinçsiz bir şekilde tüketimlerinin insan sağlığı bakımından önemli zararları olduğu ortaya çıkarılmıştır. Hızlı kilo verme amaçlı tüketilen bu çaylar uzun süreli kullanımlarında bağırsak hareketlerini bozmaktadır. Hatta kalıcı ishal ve kabızlık gibi bağırsak problemlerine sebep olmaktadır. Bazı hallerde vücut idrar ve dışkı yolu ile su kaybetmekte ve su kaybı ile yüksek oranda potasyum kaybı da yaşanmaktadır. Bu durumda aritmi başta olmak üzere ölümle dahi sonuçlanabilen kalp rahatsızlıklarına neden olabilmektedir. 

Haberin Devamı

 Teff Tohumu Özellikleri 

 - Protein deposudur.

 - Kemikleri güçlendirir.

 - Sindirim sistemini destekler.

 - Ödem attırıcı özelliği bulunur.

 - Kan şekerini düzenler.

 - Anemi hastalığına karşı etkilidir.

 - Kalp sağlığını korur.

 - Doğal bir ağrı kesicidir. 

 Teff Tohumu Nasıl Tüketilmeli ve Nelere Dikkat Edilmeli? 

 Teff tohumu çay olarak demleme ve sallama usulleri ile tüketilebilmektedir. Zayıflamak için genel olarak tüketim biçimi çay olarak demlenmesidir. Yoğurt ile birlikte de tüketilebilir. Baharat olarak kullanımı mümkün olsa da çok fazla tercih edilmemektedir. Un haline getirilerek kullanımı da un kullanmaya insanlar açısından alternatif bir seçenek olarak ortaya çıkmaktadır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!