Bir anda başlayan ve görme yetisini yok eden hastalık, Tiggi Trethowan’ın hayatını altüst etti. Hastalığın ilk şokunu atlattıktan sonra, gözlerini kaybedeceği gerçeğini kabullenen Trethowan, kendisine görsel bir hafıza bankası oluşturmak için cesur bir yolculuğa çıktı. İşte Trethowan'ın kendi ağzından yaşadıkları ve dünyayı keşfetme yolculuğunun tüm detayları…
#GlokomGöz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. H. Zeki Büyükyıldız, 12 Mart Dünya Glokom Günü nedeniyle farkındalık yaratmak adına uyarılarda bulundu. Bin bebekten 1’inde glokom (yüksek göz tansiyonu) görüldüğünü ifade eden Büyükyıldız, "Doğuştan glokom, tespit edilmesinde gecikilirse kısa sürede körlüğe yol açar. Bu tür glokom aşırı göz sulanması, ışığa karşı aşırı hassasiyet ve bebeğin gözünü kısması ile dikkatleri çeker" dedi.
#Göz Sağlığı Ve Hastalıkları UzmanıGöz tansiyonu (glokom), genellikle belirti vermeyen ve göz içi basıncının görme sinirini tahrip edecek kadar yükselmesi nedeniyle görme kaybına yol açabilen bir hastalıktır. Göz tansiyonu ile ilgili soruları Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tayfun Bavbek yanıtladı. İşte göz tansiyonunun belirtileri ve tedavisi...
#Glokom NedirBebekler bazen doğumla birlikte bazen de doğum sonrasında göz sorunları ile karşı karşıya kalabilir. Gözlerde ortaya çıkan bazı belirtiler, ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Fotoğraflarda bir gözün beyaz ışık saçması, hatta şaşılık bile bu belirtilerden biri… Peki bebeklerin gözlerinde fark edilen hangi değişiklikler hangi hastalığa işaret ediyor? Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Elvan Yalçın ile konuştuk.
#Bebek SağlığıGLOKOM görme sinirini tahrip ederek geri dönüşümsüz görme kaybına, hatta körlüğe neden olabilen bir göz hastalığı. Göz içi basıncının, yani göz tansiyonunun görme sinirinde hasar oluşturacak şekilde yüksek olduğu bir tablo. Dünya sağlık Örgütü verilerine göre glokom hastalığı önlenebilir körlük nedenleri arasında birinci sırada yer alıyor. Dünyada halen 70 milyon insanda glokom var, ancak bunların sadece yarısının teşhisi konulmuş. Bu derece yaygın olmasına rağmen, genellikle belirtisiz olması ve ileri evrelere varmadıkça görme kaybının ortaya çıkmaması nedeniyle tanıda gecikmeler yaşanmaktadır. 2020 yılı itibarıyla dünyada 11 milyondan fazla insanın glokom nedeniyle kör olduğu tespit edilmiştir. Karşıyaka Göz Hastanesi’nden Prof. Dr. Esin Başer, kısa ve öz olarak bu hastalığı anlattı;
#1Göz kusurları denildiği zaman akla ilk gelen terimlerden bir tanesi de retinadır. Retina, toplamda 10 katmandan oluşmuş olan ağ tabakasıdır. Görme hücrelerinin birleşmesi ile oluşan retinada, meydana gelebilecek hasarlar görme duyusuna engel olabilmektedir. Peki, Retina nedir? Ne işe yarar ve nerede bulunur? Retina neden yırtılır tüm detayları ile derledik.
Gizli şekilde ilerleme potansiyeline sahip olan göz tansiyonu, kronik olarak seyreden müzmin hastalıkları içerisinde yer almaktadır. İleri durumlarda körlük ile karşı karşıya bırakabilecek bir rahatsızlık olmasının yanı sıra, göz tansiyonu düşürmek için ele alınması gereken bazı hususlar mevcuttur. Peki göz tansiyonu nasıl düşer? Göz tansiyonu yükselince ne olur, kaç olursa kör eder? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Göz TansiyonuÜveitiniz hastalığınız olduğunu biliyorsanız, göz doktorunuz ve romatoloğunuzun iletişim halinde olması önemlidir. Bu hastalık, bağışıklık sistemini etkilediği için gözleriniz dahil tüm vücudunuzda semptomlara neden olabilir. Peki, Üveit nedir ve nasıl tedavi edilir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Üveit Nedir?Yeni doğan bebeğinizin sağlıklı ve mutlu olması en büyük dileğiniz… Hiç kuşkusuz gözlerinizi çocuğunuzdan, o ışıl ışıl parlayan minik gözlerinden alamıyorsunuz… Peki, gözlerinin içine sıkça baksanız da dikkatinizden kaçan bazı belirtiler olabilir mi?
#BebekHer şey bir tesadüfle başladı. ABD’deki göz hastalıkları uzmanı Dr. Murat Kalayoğlu ve meslektaşları, Harvard’da yürüttükleri çalışmaları sırasında, bir sürpriz eseri, kullandıkları bazı ilaçların göz etrafındaki yağ dokusunu erittiğini gördü. Kalayoğlu, ortağı Michael Singer ile birlikte bu ilaçlardan hareket edip yeni bir formül üretti. Bu formülle geliştirilen ilaçlar estetik operasyonları ve tıp dünyasını temelinden sarsacak. Geliştirilen iki ilaçtan biri (XAF5) yağ dokusunu eritiyor, diğeri (TAT4) yağı arttırarak elleri ve yüzü gençleştiriyor. Bu ilaçlar, kolayca kullanılabilen kremler. Araştırmalarda sona yaklaşan XAF5’i kullanan denekler sonuçtan memnun, göz torbaları azalmış. İlacın birkaç sene içinde piyasaya sunulmasının ardından özellikle estetik dünyası tamamen değişecek.
#Murat KalayoğluSİVİLCE olarak bilinen akne en sık raslanan cilt problemlerindendir. Dermatoloji Uzmanı Dr. Nermin Varilsüha, sivilcelerin genellikle ergenlikte başlayıp 20’li yaşlarda azaldığını belirterek, 30’lu, 40’lı yaşlara kadar sürebileceğini, hatta bu yaşlarda da yeni başlayabileceğini vurguladı.